«Το χάσμα π' άνοιξε ο σεισμός, ευθύς εγιόμισ' άνθη» έγραφε πριν από περίπου δυο αιώνες ο Διονύσιος Σολωμός, αλλά στην περίπτωση των σχέσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Κώστα Καραμανλή, το χάσμα που άνοιξε ο «σεισμός» της διαφοροποίησης του πρώην πρωθυπουργού για τις παρακολουθήσεις, γεμίζει με διαφοροποιήσεις κορυφαίων βουλευτών της λεγόμενης «καραμανλικής» πτέρυγας, όπως ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος και ο Γιώργος Κουμουτσάκος.
Οι δυο βουλευτές που εκλέγονται στον βόρειο τομέα της Β’ Αθήνας, καταγράφονται ως μέλη του στενού καραμανλικού πυρήνα, καθώς ο μεν κ. Ρουσόπουλος υπήρξε επί σειρά ετών ο στενότερος συνεργάτης του Κώστα Καραμανλή, όταν ο τελευταίος ήταν πρώτα αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στη συνέχεια πρωθυπουργός, ο δε κ. Κουμουτσάκος εργάστηκε πολύ κοντά στον πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου και στον στενότερο συνεργάτη του Κωνσταντίνου Καραμανλή, πρέσβη Πέτρο Μολυβιάτη.
Ρουσόπουλος και Κουμουτσάκος, ο καθένας με τον τρόπο του και το ύφος του, διαφοροποιήθηκαν από την πρόθεση του πρώην υπουργού Μεταφορών Κώστα Καραμανλή να είναι και πάλι υποψήφιος. Μάλιστα, η δήλωση Ρουσόπουλου ότι ο ίδιος δεν ήταν υποψήφιος το 2009 προκάλεσε μια «διευκρίνιση κύκλων» του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ότι οι απόψεις Ρουσόπουλου «είναι προσωπικές» για να υπάρξει άμεση απάντηση του βουλευτή της ΝΔ ότι οι απόψεις του «δεν τελούν υπό την έγκριση κανενός».
Νέο επεισόδιο
Μ’ αυτά και μ’ εκείνα, καταγράφεται στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας ένα ακόμα επεισόδιο στις σχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, μετά από την καθαρή διαφοροποίηση του τελευταίου στο ζήτημα των παρακολουθήσεων, όταν το καλοκαίρι του περασμένου έτους, μιλώντας στο πολιτικό μνημόσυνο για τα δέκα χρόνια της εκδημίας του Γιάννη Κεφαλογιάννη είχε υποστηρίξει ότι «η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου», προκαλώντας κύματα οργής στο Μέγαρο Μαξίμου και κάνοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε μεταγενέστερη συνέντευξή του να πει καθαρά ότι διαφωνεί με αυτή την αντίληψη.
Ακολούθησε η απόφαση του Κώστα Καραμανλή να μην είναι υποψήφιος με τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας στις ερχόμενες εκλογές, εξέλιξη που από πολλές πλευρές ερμηνεύτηκε ως περαιτέρω απομάκρυνση του πρώην πρωθυπουργού από τον σημερινό. Και τώρα, με αφορμή την παραίτηση του Κώστα Καραμανλή του νεότερου, μέχρι προ ημερών υπουργού Μεταφορών και υποδομών, ήλθαν οι διαφοροποιήσεις από δυο κορυφαίους «καραμανλικούς».
Μεγαλώνει το χάσμα
Σημειώνεται ότι υπάρχει μια ομάδα πολιτικών στελεχών που είχαν ρόλους επί Κώστα Καραμανλή, οι οποίοι έχουν από καιρό ταχθεί με σφοδρότητα εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στελέχη όπως ο Ευάγγελος Αντώναρος, ο Νίκος Καραχάλιος, ο Νίκος Νικολόπουλος, ο Σάββας Τσιτουρίδης, ο Θανάσης Σκορδάς, ο Σέργιος Τσίφτης κ.λπ. δεν κρύβουν την αντίθεσή τους με τη σημερινή Νέα Δημοκρατία, άλλοι με προκλητικά υψηλούς τόνους και άλλοι με ευπρέπεια.
Βάζοντας όλα αυτά τα επεισόδια σε μια σειρά, υποστηρίζουν κομματικά στελέχη που κινούνται στον περίγυρο του Μεγάρου Μαξίμου, γίνεται σαφές ότι η απόσταση Κυριάκου Μητσοτάκη και Κώστα Καραμανλή μεγαλώνει και «το χάσμα π’ άνοιξε ο σεισμός» της καλοκαιρινής ομιλίας του πρώην πρωθυπουργού, διευρύνεται συνεχώς.
Καθοριστικό για τις σχέσεις των δυο ανδρών και για το ποιος θα επικρατήσει οριστικά στο χώρο της κεντροδεξιάς, θα είναι το αποτέλεσμα των αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων που βρίσκεται μπροστά μας στο επόμενο τρίμηνο.
Πιθανή επανεκλογή Μητσοτάκη θα γείρει υπέρ του σημερινού προέδρου οριστικά την πλάστιγγα, Μια ενδεχόμενη ήττα θα επαναφέρει στο επίκεντρο των συζητήσεων της Νέας Δημοκρατίας τον ενοποιητικό χαρακτήρα της παρουσίας του Κώστα Καραμανλή. Ετσι, οι κάλπες θα λύσουν κι ένα εσωτερικό θέμα της Νέας Δημοκρατίας, που έτσι κι αλλιώς υπάρχει και εξελίσσεται…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα