Ενώ ο καθένας μπορεί να βιώσει ανησυχία ή τρόμο, τα άτομα με αγχώδεις διαταραχές βιώνουν αυτές τις αισθήσεις και τα συναισθήματα διάχυτα και συχνά χωρίς αναγνωρίσιμο λόγο.
Τα φάρμακα μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα του άγχους, αλλά επειδή δεν γνωρίζουμε πραγματικά τι συμβαίνει στον εγκέφαλο των ατόμων με άγχος, η εύρεση του σωστού φαρμάκου ή συνδυασμού φαρμάκων μπορεί να είναι μια χρονοβόρα διαδικασία δοκιμών και λαθών.
Το γονίδιο του άγχους
Για να καταλάβουμε τι συμβαίνει στον εγκέφαλο για να προκαλέσει άγχος, μια ομάδα ερευνητών περιόρισαν ποντίκια για έξι ώρες, για να προκαλέσει μια απόκριση στρες και στη συνέχεια ανέλυσε τους εγκεφάλους των τρωκτικών σε μοριακό επίπεδο.
Αυτό οδήγησε στην ανακάλυψη αυξημένων επιπέδων πέντε microRNAs (miRNAs) - μικρών μορίων που βοηθούν να προσδιοριστεί ποια γονίδια σε ένα κύτταρο εκφράζονται και ποια όχι - στην αμυγδαλή, την περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στο άγχος.
Όταν οι ερευνητές εξέτασαν πιο προσεκτικά το miRNA που έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα, το miR-483-5p, είδαν ότι κατέστειλε την έκφραση του γονιδίου Pgap2 — και ότι αυτή η καταστολή φαινόταν να παρέχει ανακούφιση από το άγχος και να μειώνει τη συμπεριφορά που σχετίζεται με το άγχος.
«Τα miRNA είναι στρατηγικά έτοιμα να ελέγχουν περίπλοκες νευροψυχιατρικές καταστάσεις όπως το άγχος», δήλωσε η συν-επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, Βαλεντίνα Μοσιένκο. «Αλλά οι μοριακοί και κυτταρικοί μηχανισμοί που χρησιμοποιούν για να ρυθμίσουν την ανθεκτικότητα και την ευαισθησία στο στρες ήταν μέχρι τώρα, σε μεγάλο βαθμό άγνωστοι».
Εάν περαιτέρω έρευνα επικυρώσει το εύρημα στον ανθρώπινο εγκέφαλο, η ανακάλυψη αυτού του γονιδίου του άγχους - και ενός φυσικού τρόπου για να το "φρενάρουμε" - θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως σχέδιο για θεραπείες που θα βοηθήσουν άτομα με αγχώδεις διαταραχές.
«Η οδός miR483-5p/Pgap2 που εντοπίσαμε σε αυτή τη μελέτη, η ενεργοποίηση της οποίας ασκεί αποτελέσματα μείωσης του άγχους, προσφέρει τεράστιες δυνατότητες για την ανάπτυξη θεραπειών κατά του άγχους για πολύπλοκες ψυχιατρικές καταστάσεις στους ανθρώπους», δήλωσε η Μοσιένκο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα