Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023

Νέα κυβέρνηση: Τα μηνύματα που έστειλε ο Κ. Μητσοτάκης με τις επιλογές των προσώπων

Ξεκίνησε χθες η «μεταβατική» εβδομάδα της νέας κυβέρνησης η οποία ορκίστηκε την Τρίτη, μετά τα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής. Η εβδομάδα αυτή είναι χρόνος ενημέρωσης και εξοικείωσης των μελών του υπουργικού συμβουλίου με τα χαρτοφυλάκια και τις αρμοδιότητές τους, καθώς και η προετοιμασία των προγραμματικών τους δηλώσεων.
Η τρέχουσα μετεκλογική περίοδος ολοκληρώνεται το επόμενο Σάββατο, 8 Ιουλίου, οπότε η νέα κυβέρνηση θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή μετά το τριήμερο της πρώτης κοινοβουλευτικής αναμέτρησης των 8 κομμάτων, γύρω από τις προγραμματικές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και των υπουργών του.
Στο μεταξύ το νέο σχήμα θα υποστεί «αξονική τομογραφία» από την κοινή γνώμη και τα Μέσα Ενημέρωσης, ώστε να γίνουν φανερά τα μηνύματα που έστειλε στο κόμμα του και ευρύτερα στην κοινωνία ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σταχυολογούμε μερικά από αυτά:
  • Η νέα γενιά της ΝΔ μπαίνει στο στίβο της διακυβέρνησης του τόπου: Περίπου το ένα στα δυο μέλη του νέου υπουργικού συμβουλίου ανήκουν στη λεγόμενη «γενιά των σαραντάρηδων», η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων καταλαμβάνει θέσεις υφυπουργών: Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης είναι 36 ετών, όσο και η υφυπουργός Παιδείας, Δόμνα Μιχαηλίδου, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κώτσηρας δεν έχει κλείσει τα 40 του χρόνια ακόμα (είναι 39) ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και Γραμματέας της ΝΔ, Παύλος Μαρινάκης είναι μόλις 34 ετών. Στα 46 του χρόνια είναι ο υφυπουργός Ανάπτυξης Μάξιμος Σενετάκης, στα 41 ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης, στα 44 ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κώστας Κατσαφάδος, ενώ στα 47 είναι η νέα υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη. Στο ίδιο ηλικιακό διάνυσμα βρίσκονται πολλοί ακόμα υφυπουργοί.
  • Στην κυβέρνηση εκπροσωπούνται πολλοί χώροι: Μπορεί ο βασικός τροφοδότης να είναι το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και ειδικότερα η Κοινοβουλευτική της Ομάδα, ωστόσο η νέα κυβέρνηση έχει εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης όπως ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου ή ο νέος υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος. Επίσης προβιβάζονται Γενικοί Γραμματείς που γίνονται υφυπουργοί, όπως ο νέος υφυπουργός Προϋπολογισμού Θάνος Πετραλιάς, η νέα υφυπουργός Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου κλπ. Φυσικά ενισχύεται η ομάδα των ΠΑΣΟΚογενών που μετέχουν σε κυβέρνηση Μητσοτάκη: Εκτός από τους Γεραπετρίτη, Σκέρτσο, Πιερρακάκη, Μενδώνη, Χρυσοχοϊδη, στη νέα κυβέρνηση θα μετέχει ως υπουργός Δικαιοσύνης ο Γιώργος Φλωρίδης και ως υφυπουργός η Βιβή Χαραλαμπογιάννη που από Γενική Γραμματέας στο υπουργείο Εσωτερικών προβιβάστηκε σε υφυπουργό.
  • Αυξημένη αρκετά, όχι όμως πολύ, η θέση του γυναικείου φύλου: Το είχε υποσχεθεί προεκλογικά ο κ. Μητσοτάκη, το εφάρμοσε -εν μέρει…- μετεκλογικά, καθώς έβαλε γυναίκες στο ¼ της σύνθεσης της κυβέρνησης. Οι 15 εκπρόσωποι του γυναικείου φύλου δεν είναι λίγες, δεν είναι όμως και πολλές. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν οι «παλιές» Λίνα Μενδώνη, Νίκη Κεραμέως, Όλγα Κεφαλογιάννη, Σοφία Ζαχαράκη, οι οποίες πλαισιώνονται από πολλές καινούργιες παρουσίες στη γαλάζια κυβέρνηση, όπως η πρέσβης Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η Ειρήνη Αγαπηδάκη, η Ζέττα Μακρή, η Χριστίνα Αλεξοπούλου, η Σοφία Βούλτεψη, η Άννα Μάνη- Παπαδημητρίου, η Αλεξάνδρα Σδούκου, η Έλενα Ράπτη, η Βιβή Χαραλαμπογιάννη και η Μαρία Κεφάλα. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε στη χθεσινή, πρώτη συνεδρίαση της νέας κυβέρνησης ότι θα ήθελε περισσότερες γυναίκες, κάτι που θα γίνει -μάλλον…- στον πρώτο ανασχηματισμό.
Αυτά τα «μηνύματα», βέβαια, καταγράφονται για να δούμε την ανθρωπογεωγραφία της νέας κυβέρνησης στο ξεκίνημά της. Άνδρες και γυναίκες, εκπρόσωποι κόμματος ή κοινωνικών φορέων, δεξιοί ή κεντρώοι, όλες και όλοι θα κριθούν από το έργο τους και από το μέγεθος της κοινωνικής αποδοχής -ή απόρριψης- που αυτό θα έχει.
Κι όποιοι «ζυγιστούν και βρεθούν ελλιποβαρείς» θα αντικατασταθούν, όσο σημαντική κι αν είναι η παρουσία τους στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα