Όπως δήλωσε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, η απόφαση που εκδόθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου και υποχρεώνει άπαντες να εκδίδουν αποδείξεις που θα εκτυπώνουν πάνω και κωδικό, ώστε να ελέγχεται άμεσα η γνησιότητά τους, είτε από εφοριακούς υπαλλήλους είτε από τους πελάτες, θα εφαρμοστεί κανονικά σε 10 ημέρες, από την 1η Νοεμβρίου.
Σημειώνεται ότι ήδη αρκετοί κλάδοι επαγγελματιών εκδίδουν ήδη αποδείξεις με QR code, αλλά από την 1η/11/2023 επεκτείνεται σε όλους ανεξάρτητα από τον τύπο αποδείξεων που εκδίδουν στις συναλλαγές τους.
Οι συγκεκριμένες αποδείξεις θα διευκολύνουν τους ελέγχους τόσο από τους εφοριακούς όσο και από τους ίδιους του πελάτες.
Παράλληλα με την υποχρέωση των επαγγελματιών να εκδίδουν «σημαδεμένες» αποδείξεις τρέχει και ο διαγωνισμός για την προμήθεια 1.500 laptop και 1.700 QR Code Skanner χειρός.
Με αυτά εργαλεία αυτά θα γίνονται προσεχώς οι επιτόπιοι έλεγχοι σε καταστήματα και σε όλες τις επιχειρήσεις που υποχρεούνται στην έκδοση αποδείξεων.
Με το σκανάρισμα του κωδικού θα διαπιστώνεται αμέσως εάν η απόδειξη είναι νόμιμη ή είναι ύποπτη, οπότε οι εφοριακοί θα πράττουν αναλόγως. Είτε θα επιβάλουν πρόστιμα αν υπάρχουν παραβάσεις είτε θα πηγαίνουν στο επόμενο κατάστημα.
Έλεγχοι και από πελάτες
Παράλληλα, οι πελάτες έχουν τη δυνατότητα να σκανάρουν τις αποδείξεις με την εφαρμογή appodixi, η οποία εγκαθίσταται στα smartphone κινητά.
Μέσω αυτής οι χρήστες των κινητών διαπιστώνουν εάν η απόδειξη που έλαβαν από κατάστημα ή επαγγελματία είναι γνήσια, ή έχει εκδοθεί από ταμειακή μηχανή που δεν είναι δηλωμένη.
Εφόσον διαπιστώσουν ότι δεν είναι κανονική η απόδειξη, έχουν τη δυνατότητα να καταγγείλουν OnLine στην Εφορία την επιχείρηση που φοροδιαφεύγει, ενώ θα λαμβάνουν και αμοιβή, ανάλογη με το ύψος της συναλλαγής και μέχρι 2.000 ευρώ, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες.
Τα πρόστιμα
Τσουχτερά είναι τα προβλεπόμενα πρόστιμα για τους επιχειρηματίες που διαπιστωθεί ότι παραβιάζουν τις ταμειακές μηχανές ή χρησιμοποιούν αδήλωτους μηχανισμούς και δεν εκδίδουν αποδείξεις με QR code.
Ειδικότερα:
- Για παραβάσεις έκδοσης στοιχείων λιανικής πώλησης από φορολογικό ηλεκτρονικό μηχανισμό, ο οποίος δεν λειτουργεί με εγκεκριμένες προδιαγραφές, (δηλαδή δεν είναι δηλωμένη ή περιέχει παράνομο λογισμικό κλ.π), επιβάλλεται πρόστιμο 15% επί του τζίρου με ελάχιστα ποσά 10.000 ή 30.000 ευρώ, για κάθε έτος. Το πρόστιμο αυτό δεν επιβάλλεται, εφόσον δεν επηρεάζονται η αυθεντικότητα της προέλευσης και η ακεραιότητα του περιεχομένου των στοιχείων.
- Για τις παραβάσεις που αφορούν στη μη διαφύλαξη φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών (Φ.Η.Μ.) και φορολογικών μνημών και αρχείων που δημιουργούν οι ταμειακές μηχανές, προβλέπεται ότι στην περίπτωση που κατά τη διενέργεια μερικού επιτόπιου ελέγχου διαπιστώνεται, ότι η ελεγχόμενη οντότητα δεν διαφύλαξε ή δεν προσκόμισε ύστερα από πρόσκληση φορολογικούς ηλεκτρονικούς μηχανισμούς (Φ.Η.Μ.) και φορολογικές μνήμες και αρχεία που δημιουργούν οι Φ.Η.Μ., επιβάλλεται το πρόστιμο του 15% επί του ετήσιου τζίρου, ανά ελεγχόμενο έτος με ελάχιστα ποσά τις 10.000 και 30.000 ευρώ, ανάλογα με την κατηγορία των βιβλίων, με ανώτατο όριο το τριπλάσιο των ανωτέρω ποσών ήτοι 30.000 και 90.000 ευρώ.
- Τα πρόστιμα τα αποφεύγουν οι επιχειρηματίες, οι οποίοι πριν την έκδοση της σχετικής εντολής ελέγχου έχουν δηλώσει απώλεια Φ.Η.Μ.
- Επίσης, στην περίπτωση που ο υπόχρεος προσέλθει αυτοβούλως στην αρμόδια φορολογική αρχή και υποβάλει δήλωση απώλειας Φ.Η.Μ., πριν την έκδοση της σχετικής εντολής ελέγχου κατά τη διενέργεια μερικού επιτόπιου ελέγχου, δεν επιβάλλεται το ελάχιστο πρόστιμο των 10.000 ή 30.000 ευρώ, αλλά επιβάλλεται μικρότερο πρόστιμο ύψους 2.500 ευρώ ανεξαρτήτως του πλήθους Φ.Η.Μ. που αναφέρονται στη σχετική δήλωση απώλειας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα