Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023

Ανακοινώνεται το νέο επίδομα θέρμανσης, αποκάλυψη Μητσοτάκη


Aπό τις αρχές της επόμενης εβδομάδας το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα ανακοινώσει το νέο πλαίσιο στήριξης των νοικοκυριών που θερμαίνονται με ηλεκτρική ενέργεια, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες.
Αναγνωρίζει ότι ενώ η κυβέρνηση είχε ήδη μεριμνήσει για το επίδομα θέρμανσης και πολλά νοικοκυριά που θερμαίνονται με φυσικό αέριο και πετρέλαιο μπορούν να καλυφθούν από αυτή την παρέμβαση, υπήρχε μία μεγάλη αδικία για όσους θερμαίνονταν με ηλεκτρική ενέργεια και δεν είχαν ουσιαστικά καμία στήριξη.
"Θεωρώ ότι είναι μία δίκαιη και σωστή παρέμβαση ειδικά απο την στιγμή που καθώς θα φτάνουμε προς το τέλος του έτους και υποθέτοντας πως δεν θα έχουμε κάποια άλλη έκρηξη στις τιμές, οι οριζόντιες επιδοτήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια θα φθίνουν", πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Με αφορμή εξάλλου την Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα πολύ κολακευτικά λόγια που ακούστηκαν για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, σημειώνοντας ότι αυτή είναι μία αναγνώριση της μεγάλης προσπάθειας που έχει καταβάλει η χώρα τα τελευταία χρόνια να μετατραπεί από το μαύρο πρόβατο σε μία χώρα που σήμερα μπορεί να κάνει πρωταθλητισμό ως προς την ευρωπαϊκή ανάπτυξη.
Έκανε λόγο για επισημοποίηση αυτής της προόδου με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας που υπογράμμισε ότι είναι μία μεγάλη προσπάθεια όλου του ελληνικού λαού και είναι λάθος όσοι την αντιμετωπίζουν με μικροψυχία. Όπως είπε, σηματοδοτεί και το οριστικό τέλος ενός κύκλου που κράτησε πολλά χρόνια, μας πήγε πολύ πίσω, είχε τεράστιο τίμημα ως προς την απώλεια του ΑΕΠ, όμως η Ελλάδα άντεξε και σήμερα έχει κάθε δικαίωμα να ατενίζει το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία
Με αφορμή την συζήτηση για τους δημοσιονομικούς κανόνες, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ούτως ή άλλως σήμερα έχει από τις καλύτερες δημοσιονομικές επιδόσεις στην Ευρώπη και επιτυγχάνει τους πιο γρήγορους ρυθμούς μείωσης χρέους από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. "Άρα είμαστε ήδη στο σωστό δρόμο, θέλουμε να είμαστε σίγουροι όμως ότι έχουμε τη δική μας εθνική ιδιοκτησία για την ταχύτητα με την οποία θα μειώσουμε το χρέος μας από εδώ και στο εξής", σημείωσε, προσθέτοντας ότι αυτή η ταχύτητα θα συνδέεται και με μεταρρυθμίσεις τις οποίες ήδη έχουμε δεσμευθεί ότι θα κάνουμε για να μπορέσουμε να κάνουμε την ελληνική οικονομία πιο ανταγωνιστική.
Επανέλαβε παράλληλα τη μεγάλη έμφαση που δίνει η Ελλάδα στην εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τους υπολογισμούς του ελλείμματος, όπως τους κάνει η Ευρώπη, για να μην κινηθούν διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος.
"Είναι μία επιχειρηματολογία που ουσιαστικά για πρώτη φορά αναπτύχθηκε από εμένα, βλέπω ότι αποκτά μεγάλη δυναμική, και από άλλα κράτη-μέλη. Και ελπίζω, τελικά, ότι αυτή η εξαίρεση του τρόπου λογιστικής απεικόνισης των αμυντικών δαπανών θα υιοθετηθεί τελικά, όταν συμφωνήσουμε τους νέους ευρωπαϊκούς κανόνες", πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στην συζήτηση στην ΕΕ για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε στην θέση για πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και για τις φυσικές καταστροφές, ενώ κατέστησε σαφές σε σχέση με τον προϋπολογισμό ότι "η Ελλάδα δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε μία λύση που θα συμπεριλαμβάνει μόνο την Ουκρανία και τίποτε άλλο".
Τόνισε εξάλλου ότι εξακολουθούμε να στηρίζουμε το πλαίσιο συνεργασίας με γειτονικές χώρες που εξακολουθούν να φιλοξενούν πολλούς μετανάστες, ενώ χαρακτήρισε επιβεβλημένο μέχρι τον Δεκέμβριο να έχει βρεθεί μία λύση στα προβλήματα αυτά.
Διευκρίνισε δε πως αν πρέπει να προτεραιοποιήσουμε τις πρόσθετες παρεμβάσεις που ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού θα είναι η πρώτη μας προτεραιότητα"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα