Tην επαναφορά της χώρας σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα πάνω από 2% σηματοδοτεί το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού 2024 που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή.
Σύμφωνα με τις βασικές παραδοχές ο πήχης της ανάπτυξης αναθεωρείται προς τα πάνω στο 2,3% για φέτος έναντι αρχικής πρόβλεψης για 1,8% ενώ για το 2024 προβλέπεται επιτάχυνση στο 3% στέλνοντας ισχυρό μήνυμα προς τις αγορές που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία ενόψει μάλιστα των δύο επόμενων εκθέσεων των οίκων αξιολόγησης. Εκθέσεις που θα κρίνουν την πλήρη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
Οι βασικοί μοχλοί της ανάπτυξης
Βασικοί μοχλοί, της αναπτυξιακής δυναμικής της χώρας θα είναι οι δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν κατά 12,1% τον επόμενο χρόνο από 8,3% το 2023 ενώ κινητήριες δυνάμεις της οικονομίας για μία ακόμη φορά η αύξηση των εξαγωγών που εκτιμάται στο 6,3% για το 2024 αλλά και η συμβολή του Ταμείου Ανάκαμψης όπου εκτιμάται ότι θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της οικονομίας κατά 1,7 ποσοστιαίες μονάδες.
Μετά τις τεράστιες πληγές που προκάλεσαν οι φυσικές καταστροφές του προηγούμενου διαστήματος ,ο προϋπολογισμός θα προβλέπει τη δημιουργία αποθεματικού ύψους 600 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπισή τους.
Ως προς τα βασικά μεγέθη το προσχέδιο θα προβλέπει:
- Αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο2,4% για το 2024 ενώ στο σύνολο του έτους ο εναρμονισμένος δείκτης θα κλείσει στο 4%.
- Το έλλειμμα του ονομαστικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα υποχωρήσει ως ποσοστό του ΑΕΠ στο 4,2% το 2024 από 4,5% το 2023.
- Η ανεργία[ έρευνα εργατικού δυναμικού] αναμένεται να διαμορφωθεί σε 11,2% το 2023 και να αποκλιμακωθεί σε 10,6% το 2024 και σε 9% σύμφωνα με τους εθνικούς λογαριασμούς
- To δημόσιο χρέος θα μειωθεί περαιτέρω στο 152,2% του ΑΕΠ, από 159% του ΑΕΠ κοντά στα 358 δις ευρώ
- Η ιδιωτική κατανάλωση από 2,5% το 2023 θα περιοριστεί στο 1,6% το 2024
- Στα δημοσιονομικά η κυβέρνηση αναθεωρεί επί τα βελτίω την πρόβλεψη για πλεόνασμα από 0,7% του ΑΕΠ το 2023 στο 0,9% .Για το 2024 θα απαιτηθεί εκτεταμένη δημοσιονομική προσαρμογή καθώς ο στόχος για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος ανεβαίνει στο 2,1% του ΑΕΠ.
Με βάση τα σημερινά δεδομένα οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας είναι οι δυσμενείς διεθνείς γεωπολιτικές εξελίξεις, η διατήρηση του πληθωρισμού σε επίπεδα υψηλότερα του αναμενομένου, η συνεχιζόμενη συσφικτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τυχόν αρνητικές εξελίξεις στην απορρόφηση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης,μία πιθανή όξυνση της ενεργειακής κρίσης αλλά και η επιβράδυνση της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομίας .
Παρεμβάσεις
Στο προσχέδιο θα περιλαμβάνονται και μόνιμα μέτρα ύψους 1,6 δις ευρώ,μεταξύ των οποίων είναι :
- Το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, με δημοσιονομικό κόστος 550 εκατ. ευρώ.
- Η αύξηση του αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά κατά 1.000 ευρώ, με κόστος περίπου 100 εκατ. ευρώ.
- Η θέσπιση μόνιμου επιδόματος νεότητας (Υouth Ρass ), ύψους 150 ευρώ, για νέους 18 έως 19 ετών, με κόστος 30 εκατ. ευρώ.
- Η μείωση του ΕΝΦΙΑ για τις κατοικίες που ασφαλίζονται για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα, με κόστος 30 εκατ. ευρώ.
- Η μονιμοποίηση της πλήρους απαλλαγής πρώην δικαιούχων επιδόματος ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη, με ετήσιο κόστος περίπου 38 εκατομμύρια ευρώ.
- Η αύξηση των επιδομάτων αναπηρίας κατά 8%, που προηγήθηκε τον Απρίλιο, με κόστος 95 εκατ. ευρώ.
- Η αύξηση κατά 3,1% από 1/1/2024 στις συντάξεις με βάση τον μέσο όρο του ΑΕΠ και του πληθωρισμού.
- Αύξηση στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα κατά 8%, με κόστος 43 εκατ. ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα