Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023

Σαν σήμερα 21/10, Η Πλημμύρα του Ποδονίφτη: Πριν από 30 χρόνια 17 νεκροί και εικόνες από το μέλλον της Ελλάδας

Περίπου 30 χρόνια πριν: 1994. Η Πλημμύρα του Ποδονίφτη. 17 νεκροί και εικόνες από το μέλλον της Ελλάδας σε Μάνδρα και Θεσσαλία…
Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, 21 Οκτωβρίου του 1994, όταν η Ελλάδα ξυπνούσε έπειτα από καταρρακτώδη βροχή που κράτησε ώρες και άρχισε να μετράει νεκρούς και τραυματίες.
Ήταν η Πλημμύρα του Ποδονίφτη, που άφησε πίσω της 17 πνιγμένους ανθρώπους, ανυπολόγιστες υλικές ζημιές σε σπίτια, καταστήματα και αυτοκίνητα. Εκείνο το βράδυ ήταν που τα υπόγεια Γραφεία του ΚΚΕ στον Περισσό μετατράπηκαν σε λίμνη όπου μέσα τους βυθίστηκε το πολύτιμο Αρχείο του Κόμματος.
Ήταν η τρίτη στη σειρά μεγαλύτερη καταστροφή από πλημμύρα σε δήμους της πρωτεύουσας μεταπολεμικά. Η κακοκαιρία είχε αρχίσει μία μέρα πριν, χτυπώντας τα Δωδεκάνησα. Η σφοδρή καταιγίδα είχε χτυπήσει και τη Θεσσαλία - κυρίως στην Καρδίτσα.
Η Νέα Ιωνία, η Νέα Φιλαδέλφεια, ο Περισσός ήταν οι δήμοι της Αττικής που χτυπήθηκαν περισσότερο από την καταιγίδα. Τα μπαζωμένα ρέματα «ήταν η αιτία» αποφάνθηκαν οι ειδικοί…
Το διάσημο ρέμα του Ποδονίφτη, ο δρόμος που ακολουθούσαν φίλαθλοι από τον σταθμό του Ηλεκτρικού του Περισσού για να φθάσουν στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, ξεχείλισε και έπνιξε τις γύρω γειτονιές.
Η ονομασία «Ποδονίφτης» προέρχεται από τα συνθετικά «πους» (πόδι) και «νίπτω, πλένω» που σημαίνει «πλένω τα πόδια μου». 
 
Τα υπόγεια των Γραφείων του ΚΚΕ μετά την καταιγίδα

Ένα χρόνο πριν είχαν αρχίσει έργα για τη θεμελίωση κατασκευών στον Ποδονίφτη κάτι που στάθηκε μοιραίο το βράδυ του Οκτώβρη του 1994.
Η συνέχεια δόθηκε στα Δικαστήρια. Συγγενείς των θυμάτων κατέθεσαν αγωγή διεκδικώντας συνολική αποζημίωση 300.000.000 δραχμών. Στο εδώλιο κάθισαν η εταιρία που είχε αναλάβει το μπάζωμα του Ποδονίφτη, επειδή δεν είχε απομακρύνει εγκαίρως τα μπάζα στο ύψος της Λεωφόρου Ηρακλείου, με αποτέλεσμα να υπερχειλίσει ο αγωγός και να περάσουν τα νερά πάνω από τη Λεωφόρο και οι ιθύνοντες της ΕΥΔΑΠ που δεν μερίμνησαν για τον καθαρισμό των ρεμάτων και των φρεατίων, με αποτέλεσμα να προκληθούν πλημμύρες στην Καλογρέζα, τη Φιλοθέη, τη Νέα Ιωνία και το Νέο Ηράκλειο. οι δικαστές ομόφωνα αθώωσαν τους κατηγορουμένους για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, ενώ κατά πλειοψηφία (2-1) τους έκριναν αθώους για το αδίκημα της πρόκλησης πλημμύρας από αμέλεια.
Και τι έγινε από τότε, σχεδόν 30 χρόνια μετά τη φονική βραδιά του ’94; Η Μάνδρα του 2017 και η Θεσσαλία του 2023 απαντούν: «απολύτως τίποτα!»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα