Τρίτη 26 Μαρτίου 2024

Από «χρυσό» τα σοκολατένια αυγά για το Πάσχα: Πιο ακριβό το κακάο... από τον χαλκό


Κατακόρυφη αύξηση σημειώνουν οι τιμές του κακάο - κερδίζοντας πάνω από 700 δολάρια ανά τόνο μέσα σε μία μόνο ημέρα - και ξεπερνώντας τα 9.000 δολάρια για πρώτη φορά - καθώς η κρίση της προσφοράς κυριεύει την αγορά και οι παραγωγοί σοκολάτας παλεύουν για κόκκους.
Τα προθεσμιακά συμβόλαια στη Νέα Υόρκη ανέβηκαν για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, αυξάνοντας τα κέρδη τους μετά από ειδήσεις σχετικά με τις προκλήσεις χρηματοδότησης στη Γκάνα, τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό στον κόσμο.
Γιατί αυξήθηκαν τόσο ραγδαία οι τιμές του κακάο
Η χώρα πρόκειται να χάσει την πρόσβασή της σε ένα βασικό χρηματοδοτικό μέσο, καθώς η κρίση στην καλλιέργεια κακάο την έχει αφήσει χωρίς αρκετούς κόκκους για να εξασφαλίσει τα χρήματα. Το Συμβούλιο Κακάο της Γκάνας, η ρυθμιστική αρχή του κλάδου, γνωστή ως Cocobod, βασίζεται στην ξένη χρηματοδότηση για να πληρώσει τους κακαοκαλλιεργητές για τους κόκκους τους.
Οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά περίπου 60% μόνο αυτόν τον μήνα και έχουν ήδη υπερδιπλασιαστεί φέτος. Οι κακές συγκομιδές λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών και ασθενειών σε καλλιέργειες στους παραγωγούς της Δυτικής Αφρικής, όπου παράγεται το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου κακάο, και τα ελάχιστα σημάδια ανακούφισης της παραγωγής αλλού έχουν αφήσει τον κλάδο σε δύσκολη θέση.
Το ράλι έστειλε τις τιμές προς τα 10.000 δολάρια - ένα επίπεδο που φαινόταν αδιανόητο μόλις πριν από λίγους μήνες - και έκανε το κακάο πιο ακριβό ακόμη και από το βιομηχανικό μέταλλο χαλκό.
Πιο ακριβά τα πασχαλινά αυγά φέτος
Η άνοδος της τιμής του κακάο θα οδηγήσει σε αύξηση του κόστους της σοκολάτας καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Τα πασχαλινά αυγά έχουν ήδη ακριβύνει λόγω της περσινής αύξησης των τιμών και ορισμένοι παραγωγοί περιορίζουν τα μεγέθη της σοκολάτας ή προωθούν ποικιλίες με άλλα συστατικά για να απαλύνουν το πλήγμα.
Τα προθεσμιακά συμβόλαια αυξήθηκαν κατά 7,9% και διαμορφώθηκαν στα 9.649 δολάρια ανά μετρικό τόνο στη Νέα Υόρκη. Το κακάο στο Λονδίνο σημείωσε επίσης άνοδο.
«Η σοκολάτα μπορεί να είναι ακόμη πιο ακριβή το Πάσχα του 2025, εάν οι ασθένειες των κακαόδεντρων και οι κακές καιρικές συνθήκες παρατείνουν το έλλειμμα εν μέσω υψηλών τιμών ζάχαρης», ανέφερε η αναλυτής του Bloomberg Intelligence Diana Gomes.
Υπάρχει ο κίνδυνος η κατάσταση της προσφοράς να επιδεινωθεί. Οι επερχόμενοι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης - με στόχο να σταματήσουν να πωλούνται στα καταστήματα προϊόντα που καταστρέφουν τα δάση - μπορεί να καταστήσουν ακόμη πιο δύσκολο για τους κορυφαίους παραγωγούς σοκολάτας της ΕΕ να εξασφαλίσουν προμήθειες.
Η προσοχή στρέφεται τώρα στην επερχόμενη ενδιάμεση σοδειά της Δυτικής Αφρικής, τη μικρότερη από τις δύο ετήσιες συγκομιδές. Η ρυθμιστική αρχή της Ακτή Ελεφαντοστού, κορυφαίος παραγωγός, αναμένει ότι αυτή θα συρρικνωθεί αυτή τη σεζόν, ανέφερε το Bloomberg νωρίτερα αυτό το μήνα.       imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα