Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024

Σαν σήμερα 13/9, Καλαμάτα 1986: οι πληγές του σεισμού ακόμα πονάνε 38 χρόνια μετά

Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, 13 Σεπτεμβρίου του 1986, όταν η Καλαμάτα χτυπήθηκε από σεισμό μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ!
Η φονική σεισμική δόνηση έπληξε την πόλη της Μεσσηνίας στις 20:21 και προκάλεσε πανικό· ο σεισμός άφησε πίσω του 22 νεκρούς, γκρέμισε τέσσερις πολυκατοικίες και τον ναό των Αγίων Αποστόλων και έπειτα από αυτοψία των ειδικών το 20% των κτηρίων χαρακτηρίστηκαν «κατεδαφιστέα».
Τα πλησίον στην Καλαμάτα χωριά Ελαιοχώρι, Βέργα, Πολιανή, Άρις, Νέδουσα και Αρτεμισία υπέστησαν μεγάλες καταστροφές· το Ελαιοχώρι σχεδόν ισοπεδώθηκε! Μετά τον κύριο σεισμό καταγράφηκαν σχεδόν 700 μετασεισμοί με ισχυρότερο εκείνον της 15ης Σεπτεμβρίου που είχε μέγεθος 5,4 Ρίχτερ!
Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε σε περίπου τέσσερα χιλιόμετρα από την πόλη της Καλαμάτας, στο βόρειο τμήμα του ρήγματος της Καλαμάτας.
Από τους 22 νεκρούς που καταγράφηκαν τότε, οι έξι ανασύρθηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους από πενταώροφη πολυκατοικία που κατέρρευσε. Επίσης τραυματίστηκαν 330 άνθρωποι από τους οποίους οι 83 νοσηλεύτηκαν. Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και ένα βρέφος 10 ημερών.
Το γεγονός ότι πολλοί κάτοικοι της πόλης είχαν επισκεφτεί το λιμάνι για τα εγκαίνια νέας ακτοπλοϊκής γραμμής, η ώρα που χτύπησε ο Εγκέλαδος: (20:21) απόγευμα με καλό καιρό, συνέβαλαν στο να μην υπάρξουν πολλά θύματα. Το ύψος των καταστροφών υπολογίστηκε σε (σημερινές τιμές) 670 εκατομμύρια ευρώ.

 
 Μετά την καταστροφή και επί μεγάλο χρονικό διάστημα πολλά σχολεία της περιοχής στεγάστηκαν σε στρατιωτικές σκηνές, σε κοντέινερ και σε στρατόπεδα. Ο χειμώνας που ακολούθησε το καταστροφικό φθινόπωρο θεωρείται από τους πιο δριμείς που έχουν να θυμούνται οι κάτοικοι της Καλαμάτας με αποτέλεσμα να γίνει δύσκολη η διαβίωση· πολλοί από τους κατοίκους εγκατέλειψαν την πόλη και μετοίκησαν σε παρακείμενα χωρία ή ακόμα και στην Αθήνα. Πέρασαν χρόνια πολλά μέχρι να ξαναβρεί η λαμπερή πόλη της Μεσσηνίας τα βήματά της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα