Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024

Πότε ξεκινούν τα 37.500 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία: Θα γίνονται και σε ιδιωτικά νοσοκομεία με voucher

Στην αναμονή βρίσκονται ακόμη χιλιάδες ασθενείς που περιμένουν την έναρξη των δωρεάν απογευματινών χειρουργείων. Πρόκειται για 37.500 δωρεάν επεμβάσεις πέραν των τακτικών χειρουργείων, που θα γίνουν με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους περίπου 60 εκατ. ευρώ.
Αυτά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Υγείας, θα ξεκινήσουν μέχρι το τέλος του έτους, καθώς έχει δοθεί το "πράσινο φως" από τα τεχνικά κλιμάκια της και μένει η τελική έγκριση της Κομισιόν.
Από το Μάρτιο οπότε και ξεκίνησαν τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή στα δημόσια νοσοκομεία, είχε ανακοινωθεί πως θα γίνουν και τα δωρεάν χειρουργεία, με προτεραιότητα σε όσους βρίσκονται για μεγάλο χρονικό διάστημα σε λίστες αναμονής.
Όπως όμως παραδέχθηκε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, έπεσε έξω σε σχέση με το πόσο οι ευρωεκλογές θα επηρέαζαν τις διαδικασίες έγκρισης της χρηματοδότησης. Επιπλέον, οι αρχικές ανακοινώσεις έκαναν λόγο για διενέργεια 55.000 δωρεάν απογευματινών χειρουργείων.
"Δεν έχει αλλάξει το ποσό που έχουμε δεσμεύσει. Το ποσό παραμένει το ίδιο, 51 εκατομμύρια συν ΦΠΑ. Αυτό που έχει γίνει είναι πιο λεπτομερής πρόβλεψη κόστους ανά χειρουργείο. Γιατί ακριβής αριθμός δεν μπορεί να δοθεί. Έχει να κάνει ο ακριβής αριθμός με τo ποια χειρουργεία θα γίνουν. Δεν έχουν όλα τα χειρουργεία ένα ενιαίο κόστος για να κάνεις διαίρεση. Άρα, στην ουσία έχουμε κάποια μοντέλα προβλέψεως το τι πιστεύουμε ότι θα γίνει. Μπορεί να είναι και 40, μπορεί να είναι και 35, δεν μπορώ να το πω αυτό. Το ποσό παραμένει το ίδιο, δεν έχει αλλάξει", είπε.
Καθώς τα περισσότερα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία θα διενεργηθούν μέσα στο 2025 και υπάρχουν χρονικοί περιορισμοί, θα δοθεί η δυνατότητα πραγματοποίησης της επέμβασης και στα ιδιωτικά νοσοκομεία. "Το τεχνικό δελτίο προβλέπει ένα ποσό να πάει σε ιδιωτικές κλινικές εφόσον δεν μπορεί το σύστημα να τα καλύψει στα δημόσια. Έχουμε και την πιθανή ιδέα να κάνουμε σε κάποιου είδους χειρουργεία που είναι πιο μαζικά, π.χ. καταρράκτες, κάποιου είδους voucher που θα μπορεί ο ασθενής να πάρει το voucher και να πάει να χειρουργηθεί όπου θέλει. Αυτό που κυρίως φοβόμαστε είναι μην τυχόν "μπουκώσει" το σύστημα από τα πολλά χειρουργεία και δεν μπορεί να εξαντληθεί ο πόρος, καθώς έχει χρονικό διάστημα μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2025" εξήγησε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.
Όσον αφορά τα απογευματινά χειρουργεία που γίνονται επί πληρωμής, υπενθυμίζεται πως οι επεμβάσεις χωρίζονται σε 6 κατηγορίες - πολύ μικρή, μικρή, μεσαία, μεγάλη, βαριά αλλά και εξαιρετικά βαριά - και το κόστος τους κυμαίνεται από 300 μέχρι και 2.000€ ανάλογα με την πολυπλοκότητα της επέμβασης.
Η δαπάνη της νοσηλείας ασθενή, ο οποίος υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση ή άλλη επεμβατική πράξη στη λειτουργία των νοσοκομείων πέραν του τακτικού ωραρίου, αποζημιώνεται με βάση το Σύστημα Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών και το κανονιστικό πλαίσιο που το διέπει. Ο ασθενής θα καλύπτει εξ ολοκλήρου τα οριζόμενα
ποσά που αφορούν στις αμοιβές του προσωπικού και στα έξοδα του νοσοκομείου για τη λειτουργία του.
Ως προϋπόθεση συμμετοχής των ιατρών ορίζεται η διατήρηση του αριθμού και της κατηγορίας των χειρουργικών επεμβάσεων και επεμβατικών πράξεων που διενεργούνται κατά τη διάρκεια του τακτικού ωραρίου λειτουργίας του νοσοκομείου, ανά τμήμα/κλινική και ανά εξάμηνο. Σε περίπτωση μη τήρησης της ανωτέρω προϋπόθεσης, ο διοικητής του νοσοκομείου, με αιτιολογημένη απόφασή του, δύναται να ανακαλέσει την απόφαση για τη λειτουργία της κλινικής πέραν του τακτικού ωραρίου, μέχρι την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα