Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024

ΚΕΑΟ: Στα 48 δισ. έφτασαν τα χρέη προς τον ΕΦΚΑ – Αιτία τα παλιά χρέη και οι προσαυξήσεις

Oι πρασαυξήσεις και τα πρόστιμα και όχι τα νέα χρέη είναι η αιτία που «φουσκώνει» όλο και περισσότερο κάθε τρίμηνο το συνολικό χρέος προς τον ΕΦΚΑ.
Κατά το β’ τρίμηνο του 2024 σύμφωνα με την έκθεση του ΚΕΑΟ που αναμένεται να δημοσιευτεί το χρέος έφτασε σε αστρονομικά επίπεδα αγγίζοντας τα 48 δις από 47.88 δις που ήταν το α΄ τρίμηνο, δηλαδή κατέγραψε αύξηση 112 εκ. ευρώ ενώ συγκριτικά με την ίδια περίοδο πέρυσι που το χρέος ανερχόταν σε 46,54 δισ. ευρώ προκύπτει αύξηση 1,46 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Η συγκεκριμένη αυξητική τάση, συντηρείται κυρίως εξαιτίας των προσαυξήσεων και των προστίμων, αφού οι εισπράξεις των αρμόδιων υπηρεσιών του ΚΕΑΟ, βελτιώνονται συνεχώς. Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν το 1/3 του χρέους που έχει συγκεντρωθεί στον ΕΦΚΑ, δηλαδή περίπου 16 δισ. ευρώ προέρχεται από πρόστιμα.
Άλλη μια αιτία που « φουσκώνει» το ποσό είναι τα παλιά χρέη που δε συνδέονται με την οικονομική κρίση αφού δημιουργήθηκαν πριν από το 2009 , ένα μεγάλο ποσοστό των οποίων θα έπρεπε να έχει χαρακτηριστεί «ανείσπρακτο» καθώς αφορά επιχειρήσεις κλειστές εδώ και 30 χρόνια.
Ειδικότερα από το σύνολο των 48 δισ. ευρώ, περισσότερα από 31 δισ. ευρώ (κύρια οφειλή και προσαυξήσεις), έχουν προκύψει πριν από το 2009.
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές
Από την άλλη πλευρά θετική είναι η πορεία των εσόδων από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Στο β’ τρίμηνο εισπράχθηκαν 490 εκατ. ευρώ, στοιχείο που δείχνει ότι αποδίδουν τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και οι πιο στοχευμένοι έλεγχοι που γίνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ. Ανάλογη είναι η πορεία και στο δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου οπόταν εισπράχθηκαν περίπου 345 εκ. ευρώ. Με αυτό το δεδομένο, υπάρχει αισιοδοξία ότι θα πιαστεί ο στόχος του 2024 για έσοδα 1.65 δις.
Οι χαμένες ρυθμίσεις
Ωστόσο, οι περισσότεροι οφειλέτες που είχαν ενταχθεί σε ρυθμίσεις τις έχουν απωλέσει . Συγκεκριμένα από τα 26,09 δισ. ευρώ που έχουν ενταχθεί σε κάποια από τις παλιότερες, ή τις τρέχουσες ρυθμίσεις, το 70,14% ή 18,3 δισ. ευρώ βρίσκονται πια εκτός διαδικασίας με αποτέλεσμα να έρχονται αντιμέτωποι με τα αναγκαστικά μέτρα. καταβολής μηνιαίων εισφορών. Υπενθυμίζεται ότι σε αυτή τη φάση, η μοναδική ρύθμιση που είναι ενεργή είναι η πάγια των 24 δόσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα