«Θεωρώ τεράστιο λάθος η ιατρική κοινότητα του νομού να απαιτεί την επιστροφή του καθεστώτος του άγονου στο Γ.Ν. Καλαμάτας για να δώσει λύση στο πρόβλημα παροχής υπηρεσιών υγείας στο νομό», υποστηρίζει με ανακοίνωσή του ο Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου (“Νέα Πελοπόννησος”) Παναγιώτης Γιαννόπουλος, τ. Διευθυντής της Χειρουργικής του Νοσοκομείου Καλαμάτας, προσθέτοντας πως «δεν είναι αυτό που θα δώσει τη λύση όπως δεν την είχε δώσει από το 1986 μέχρι σήμερα».
Όπως αναφέρει ο κ. Γιαννόπουλος, αφού κάνει λόγο για «το απόλυτο μπάχαλο που επικρατεί στο χώρο της υγείας στα δύο νοσοκομεία του νομού μας», υποστηρίζει ότι «η απαίτηση πρέπει να είναι μια πλήρως στελεχωμένη νοσηλευτική μονάδα λειτουργική 24/7 σε συνεργασία με τα νοσοκομεία των γύρω νομών». Ακόμη, αφού προβαίνει σε διάφορες προτάσεις, τονίζει ότι «πρέπει άμεσα να επανέλθει η διοίκηση των Κέντρων Υγείας του νομού στα νοσοκομεία και όχι στην εκάστοτε Υγειονομική Περιφέρεια». Υποστηρίζει ακόμη ότι «η βασική μεταρρύθμιση στην υγεία θα πρέπει να είναι η πλήρης εποπτεία όλων των δομών υγείας στις Αιρετές Περιφέρειες από το απρόσωπο και μη λειτουργικό Υπουργείο Υγείας».
Ο κ. Γιαννόπουλος απευθυνόμενους στους γιατρούς του Νοσοκομείου αναφέρει: «Συνάδελφοι ιατροί του νοσοκομείου Καλαμάτας παρακολουθώ με αγωνία τις κινητοποιήσεις σας στο πολύ σοβαρό θέμα της υποβάθμισης του νοσοκομείου σε άγονο Β. Δεν είναι όμως αυτό που θα σώσει το Νοσοκομείο μας από την καταστροφή που είναι προ των πυλών. Αλλού πρέπει να εστιάσουμε για να δοθεί λύση στα προβλήματα υγείας του νομού».
Συνεχίζοντας, ρίχνει και τα… καρφιά του: «Θα θυμίσω σε πολλούς από τους σημερινούς “σωτήρες” του Νοσοκομείου μας ότι δεν έχει περάσει ούτε ένας χρόνος που όλοι εσείς μαζί με τον σημερινό Υπουργό Υγείας και άλλους, γυρίζατε αγκαλιά στις πλατείες να πείσετε πόσο έτοιμοι είστε να βοηθήσετε την περιφέρεια να αλλάξει ρότα σε σοβαρά ζητήματα που δεν κατάφερε η προηγούμενη (ΙΔΙΑ) περιφερειακή αρχή.
Να σας θυμίσω “σύντροφοι” πόσο εύκολα βάλατε στη γωνία το ίδιο σας το έργο (απαξιώνοντας το) για να κρίνετε ως αποδιοπομπαίο τράγο τον προηγούμενο περιφερειάρχη. Επίσης να σας προτρέψω να αφήσετε στην άκρη την κομματική σας ταυτότητα και την αλαζονεία της εξουσίας γιατί η ΥΓΕΙΑ δεν έχει χρώμα».
Καταλήγοντας προτρέπει τους γιατρούς του νοσοκομείου: «Σηκώστε τα μανίκια και δουλέψτε προς τη μόνη κατεύθυνση που υπάρχει για την αναβάθμιση της υγείας στην Πελοπόννησο η οποία έχει πολιτικό κόστος αλλά σε βάθος χρόνου ξέρουμε όλοι ότι είναι η μόνη σωστή».
Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ
Ειδικότερα η ανακοίνωση του Περιφερειακού Συμβούλου Πελοποννήσου (“Νέα Πελοπόννησος”) Παναγιώτη Γιαννόπουλου έχει ως εξής (οι υπογραμμίσεις δικές του):
«ΕΚΠΛΗΚΤΟΣ παρατηρώ την τελευταία βδομάδα το απόλυτο μπάχαλο που επικρατεί στο χώρο της υγείας στα δύο νοσοκομεία του νομού μας. Αρχικά βγαίνει ο ΕΝΑΣ βουλευτής και ευχαριστεί τον υπουργό για το προσωπικό “ρουσφέτι” να βάλει το Κ.Υ. -Γ.Ν. Κυπαρισσίας στο καθεστώς άγονου και για το πόσο αυτό θα βοηθήσει το συγκεκριμένο νοσηλευτικό ίδρυμα να σταθεί στα πόδια του.
Την επόμενη μέρα και αφού βάσει νόμου (δεν μπορεί ένας νομός να έχει ΔΥΟ νοσοκομεία στο καθεστώς του άγονου), ο ίδιος υπουργός υποβαθμίζει το Γ.Ν. Καλαμάτας, βγαίνει τότε ο ΑΛΛΟΣ βουλευτής να “διαμαρτυρηθεί” στον ίδιο υπουργό γιατί έπραξε το νόμιμο.
Το περίεργο σε όλο αυτό είναι ότι και οι δύο βουλευτές αλλά και ο υπουργός ανήκουν στο ίδιο κόμμα. Το ερώτημα που βγαίνει αβίαστα είναι αν όλοι αυτοί μιλάνε μεταξύ τους και προχωράνε προγραμματισμένα και βάσει σχεδίου για καλυτέρευση της υγείας στο νομό μας αλλά και σε άλλα θέματα. Έχουν ποτέ συνομιλήσει με τον αρμόδιο Ιατρικό Σύλλογο ή άλλους επιστημονικούς φορείς του νομού και έχουν λάβει υπ’ όψιν τους τη γνώμη τους;
Αναρωτιέμαι αν σε αυτό το πλαίσιο θα μπορεί ποτέ να γίνει κάτι επωφελές σε τοπικό επίπεδο αφού σε ένα από τα πιο σημαντικά θέματα όπως είναι η υγεία, οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι μας λειτουργούν με αυτόν το τρόπο. Να προσθέσω μάλιστα ότι τα προβλήματα και στα δύο νοσοκομεία μας είναι πολλά και χρήζουν οργανωμένων ενεργειών.
Πάμε όμως τώρα στο πραγματικό πρόβλημα που δεν είναι άλλο από την παροχή υπηρεσιών υγείας στο νομό μας. Είναι το καθεστώς του άγονου η ΛΥΣΗ στα προβλήματα της υγείας του νομού;
Το Γ.Ν Καλαμάτας είναι άγονο από τους σεισμούς το μακρινό 1986. Λειτουργεί το νοσοκομείο Καλαμάτας υποδειγματικά από το 1986 και παρέχει υπηρεσίες υγείας στους πολίτες της Μεσσηνίας αλλά και στους πολυάριθμους τουρίστες, σύμφωνα με τους σύγχρονους κανονισμούς της Παγκόσμιας Υγείας; Υπάρχει ΕΝΑΣ άνθρωπος, υγειονομικός ή πολιτικός ή απλός πολίτης που ισχυρίζεται ότι λειτουργεί κανονικά;
Είναι κάποιος που δεν γνωρίζει τις πολύωρες ώρες αναμονής στο τμήμα των επειγόντων, τα ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία που πολλές φορές υπερβαίνουν τους 3,4,5 μήνες, τη λίστα αναμονής των χειρουργείων που πολλές φορές είναι πολύμηνη και πόσα άλλα;
Πόσες φορές χρειάστηκε το τηλεφώνημα “κάποιου” για να υπερπηδηθούν όλα αυτά τα εμπόδια και να βρεθεί ένας συμπολίτης μας σε πλεονεκτικότερη θέση σε σχέση με κάποιον άλλον;
Η υγεία, φίλες και φίλοι, δεν είναι ένα πρόβλημα που λύνεται με μεμονωμένες ενέργειες κάποιου. Η υγεία θέλει πλάνο, οργάνωση, όραμα στο μέλλον και συμμετοχή των επιστημονικών φορέων του νομού αλλά και της Περιφέρειας για συντονισμό ενεργειών για τους 5 νομούς.
Δεν είμαστε στη μακρινή δεκαετία του 1980 που ο αείμνηστος Γεννηματάς με τους συνεργάτες του δημιούργησαν το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Από τότε έχουν αλλάξει πολλά.
Η ιατρική δεν είναι πλέον η ίδια, οι αποστάσεις είναι πλέον ελάχιστες, τα οχήματα στα χωριά έχουν πολλαπλασιαστεί κ.α. Θεωρώ τεράστιο λάθος η ιατρική κοινότητα του νομού να απαιτεί την επιστροφή του καθεστώτος του άγονου στο Γ.Ν Καλαμάτας για να δώσει λύση στο πρόβλημα παροχής υπηρεσιών υγείας στο νομό.
Δεν είναι αυτό που θα δώσει τη λύση όπως δεν την είχε δώσει από το 1986 μέχρι σήμερα. Η απαίτηση πρέπει να είναι μια πλήρως στελεχωμένη νοσηλευτική μονάδα λειτουργική 24/7 σε συνεργασία με τα νοσοκομεία των γύρω νομών. Δεν είναι ανάγκη να υπάρχουν τμήματα που δεν μπορούν να στελεχωθούν εξαιρετικά εξειδικευμένα. Μπορούν να βρίσκονται σε γειτονικά νοσοκομεία και να μην χρειάζεται να διακομίζονται σε νοσοκομεία των Αθηνών. Όπως νοσοκομεία των γύρω νομών μπορούν να διακομίζουν άλλα περιστατικά στο δικό μας νοσοκομείο σε μονάδες ή κλινικές που πρέπει να αναβαθμιστούν.
Πρέπει άμεσα να επανέλθει η διοίκηση των Κέντρων Υγείας του νομού στα νοσοκομεία και όχι στην εκάστοτε Υγειονομική Περιφέρεια. Πρέπει να αναδιοργανωθούν και να μπουν και αυτά στη οργάνωση του χάρτη υγείας του νομού αξιοποιώντας τα αναλόγως.
Η βασική μεταρρύθμιση στην υγεία θα πρέπει να είναι η πλήρης εποπτεία όλων των δομών υγείας στις Αιρετές Περιφέρειες από το απρόσωπο και μη λειτουργικό Υπουργείο Υγείας. Η οργάνωση των νοσοκομείων των 5 νομών από τη δική μας περιφέρεια θα βοηθήσει στον προγραμματισμό των παροχών υγείας και στους 5 νομούς και στην καλύτερη κατανομή των μονάδων υγείας ανά νομό. Συνεργασίες στις εφημερίες μεταξύ νοσοκομείων και κεντρική διαχείριση μέσω σύγχρονων συστημάτων απεικόνισης (PACKS). Δημιουργία μονάδων Ε.Κ.Α.Β σε πολλές περιοχές και υποβάθμιση μονάδων υγείας όπου κριθεί απαραίτητο. Αυτό θα έχει άμεσα αποτελέσματα στην ομαλή λειτουργία των νοσοκομειακών μονάδων υγείας αλλά παράλληλα στο τέλος κάθε θητείας θα αποτελεί μέρος της κρίσης των πολιτών για την ανάδειξη της όποιας περιφερειακής αρχής.
Συνάδελφοι ιατροί του νοσοκομείου Καλαμάτας παρακολουθώ με αγωνία τις κινητοποιήσεις σας στο πολύ σοβαρό θέμα της υποβάθμισης του νοσοκομείου σε άγονο Β’. Δεν είναι όμως αυτό που θα σώσει το Νοσοκομείο μας από την καταστροφή που είναι προ των πυλών. Αλλού πρέπει να εστιάσουμε για να δοθεί λύση στα προβλήματα υγείας του νομού.
Θα θυμίσω σε πολλούς από τους σημερινούς “σωτήρες” του Νοσοκομείου μας ότι δεν έχει περάσει ούτε ένας χρόνος που όλοι εσείς μαζί με τον σημερινό Υπουργό Υγείας και άλλους, γυρίζατε αγκαλιά στις πλατείες να πείσετε πόσο έτοιμοι είστε να βοηθήσετε την περιφέρεια να αλλάξει ρότα σε σοβαρά ζητήματα που δεν κατάφερε η προηγούμενη (ΙΔΙΑ) περιφερειακή αρχή.
Να σας θυμίσω “σύντροφοι” πόσο εύκολα βάλατε στη γωνία το ίδιο σας το έργο (απαξιώνοντας το) για να κρίνετε ως αποδιοπομπαίο τράγο τον προηγούμενο περιφερειάρχη. Επίσης να σας προτρέψω να αφήσετε στην άκρη την κομματική σας ταυτότητα και την αλαζονεία της εξουσίας γιατί η ΥΓΕΙΑ δεν έχει χρώμα.
Σηκώστε τα μανίκια και δουλέψτε προς τη μόνη κατεύθυνση που υπάρχει για την αναβάθμιση της υγείας στην Πελοπόννησο η οποία έχει πολιτικό κόστος αλλά σε βάθος χρόνου ξέρουμε όλοι ότι είναι η μόνη σωστή.
Παναγιώτης Γιαννόπουλος
Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου».
Απεργιακή συγκέντρωση στην Κυπαρισσία στο Εργατικό κέντρο Τριφυλίας
-
Ανακοίνωση της ΟΜΑΔΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ μέλος της Ο.Γ.Ε.Εργαζόμενες,
άνεργες, αυτοαπασχολούμενες, νέες μητέρες, αγρότισσες, συνταξιούχες.Η Ομάδα
Γυναικών ...
Πριν από 23 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα