Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024

Ποιοί και πόσο κερδίζουν από τη μείωση επιτοκίων -Τα στεγαστικά και οι καταθέσεις


Μικρό θα είναι το άμεσο οικονομικό όφελος για τους δανειολήπτες από τη μείωση επιτοκίων της ΕΚΤ, καθώς οι τράπεζες δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε σημαντικές μειώσεις στα επιτόκια στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων. Η ελάφρυνση στο κόστος εξυπηρέτησης των δανείων θα φανεί αργότερα σε βάθος μηνών, με την περαιτέρω αποκλιμάκωση του κόστους χρήματος.
Περιορισμένη θα είναι η επίπτωση και για τους καταθέτες, δεδομένου ότι τα επιτόκια ταμιευτηρίου και τρεχούμενων λογαριασμών είναι ήδη πολύ χαμηλά και δεν πρόκειται να υποχωρήσουν αισθητά, ενώ οι περισσότεροι καταθέτες έχουν "κλειδώσει" τα χρήματα τους σε λογαριασμούς προθεσμίας.
Στα επιτόκια επιχειρηματικών δανείων αναμένονται οριακές μεταβολές. Μεγαλύτερο θα είναι το όφελος για τις επιχειρήσεις με δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, που το κόστος εξυπηρέτησης τους θα επηρεαστεί το επόμενο τρίμηνο από την αναμενόμενη υποχώρηση του Euribor.
Τα «παγωμένα» επιτόκια
Ανάλογο όφελος δεν θα προκύψει επί του παρόντος για τους δανειολήπτες στεγαστικών, δεδομένου ότι τα κυμαινόμενα επιτόκια των δανείων αυτής της κατηγορίας έχουν ήδη «παγώσει» για δύο χρόνια - μέχρι την άνοιξη του 2025 - στα επίπεδα του Μαρτίου 2023.
Το "πάγωμα" είχε αποφασιστεί προκειμένου να προστατευθούν οι δανειολήπτες ενόψι της διαφαινόμενης τότε περαιτέρω ανόδου των επιτοκίων και να αποτραπεί η δημιουργία νέου κύματος κόκκινων δανείων. Αφορούσε 442.000 δανειολήπτες με ενήμερα δάνεια συνολικού ποσού 19 δισ. ευρώ.Το συνολικό όφελος γι αυτούς είχε υπολογιστεί τον περασμένο Ιούνιο σε περισσότερα από 250 εκατ. ευρώ
Τώρα τα επιτόκια αυτής της κατηγορίας δανείων βρίσκονται χαμηλότερα απ' ό,τι θα αντιστοιχούσε σε εκείνα της ΕΚΤ - συνεπώς δεν πρόκειται να μειωθούν
Ανεπηρέαστοι θα μείνουν και οι δανειολήπτες που «γύρισαν» τα δάνειά τους από κυμαινόμενου επιτοκίου σε σταθερού όταν ξεκίνησε το ράλι αυξήσεων από την ΕΚΤ τον Ιούλιο του 2022.
Φτηνότερα στεγαστικά δάνεια
Εκτιμώντας ότι μπαίνουμε σε φάση γενικευμένης αποκλιμάκωσης του κόστους χρήματος με διαδοχικές μειώσεις επιτοκίων μέσα στο επόμενο εξάμηνο, οι τράπεζες ετοιμάζονται να ρίξουν στην αγορά "φτηνότερα" δάνεια για όλους - επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Ηδη έχουν αρχίσει να προσφέρουν στεγαστικά με σταθερό επιτόκιο κάτω του 3% για τις αρχικές περιόδους σε ζευγάρια ηλικίας έως 40 ή και 50 ετών.
Τα δάνεια αυτά έχουν σταθερό επιτόκιο τα πρώτα 1-5 χρόνια. Εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για μεγάλη υποχώρηση των επιτοκίων, οι δανειολήπτες θα μπορούν να τα μετατρέψουν σε κυμαινόμενου επιτοκίου για να επωφεληθούν και να πληρώνουν λιγότερους τόκους και μικρότερη μηνιαία δόση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, το 55% των εκταμιευθέντων το 2023 στεγαστικών δανείων είχαν σταθερό επιτόκιο για τα πρώτα 10 χρόνια είχε το 55%. Οι εκταμιεύσεις δανείων με αρχική περίοδο σταθερού επιτοκίου μικρότερη ή ίση του ενός έτους αντιπροσωπεύουν μόλις το 11,6% του συνόλου των νέων δανείων
Σημειώνεται ότι από την αρχή της χρονιάς μέχρι και τον Ιούλιο εκταμιεύτηκαν νέα στεγαστικά συνολικού ποσού 1,1 δισ. ευρώ. Τα 400 εκατ. ευρώ να συνδέονται με το πρόγραμμα «Σπίτι μου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα