Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024

Μάχη υπουργείου Οικονομικών με ιδιοκτήτες ταξί για το σήμα POS - Ερχονται αλλαγές στη ρύθμιση και τις προθεσμίες

Κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους ιδιοκτήτες ταξί και το υπουργείο Οικονομικών, με αφορμή την υποχρεωτική ειδική σήμανση στα ταξί, για τη δυνατότητα πληρωμής με κάρτα και την υποχρέωση του οδηγού να εκδίδει απόδειξη στο τέλος της διαδρομής.
Ιδιοκτήτες και εκμεταλλευτές ταξί αρνούνται να παραλάβουν από την ΑΑΔΕ το αυτοκόλλητο ,το οποίο χαρακτηρίζουν έκτρωμα λόγω μεγάλης διάστασης του σήματος αλλά και εστία κινδύνου για την ασφάλεια των πελατών ζητώντας μικρότερο σήμα και αλλαγή του σημείου τοποθέτησης.
Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, η διανομή των αυτοκόλλητων, τα οποία παράγει η ΑΑΔΕ και διαθέτει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ταξί, θα έπρεπε βάσει του αρχικού χρονοδιαγράμματος να ξεκινήσει τον Αύγουστο. Οι οδηγοί των ταξί θα είχαν προθεσμία τριών εβδομάδων από την παραλαβή της σήμανσης από την Ομοσπονδία, για να την τοποθετήσουν στο όχημά τους. Ωστόσο με απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας αρνούνται τη σχετική παραλαβή με αποτέλεσμα να καταγράφεται σημαντική εμπλοκή.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή για τη θέσπιση μίας νέας διαδικασίας και αλλαγή του χρονοδιαγράμματος για την επικόλληση του σήματος στα ταξί με τη σχετική απόφαση να αναμένεται εντός των ημερών.
Σημειώνεται ότι προβλέπεται πρόστιμο 1.000 ευρώ σε περίπτωση που τα ταξί δεν φέρουν τη συγκεκριμένη σήμανση.Στοχοποιείται ο κλάδος
Σε ανακοίνωση της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ταξί εκφράζει την κάθετη διαφωνία της και άρνηση στη συγκεκριμένη σήμανση και αναφέρει ότι « Καλούμε και όλους τους συναδέλφους, να μην προμηθεύονται αυτοκόλλητα τα οποία τους δίνουν οι λογιστές τους ή οποιοσδήποτε άλλος ιδιώτης, διότι δεν έχουνε καμία νομική ισχύ.
Όλος ο κλάδος των ταξί έχει καθολικά εναρμονιστεί με την σχετική νομοθεσία που αφορά την αποδοχή πληρωμών μέσω POS αλλά και μέσω IRIS εδώ και μήνες.
Είναι καιρός να σταματήσει αυτή η αναίτια στοχοποίηση του κλάδου μας, που μόνο συνεχόμενη αναστάτωση φέρνει, από την στιγμή που ακολουθούνται οι νόμοι και οι διατάξεις που μας αφορούν, μέσα στα χρονικά πλαίσια που ΑΥΤΟΙ ΟΡΙΖΟΥΝ να πάνε να ψάξουν για εξιλαστήρια θύματα αλλού.
Μηνιαίο εισόδημα 545 ευρώ
Στον αντίποδα, στελέχη του οικονομικού υποστηρίζουν ότι η υποχρεωτική εγκατάσταση POS στα ταξί για πληρωμές με κάρτα αλλά και η ανάρτηση των ειδικών αυτοκόλλητων σημάτων θα βοηθήσουν να μπει φρένο στα φαινόμενα φοροδιαφυγής και θα σταματήσουν τις προφάσεις που χρησιμοποιούν κάποιες φορές από οδηγοί ταξί στους πελάτες τους για να αποφύγουν τις συναλλαγές με κάρτα. Με βάση στοιχεία της ΑΑΔΕ για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις οι ιδιοκτήτες και εκμεταλλευτές ταξί εμφανίζουν στην εφορία μέσο μηνιαίο εισόδημα 545 ευρώ και οι περισσότεροι φορολογήθηκαν με τα τεκμήρια με αποτέλεσμα να πληρώσουν κατά μέσο όρο φόρο ύψους 1.481 ευρώ.
Τι είναι η ειδική σήμανση
Σύμφωνα με την αρχική απόφαση ένα ειδικό αυτοκόλλητο, θα τοποθετείται στο τζάμι της πίσω δεξιάς πόρτας του οχήματος, αναγράφοντας στα ελληνικά και στα αγγλικά ότι «Ο οδηγός υποχρεούται: Να εκδίδει απόδειξη στο τέλος της διαδρομής. Να δέχεται πληρωμή με κάρτα. Ο πελάτης δεν υποχρεούται: Να πληρώσει με μετρητά. Να πληρώσει πριν λάβει τη νόμιμη απόδειξη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα