Πέμπτη 18 Ιουνίου 2026

Προσφυγή Κοβέσι στον Άρειο Πάγο για τη θητεία των Ευρωπαίων Εισαγγελέων

Σε… τεντωμένο σκοινί εξακολουθούν να βρίσκονται οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και της ελληνικής κυβέρνησης, όπως μαρτυρά η προσφυγή που έχει κατατεθεί από την επικεφαλής του ευρωπαϊκού θεσμού Λάουρα Κοβέσι με φόντο την απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου για την ανανέωση της θητείας των εντεταλμενων Ευρωπαίων εισαγγελέων για δύο και όχι για πέντε χρόνια.
Η προσφυγή αυτή, που σύμφωνα με νομικούς προοιωνίζεται συνέχεια στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα κριθεί την επόμενη εβδομάδα από την Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.
Όπως είναι γνωστό με απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου ανανεώθηκε η θητεία των τριών εντεταλμένων Ευρωπαίων εισαγγελέων για δύο χρόνια και όχι για πέντε όπως είχε αποφασίσει νωρίτερα το Κολέγιο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελείς.
Αντιδράσεις και δυσαρέσκεια
Η δημοσιοποίηση της απόφασης των ανώτατων δικαστών είχε από την αρχή προκαλέσει αντιδράσεις από της ευρωπαϊκής εισαγγελία που τηρούσε στάση αναμονής για να προχωρήσει στα επόμενα βήματα, χωρίς να κρύβει τη δυσαρέσκεια της από την περιορισμένη ανανέωση της θητείας των τριών εισαγγελικών λειτουργών .
Πριν από λίγες μέρες η ΕΡΡΟ προσέφυγε στη διοικητική ολομέλεια του Αρείου Πάγου και ζητάει να ακυρωθεί η απόφαση του ΑΔΣ για τη διετή παράταση της θητείας των τριών Ελλήνων ευρωεισαγγελέων, Πόπης Παπανδρέου, Χαρίκλειας Θάνου και Διονυσίου Μουζάκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες στην προσφυγή επισημαίνεται ότι δεν προβλέπεται σχετικό ένδικο μέσο κατά της απόφασης του Αρείου Πάγου, γεγονός που όπως επισημαίνεται από δικαστικές πηγές, οδηγεί σε… απόρριψη την προσφυγή.
Ωστόσο νομικοί αντιτείνουν ότι η κίνηση αυτή ήταν αναγκαία προκειμένου η ευρωπαϊκή εισαγγελέας να έχει εξαντλήσει όλα τα «βοηθήματα» που προβλέπονται στην εσωτερική έννομη τάξη πριν κάνει το επόμενο βήμα που οδηγεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Ανεξάρτητα πάντως από την τύχη της προσφυγής εκτιμάται ότι η κίνηση αυτή αποτυπώνει την πρόθεση της ευρωπαϊκής εισαγγελίας να συνεχίσει τον αγώνα για την υπόθεση αυτή και εκτός ελληνικών συνόρων.
Επιλέγονται και άλλοι τρεις εισαγγελείς
Εν αναμονή της απόφασης των ανώτατων δικαστών σήμερα συνεδριάζει το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο προκειμένου να επιλέξει τους τρεις νέους Ευρωπαίους εισαγγελείς, έναν εφετών και δύο πρωτοδικών, που θα ενισχύσουν το ελληνικό κλιμάκιο της ευρωπαϊκής εισαγγελίας.
Το αίτημα αυτό είχε συζητηθεί από της Λάουρα Κοβέσι με τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλώριδη, ο οποίος και ικανοποίησε το ζήτημα αυτό για να ενισχύσει το κλιμάκιο της ΕΡΡΟ που έχει πολλές ανοιχτές και σοβαρές υποθέσεις.
Τέλος 
σήμερα αναμένονται και οι αποφάσεις για την επιλογή των νέων οικονομικών εισαγγελέων μετά την πρόταση προαγωγή στον Άρειο Πάγο των εισαγγελέων Παναγιώτη Καψιμάλη και Παναγιώτας Φακού που είχαν τα ηνία του κρίσιμου αυτού ποστού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα