Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

"Μπάζει" από παντού το λιμάνι Κυπαρισσίας...

ImageΑγανακτισμένοι και οργισμένοι είναι οι αλιείς της περιοχής της Κυπαρισσίας, καθώς και οι κάτοικοι, με την κατάντια του λιμανιού, που «μπάζει» από παντού, παρά τα 14 περίπου εκατομμύρια ευρώ από την Ε.Ε. για έργα σε αυτό!
Το λιμάνι, όπως κατ’ επανάληψη έχουμε αναφέρει, όχι μόνο δεν παρέχει καμία απολύτως ασφάλεια ελλιμενισμού, αλλά με τις εργασίες που εκτελέστηκαν έγινε χειρότερο από πριν. Όλος ο κυματισμός μπαίνει στο εσωτερικό της λιμενολεκάνης και η ρεστία γυρίζει περιμετρικά, ξεσπώντας με μανία στο αλιευτικό καταφύγιο, βουλιάζοντας σκάφη και βάρκες. Στο, δε, σημείο που ενώνονται ο παλιός με τον καινούργιο προσήνεμο μόλο, το κομμάτι που κατασκευάστηκε είναι έτοιμο να καταρρεύσει με την επόμενη θαλασσοταραχή.
Με την τελευταία κακοκαιρία, πριν από λίγες μέρες, τα μπλόκια που το στήριζαν (και είχαν απομείνει όρθια) τα πήρε η θάλασσα, ενώ ο κυματισμός έσπασε ακόμη και τη βάση του. Πλέον το νερό περνά και πάνω από το μόλο και κάτω και μπαίνει στο εσωτερικό του λιμανιού.
Οι αλιείς, επαγγελματίες και ερασιτέχνες, με αλλεπάλληλες επιστολές και παρεμβάσεις στις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες έχουν αναδείξει και επισημάνει τα προβλήματα και τους κινδύνους, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να έχει δρομολογηθεί κάποια εξέλιξη, για να μην «πάνε στον αέρα και τα πάρει η θάλασσα» τόσα πολλά εκατομμύρια ευρώ. Δε βλέπουν καμία ανταπόκριση, κανένα ενδιαφέρον από κανέναν.
Το λιμάνι της Κυπαρισσίας είναι στο έλεος του Θεού και του κυματισμού! Και όσο συνεχίζεται η αδιαφορία των αρμοδίων, τόσο χειροτερεύει η κατάσταση. Από τους 12 μήνες του χρόνου, μόνο 4, το πολύ 5 μήνες μπορούν οι αλιείς να έχουν τα σκάφη και τις βάρκες τους στο λιμάνι. Όλο τον υπόλοιπο καιρό, με μια μικρή θαλασσοταραχή, στο εσωτερικό του γίνεται χαμός από τον κυματισμό και βουλιάζουν σκάφη ή προκαλούνται σοβαρές ζημιές.
Όπως είπε χθες το πρωί στο «Θ» ο πρόεδρος των επαγγελματιών αλιέων Κώστας Ροϊλός: «Τα προβλήματα στο λιμάνι είναι πολλά, και από την αρχή των εργασιών της πρώτης εργολαβίας φωνάζουμε. Αυτή τη στιγμή όλη η θάλασσα μπαίνει μέσα, προκαλώντας ζημιές και βουλιάζοντας σκάφη. Το κομμάτι που ενώνει τον παλιό με τον καινούργιο προσήνεμο είναι έτοιμο να καταρρεύσει και να το πάρει η θάλασσα. Έχουμε κάνει τόσες παρεμβάσεις και τόσες συζητήσεις για τα τεράστια προβλήματα, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει τίποτα, από κανέναν. Είχαμε και πριν από λίγες εβδομάδες μια σύσκεψη στον αντιπεριφερειάρχη, ακούστηκαν κάποιες απόψεις, δόθηκαν κάποιες εντολές, αλλά όταν υπάρχει λύκος να φυλάξει τα πρόβατα, δυστυχώς, δε γίνεται! Δε βρίσκεται, όμως, ένας, ένας, να δει τα λεφτά του λιμανιού πού πήγαν, πού πήγαν τόσα εκατομμύρια; Δεν είναι μόνο ο Τσοχατζόπουλος, μπορεί να υπάρχουν και άλλοι. Ας ψάξουν. Τόσα λεφτά έπεσαν, το λιμάνι καταστράφηκε, τα θεμέλια στο κομμάτι που ενώνει τον παλιό με τον καινούργιο προσήνεμο έσπασαν και το νερό μπαίνει και από πάνω και από κάτω, δεν παρέχει καμία ασφάλεια ελλιμενισμού και δεν ενδιαφέρεται κανένας. Ένα χάλι μαύρο. Αν δε γίνει κάτι, θα σπάσει το κομμάτι αυτό και, πια, δε θα είναι για καμία χρήση το λιμάνι, δυστυχώς».
Με τη σειρά του ο Αποστόλης Παντελής είπε: «Από την αρχή ξεκίνησε λάθος. Στραβά. Μπαίνει μέσα η θάλασσα και κινδυνεύουμε. Το χειμώνα και τον περισσότερο καιρό βγάζουμε έξω τα σκάφη, γιατί τα βουλιάζει το κύμα. Κάτι πρέπει να γίνει, να διορθωθεί η κατάσταση, γιατί θα κοπεί και το κομμάτι που ήδη διαλύεται στο σημείο που ενώνονται ο παλιός με τον καινούργιο προσήνεμο. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, δεν παρέχει καμία ασφάλεια και είναι άχρηστο. Απαράδεκτα πράγματα αυτά».
Ο Γιώργος Γεωργόπουλος από τη Ζαχάρω σημείωσε: «Έχουμε εδώ γύρω στα 12 χρόνια και το λιμάνι πάει από το κακό στο χειρότερο. Αν δε μεριμνήσουν να φτιάξουν κάποια πράγματα και να το προστατεύσουν, θα ανοίξει κάτω ο προσήνεμος και θα γίνει χαμός με τη θάλασσα που θα μπει μέσα. Ήδη και τώρα, όταν έχει παλιόκαιρο, έχουμε πρόβλημα. Μπαίνει μέσα η θάλασσα και βουλιάζει τα σκάφη. Είμαστε όλοι στο πόδι για να προστατεύσουμε τις περιουσίες μας, αλλά πολλές φορές βουλιάζουν σκάφη και παθαίνουν πολλές ζημιές. Με την επόμενη θαλασσοταραχή το λιμάνι, δυστυχώς, θα ανοίξει».
Ο Ανέστης Ντόνης σχολίασε: «Έχω πέντε χρόνια ένα βαρκάκι και πριν από λίγες μέρες, με την κακοκαιρία, μου βούλιαξε και έφερα γερανό να το βγάλω. Ερασιτέχνης ψαράς είμαι. Εδώ υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. “Φεύγει” ο μόλος και μπαίνει μέσα η θάλασσα…».

Του Ηλία Γιαννόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα