Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα κατόπιν εορτής στο δήμο Τριφυλίας, του Δημήτρη Α. Δριμή εκπαιδευτικού, τ. δημάρχου Αετού.

Αναδημοσίευση από Kopanakinews’s Weblog
Επιχειρησιακό Πρόγραμμα κατόπιν εορτής στο δήμο Τριφυλίας
(με αφορμή τη συζήτηση – παρωδία της Α` φάσης του «Επιχειρησιακού Προγράμματος 2012-2014» στην Επιτροπή Διαβούλευσης την Τετάρτη 4-9-2013)

του Δημήτρη Α. Δριμή
εκπαιδευτικού, τ. δημάρχου Αετού

Υποχρέωση κάθε δημοτικής αρχής, στο πρώτο εξάμηνο της θητείας της, είναι η εκπόνηση Επιχειρησιακού Προγράμματος για όλη τη δημοτική περίοδο. Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα εξειδικεύεται κάθε χρόνο σε ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης και Ετήσιο Προϋπολογισμό. Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα καταρτίζεται σε δύο φάσεις και αποτελείται: α) από το Στρατηγικό Σχεδιασμό (Α` φάση) και β) τον Επιχειρησιακό σχεδιασμό με τον οικονομικό προγραμματισμό και τους δείχτες παρακολούθησης και αξιολόγησης του προγράμματος (Β` φάση). Η Α` φάση αφορά στην περιγραφή της υφιστάμενης κατάστασης του δήμου καθώς και στην αποτύπωση της βούλησης, του οράματος και των προτεραιοτήτων της δημοτικής αρχής για την τοπική ανάπτυξη. Η Β` φάση αφορά στην παρουσίαση, την ιεράρχηση και τον χρονικό προγραμματισμό των έργων/δράσεων, στην εκτίμηση των δυνητικών εσόδων και των δυνητικών πηγών χρηματοδότησής τους, στην παρακολούθηση και αξιολόγηση του βαθμού υλοποίησής τους.Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, δηλαδή, αποτελεί ένα συνεκτικό σύνολο δράσεων/έργων για την άσκηση του αναπτυξιακού και κοινωνικού ρόλου κάθε δήμου. Η διαρκής συμμετοχή του συνόλου των τοπικών δυνάμεων (αιρετών, υπηρεσιακών στελεχών και εργαζομένων, δημοτών, κοινωνικών και οικονομικών φορέων, δημοτικής επιτροπής διαβούλευσης, …) στη διαδικασία παραγωγής, υλοποίησης και αξιολόγησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος είναι κρίσιμης σημασίας καθώς τις δικές τους ανάγκες και προσδοκίες πρέπει να υπηρετεί.
Ο δήμος Τριφυλίας δεν διαθέτει Επιχειρησιακό Πρόγραμμα. Η δημοτική αρχή δεν ανταποκρίθηκε, τρία χρόνια τώρα, στη θεσμική και ουσιαστική της υποχρέωση. Ο προγραμματισμός, η συμμετοχή των υπηρεσιών και της κοινωνίας φαίνεται πως είναι γι`αυτήν περιττή πολυτέλεια. Προτιμά να πορεύεται στη λογική του «βλέποντας και κάνοντας». Ποιες, αλήθεια, ήταν οι προτεραιότητές της τα τελευταία χρόνια; Την πραγματικότητα βιώνουν με τραγικό τρόπο οι δημότες και οι κρίσεις περιττεύουν.
Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του δήμου Τριφυλίας έπρεπε να είχε συνταχθεί μέσα στο 2011 με οργανωτή τις υπηρεσίες του δήμου. Το όφελος θα ήταν μεγάλο. Ο δήμος θα είχε κερδίσει χρόνο, θα ήξερε που πατά και που πηγαίνει, θα λειτουργούσε με σχέδιο την περίοδο 2011-2014. Θα μπορούσε να ωριμάσει και να προτείνει έργα σε διάφορα προγράμματα. Οι υπηρεσίες και η τοπική κοινωνία θα είχαν κερδίσει σε εμπειρία και γνώση μέσα από τη διαδικασία βιωματικής γνωριμίας του δήμου, καταγραφής των αναγκών του, σχεδιασμού του αναπτυξιακού και κοινωνικού του προσώπου. Αντί γι` αυτό επελέγη, κατά παρέκκλιση του νόμου, η άτυπη ανάθεση σύνταξης του Επιχειρησιακού σε τρίτους, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Τι νόημα, όμως, είχε η εισαγωγή του θέματος του «Επιχειρησιακού Προγράμματος 2012-2014» στην Επιτροπή Διαβούλευσης χθές, 4-9-2013; Ακόμα και αν δεχτούμε ότι θα συνταχθεί, έστω και τώρα, το καλύτερο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα τι πρόκειται, πλέον, να γίνει; Τίποτα δεν θα γίνει. Ο χρόνος φτερούγισε. Θα τελειώσει η Α` φάση τώρα και θα ολοκληρωθεί, αν ολοκληρωθεί, και η Β` φάση, στις αρχές του 2014. Τον Μάιο, όμως, του 2014 έχουμε αυτοδιοικητικές εκλογές και για τη νέα δημοτική περίοδο, 2014-2018, θα σχεδιάσει, όπως προβλέπει ο νόμος, η νέα δημοτική αρχή. Πότε, λοιπόν, θα υλοποιηθεί το Επιχειρησιακό που αφορά στην τρέχουσα δημοτική περίοδο 2011-2014; Η απάντηση είναι προφανής. Ποτέ. Πρόκειται περί κοροϊδίας.
Η συζήτηση του Επιχειρησιακού κατόπιν εορτής, λόγω της πίεσης που ασκείται από το «Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ», είναι ομολογία αποτυχίας της παρούσας δημοτικής αρχής. Ομολογεί και η ίδια αυτό που όλοι γνωρίζουν. Την αδυναμία ή και απροθυμία της να ανταποκριθεί στις θεσμικές προβλέψεις, να κινητοποιήσει και αξιοποιήσει το δυναμικό του δήμου, να σχεδιάσει για τον τόπο και τους ανθρώπους του.
Ο ημετερισμός, η εγκατάλειψη της καθημερινότητας, η αδιαφάνεια, η βιομηχανία κατασχέσεων, η έλλειψη κοινωνικής πολιτικής, η τυφλή υπηρέτηση των μνημονιακών πολιτικών και του Καλλικράτη, που διαλύουν την αυτοδιοίκηση, η απουσία οραματικού σχεδίου και το έλλειμμα διοίκησης χαρακτηρίζουν τη δημοτική αρχή στο σύνολό της. Μια δημοτική αρχή που, στη συνείδηση των πολιτών, έχει ήδη καταγραφεί ως αρνητική παρένθεση στα αυτοδιοικητικά μας πράγματα.
Υ.Γ. 1. Πολλές παρατηρήσεις θα μπορούσε κάποιος να κάνει για την Α` φάση του Επιχειρησιακού. Ακόμα και σχετικά με την καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης. Οι ελλείψεις είναι, κυρίως, αποτέλεσμα της μη εμπλοκής του δυναμικού του δήμου και της τοπικής κοινωνίας στη σύνταξή του. Σε κάθε, όμως, περίπτωση ας φροντίσει κάποιος να πει στους συντάκτες του Επιχειρησιακού πως πρέπει να διαγραφούν οι αναφορές για τους οικισμούς Ψάρι και Άνω Ψάρι. Διαφορετικά θα μας κατηγορήσουν και δικαιολογημένα για εισπήδηση οι γείτονες του δήμου Οιχαλίας.
2. Η χθεσινή (προχθεσινή), 4-9-2013, Διαβούλευση εξελίχθηκε σε παρωδία. Απουσίαζαν τόσο οι υπηρεσιακοί παράγοντες όσο και η τοπική κοινωνία. Παρόντα ήταν μόνο 15 από τα 50 μέλη της Επιτροπής Διαβούλευσης. Πρόκειται περί πλήρους απαξίωσης της δημοτικής αρχής και των διαδικασιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα