Σε πανικό βρίσκεται το σάπιο τραπεζικό κατεστημένο μετά τη δικογραφία που σχημάτισε, ο αντεισαγγελέας Πρωτοδικών, Γεώργιος Καλούδης...
για το σκάνδαλο της πώλησης στον επιχειρηματία Λ. Λαυρεντιάδη του 31,31% των μετοχών της Proton, το οποίο κατείχε η Τράπεζα Πειραιώς.
Τα στοιχεία της δικογραφίας είναι τόσα και τέτοια που σε μία ευνομούμενη πολιτεία θα οδηγούσαν το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο και άλλα στελέχη των ελεγκτικών μηχανισμών της, στο εδώλιο του κατηγορουμένου για κακουργηματική απιστία σε βάρος του Δημοσίου και παράβαση καθήκοντος.
Στη χώρα, ωστόσο, που κυβερνά ο Σαμαράς με τον Βενιζέλο τα πράγματα επιχειρείται να εξελιχθούν εντελώς διαφορετικά, έτσι ώστε να συγκαλυφθούν οι τεράστιες ευθύνες του «συστήματος Προβόπουλου».
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του directnews.gr η 2η ειδική ανακρίτρια Ιωάννα Χατζάκη, έκλεισε άρον - άρον πριν λίγες μέρες τη δικογραφία για την υπόθεση Proton, πετώντας ουσιαστικά στο καλάθι των αχρήστων το «πόρισμα Καλούδη»! (διαβάστε εδώ )
Έτσι, χωρίς καμία ουσιαστική έρευνα κάλεσε ως μάρτυρα μία «εν δυνάμει» κατηγορούμενη - η οποία ήταν πρώην στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος - και μόνο μ' αυτήν τη μεθοδευμένη κατάθεση επιχειρήθηκε να "κουκουλωθούν" οι κακουργηματικές ευθύνες των ελεγκτικών οργάνων της ΤτΕ.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι το «πόρισμα Καλούδη» ήταν εκείνο που ανάγκασε τον Λ. Λαυρεντιάδη να στείλει - μέσα από τη φυλακή όπου κρατείται - συμπληρωματικό απολογητικό υπόμνημα και για πρώτη φορά να αποκαλύψει συγκεκριμένα στοιχεία, υποστηρίζοντας ότι με την ίδια λογική, που θεωρείται εκείνος ένοχος, θα πρέπει να καθίσουν μαζί του στο εδώλιο του κατηγορουμένου ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλος, αλλά και στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς που διοικούσαν την Proton πριν την εξαγοράσει ο ίδιος.
Αναφέρθηκε μάλιστα σε πέντε offshore εταιρείες (HADUS LIMITED, BRATZANO LTD, BEL-GLOBAL INC, NESFIELD SA και PORTE FINANCE LTD) οι οποίες δανειοδοτήθηκαν ως εταιρείες «ειδικού σκοπού», με 170 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς εξασφαλίσεις και κατά την ανάκριση ποτέ δεν διερευνήθηκε ποια πρόσωπα κρύβονται πίσω απ' αυτές! (διαβάστε εδώ)
Οι αιτιάσεις του έγκλειστου επιχειρηματία φαίνεται ότι θορύβησαν εκείνους που δεν θέλουν να αποκαλυφθεί ολόκληρη η αλήθεια στους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι κλήθηκαν να πληρώσουν το "μάρμαρο". Έτσι, την περασμένη Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου, η 2η ειδική ανακρίτρια αποφάσισε να ολοκληρώσει την ανάκριση, αφήνοντας στο δικαστικό απυρόβλητο πρόσωπα που καταχράστηκαν δημόσιο χρήμα!!!
Θα πρέπει να θυμίσουμε, ότι τις ίδιες ακριβώς μεθοδεύσεις είχε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν και η περίφημη ανακρίτρια Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια, προκειμένου να καλύψει τους πραγματικά υπαίτιους για το μεγάλο σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, που ήταν τα τότε μέλη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της διοίκησης του ΧΑΑ.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, οι συνήγοροι του Λ. Λαυρεντιάδη αρνήθηκαν να υπογράψουν το πέρας της ανάκρισης και κατέθεσαν προσφυγή στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, ζητώντας τη διενέργεια των απαιτούμενων πρόσθετων ανακριτικών πράξεων.
Παράλληλα, υπέβαλαν και σχετική αναφορά προς τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθήνας, ο οποίος -σύμφωνα με το άρθρο 35 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας- έχει την ανώτατη διεύθυνση της ανάκρισης.
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ από directNEWS.gr
AΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ
Εννέα μήνες μετά την κράτησή του στις φυλακές, ο επιχειρηματίαςΛαυρέντης Λαυρεντιάδης, αποφάσισε να λύσει τη σιωπή του...
ενώπιον των ανακριτικών αρχών για το «σκάνδαλο της Proton Bank», ζητώντας να θεωρηθούν ως «συνεργοί» του τόσο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος όσο και ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας.
Συγκεκριμένα, με πολυσέλιδο συμπληρωματικό υπόμνημα, το οποίο κατέθεσε την Παρασκευή 6-9-2013, ενώπιον της 2ης ειδικής ανακρίτριας Ιωάννας Χατζάκη, υποστηρίζει ότι η έρευνα διεξάγεται μεροληπτικά σε βάρος του, ενώ από τη στιγμή που ο ίδιος κατηγορείται για παράνομα δάνεια ύψους περίπου 700 εκατομμυρίων ευρώ, θα έπρεπε να είχε ασκηθεί κακουργηματική δίωξη για απιστία σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και εναντίον των Γ. Προβόπουλου και Μ. Σάλλα.
Ο Λ. Λαυρεντιάδης, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του directnews.gr, επικαλείται στο υπόμνημά του το πόρισμα του εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, Γ. Καλούδη (διαβάστε εδώ) αλλά και το πόρισμα των ελεγκτών της ΤτΕ υποστηρίζοντας, ότι «εάν τυχόν έχει διαπραχθεί κάποιο αδίκημα κατά τη χορήγηση δανείων σε εταιρείες του φερόμενου ως Ομίλου μου μετά την 31-12-2009, όπως τουλάχιστον άδικα και αβασάνιστα κατηγορούμαι, τότε με την ίδια ακριβώς λογική θα έπρεπε να επεκταθεί η ποινική δίωξη και σε βάρος όσων ενέκριναν τη χορήγηση δανείων σε εταιρείες του φερομένου ως Ομίλου μου προ της εξαγοράς του μεριδίου 31,31% από την Τράπεζα Πειραιώς στις 31-12-2009, αλλά και κατά του “βασικού μετόχου” της Proton Bank κατ’ εκείνο το χρονικό διάστημα, δηλαδή κατά της Τράπεζας Πειραιώς, ήτοι κατά των φυσικών εκείνων προσώπων που εξουσίαζαν τις αποφάσεις της Proton, τουτέστιν κατά του ιδίου του μεγαλομετόχου της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλη Σάλλα».
Επικαλούμενος τα επίσημα πορίσματα της δικογραφίας αναφέρει ακόμη, ότι τα «Μεγάλα Χρηματοδοτικά Ανοίγματα (ΜΧΑ) του φερομένου ως Ομίλου μου έναντι της Proton Bank ανερχόταν ήδη προ της εξαγοράς του μεριδίου του 31,31% από την Τράπεζα Πειραιώς, σε 323.492.000 ευρώ. Με βάση όμως το συγκεκριμένο υπολογισμό, που προκύπτει από τα στοιχεία της δικογραφίας, τα οποία υποτίθεται ότι έχουν ελεγχθεί εξονυχιστικά από τις αρμόδιες αρχές, τα ΜΧΑ του φερόμενου ως Ομίλου μου (συνδεδεμένο με εμένα επιχειρήσεων) ήταν ήδη προ της εξαγοράς (!) και της εγκρίσεως αυτής από την αρμόδια Επιτροπή της ΤτΕ (!!) άνω του 400% του νομίμου ορίου (!!!)».
«Αν λοιπόν», συνεχίζει στο υπόμνημά του ο Λ. Λαυρεντιάδης, «η Τράπεζα της Ελλάδος θεωρούσε ότι τα ΜΧΑ συνιστούν μείζονα παραβίαση, πολλώ δε μάλλον ότι τα τότε υφιστάμενα ΜΧΑ αποτελούσαν μέγα πρόβλημα, τότε είναι απόλυτα λογικό ότι τόσο ο κ. Μιχαήλ Σάλλας, που μου μεταβίβασε τη θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς, όσο και ο κ. Γεώργιος Προβόπουλος που την ενέκρινε (αφού προ της εξαγοράς, σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις μας με είχαν διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα και φορτικά με παρωθούσαν να προβώ στην αγορά του 31,31% του μετοχικού κεφαλαίου της Proton ώστε να ωφεληθεί οικονομικά η Τράπεζα Πειραιώς) φέρουν, κατά τη λογική του κατηγορητηρίου, την ίδια ακριβώς ευθύνη με εμένα. Αν όμως ουδεμία ευθύνη φέρουν, όπως είμαι βέβαιος, τότε ούτε και εγώ φέρω ευθύνη».
Να ελεγχθούν 12 εταιρείες που κατέχουν μετοχές της Πειραιώς
Σε άλλο σημείο του υπομνήματός του ο Λ. Λαυρεντιάδης κάνει ειδική μνεία σε 12 offshore εταιρείες, οι οποίες αναφέρονται στο παράρτημα του πορίσματος της ΤτΕ, ως θυγατρικές εταιρείες της Proton Bank Α.Ε, που κατείχαν μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς.
Όπως προκύπτει οι πέντε από αυτές (HADUS LIMITED, BRATZANO LTD,BEL-GLOBAL INC, NESFIELD SA και PORTE FINANCE LTD) δανειοδοτήθηκαν από την Τράπεζα Πειραιώς, ως “εταιρείες ειδικού σκοπού” με 140 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία εξανεμίστηκαν υπό μορφή ζημιών! Ωστόσο, μέχρι σήμερα ουδέποτε ερευνήθηκαν από την ανάκριση για τις «ύποπτες» ή «ασυνήθεις» συναλλαγές οι εμπλεκόμενοι των εταιρειών και του ΔΣ της Τράπεζας Πειραιώς.
«Ο έλεγχος των εν λόγω offshore εταιρειών αλλά και της Πειραιώς ως χρηματοδότριας τράπεζας», όπως υποστηρίζει ο Λ. Λαυρεντιάδης «θα αποδείξει την παράνομη διαδρομή του χρήματος από τα ταμεία της Τράπεζας στο παράνομο όφελος των αφανών εταίρων».
Ακόμα στο συμπληρωματικό του υπόμνημα ο έγκλειστος επιχειρηματίας αναφέρεται στις offshore εταιρείες SCIENS CAPITAL MANAGEMENT LLC, HELLENIC ALTERNATIVE MANAGEMENT LTD, SCIENS INSTITUTIONAL SERVICES LLC, AUSUM 2010, AURIFEX, TRAPEZIUM, CYPROUS PROPERTIES & HOLDING LTD, Z. MAN CYPRUS LTD και SCIENS ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε.
Από το πόρισμα της ΤτΕ προκύπτει σαφώς, ότι η Proton χρηματοδότησε, από το Σεπτέμβριο του 2010, με πολλά εκατομμύρια ευρώ τις εν λόγω εταιρείες για αγορά μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς χωρίς «καλύμματα», χωρίς τήρηση των όρων και προϋποθέσεων δανεισμού, χωρίς να υπάρχουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στο φάκελο δανείου, χωρίς να γνωστοποιήσουν στις αρμόδιες αρχές τους πραγματικούς δικαιούχους.
Με βάση λοιπόν τη λογική του κατηγορητηρίου καταλήγει ο Λ. Λαυρεντιάδης «θα έπρεπε να ελεγχθεί η διαδικασία χορήγησης δανείων στις συγκεκριμένες εταιρείες, καθώς και να διαπιστωθούν τα φυσικά πρόσωπα που κρύπτονται επιμελώς πίσω τους, ώστε να ακολουθηθούν τα του νόμου ευνόητα και προβλεπόμενα και για τα εν λόγω δάνεια τα οποία, όπως διαφαίνεται ευνοούσαν την ίδια την Τράπεζα Πειραιώς και ουχί εμένα προσωπικά».
Επιλεκτική η ανάκριση
Καταλήγοντας, ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης καταγγέλλει ευθέως ότι η δικαστική έρευνα διεξάγεται επί τόσους μήνες επιλεκτικά μόνο σε βάρος του. Και τούτο, παρά το γεγονός ότι ο πρώην εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος, Γρηγόρης Πεπόνης, στην έγγραφη παραγγελία του για την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του είχε ζητήσει και την επισταμένη διερεύνηση, στο πλαίσιο της κύριας ανάκρισης, της πιθανής συμμετοχικής ευθύνης των ελεγκτικών οργάνων.
Η διερεύνηση όμως μόνον των σε βάρος του στοιχείων για την «υπόθεση Proton» παραβιάζει το άρθρο 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου καθώς και τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που αναγνωρίζει το δικαίωμα στον κατηγορούμενο να έχει στη διάθεσή του, για τους σκοπούς της απαλλαγής ή της μείωσης της ποινής του, όλα τα στοιχεία που έχουν ήδη συλλεχθεί ή θα μπορούσαν να συλλεχθούν από τις αρμόδιες αρχές.
σχετικά θέματα:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα