Κυριακή 16 Ιουνίου 2019

Ποιο είναι το «κλειδί» για να βγείτε στην σύνταξη αν έχετε διαδοχική ασφάλιση - Παράδειγμα

Ο μη συνυπολογισμος του χρόνου στον φορέα που έχεις οφειλές είναι το κλειδί για να βγει κάποιος στην σύνταξη.
Ειδικότερα η σχετική εγκυκλιος του ΕΦΚΑ δίνει την δυνατότητα για συνταξιοδότηση σε οφειλέτες κυρίως μισθωτούς που θεμελιώνουν αυτοτελώς δικαίωμα συνταξιοδότησης στο πρ. ΙΚΑ ενώ παράλληλα εκκρεμεί οφειλή από ασφαλιστικές εισφορές σε άλλον φορέα (π.χ. πρ. ΟΑΕΕ).
Αν οι οφειλέτες συναινέσουν να μην υπολογιστεί ο συντάξιμος χρόνος τους στον ΟΑΕΕ μπορούν να συνταξιοδοτηθούν μόνο από το ΙΚΑ εφόσον έχουν τις προϋποθέσεις του χρόνου ασφάλισης και των ορίων ηλικίας.
Το ύψος της σύνταξης θα είναι σαφώς χαμηλότερο καθώς δε θα υπολογιστούν οι προσαυξήσεις που δικαιούται ο ασφαλισμένος από την ασφάλισή του στο δεύτερο φορέα.
Παρέχεται η δυνατότητα στον ασφαλισμένο να επιλέξει το συνυπολογισμό ή μη του χρόνου διαδοχικής ασφάλισης που έχει διανύσει σε κάποιον από τους ενταχθέντες στον Ε.Φ.Κ.Α. φορείς, υπό την προϋπόθεση ότι μετά την 1/1/2017 δεν ασφαλίζεται στον Ε.Φ.Κ.Α. για δραστηριότητα που υπάγεται στην ασφάλιση του αντίστοιχου πρώην φορέα

του οποίου δεν επιθυμεί το συνυπολογισμό και δεν είναι δυνατή η προσμέτρηση μόνο μέρους του χρόνου που διανύθηκε στην ασφάλιση του κάθε εντασσομένου φορέα.
Η δυνατότητα θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος με τις διατάξεις του άρθρου 19 του Ν.4387/2016 περί διαδοχικής ασφάλισης, εξετάζεται στις περιπτώσεις μη θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος με τις καταστατικές διατάξεις των ενταχθέντων φορέων.
Επίσης χρόνος ασφάλισης που έχει διανυθεί στον ΕΦΚΑ από 1.1.2017 και εντεύθεν λαμβάνεται υπόψη υποχρεωτικά τόσο για την θεμελίωση όσο και για τον υπολογισμό του ποσού της Εθνικής και Ανταποδοτικής σύνταξης.
Έτσι είναι δυνατή η χορήγηση σύνταξης σε ασφαλισμένο βάσει αυτοτελούς δικαιώματος με χρόνο ασφάλισης που έχει πραγματοποιήσει σε πρώην φορέα, εφόσον δεν ασφαλίζεται στον Ε.Φ.Κ.Α. για δραστηριότητα που υπάγεται στην ασφάλιση άλλου πρώην φορέα του οποίου δεν επιθυμεί το συνυπολογισμό.
Παράδειγμα
Ασφαλισμένος θεμελιώνει αυτοτελές συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τις διατάξεις της νομοθεσίας του τ.ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με χρόνους ασφάλισης: 1983-2016 τ.ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, 2017-2018 ΕΦΚΑ ως μισθωτός.
Υποβάλει σχετικό αίτημα το έτος 2018 και δεν επιθυμεί το συνυπολογισμό, του χρόνου ασφάλισής του, στο τ.ΟΑΕΕ (ασφαλισμένος έως το 2014), στον οποίο εκκρεμούν οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές.
Δύναται να δικαιωθεί σύνταξης από τον ΕΦΚΑ με βάση τις διατάξεις της νομοθεσίας του τ.ΙΚΑ-ΕΤΑΜ διότι δεν ασφαλίζεται στον Ε.Φ.Κ.Α. από 1.1.2017 για δραστηριότητα που υπάγεται στην ασφάλιση του τ.ΟΑΕΕ. dikaiologitika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα