Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020

Ελληνική ιθαγένεια: Από 1η Φεβρουαρίου η ειδική πλατφόρμα για τις εξετάσεις


 – Συνέντευξη του γ.γ., Αθανάσιου Μπαλέρμπα
Για την διαδικασία και τα βασικά σημεία του νέου τρόπου απόδοσης μιλά στο in.gr και tanea.gr ο γενικός γραμματέας Ιθαγένειας του υπουργείου Εσωτερικών. Τι απαντά στην κριτική περί παγώματος των διαδικασιών.
Δύο φορές το χρόνο θα διεξάγονται οι πανελλαδικού τύπου εξετάσεις σε γλώσσα, ιστορία, πολιτισμό και πολιτικούς θεσμούς σύμφωνα με τη νέα διαδικασία που θεσπίστηκε από το υπουργείο Εσωτερικών, όπου η Επιστημονική Επιτροπή που ορίζει τα θέματα έχει συσταθεί από τις 3 Δεκεμβρίου και σύμφωνα με το υπουργείο η τράπεζα θεμάτων θα είναι διαθέσιμη στο κοινό έως τις αρχές Φεβρουαρίου. Η πρώτη εξέταση προγραμματίζεται για τα μέσα Μαΐου, ενώ στις αρχές του χρόνου θα εκδοθούν οι απαραίτητες εγκύκλιοι. Επίσης, από 1 Φεβρουαρίου έως 31 Μαρτίου θα υπάρξει ειδική πλατφόρμα στην οποία οι ενδιαφερόμενοι θα δηλώσουν συμμετοχή στις εξετάσεις.
Για την διαδικασία και τα βασικά σημεία του νέου τρόπου απόδοσης Ιθαγένειας μιλά στο in.gr και tanea.gr ο γενικός γραμματέας Ιθαγένειας του υπουργείου Εσωτερικών, Αθανάσιος Μπαλέρμπας. Απαντά στην κριτική περί παγώματος των διαδικασιών ιθαγένειας δεύτερης γενιάς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και πως θα απονέμονται μέχρι τις πρώτες εξετάσεις για το Πιστοποιητικό Γνώσεων Πολιτογράφησης που θα γίνουν τον Μάιο.
Ολη η συνέντευξη έχει ως εξής:
Κύριε Γενικέ, τον Οκτώβριο ψηφίστηκε τη μεταρρύθμιση για τη διαδικασία απόδοσης Ιθαγένειας στους αλλοδαπούς. Μπορείτε να μας αναφέρετε τα βασικά της σημεία;
Αφού ευχηθώ σε σας και στους αναγνώστες σας Καλές Γιορτές με υγεία πάνω από όλα και χαρά, καθώς επίσης το 2021 να δικαιώσει τις προσδοκίες μας και να είναι πολύ καλύτερο από τη χρονιά που φεύγει. Η ουσιαστική μεταρρύθμιση του ν.4735 είναι πως η εξακρίβωση των γνώσεων που πρέπει να έχει οπωσδήποτε ένας αλλοδαπός για να γίνει Έλληνας , όπως επιτάσσει το Σύνταγμα μας και ο Κώδικας Ελληνικής Ιθαγένειας, θα γίνεται με αδιάβλητο, αντικειμενικό και δίκαιο τρόπο. Δύο φορές το χρόνο θα γίνονται πανελλαδικού τύπου εξετάσεις σε γλώσσα, ιστορία, πολιτισμό και πολιτικούς θεσμούς με θέματα από μια τράπεζα, η οποία θα είναι προσβάσιμη στον καθένα.
Η Επιστημονική Επιτροπή που θα συγκροτήσει την τράπεζα θεμάτων και θα ορίζει τα θέματα έχει συσταθεί από τις 3 Δεκεμβρίου και εργάζεται εντατικά προκειμένου να είναι διαθέσιμη στο ενδιαφερόμενο κοινό έως τις αρχές Φεβρουαρίου. Με την πολύτιμη βοήθεια του Υ.ΠΑΙ.Θ η πρώτη εξέταση προγραμματίζεται για τα μέσα Μαΐου. Στις αρχές του χρόνου θα εκδοθούν οι απαραίτητες εγκύκλιοι που θα διασαφηνίζουν την πορεία που θα πρέπει να ακολουθείται προς την εξέταση. Από 1 Φεβρουαρίου έως 31 Μαρτίου θα υπάρξει ειδική πλατφόρμα στην οποία οι ενδιαφερόμενοι θα δηλώσουν συμμετοχή στις εξετάσεις.
Αναφέρετε ότι οι πρώτες εξετάσεις για το Πιστοποιητικό Γνώσεων Πολιτογράφησης θα γίνουν τον Μάιο. Ως τότε δεν θα απονέμονται ιθαγένειες ;
Το παλαιό σύστημα των συνεντεύξεων σε Επιτροπή Πολιτογράφησης εκ του νόμου είναι σε ισχύ ως τις 31 Μαρτίου 2021. Επομένως δεν υπάρχει κάποιο κενό στη λειτουργία των υπηρεσιών. Γενικά, καμία καθυστέρηση δεν προκαλείται από την εφαρμογή των νέων διατάξεων. Σε σύντομο χρονικό διάστημα ακόμα και οι εθελοτυφλούντες ή οι ιδεοληπτικοί θα αντιληφθούν ότι η απόδοση της Ελληνικής Ιθαγένειας θα γίνεται με αντικειμενικότητα και οργάνωση χωρίς σκιές και γραφειοκρατία, σύμφωνα με τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές. Πρόκειται για μια σημαντική, εμβληματική θα έλεγα, μεταρρύθμιση μιας σημαντικής κρατικής λειτουργίας.
Αξίζει ακόμα να σημειωθεί ότι από 1ης Απριλίου 2021 ισχύει, επίσης, η διάταξη που απαλλάσσει από την υποχρέωση των εξετάσεων για το Πιστοποιητικών Γνώσεων Πολιτογράφησης κάθε αλλογενή αλλοδαπό που έχει τελειώσει την 9ετή υποχρεωτική εκπαίδευση στην Ελλάδα ή Λύκειο ή κάποια σχολή της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Αυτό θα δώσει ιδιαίτερη ώθηση στην εξέταση χιλιάδων αιτήσεων ανθρώπων που, ενώ είχαν κάνει την τυπική ελληνική εκπαίδευση, ταλαιπωρούνταν σε επιτροπές.
Ποιος είναι ο στόχος του Υπουργείο Εσωτερικών και της Γραμματείας;
Όπως έχει δηλώσει ο Υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος , στόχος ήταν και είναι να υπάρξει μια οργανωμένη διαδικασία απόδοσης Ιθαγένειας. Χωρίς τα προβλήματα του παρελθόντος που όλοι γνωρίζουμε: τις καθυστερήσεις, την αδιαφάνεια, την υποκειμενικότητα και τις υποψίες ύποπτων συναλλαγών. Με συμμάχους μας την τεχνολογία, τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές, αλλά και τη σημαντική βοήθεια του Υ.ΠΑΙ.Θ θα υλοποιήσουμε αυτή τη μεγάλη μεταρρύθμιση. Πρόσφατα υπογράψαμε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας ώστε το αδιάβλητο και το αντικειμενικό των εξετάσεων να πλήρως είναι εξασφαλισμένο και να μην επιτρέπει την έγερση κανενός είδους αμφιβολιών.
Οι τρεις μήνες εκτιμάτε πως είναι ικανός χρόνος προετοιμασίας για τις εξετάσεις;
Να θυμίσω ότι το Μάιο είναι οι πρώτες εξετάσεις. Θα ακολουθήσουν κι άλλες τον Νοέμβριο και αυτή η διαδικασία θα επαναλαμβάνεται δύο φορές το χρόνο. Η ύλη της τράπεζας θεμάτων θα είναι ίδια, άρα εναπόκειται στον ενδιαφερόμενο πότε θα επιλέξει να δώσει εξετάσεις.
Τι απαντάτε στην κριτική για καθυστερήσεις στη δημιουργία των νέων διευθύνσεων και στην εξυπηρέτηση αυτών που αιτούνται ιθαγένεια.
Να θυμίσω σε όσους έχουν κοντή μνήμη ότι η απόδοση ιθαγένειας στη δεύτερη γενιά μεταναστών, δηλαδή σε όσους γεννήθηκαν και φοίτησαν στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας ισχύει εδώ και δέκα χρόνια. Οι καθυστερήσεις ήταν μεγάλες. Η παρούσα κυβέρνηση είναι εκείνη που αποφάσισε να διευκολύνει αυτή τη διαδικασία με οργανικές μονάδες που θα ασχολούνται αποκλειστικά με αυτήν. Οι νέες διευθύνσεις είναι έτοιμες, ενώ οι διοικητικές διαδικασίες που απαιτούνται για την έναρξη της τυπικής λειτουργίας τους ολοκληρώνονται. Παρά ταύτα εξακολουθούν και εξετάζονται επί της ουσίας οι αιτήσεις αυτής της κατηγορίας και δημοσιεύονται αποφάσεις απόδοσης ιθαγένειας αυτής της κατηγορίας με υπογραφή μου. Εάν κάποιος κάνει τον κόπο να το ελέγξει στο Εθνικό Τυπογραφείο θα το διαπιστώσει. Η επεξεργασία των σχετικών φακέλων συνεχίζεται, αλλά όπως γνωρίζετε λόγω των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας υπάρχουν καθυστερήσεις εξαιτίας της εκ περιτροπής εργασίας των υπαλλήλων. Από την άλλη πλευρά, η Υπουργική Απόφαση για τα οικονομικά κριτήρια στα οποία θα πρέπει να ανταποκρίνονται οι αιτούντες, αναμένεται στο τέλος Ιανουαρίου, αφού η σχετική πρόβλεψη του νόμου θα μπει σε ισχύ την 1η Απριλίου.
Ποίες άλλες αλλαγές σκοπεύετε να φέρετε στον τομέα της ιθαγένειας του Υπουργείου Εσωτερικών
Σε μια υπηρεσία με σοβαρές ελλείψεις προσωπικού προβλέψαμε 42 οργανικές θέσεις. Οι θέσεις αυτές θα καλυφθούν από τον κύκλο κινητικότητας που ήδη τρέχει. Δεν βλέπω όμως καμία ΜΚΟ να χαιρετίζει αυτή μας την κίνηση. Προωθούμε γρήγορα την ψηφιοποίηση του αρχείου και τον ηλεκτρονικό φάκελο. Με αυτό τον τρόπο και τα διοικητικά βάρη θα μειωθούν αλλά κύρια οι αιτούντες αλλοδαποί θα απαλλαγούν από την γραφειοκρατία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα