Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2020

Στήνουν «κόφτες» για να αποκλείσουν τις περισσότερες επιχειρήσεις από τα μέτρα στήριξης του 2021!


Ένα νέο σχέδιο στήριξης των πληγέντων της πανδημίας για… λίγους φαίνεται ότι ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, την ώρα που επιχειρήσεις βρίσκονται ένα βήμα πριν από το λουκέτο και χιλιάδες εργαζόμενοι επιβιώνουν με το κρατικό επίδομα των 534 ευρώ.
Το οικονομικό επιτελείο έχει απορρίψει κάθε σκέψη για οριζόντια μέτρα στήριξης. Γι’ αυτό τον λόγο ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή μια σειρά από «κόφτες», προκειμένου να εξαιρέσει τις περισσότερες επιχειρήσεις από τα μέτρα στήριξης. Στόχος, όπως φαίνεται, είναι να διαθέσει στην αγορά όσο το δυνατόν λιγότερα χρήματα, παρότι ο υπουργός Οικονομικών έχει επιδοθεί σε ένα μπαράζ ενημέρωσης για το ύψος των ταμειακών διαθεσίμων, που αγγίζουν τα 38 δισ. ευρώ.
Σαν μια… πρώιμη φορολογική δήλωση
Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να ζητήσει από τις επιχειρήσεις να καταθέσουν μια πρώτη εκτίμηση των οικονομικών στοιχείων εντός του Φεβρουαρίου, σαν μια πρώιμη φορολογική δήλωση. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να τρέξουν να βρουν αναλυτικά στοιχεία για τα έσοδα, τα έξοδα, τους τζίρους, τις ζημίες αλλά και τις καταθέσεις! Με αυτά τα δεδομένα θα ενταχθούν στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης, που θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, εκπτώσεις φόρου, ρυθμίσεις για τα χρέη της πανδημίας, ακόμα και «λίφτινγκ» για τις επιστρεπτέες προκαταβολές.
Ωστόσο τα νέα μέτρα ελάφρυνσης θα είναι για λίγους και δεν θα στηρίξουν όλες τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου, τα μέτρα για την επόμενη μέρα της πανδημίας θα είναι εξατομικευμένα και σε κλαδική βάση:
Οι εκπτώσεις φόρου αφορούν συμψηφισμούς με μελλοντικές οφειλές, την ώρα που οι έμποροι και οι επαγγελματίες ζητούν χρήματα για να ανταποκριθούν στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους.
Μια ρύθμιση με πολλές δόσεις θα αφορά, ως φαίνεται, όσες επιχειρήσεις έχουν πληγεί σφοδρά από την πανδημία, αλλά θα χαρακτηριστούν βιώσιμες. Με άλλα λόγια, δεν αποκλείεται να γίνει διαχωρισμός των επιχειρήσεων σε βιώσιμες και μη βιώσιμες. Οι πρώτες θα τύχουν της στήριξης της Πολιτείας με μια ρύθμιση σε πολλές δόσεις, ωστόσο, αν δεν καταφέρουν να την κρατήσουν, θα αναβιώσει όλο το χρέος και θα απειληθούν με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Οι μη βιώσιμες επιχειρήσεις ενδέχεται να κληθούν από τους πιστωτές τους να υποβάλουν αίτηση πτώχευσης, προκειμένου να αποπληρώσουν τα χρέη τους.
Ακόμα μία σκέψη αποτελεί το ενδεχόμενο να μην επιστραφεί το 50% των επιστρεπτέων προκαταβολών 1, 2 και 3, ωστόσο αυτό το σενάριο θα αφορά πολύ λίγες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, οριζόντια εφαρμογή του μέτρου θα δημιουργούσε «τρύπα» στα κρατικά ταμεία. Ετσι, το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι δικαιούχοι αυτού του «λίφτινγκ» θα πρέπει να είναι μόνο οι επιχειρήσεις των οποίων ο τζίρος έχει υποστεί «καθίζηση» κατά τη διάρκεια του 2020, ενώ η «βουτιά» στον κύκλο εργασιών τους θα πρέπει να συνεχίζεται και τους πρώτους μήνες του 2021. Αυτό σημαίνει ότι όσες επιχειρήσεις λειτουργήσουν με απώλεια τζίρου ακόμα και 50% θα εξαιρεθούν από τα μέτρα ελάφρυνσης.
Αδιαφορία για τους χιλιάδες δανειολήπτες
Ωστόσο λίγα εικοσιτετράωρα προτού εκπνεύσει το 2020 η κυβέρνηση συνεχίζει να αδιαφορεί για τους χιλιάδες δανειολήπτες που έχουν ενήμερα δάνεια, αλλά ολοκληρώνεται το εννεάμηνο «moratorium» για την αναστολή πληρωμής τους. Από την Πρωτοχρονιά θα κληθούν να καταβάλουν κανονικά τη μηνιαία δόση του δανείου τους, ακόμα και αν πλήττονται από την πανδημία ή βρίσκονται σε αναστολή εργασίας και ζουν με το επίδομα των 534 ευρώ.
Οπως είχε επισημάνει προ ημερών η «δημοκρατία», μια σημαντική μερίδα δανειοληπτών δεν έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «Γέφυρα» για την επιδότηση της δόσης του δανείου πρώτης κατοικίας, αφού το δάνειο που έχουν λάβει μπορεί να είναι:
στεγαστικό δάνειο χωρίς να πρόκειται για πρώτη κατοικία,
επαγγελματικό με υποθήκη πρώτη κατοικία,
επισκευαστικό,
καταναλωτικό (π.χ. από αγορά αυτοκινήτου).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα