Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020

Οι δύο φάσεις επιλογής σχολών από υποψηφίους


Από το σύνολο των τμημάτων κάθε επιστημονικoύ πεδίου θα κριθεί και ο αριθμός των τμημάτων που θα μπορούν να δηλώσουν οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ το 2021. Σε αυτή τη λύση φέρεται να καταλήγει το υπουργείο Παιδείας για τον ορισμό του ανώτερου αριθμού επιλογών που θα έχει κάθε υποψήφιος.
Ειδικότερα, με βάση τον σχεδιασμό για τις Πανελλαδικές του 2021, στις οποίες θα συμμετάσχουν οι μαθητές της φετινής Γ΄ Λυκείου και απόφοιτοι προηγούμενων ετών, θα υπάρχουν δύο γύροι συμπλήρωσης μηχανογραφικών δελτίων. Στον πρώτο γύρο, οι υποψήφιοι θα μπορούν να δηλώσουν περιορισμένο αριθμό σχολών, ώστε να είναι πιο συνειδητή η επιλογή τους, σε αντίθεση με σήμερα που μπορούν να επιλέξουν έως και 260 σχολές. Στον δεύτερο γύρο, όσοι δεν εισήχθησαν στον πρώτο θα μπορούν να επιλέξουν μεταξύ των σχολών με κενές θέσεις. Ετσι όμως, μεταξύ δύο υποψηφίων μπορεί να εισαχθεί εκείνος με τις λιγότερες μονάδες εάν στοχεύσει στον πρώτο γύρο σχολές με χαμηλότερη βάση, έναντι του άλλου υποψηφίου που έχει περισσότερα μόρια, αλλά «έχασε» τις υψηλόβαθμες σχολές της επιλογής του.
Ερώτημα είναι πόσες σχολές θα μπορεί να δηλώσει κάθε υποψήφιος. Στο μηχανογραφικό δελτίο του 2019, στο 1ο επιστημονικό πεδίο (ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες) ήταν ενταγμένες 147 σχολές και τμήματα, στο 2ο πεδίο (θετικές και τεχνολογικές επιστήμες) 246, στο 3ο πεδίο (επιστήμες υγείας) 148 και στο 4ο πεδίο (οικονομίας και πληροφορικής) 170 σχολές και τμήματα. Καθώς σε κάθε πεδίο εντάσσεται διαφορετικός αριθμός σχολών, αυτό που προκρίνεται είναι ο αριθμός των σχολών που θα μπορεί να δηλώσει ο υποψήφιος να οριστεί ως ποσοστό επί του συνόλου. «Ενα μηχανογραφικό που θα αποτυπώνει τις επιλογές του υποψηφίου δεν χρειάζεται πάνω από 30 σχολές», λέει στην «Κ» ο μαθηματικός – αναλυτής Στράτος Στρατηγάκης. «Προτείνω στους υποψηφίους να βάζουν περί τις 20 σχολές που αληθινά θέλουν και να συμπληρώνουν το μηχανογραφικό με λίγες χαμηλόβαθμες σχολές, με αντικείμενο σχετικό με τις σχολές της πρώτης τους επιλογής», προσθέτει ο ίδιος.
Σε αυτά τα επίπεδα θα είναι και ο τελικός αριθμός. Αλλωστε, όπως έχει αναφέρει στην «Κ» ο Αποστόλης Δημητρόπουλος, γενικός γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης στο υπ. Παιδείας, «η καθιέρωση δύο φάσεων εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση –με περιορισμό των προτιμήσεων στην πρώτη φάση–, όσο κι αν ακούγεται παράδοξο, θα συμβάλει ώστε περισσότεροι φοιτητές να εισαχθούν σε σχολή που θέλουν πραγματικά να σπουδάσουν. Ο μηχανισμός “ρουλέτας” προτιμήσεων και τελικής εισαγωγής, που ισχύει σήμερα, έπρεπε να περιοριστεί. Αλλωστε, παρότι μπορούν να δηλώσουν μέχρι και 265 σχολές, το 67% των υποψηφίων δηλώνει μέχρι 25 προτιμήσεις, ενώ το 95% των εισαχθέντων εισάγεται στις 25 πρώτες προτιμήσεις του στο μηχανογραφικό δελτίο. Η αναγκαία προσαρμογή έχει σε σημαντικό βαθμό συντελεστεί. Μπορεί όμως να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο. Οι επιλογές των υποψήφιων φοιτητών θα γίνουν περισσότερο συνειδητές και προσεκτικές, ενώ περισσότεροι θα μπορέσουν να σπουδάσουν στον τόπο τους, εφόσον το επιθυμούν, περιορίζοντας το κόστος των σπουδών. Ετσι θα αυξηθούν όσοι ολοκληρώνουν επιτυχώς και εγκαίρως τις σπουδές τους, ενώ θα βελτιωθεί η εκπαιδευτική διαδικασία σε κάθε σχολή».
Το ν/σ με τις αλλαγές στις Πανελλαδικές –επίσης θα οριστεί και κατώτατη βάση εισαγωγής, που θα καθορίζεται από τον μέσο όρο των επιδόσεων των υποψηφίων σε κάθε επιστημονικό πεδίο– αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τις προσεχείς ημέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα