Με τη νέα υπηρεσία know your customer, η τράπεζα θα αντλεί αυτόματα μόνο το σύνολο των αποδοχών του πολίτη και δεν θα έχει τις λεπτομέρειες που έχει σήμερα, όταν εγχάρτως καταθέτει ο πολίτης το εκκαθαριστικό του σημείωμα, που περιέχει πάρα πολλά παραπάνω δεδομένα, ακόμα και για τον σύζυγο ή την σύζυγό μας. Στοιχεία δηλαδή, που δεν χρειάζεται η τράπεζα να γνωρίζει, όπως π.χ αν κάποιος παίρνει ένα επίδομα αναπηρίας κλπ.
Αναλυτικά τι προσφέρει και πως λειτουργεί η νέα υπηρεσία:
Τι είναι το egov-KYC
Ποιος είναι ο στόχος του
Πως μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε
Ποια στοιχεία αντλούνται
Σύντομη Περιγραφή του egov-KYC
Η υπηρεσία Know-Your-Customer («Συστηθείτε») προσφέρει μια ψηφιακή εναλλακτική στηv προσκόμιση εγγράφων του δημοσίου, για τη βεβαίωση στοιχείων του πολίτη σε φορείς του ιδιωτικού τομέα εφόσον απαιτείται από τη νομοθεσία.
Η χρήση της εφαρμογής eGov-KYc είναι δυνατή με έναν από τους ακόλουθους τρόπους:
Μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης gov.gr, στον ιστότοπο kyc.gov.gr, μόνον για την άντληση δεδομένων και τον έλεγχό τους από το φυσικό πρόσωπο.
Μέσω χρήσης ηλεκτρονικής τραπεζικής (web banking), όπου το φυσικό πρόσωπο αναδρομολογείται στην πλατφόρμα kyc.gov.gr για την άντληση και διαβίβαση των δεδομένων στο τραπεζικό ίδρυμα στο οποίο είναι χρήστης e-banking (ανωτέρω περ. α’ και β’).
Η χρήση της εφαρμογής πραγματοποιείται στα παρακάτω δύο στάδια:
Στάδιο άντλησης δεδομένων: Η άντληση από τα πληροφοριακά συστήματα και τις εφαρμογές των φορέων του δημοσίου ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Στάδιο διαβίβασης δεδομένων: Η διαβίβαση κατηγοριών ή του συνόλου των δεδομένων που διαβιβάστηκαν σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της επιλογής του φυσικού προσώπου.
Το στάδιο διαβίβασης δεδομένων λαμβάνει χώρα μόνο κατά την χρήση της εφαρμογής μέσω web banking.
Στόχος του egov-KYC
Στόχος της δράσης eGov KYC είναι να αναπτύξει ένα ψηφιακό κανάλι μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για τη διάθεση στοιχείων πολιτών όταν η ανάγκη αυτή απορρέει από την εφαρμογή νομοθετικού ή κανονιστικού πλαισίου.
Η διάθεση των στοιχείων γίνεται αποκλειστικά κατόπιν της συναίνεσης του πολίτη,κάθε φορά που ζητείται πρόσβαση, και στο πυρήνα του σχεδιασμού βρίσκεται η προστασία των προσωπικών δεδομένων παράλληλα με την έγκαιρη και έγκυρη διάθεση στοιχείων που συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές.
Αρχικά η δράση θα εστιάσει στα τραπεζικά ιδρύματα και τις διαδικασίες KnowYour Customer - KYC που οφείλουν να ακολουθήσουν στο πλαίσιο του AntiMoney Laundering - AML κανονισμού, ο οποίος απαιτεί την προσκόμιση στοιχείων σε έντυπη μορφή.
Στοιχεία που αντλούνται
Οι κατηγορίες των δεδομένων του φυσικού προσώπου αντλούνται από τα πρωτογενή μητρώα των αντίστοιχων φορέων είναι:
α) Στοιχεία ταυτότητας από το μητρώο της ΕΛΑΣ
β) Στοιχεία επικοινωνίας από το Ε.Μ.ΕΠ
γ) Στοιχεία εισοδήματος από την ΑΑΔΕ
δ) Στοιχεία επαγγελματικής δραστηριότητας μισθωτών του Δημοσίου Τομέα από το Υπουργείο Εσωτερικών (ΑΠΟΓΡΑΦΗ)
ε) Στοιχεία επαγγελματικής δραστηριότητας απασχολούμενων με εξαρτημένη σχέση εργασίας Ιδιωτικού δικαίου από το Υπουργείο Εργασίας (ΕΡΓΑΝΗ)
στ) Στοιχεία επαγγελματικής δραστηριότητας αυτοαπασχολούμενων από την ΑΑΔΕΗ εγκυρότητα και η ορθότητα των στοιχείων υπόκειται στην ευθύνη των δημοσίων φορέων που είναι κατά νόμο αρμόδιοι για την τήρηση και την ενημέρωσή τους.
Στο πρώτο στάδιο εφαρμογής της, η πλατφόρμα θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με την υφιστάμενη διαδικασία κατάθεσης έγχαρτων ή ψηφιακών εγγράφων και θα εξυπηρετήσει αποκλειστικά φυσικά πρόσωπα που έχουν κωδικούς TAXISnet.
Προσωπικός ψηφιακός αριθμός
Ο νέος προσωπικός ψηφιακός αριθμός θα έρθει στην ζωή μας περίπου το 2022 μαζί με τις νέες ταυτότητες.
Σήμερα είμαστε ταυτοποιημένοι με 4 διαφορετικούς αριθμούς, με αποτέλεσμα πολλές φορές να γίνονται λάθη και να μην μπορούμε τα ταυτοποιηθούμε σε διάφορες υπηρεσίες. Έχουμε το ΑΜΚΑ, ΑΦΜ, Αρ.Ταυτότητας και Αρ. Μητρώου.
Το 2022 θα έχουμε πλέον έναν αριθμό, και θα ισχύσει το «μόνον άπαξ». Δηλαδή, μία φορά θα δίνει ο πολίτης μία πληροφορία στο κράτος και μετά, αυτή η πληροφορία θα συνδέεται και θα διαχέεται στα υπόλοιπα πληροφοριακά συστήματα.
Στόχος είναι να γίνονται σχεδόν τα πάντα ψηφιακά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα