Τετάρτη 30 Αυγούστου 2023

Σαν σήμερα 30/8, Λένιν: Πώς γλύτωσε από τις σφαίρες μιας μισότυφλης γυναίκας και ποιοι πλήρωσαν για την απόπειρα δολοφονίας


Ο ηγέτης της αχανούς Ρωσίας, Βλαντιμίρ Λένιν γλύτωσε από τις σφαίρες μιας μισότυφλης γυναίκας, αλλά κάποιοι άλλοι δεν γλύτωσαν από την οργή του…
Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, 30 Αυγούστου του 1918, όταν ο Βλαντιμίρ Ίλιτς Ουλιάνοφ, ο διάσημος «Λένιν» της Ιστορίας γλύτωνε από μια απόπειρα δολοφονίας· μια νεαρή επίδοξη δολοφόνος, που όπως λένε ήταν τυφλή από το ένα μάτι και δεν έστεκε στα καλά της, έφτασε πολύ κοντά στο να στείλει πριν την ώρα της στους ουρανούς μια από τις πιο εμβληματικές μορφές του 20ου αιώνα.
Ο Λένιν είχε μόλις ολοκληρώσει έναν εμπνευσμένο λόγο προς τους εργάτες του εργοστασίου «Michelson» (Μεταλλουργικό Εργοστάσιο) στη Μόσχα· Η ομιλία του Λένιν είχε κλείσει με τα λόγια: «Θα πεθάνουμε ή θα νικήσουμε!»… Και πού να ‘ξερε… Καθώς έφευγε ο Λένιν κι έκανε να μπει στο αυτοκίνητο του, μια κοπέλα, η Φάνια Κάπλαν, φώναξε το όνομά του και του είπε δυνατά ότι της είχαν κατάσχει το ψωμί. Ο Λένιν γύρισε ανέμελος προς το μέρος της κι εκείνη τον πυροβόλησε τρεις φορές με ένα περίστροφο Browning!

Άτρωτος ο Βλαντιμίρ... 

Ο Λένιν οδηγήθηκε εσπευσμένα στο Κρεμλίνο, από που αρνιόταν πεισματικά να φύγει· φοβόταν ότι έξω τριγύριζαν κι άλλοι συνωμότες που σχεδίαζαν να τον σκοτώσουν. Οι γιατροί ανακάλυψαν ότι είχε μια επικίνδυνη πληγή στο λαιμό, κάτω από το σαγόνι και αίμα στον πνεύμονά. Η δεύτερη σφαίρα είχε χτυπήσει το χέρι του και η τρίτη τη γυναίκα που βρισκόταν πλάι στον Λένιν τη στιγμή που άρχισαν οι πυροβολισμοί. Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι δεν μπορούσαν να αφαιρέσουν τις σφαίρες χωρίς να γίνει χειρουργείο. Αν και τα τραύματα του Λένιν φαίνονταν σοβαρά και η πρόγνωσή τους δεν ήταν διόλου ενθαρρυντική, ο Κομισάριος ανέρρωσε γρήγορα. Στις 25 Σεπτεμβρίου 1918 έφυγε για το Γκόρκι και επέστρεψε στη Μόσχα στις 14 Οκτωβρίου, ξεκινώντας αμέσως ξανά τις πολιτικές του δραστηριότητες. Η πρώτη δημόσια εμφάνιση του Λένιν μετά την απόπειρα δολοφονίας έγινε στις 22 Οκτωβρίου 1918.
Η Κάπλαν ομολόγησε ότι εκείνη είχε πυροβολήσει τον Λένιν υποστηρίζοντας πως «είχε προδώσει την επανάσταση» και καταδικάστηκε σε θάνατο· εκτελέστηκε τρεις μέρες μετά την απόπειρα δολοφονίας με μια σφαίρα στο κεφάλι. Το πτώμα της ρίχτηκε σε ένα βαρέλι και κάηκε. Η διαταγή εκτέλεσης ήρθε από τον Γιάκοφ Σβέρντοφ, ο οποίος μόλις έξι εβδομάδες νωρίτερα είχε διατάξει την εκτέλεση του τσάρου Νικόλαου του Β’ και της οικογένειάς του!

Η επίδοξη δολοφόνος Φάνια Κάπλαν

Η απόπειρα της Κάπλαν, αλλά και η δολοφονία του ηγέτη της μυστικής αστυνομίας του Πέτρογκραντ (Αγία Πετρούπολη - Λένινγκραντ), Moisei Uritsky χρησιμοποιήθηκαν από την κυβέρνηση των Σοβιετικών για την επαναφορά της θανατικής ποινής, που είχε καταργηθεί από την προσωρινή Κυβέρνηση τον Μάρτιο του 1917. Η απόπειρα δολοφονίας οδήγησε τους Μπολσεβίκους να αρχίσουν εκστρατεία μαζικής καταστολής, γνωστή ως ο Κόκκινος Τρόμος. Στη διάρκεια των επόμενων μηνών, χιλιάδες πολιτικοί αντίπαλοι του καθεστώτος δολοφονήθηκαν καθώς η Ρωσία βυθιζόταν όλο και πιο βαθιά στον εμφύλιο πόλεμο. Λέγεται ότι: «Μετά την επίθεση της Κάπλαν η σωματική και πνευματική υγεία του Λένιν δεν αποκαταστάθηκαν ποτέ»…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα