Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024

Σοκολάτα και άλλες 6 κορυφαίες απρόσμενες τροφές που βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης

Ακούμε τη λέξη χοληστερόλη και αυτομάτως πιστεύουμε ότι είναι κακό, αλλά ορισμένα είδη της είναι ουσιαστικά απαραίτητα για την υγεία μας.
Το σώμα απαιτεί «καλή χοληστερόλη» για να λειτουργήσει σωστά, αλλά είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι διατηρείτε υπό έλεγχο την «κακή» LDL χοληστερόλη. Τα υπερβολικά επίπεδα αυτής και άλλων ουσιών μπορούν να οδηγήσουν σε σχηματισμό πλάκας στις αρτηρίες, αυξάνοντας τον κίνδυνο καταστάσεων όπως στεφανιαία νόσος, καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό, λέει το British Heart Foundation.
Η χοληστερόλη, ένα λιπίδιο του αίματος που μεταφέρεται από πρωτεΐνες που ονομάζονται λιποπρωτεΐνες, παράγεται στο συκώτι και μπορεί επίσης να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος μετά την κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, όπως αρνί, χοιρινό, βοδινό και πουλερικά με το δέρμα τους.
Ποια τρόφιμα περιέχουν «καλή» και ποια «κακή» χοληστερόλη
Επιπλέον, το πλήρες γάλα, καθώς και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που προέρχονται από αυτό, όπως το βούτυρο, το τυρί και το παγωτό, περιέχουν κορεσμένα λιπαρά. Παραδόξως, τόσο το φοινικέλαιο όσο και το λάδι καρύδας περιέχουν επίσης κορεσμένα λίπη.
Αλλά σε μια προσπάθεια να παραμείνετε υγιείς, οι ειδικοί στη διατροφή αποκάλυψαν επτά τροφές που μπορούν να ενσωματωθούν σε οποιαδήποτε δίαιτα για τη βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης.

«Η χοληστερόλη είναι πολύ σημαντική για τη γενική υγεία και ευημερία της καρδιάς και θα πρέπει να τη φροντίζουμε καλά. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν τροφές που μπορούν να μειώσουν τα υψηλά επίπεδα και να μας προσφέρουν καλή χοληστερόλη, η οποία είναι σημαντική για να διατηρούμε τις αρτηρίες μας καθαρές», λέει η Ashleigh Tosh από το Prepped Pots powered by MuscleFood.
«Τρόφιμα όπως τα μούρα, οι ξηροί καρποί και η μαύρη σοκολάτα είναι αυτά που πρέπει να ενσωματώσουμε στη διατροφή μας. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η καλή υγεία προέρχεται και από άλλα στοιχεία. Η υγιεινή διατροφή, η τακτική άσκηση και τα όρια στο αλκοόλ και το κάπνισμα είναι όλα ζωτικής σημασίας για την καλή υγεία της καρδιάς», προσθέτει η ειδικός.
7 τροφές που βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης
  • Μούρα
  • Λιπαρά ψάρια
  • Αβοκάντο
  • Σκόρδο
  • Ξηροί καρποί
  • Λαχανικά πλούσια σε φυτικές ίνες
  • Μαύρη σοκολάτα
1. Μούρα
Η προσθήκη μούρων όπως φράουλες, βατόμουρα και σμέουρα στη διατροφή σας είναι ένας εύκολος και νόστιμος τρόπος για να μειώσετε τη χοληστερόλη σας. Είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες που βελτιώνουν τη συνολική υγεία της καρδιάς. Απολαύστε τα μόνα τους ή προσθέστε τα σε σέικ και πρωινό.
2. Λιπαρά ψάρια
Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα και μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα της «καλής» χοληστερόλης. Άλλα είδη λιπαρών ψαριών περιλαμβάνουν τον τόνο και τη σαρδέλα.
3. Αβοκάντο
Αυτό το δημοφιλές φρούτο περιέχει υγιή λίπη που μειώνουν την LDL χοληστερόλη και αυξάνουν την HDL χοληστερόλη, προσφέροντας την τέλεια ισορροπία. Επειδή είναι ένα λιπαρό φρούτο, προσπαθήστε να περιοριστείτε σε μισό αβοκάντο την ημέρα.
4. Σκόρδο
Το σκόρδο περιέχει ενώσεις που μπορούν να μειώσουν τη χοληστερόλη και την υψηλή αρτηριακή πίεση. Είναι ένα λαχανικό που μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί σε σχεδόν οποιαδήποτε συνταγή. Μπορείτε επίσης να το πάρετε σε μορφή συμπληρώματος.
5. Ξηροί καρποί
Τα αμύγδαλα και τα καρύδια είναι γεμάτα με υγιή λίπη και φυτικές ίνες που συμβάλλουν σε μια υγιή καρδιά. Φτιάξτε ένα μείγμα ξηρώ καρπών και τρώτε περίπου μία ή δύο χούφτες την ημέρα ή προσθέστε τα σε σαλάτες, πρωινά και smoothies.
6. Λαχανικά πλούσια σε φυτικές ίνες
Τα λαχανικά αποτελούν σημαντικό μέρος κάθε υγιεινής διατροφής. Λαχανικά πλούσια σε φυτικές ίνες όπως το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι ιδιαίτερα καλά για την καρδιά, έχοντας θετικό αντίκτυπο στα επίπεδα χοληστερόλης.
7. Μαύρη σοκολάτα
Με μέτρο, η μαύρη σοκολάτα μπορεί να συμβάλει σε μια υγιή καρδιά. Για να αποκομίσετε τα οφέλη, επιλέξτε μια σοκολάτα με τουλάχιστον 70% περιεκτικότητα σε κακάο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα