Τρίτη 2 Ιουλίου 2024

Τίτλοι τέλους για το χαρτόσημο - Ερχεται το ψηφιακό τέλος συναλλαγών

Στην κατάργηση του χαρτοσήμου - το οποίο επιβλήθηκε για πρώτη φορά το 1931 - και την αντικατάσταση του από το ψηφιακό τέλος συναλλαγών προχωράει το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας καθώς πρόκειται να θέσει το σχετικό νομοσχέδιο σε δημόσια διαβούλευση εντός της εβδομάδας.
Το τέλος χαρτοσήμου επιβαρύνει σήμερα πάνω από 500 κατηγορίες συναλλαγών και συμβάσεων όπως δάνεια, μισθώματα (πλην κατοικιών), επιδοτήσεις, οικονομικές ενισχύσεις, διανομή κληρονομιάς, εγγραφές στα βιβλία επιτηδευματιών και εκτός των άλλων είναι ακόμη μία πηγή αμφισβητήσεων και προστριβών στον φορολογικό έλεγχο.
Το τέλος χαρτοσήμου κατά κυριολεξία σημαίνει την επιβολή τέλους σε κάθε συμφωνία που καταγράφεται σε χαρτί, με συντελεστές 2% και 3%, επί των οποίων υπολογίζεται και εισφορά υπέρ ΟΓΑ με αποτέλεσμα να διαμορφώνονται σε 2,4% και σε 3,6%.
Ο μετασχηματισμός του χαρτοσήμου σε «ψηφιακό τέλος συναλλαγής» είναι έργο που έχει

Σαν σήμερα 2/7, Η ατμομηχανή εισβάλλει στη ζωή του ανθρώπου – Όσοι θεωρούν ότι εφευρέθηκε τον 19ο αιώνα, πλανώνται…

Σχεδόν όλοι, σήμερα, αν ερωτηθούν: πότε εφευρέθηκε η ατμομηχανή, το μυαλό τους θα ταξιδέψει στον 19ο αιώνα· μέγα λάθος! Μια μέρα σαν σήμερα, 2 Ιουλίου του 1698 ο Τόμας Σέιβερι λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την πρώτη ατμομηχανή· 17ος αιώνας παρακαλώ!
Η πρώτη ατμομηχανή σχεδιάστηκε, όχι ως μεταφορικό μέσο, αλλά ως τρόπος αποστράγγισης πλημμυρισμένων ορυχείων, πρόβλημα που ενέσκηπτε όλο και συχνότερα τότε, αφού μεταλλωρύχοι εργάζονταν πλέον σε μεγάλα βάθη. Η μηχανή εκείνη ονομάστηκε Ο Φίλος του Ανθρακωρύχου.
Ο Τόμας Σέιβερι ήταν (ας τον αποκαλέσουμε) μηχανικός από το Ντέβον της Βρετανίας, που λάτρευε τη μηχανική. Η πατέντα που του δόθηκε αφορούσε μια «νέα εφεύρεση για την άντληση υδάτων και την παροχή κίνησης, μέσω της ωστικής δύναμης της φωτιάς, σε κάθε είδους διεργασία που απαιτεί τη χρήση μύλου- ζωτικής σημασίας, όπως περιγράφεται- για την

Επίδομα Παιδιού: Κλείνει την Παρασκευή η πλατφόρμα Α21 - Πότε θα καταβληθεί η γ' δόση


Το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, με τον εποπτευόμενο Οργανισμό Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), ενημερώνουν ότι, η ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21 –Επίδομα Παιδιού, κλείνει προσωρινά, την Παρασκευή 5/7/2024 στις 15.00.
Μετά τη συγκεκριμένη ώρα η ηλεκτρονική πλατφόρμα δεν θα δέχεται νέες αιτήσεις μέχρι να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση και καταβολή της 3ης διμηνιαίας δόσης.
Με την ολοκλήρωση της πληρωμής, η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ενεργοποιηθεί εκ νέου για νέες αιτήσεις την Τετάρτη 31 Ιουλίου και ώρα 08.00.
Υπενθυμίζεται στους ενδιαφερόμενους δικαιούχους ότι για να χορηγηθεί το επίδομα παιδιού θα πρέπει η αίτηση να έχει υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί. Η αίτηση που έχει αποθηκευθεί

Eurostat: Σταθερός στο 2,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο - Στο 2,5% μειώθηκε στην Ευρωζώνη

Σταθερός στο 2,4% παρέμεινε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, σύμφωνα με τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή της Eurostat. Στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 2,5% από 2,6% τον Μάιο.
Νέα αποκλιμάκωση στον πληθωρισμό τροφίμων
Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα διατηρήθηκε στα ίδια επίπεδα, αν και οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων συνέχισαν να αποκλιμακώνονται και οι τιμές της ενέργειας να μειώνονται, επειδή αυξήθηκαν σημαντικά οι τιμές των υπηρεσιών. Σε μηνιαία βάση (σύγκριση με τον Μάιο), οι τιμές αυξήθηκαν 1%.
Ειδικότερα, οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν κατά 2,5% έναντι μείωσης 1,8% τον Μάιο, ενώ στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν 0,2% έναντι αύξησης 0,3%.
Οι τιμές των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού αυξήθηκαν κατά 1,3% έναντι αύξησης

Γερνά ο πληθυσμός της Ελλάδας: Απογοήτευση από νέα έρευνα - 168 θάνατοι για 100 γεννήσεις


Τα φυσικά ισοζυγία (γεννήσεις-θάνατοι) στη χώρα μας έχουν αλλάξει πρόσημο, μετατρεπόμενα για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία μας από θετικά σε αρνητικά, ουσιαστικά μετά το 2010. Η συνεχής αύξηση του πλήθους των ηλικιωμένων έχει προκαλέσει μια αύξηση των θανάτων που ξεκίνησε από τις αρχές της δεκαετίας του ‘50, ενώ η συνεχής μείωση του αριθμού των παιδιών που αποκτούν τα ζευγάρια προκάλεσε τη μείωση των γεννήσεων μετά το 1980.
Τρομάζουν οι αριθμοί
Οι αντίστροφες πορείες θανάτων και γεννήσεων οδήγησαν αναπόφευκτα, από ένα σημείο και μετά, στην υπεροχή των πρώτων έναντι των δευτέρων, μια υπεροχή που μεγαλώνει συνεχώς: 38,5 χιλ. λιγότερες γεννήσεις από θανάτους την τριετία 2011-13 και 111 χιλ. το 2017-2019 (113 θάνατοι /100 γεννήσεις στην πρώτη και 143 στην δεύτερη). Στην τριετία όμως 2020-22 το έλλειμμα διευρύνθηκε σημαντικά καθώς το φυσικό ισοζύγιο ήταν αρνητικό κατά 169 σχεδόν χιλ. με αποτέλεσμα να αντιστοιχούν 168 θάνατοι σε 100 γεννήσεις.
Η επιδημία προκαλώντας αυξημένη θνησιμότητα επιτάχυνε την αύξηση των θανάτων, ενώ οι

Στα ΑΕΙ θα εισάγονται οι απόφοιτοι των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Ανάπτυξης


Τη δυνατότητα κατάταξης αποφοίτων των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Ανάπτυξης σε Τμήματα Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων με κύριο αντικείμενο τις τουριστικές σπουδές, ανακοίνωσαν τα Υπουργεία Παιδείας και Τουρισμού, στο πλαίσιο της περαιτέρω ενίσχυσης της δημόσιας εκπαίδευσης και αναβάθμισης του νευραλγικού για την ελληνική οικονομία κλάδου του Τουρισμού.
Όπως ανακοίνωσαν τα υπουργεία «με διάταξη στο υπό συζήτηση και ψήφιση νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού με τίτλο «Ενίσχυση των τουριστικών υποδομών και της τουριστικής εκπαίδευσης, επικαιροποίηση του πλαισίου άσκησης του επαγγέλματος των ξεναγών και των χρονομεριστικών μισθώσεων», δίνεται μια δίκαιη λύση στο ζήτημα του επιπέδου σπουδών των αποφοίτων ΑΣΤΕ και μια νέα προοπτική για το σπουδαίο αυτό ανθρώπινο κεφάλαιο που επανδρώνει τις τουριστικές επιχειρήσεις με όραμα, θέληση και εξειδικευμένη κατάρτιση.
Το όφελος αυτής της εξέλιξης είναι διττό. Αφενός επιτρέπει τη διατήρηση του επαγγελματικού χαρακτήρα του προγράμματος σπουδών των ΑΣΤΕ, οι απόφοιτοι των οποίων, ακριβώς γι’

Αυξάνονται τα κρούσματα λιστερίωσης, τα ύποπτα συμπτώματα


Αύξηση καταγράφουν τα κρούσματα λιστερίωσης και στην Ελλάδα. Συνολικά, το διάστημα 2004-2023 δηλώθηκαν 266 κρούσματα λιστερίωσης στη χώρα μας. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, κατά το χρονικό διάστημα 01/01/2023-31/12/2023 δηλώθηκαν 31 κρούσματα από τα οποία τα 2 διακομίστηκαν σε υγειονομικές μονάδες του εξωτερικού, λόγω του ότι ήταν αλλοδαπής εθνικότητας και δεν ήταν δυνατή η παρακολούθηση της έκβασής τους.
Το προφίλ των κρουσμάτων λιστερίωσης
Στο σύνολο των υπόλοιπων 29 κρουσμάτων, 11 (37,9%) κατέληξαν. Η διάμεση ηλικία των ασθενών ήταν 67 έτη (ελάχιστη: 0 έτη, μέγιστη: 92 έτη) ενώ 18 (58,1%) ήταν άνδρες. Τρία κρούσματα ήταν μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού και ένα εξ αυτών, εισαγόμενο.
Σχετικά με την περιοχή κατοικίας για τα υπόλοιπα 28 κρούσματα: 9 (32,1%) άτομα ήταν κάτοικοι Περιφέρειας Αττικής, 6 (21,4%) ήταν κάτοικοι Περιφέρειας Κρήτης, 4 (14,3%) ήταν

Ηχητικό: Η στιγμή που ο εκτελεστής γαζώνει τον άνδρα στο Ψυχικό, o δράστης είχε στήσει καρτέρι

Με περισσότερες από δέκα σφαίρες εκτέλεσαν τον άτυχο άνδρα στο Ψυχικό, όπως ακούγεται σε ηχητικό ντοκουμέντο.
Ο ήχος είναι ανατριχιαστικός και όπως ακούγεται ο εκτελεστής γαζώνει τον άτυχο άνδρα, ο οποίος τη στιγμή της δολοφονίας πάρκαρε το όχημά του μπροστά στην εταιρεία του που βρίσκεται στην πολυσύχναστη οδό της 25ης Μαρτίου στο Νέο Ψυχικό. Στην αρχή ακούγονται πάνω από 10 πυροβολισμοί απανωτά, μετά μεσολαβεί κενό και ο δράστης ακούγεται να πυροβολεί άλλες 4 φορές. Σύμφωνα με πληροφορίες, άλλαξε γεμιστήρα την ώρα της επίθεσης.
Το θύμα είναι ο 54χρονος Παναγιώτης Στάθης και ήταν τοπογράφος. Το θύμα δεν είχε ποινικό μητρώο και κατοικούσε στο Χαλάνδρι. Δραστηριοποιούνταν στη Μύκονο και σύμφωνα με

Τα μαγευτικό Πολυλίμνιο παραμένει επικίνδυνο με ασυντήρητες υποτυπώδεις υποδομές

Ιδιαίτερα δημοφιλές και αγαπητό παραμένει το Πολυλίμνιο στους επισκέπτες του νομού, καθώς καθημερινά τους καλοκαιρινούς μήνες δέχεται εκατοντάδες κόσμου! Ακόμα και τις πολύ θερμές μέρες και ώρες του θέρους, στο πανέμορφο αυτό μέρος υπάρχουν επισκέπτες.
Ταυτόχρονα, παραμένει επικίνδυνο, χωρίς καμία συντήρηση στις υποδομές που έχει τοποθετήσει εδώ και χρόνια ο Δήμος Μεσσήνης, ενώ σύμφωνα με τη φετινή απόφαση της Περιφέρειας, όταν ο κίνδυνος πυρκαγιάς στην περιοχή μας είναι από 3 και πάνω, απαγορεύεται η είσοδος στο Πολυλίμνιο. Ωστόσο, είναι απορίας άξιο ποιος ελέγχει.
Κατεστραμμένες ξύλινες διαβάσεις που εύκολα μπορούν να γίνουν παγίδες για τους επισκέπτες. Είχαν τοποθετηθεί πριν από χρόνια από το Δήμο Μεσσήνης και από τότε καμία

Μπακογιάννη για Σαμαρά: «Κατέθεσε προσωπική πικρία, ότι δεν τον παίζουνε»


Αιχμηρό σχόλιο για τις δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά κατά την ομιλία του στο Πολεμικό Μουσείο έκανε η Ντόρα Μπακογιάννη, καθώς ό πρώην πρωθυπουργός άνοιξε τη βεντάλια της κριτικής σε όλα σχεδόν τα θέματα της επικαιρότητας.
«Νομίζω πως ο κ. Σαμαράς κατέθεσε την προσωπική του πικρία. Αυτό ήταν το μήνυμα που έλαβα εγώ. "Δεν με παίζουνε" αυτό ήταν το μήνυμα που εγώ κατάλαβα» σημείωσε μεταξύ άλλων στον ΣΚΑΪ.
«Αυτά που λέει ο Σαμαράς, εγώ δεν τα ακούω»
«Η υποχρέωση της κυβέρνησης να ακούει την κοινωνία, είναι αδιαπραγμάτευτη. Αυτά που λέει ο Σαμαράς, εγώ δεν τα ακούω. Έφυγε η Νέα Δημοκρατία από τις αξίες τις επειδή αργούν διαδικαστικά θέματα για τα ακαθάριστα οικόπεδα; Είμαστε με τα καλά μας», πρόσθεσε.
«Ψέγω τον εαυτό μας για την Παιδεία. Πέρσι οι άνθρωποι ψήφισαν για την κυβέρνησή τους. Ήθελαν να έχουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη για πρωθυπουργό. Φέτος, δεν είχαν λόγο, δεν είχαν

Πανελλήνιες 2024: Οι τελικές εκτιμήσεις Στρατηγάκη για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Πανελληνίων 2024 επιβεβαίωσε την πανωλεθρία των επιδόσεων των υποψηφίων που είχε προαναγγελθεί λόγω της αυξημένης δυσκολίας των θεμάτων σε Φυσική, Μαθηματικά και Ιστορία και αποτελεί προάγγελο ανατροπών στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα πανεπιστημιακά τμήματα.
Οι πρώτες ασφαλείς εκτιμήσεις για τις Βάσεις Πανελληνίων 2024 και το βαθμολογικό ασανσέρ που καταγραφεί στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής έρχονται στο προσκήνιο με τους υποψηφίους να έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στην συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου εξετάζοντας εξονυχιστικά όλες τις σχολές που μπορούν να δηλώσουν αναλύοντας μια σειρά από παραμέτρους. Όπως επισημαίνεται από τους ειδικούς για την επιλογή σχολών στο μηχανογραφικό οι υποψήφιοι θα πρέπει πρωτίστως να επιλέξουν το γνωστικό αντικείμενο που τους ενδιαφέρει χωρίς να προβληματίζονται για το επάγγελμα που θα κάνουν αργότερα. Βέβαια, ένα σημαντικό κριτήριο είναι και το σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών με πολλαπλές κατευθύνσεις που θα τους δώσει μετέπειτα την ευκαιρία να

Μαρουσάκης: Μπόρες και καταιγίδες θα σαρώσουν τη χώρα - Σε ποιες περιοχές χρειάζεται ετοιμότητα


Χαλάει ο καιρός από σήμερα, Τρίτη καθώς έρχεται μια διαταραχή από τα κεντρικά τμήματα της Ευρώπης που θα φέρει μπόρες και τοπικά ισχυρές καταιγίδες στη χώρα, σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου του OPEN, Κλέαρχο Μαρουσάκη.
Σήμερα, τα φαινόμενα θα ξεκινήσουν από τη βόρεια Ελλάδα και αύριο, Τετάρτη θα επεκταθούν και σε άλλες περιοχές στα κεντρικά τμήματα της χώρας.
Ειδικότερα, άστατος θα είναι ο καιρός σήμερα στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, την Μακεδονία, την δυτική και βόρεια Θεσσαλία και προς το βράδυ θα επεκταθούν και προς την περιοχή της Θράκης.
Την Τρίτη, τα φαινόμενα θα είναι πιο γενικευμένα και πιο έντονα κατά τη διάρκεια των απογευματινών ορών.
Θα πέσει μεγάλος όγκος νερού
Όπως τονίζει ο κ. Μαρουσάκης, χρειάζεται ετοιμότητα και προσοχή γιατί τα προγνωστικά στοιχεία θέλουν να πέφτει μεγάλος όγκος νερού σε μικρό χρονικό διάστημα, ενώ θα πέσει και

Ποια σχολικά βιβλία καταργούνται από τον Σεπτέμβριο του 2024


Σημαντικές αλλαγές στα σχολικά βιβλία Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου θα ενεργοποιηθούν από τον προσεχή Σεπτέμβριο με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Ειδικότερα σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, επτά συνολικά σχολικά βιβλία, πέντε στο Λύκειο και από ένα στο Δημοτικό και Γυμνάσιο, θα αντικατασταθούν το επόμενο σχολικό έτος, 
2024-25.
Οι καταργήσεις/αντικασταστάσεις βιβλίων αφορούν τα εξής:
Δημοτικό

Γλώσσα (ΤΕΥΧΟΣ 1) της Ε΄ τάξης
Γυμνάσιο
Η Μαρτυρία της Ορθόδοξης Εκκλησίας στον Σύγχρονο κόσμο της Γ' τάξης
Λύκειο
Αρχές Οικονομικής Θεωρίας - Μάθημα Προσανατολισμού Οικονομίας και Πληροφορικής (Γενικά

Αυτή είναι η πλατφόρμα για καταγγελία για κάπνισμα: Δείτε το 1142.aead.gr


Σε λειτουργία είναι πλέον η επίσημη πλατφόρμα για καταγγελία για κάπνισμα. Πρόκειται για το 1142.aead.gr.
Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας στο πλαίσιο των ελεγκτικών αρμοδιοτήτων της και για τη διασφάλιση της εφαρμογής της αντικαπνιστικής νομοθεσίας σχετικά με την ολική απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους και σε όλους τους χώρους παροχής εργασίας, θέτει σε λειτουργία τον ιστότοπο 1142.aead.gr και ταυτοχρόνως ενεργοποιεί την τηλεφωνική γραμμή 1142, στην οποία θα μπορούν οι πολίτες να υποβάλουν καταγγελίες για παραβιάσεις της αντικαπνιστικής νομοθεσίας.
Μέσω της πλατφόρμα μπορούν να γίνουν καταγγελίες για:
  • Χώροι κλειστοί και υπαίθριοι με παρουσία ανηλίκων
  • Νοσοκομεία
  • Ιδιωτικοί χώροι εργασίας
  • Μέσα Μεταφοράς ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης στα οποία επιβαίνουν ανήλικοι

Ηχηρές παρεμβάσεις και κριτική Σαμαρά – Καραμανλή στην κυβέρνηση: Όσα είπαν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί

 Σε ηχηρές παρεμβάσεις προχώρησαν ο Αντώνης Σαμαράς και ο Κώστας Καραμανλής, κατά τις ομιλίες τους στο Πολεμικό Μουσείο κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Μανώλη Κοττάκη, «Οι Απόρρητοι Φάκελοι Καραμανλή» από τις εκδόσεις Λιβάνη. Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί με τις ομιλίες τους άσκησαν κριτική στα πεπραγμένα της κυβέρνησης, αλλά και την πορεία της Ευρώπης, στο απόηχο των ευρωεκλογών.
Ο Αντώνης Σαμαράς ιδίως επιδόθηκε σε μια εφ' όλης της ύλης κατά της κυβέρνησης : Για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, ΦΠΑ στα τρόφιμα, τους χειρισμούς στα εθνικά θέματα, την ιδεολογική φυσιογνωμία της ΝΔ και το αποτέλεσμα του κόμματος στις ευρωεκλογές, ενώ παρενέβη και στη συζήτηση για τη διεύρυνση, τασσόμενα κάθετα κατά οποιονδήποτε τρόπο προσέγγισης με το κέντρο.
Από την πλευρά του, ο Κώστας Καραμανλής , αν και λιγότερο αιχμηρός στις τοποθετήσεις του, έστειλε σαφές μήνυμα για τα εθνικά θέματα, τόσο για τις τουρκικές προκλήσεις, όσο και

Ανεργία: Στο 10,6% μειώθηκε τον Μάιο - Στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ

Στο 10,6% μειώθηκε το ποσοστό ανεργίας τον Μάιο από 11,2% τον Μάιο του 2023 και 10,7% πριν από ένα μήνα, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ:
• Οι απασχολούμενοι ανήλθαν σε 4.249.074 άτομα σημειώνοντας αύξηση κατά 53.313 άτομα σε σχέση με τον Μάιο του 2023 (1,3%) και μείωση κατά 63.083 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2024 (-1,5%).
• Οι άνεργοι ανήλθαν σε 504.924 άτομα σημειώνοντας μείωση κατά 21.707 άτομα σε σχέση με τον Μάιο του 2023 (-4,1%) και κατά 11.472 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2024 (-2,2%).
• Τα άτομα κάτω των 75 ετών που δεν περιλαμβάνονται στο εργατικό δυναμικό, ή «άτομα εκτός του εργατικού δυναμικού», δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν

Κασσελάκης για Συνήγορο του Πολίτη: Γιατί η κυβέρνηση "καίγεται" να τον αντικαταστήσει;

«Ένα χρόνο μετά το ναυάγιο της Πύλου, κάθε ενεργός πολίτης ζητάει απαντήσεις, όπως και οι συγγενείς των ανθρώπων που πνίγηκαν στα ανοικτά της πατρίδας μας και των εκατοντάδων αγνοουμένων», αναφέρει ο Στέφανος Κασσελάκης σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρει ότι «ο Συνήγορος του Πολίτη, Ανδρέας Ποττάκης, έχει ξεκινήσει ανακριτικές διαδικασίες για 10 αξιωματικούς που παρακολουθούσαν το πλοίο πριν βυθιστεί, όπως μαθαίνουμε από ρεπορτάζ ξένων ΜΜΕ».
«Ξεκίνησε αυτεπαγγέλτως τη διαδικασία μετά την άρνηση του Λιμενικού να διερευνήσει την υπόθεση» σημειώνει ο κ. Κασσελάκης και ρωτά:
«Ποιον εξυπηρετεί η αγωνία της κυβέρνησης για την άμεση αντικατάστασή του; Το κράτος Δικαίου; Τη Δημοκρατία; Τη Δικαιοσύνη;».
Υποστηρίζει ότι «υποκλοπές, Τέμπη και ναυάγιο Πύλου έχουν ένα κοινό παρανομαστή», την

Ξεκίνησε η ηλεκτρονική βεβαίωση τροχονομικής παράβασης


Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Σε λειτουργία τέθηκε από χθες, Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024, η Ηλεκτρονική Πράξη Βεβαίωσης Παράβασης, που θεσμοθετήθηκε με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου και αποτέλεσε μια από τις βασικές προτεραιότητες του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη.
Ειδικότερα, οι Αστυνομικοί χρησιμοποιούν ειδικά σχεδιασμένες κινητές συσκευές του έργου «Smart Policing» και με χρήση κατάλληλης εφαρμογής, θα βεβαιώνεται ηλεκτρονικά πλέον η τροχονομική παράβαση, αρχικά σε πιλοτικό στάδιο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Μάλιστα με την ολοκλήρωση των ενεργειών του αστυνομικού, θα αποστέλλεται σε πραγματικό χρόνο η βεβαίωση παράβασης ηλεκτρονικά στη θυρίδα του πολίτη στο gov.gr, αξιοποιώντας τη διαλειτουργικότητα και τα στοιχεία επικοινωνίας του από το Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας

«Γι’ αυτό φύγαμε από την Ελλάδα» – Η πρώτη αντίδραση του επιχειρηματία από το Καζακστάν για τη φωτιά στην Ύδρα

Αρνείται κατηγορηματικά ο επιχειρηματίας από το Καζακστάν που είχε ναυλώσει τη θαλαμηγό στην Ύδρα ότι ο ίδιος και οι καλεσμένοι του έχουν οποιαδήποτε εμπλοκή στην εκδήλωση πυρκαγιάς στο νησί. Μιλώντας στα ΜΜΕ της χώρας του, ο πολυεκατομμυριούχος επιχειρηματίας απορρίπτει τις κατηγορίες της Εισαγγελίας σχετικά με συνέργεια στην φωτιά σε πευκοδάσος στην Ύδρα, λέγοντας ότι αυτός […]
Αρνείται κατηγορηματικά ο επιχειρηματίας από το Καζακστάν που είχε ναυλώσει τη θαλαμηγό στην Ύδρα ότι ο ίδιος και οι καλεσμένοι του έχουν οποιαδήποτε εμπλοκή στην εκδήλωση πυρκαγιάς στο νησί.
Μιλώντας στα ΜΜΕ της χώρας του, ο πολυεκατομμυριούχος επιχειρηματίας απορρίπτει τις κατηγορίες της Εισαγγελίας σχετικά με συνέργεια στην φωτιά σε πευκοδάσος στην Ύδρα, λέγοντας ότι αυτός και οι καλεσμένοι του δεν συμμετείχαν στο συμβάν.
Υπενθυμίζεται ότι η δίωξη της Εισαγγελίας Πειραιά αφορά τους οκτώ ενήλικους επιβάτες της θαλαμηγού εκτός του πληρώματος, καθώς οι υπόλοιποι δύο ήταν ανήλικοι ενώ σύμφωνα με

Το Odyssey της NASA έκανε 100.000 φορές τον γύρο του Άρη – Μοναδική φωτογραφία από το μεγαλύτερο ηφαίστειο του ηλιακού συστήματος


Το διαστημικό σκάφος Odyssey της NASA, η μακροβιότερη αποστολή στον Άρη, έκανε σήμερα τον γύρο του Κόκκινου Πλανήτη για 100.000ή φορά, όπως ανακοίνωσε η ομάδα της αποστολής σε ανακοίνωσή της.
Για να γιορτάσει το ορόσημο, η διαστημική υπηρεσία έδωσε στη δημοσιότητα ένα περίπλοκο πανόραμα του Όλυμπου Μονς, του ψηλότερου ηφαιστείου στο ηλιακό σύστημα- το Odyssey κατέγραψε τη θέα τον Μάρτιο. Η βάση του ηφαιστείου εκτείνεται σε απόσταση 600 χιλιομέτρων (373 μίλια) κοντά στον Αρειανό ισημερινό, ενώ υψώνεται 27 χιλιόμετρα (17 μίλια) στον λεπτό αέρα του πλανήτη. Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι αστρονόμοι ανακάλυψαν εφήμερο πρωινό παγετό που καλύπτει την κορυφή του ηφαιστείου για λίγες ώρες κάθε μέρα, προσφέροντας νέες πληροφορίες για το πώς ο πάγος από τους πόλους κυκλοφορεί σε ολόκληρο τον άγονο πλανήτη.
Τι είδε το Odyssey
Στην τελευταία εικόνα του ηφαιστείου από το Odyssey, η γαλανόλευκη λωρίδα που φαίνεται να καλύπτει τον Όλυμπο Μονς δείχνει την ποσότητα σκόνης που αιωρείται στον αρειανό αέρα

Προσωπικός Αριθμός: «Πράσινο φως» άναψε το ΣτΕ

Το πράσινο φως έδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας για την εφαρμογή του «Προσωπικού Αριθμού» του πολίτη που θα διευκολύνει στις συναλλαγές των πολιτών με τους φορείς του Δημόσιου και ευρύτερο τομέα, καθώς θα είναι ο μοναδικός αριθμός που θα χρειάζεται να γνωρίζουν και να θυμούνται για τις συναλλαγές τους.
Από την εφαρμογή του και μετά που αναμένεται να ξεκινήσει στο τέλος του καλοκαιριού, δεν θα χρειάζεται πλέον ο αριθμός του ΑΦΜ ή του ΑΜΚΑ ή της αστυνομικής ταυτότητας, κ.λπ., αλλά θα πρέπει οι πολίτες να θυμούνται ένα και μοναδικό αριθμό, αυτό του «Προσωπικού Αριθμού». Δηλαδή, ο «ΠΑ» θα είναι υποχρεωτικός για τις συναλλαγές με τους φορείς του Δημοσίου τομέα και θα αποτελεί στοιχείο επαλήθευσης του κάθε πολίτη.
Στην πράξη, ο «ΠΑ» θα κρύψει όλους τους άλλους αριθμούς που χρησιμοποιούνται στην καθημερινότητα (ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, κ.λπ.), χωρίς ωστόσο να καταργεί τον Αριθμό Φορολογικού

Η ξηρασία πλήττει (και) την ελληνική παραγωγή


Η αυξανόμενη ζέστη και η ανομβρία ανησυχούν τους αγρότες σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα καθώς πλήττουν όλο και πιο έντονα την αγροτική παραγωγή. Στην Ελλάδα οι ακραίες καιρικές συνθήκες μείωσαν τις αποδόσεις των καλλιεργειών, ενώ τροφοδότησαν με ασθένειες, που βλάπτουν την ποιότητα φρούτων και λαχανικών. Την ίδια ώρα η μείωση της εγχώριας παραγωγής λόγω κλιματικής κρίσης τροφοδοτεί την ακρίβεια και οδηγεί σε ακόμα υψηλότερες τιμές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους καταναλωτές που ήδη βλέπουν συνεχώς νέες αυξήσεις σε πολλά προϊόντα.
Στην Εκθεση για τις Επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής της Τράπεζας της Ελλάδος αναφέρεται ότι η μέση θερμοκρασία μέχρι τα μέσα του αιώνα θα ανέβει έως και 2 βαθμούς. Μάλιστα, μετά το 2060, η αύξηση στη μέση θερμοκρασία εκτιμάται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 2 και 5 βαθμών περίπου. Η ενίσχυση της ξηρασίας θα έχει ως αποτέλεσμα τη μετάπτωση του κλίματος στη χώρα μας, με αποτέλεσμα περίπου το 40%, ιδίως τα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας, να κινδυνεύει να ερημοποιηθεί, με ό,τι αυτό σημαίνει και για την αγροτική

Βουλή: Αντιπαράθεση Γεωργιάδη - Κωνσταντοπούλου για την τραγωδία των Τεμπών


Έντονη λεκτική αντιπαράθεση ανάμεσα στον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη και την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, σημειώθηκε στη Βουλή, κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου για την κρατική αρωγή και προστασία.
Η παρέμβαση της κυρίας Κωνσταντοπούλου, η οποία εξέφρασε την διαφωνία της στην εκπροσώπηση της Βουλής, από τον πρώην υπουργό Υποδομών, Κώστα Καραμανλή, στις εκδηλώσεις για την «Απελευθέρωση των Σερρών» και η επίθεση της στην κυβέρνηση για την υπόθεση των Τεμπών, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ. Γεωργιάδη που την κατηγόρησε ότι «κοιμάται - ξυπνάει και φαντασιώνεται ότι είναι ο Ροβεσπιέρος».
«Δεν είναι δυνατόν ένα πρόσωπο το οποίο ελέγχεται από τη Δικαιοσύνη, έχουν διαβιβαστεί μηνύσεις και δικογραφίες για τις ποινικές ευθύνες που έχει για το έγκλημα των Τεμπών και έπρεπε να είναι υπόδικο, να έχει χρησθεί εκπρόσωπος της Βουλής. Είναι ύβρις, ακραία πρόκληση. Προκαλείτε τη Βουλή, δεν έπρεπε καν να είναι βουλευτής ο κ. Καραμανλής, τον

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024

Πώς ο Χίτλερ εξόντωσε τον καλύτερό του φίλο γιατί ήταν ομοφυλόφιλος – Ο σκληρός Ρεμ και το οικτρό τέλος του

Ο Χίτλερ αγαπούσε τους φίλους του και όταν ερχόταν η ώρα να τους στείλει στον άλλο κόσμο το έκανε με στιλ… Πώς ο Αδόλφος εξόντωσε τον καλύτερό του φίλο, τον άθλιο αρχηγό των SA Ερνστ Ρεμ.
Το κελί ήταν γεμάτο από την αγωνία και τη μοναξιά του Ερνστ Ρεμ, του πανίσχυρου, μέχρι πριν από ένα βράδυ, πρωτοπαλίκαρου του Χίτλερ.
Ο διαβόητος για τις σεξουαλικές προτιμήσεις του και για τη διεστραμμένη σκληρότητά του, ο άνθρωπος που σκότωσε, βασάνισε, προπηλάκισε, έσυρε στους δρόμους και ξυλοκόπησε βάναυσα Εβραίους, ομοφυλόφιλους, αντιφρονούντες, ο Ερνστ Ρεμ, βρισκόταν τώρα στην ίδια θέση με τα θύματά του.
Ο διοικητής της φυλακής, ο ταξίαρχος των SS Τέοντορ Άικε, που θα τον ξανανταμώσει η Ιστορία ως διοικητή του Νταχάου, μπήκε στο κελί και δίχως να κοιτάξει τον Ρεμ στα μάτια

ΑΑΔΕ: Παράταση σε ημερομηνίες αντικατάστασης ταμειακών και διασύνδεσης ERP με POS

Με σκοπό τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις παρακάτω υποχρεώσεις απόσυρσης/αντικατάστασης ταμειακών και μηχανισμών και διασύνδεσης λογισμικών ERP με POS, με αποφάσεις του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή μετατίθενται ως εξής οι παρακάτω καταληκτικές ημερομηνίες:
1. Υποχρεωτική απόσυρση ΕΑΦΔΣΣ και απλών ΦΗΜΟι ΕΑΦΔΣΣ όλων των επιχειρήσεων αποσύρονται υποχρεωτικά έως 31/7/2024. Δεν αποτελεί προϋπόθεση της αντικατάστασης και δεν δικαιολογεί τη μη αντικατάσταση στο πέρας της παραπάνω ημερομηνίας, η τυχόν εκκρεμότητα διασύνδεσης του νέου ταμειακού συστήματος που θα επιλεγεί με το/τα POS της επιχείρησης.
Ομοίως, οι απλοί ΦΗΜ που χρησιμοποιούνται από επιχειρήσεις εστίασης με σερβίρισμα σε τραπεζοκαθίσματα αποσύρονται υποχρεωτικά έως 31/7/2024.
Ειδικά οι επιχειρήσεις που έχουν διασυνδέσει τα POS τους με τα ταμειακά τους συστήματα

Σαν σήμερα 1/7, Η Εκκλησία τον βασάνισε χωρίς έλεος, τον αποκεφάλισε και τον έκαψε – Πώς εκδικήθηκε 150 χρόνια μετά

Η εκδίκηση είναι πιάτο που τρώγεται κρύο, αλλά και 150 χρόνια μετά; Η φιλεύσπλαχνη Εκκλησία τον βασάνισε χωρίς έλεος, τον αποκεφάλισε και τον έκαψε! Και αυτός περίμενε στην Κόλαση…
Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, 1η Ιουλίου του 1766, όταν ένας 20χρονος γάλλος ευγενής- γόνος οικογένειας πολιτικών- ο Φρανσουά-Λεφέβρ Ζαν ντε λα Μπαρ, βασανίστηκε και αποκεφαλίστηκε πριν το σώμα του πεταχτεί στην πυρά με ένα αντίτυπο του Φιλοσοφικού λεξικού του Βολταίρου καρφωμένο πάνω του! Δεν ήταν ούτε κατά συρροή δολοφόνος ο ντε λα Μπαρ, ούτε προδότης της πατρίδας του, ούτε ληστής. Γιατί είχε τέτοιο τέλος οικτρό; Διότι δεν τίμησε με τον χαιρετισμό του μία θρησκευτική πομπή που διέσχιζε στην Αμπεβίλ!
Ο νεαρός, καταδικάστηκε σε θάνατο από τους δικαστές του προεδρικού δικαστηρίου της Αμπεβίλ, για τον απλό λόγο, ότι δεν είχε βγάλει το καπέλο του, ούτε και γονάτισε κατά τη

Ρεύμα: Νέες αυξήσεις στα τιμολόγια - Τι θα πληρώσουμε για τον Ιούλιο


Νέο άλμα στην χονδρική του ηλεκτρικού ρεύματος σημείωσε ο Ιούνιος, που έκλεισε με μέση τιμή στα 98,89€/MWh, έναντι 81,08€/MWh, καταγράφοντας άνοδο 22%, λόγω και της αυξημένης ζήτησης από την χρήση των κλιματιστικών. Ως αποτέλεσμα τα κυμαινόμενο τιμολόγια ρεύματος του Ιουλίου, δηλαδή κυρίως τα πράσινα τιμολόγια, αλλά κατά περίπτωση και τα κίτρινα τιμολόγια (επίσης κυμαινόμενα), που ανακοινώνονται σήμερα, Δευτέρα 1η Ιουλίου αναμένεται να είναι ακριβότερα για τους καταναλωτές, με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν μια μέση άνοδο της τάξης του 15%.
Σε ανοδική τροχιά κινούνται και ορισμένα μπλε τιμολόγια, σταθερά προϊόντα της αγοράς, για όσους δεν τα έχουν ήδη «κλειδώσει», καθώς φαίνεται πως η ανοδική τάση στις τιμές θα συνεχιστεί όλο το καλοκαίρι.
Ενδεικτικά μόνο αναφέρεται πως αν και η μέση τιμή Ιουνίου έκλεισε τελικά κάτω από τα 100€/MWh (λόγω της κάθετης πτώσης των τιμών το Σαββατοκύριακο), σήμερα καταγράφεται

ΝΔ: Η κοινή παρέμβαση Σαμαρά-Καραμανλή «ζεσταίνει» το εσωκομματικό σκηνικό - Η στάση του Μαξίμου

Στους παροικούντες τη γαλάζια Ιερουσαλήμ είναι γνωστό ότι ο Αντώνης Σαμαράς και ο Κώστας Καραμανλής διατηρούν φιλικούς δεσμούς από τη δεκαετία του ’70. Η σχέση τους πέρασε, ανά καιρούς, από τα πάνω και τα κάτω της, αλλά ποτέ δεν υπέστη οριστική ρήγμα. Τα τελευταία χρόνια, μοιάζουν να κινούνται πιο συντονισμένοι, με έναν τρόπο επικοινωνίας που περνά κάτω από τα ραντάρ. Οι δύο άνδρες που τα έλεγαν κυρίως σε κομματικές συνάξεις, άρχισαν να τρώνε: προ καιρού, τον Σεπτέμβριο του 2022, στον «Βράχο» της Θεσσαλονίκης, ενώ τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους στον «Βασίλη», ένα από τα δύο στέκια του κ. Σαμαρά στην Κηφισιά, μαζί με την «Κατσαρίνα». Ο κ. Καραμανλής παρέστη στην εναρκτήρια εκδήλωση του ιδρύματος Αντώνης Σαμαράς στο θέατρο Παλλάς και σήμερα οι δύο «πρώην» κάνουν το επόμενο βήμα, με μια κοινή παρέμβαση στο Πολεμικό Μουσείο, στο πλαίσιο της παρουσίασης του βιβλίου «Οι

Παρατείνονται μέχρι τέλος του έτους τα μέτρα κατά της ακρίβειας - Πενταπλασιάζεται το πρόστιμο για την παράβαση του πλαφόν

Επεκτείνονται έως 31.12.2024 τα μέτρα και οι παρεμβάσεις για τον έλεγχο των τιμών.
Με τροπολογία του υπουργού Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκου, προωθούνται προς ψήφιση στη Βουλή οι εξής διατάξεις:
  • Επεκτείνεται ο χρόνος εφαρμογής του πλαφόν του περιθωρίου κέρδους μέχρι 31.12.2024. Ως πλαφόν τίθεται το μικτό περιθώριο κέρδους που αποκόμιζε κάθε επιχείρηση από την πώληση κάθε βασικού προϊόντος πριν την 31.12.2021 (κλεισμένη χρήση 2021).
  • Επεκτείνεται η εφαρμογή της διάταξης και για τον έλεγχο του περιθωρίου κέρδους στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω θερμοσίφωνα». Λόγω των voucher που προσφέρονται στους δικαιούχους υπάρχει η πιθανότητα ορισμένες επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα να αυξήσουν τις τιμές που ζητούν για την προμήθεια και εγκατάσταση νέου θερμοσίφωνα αξιοποιώντας την αύξηση της ζήτησης που προκαλεί η έκδοση των vouchers περιορισμένης χρονικής διάρκειας.
  • Πενταπλασιάζεται το ανώτατο όριο προστίμου για την παράβαση των διατάξεων του

Παπαδημούλης: Αποχωρεί από την ενεργό πολιτική

Την αποχώρησή του από την ενεργό πολιτική «μετά από δέκα συνεχόμενα χρόνια ως εκλεγμένος Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου», ανακοίνωσε μέσω ανάρτησης στο Twitter ο Δημήτρης Παπαδημούλης. «Θα συνεχίσω, μακριά από αιρετά αξιώματα ως ενεργός πολίτης» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Παπαδημούλης.
«Μετά από δέκα συνεχόμενα χρόνια ως εκλεγμένος Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου με μεγάλες πλειοψηφίες - μόνος Έλληνας και μόνος από την Αριστερά - και τρεις θητείες ως ευρωβουλευτής (2004-2009, 2014-2019, 2019-2024), αποχωρώ από την ενεργό πολιτική. Θα συνεχίσω, μακριά από αιρετά αξιώματα, να υπηρετώ τις ίδιες αξίες ως ενεργός πολίτης» λέει στην ανάρτησή του. Παράλληλα, προσθέτει και ένα σύνδεσμο με τον δημόσιο απολογισμό του.

O πιο θερμός Ιούνιος από το 2010-Σε Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο οι υψηλότερες θερμοκρασίες

Η Κυπαρισσία στα απόλυτα ρεκόρ μέγιστης θερμοκρασίας με τους 41,8°C στις 12 Ιουνίου
ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Ιούνιος 2024: Ακραία υψηλές τιμές θερμοκρασίας σε όλη την χώρα
Σύμφωνα με το δίκτυο 53 μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (Ε.Α.Α) που λειτουργούν ανελλιπώς από το 2010 μέχρι σήμερα, τον φετινό Ιούνιο η μέση τιμή των μεγίστων ημερήσιων θερμοκρασιών κυμάνθηκε σε ακραία υψηλά επίπεδα στο σύνολο της χώρας, σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019.
Ο φετινός Ιούνιος χαρακτηρίστηκε από πολλές και συνεχόμενες ημέρες με μεγάλες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας και ήταν o πιο θερμός Ιούνιος από το 2010 σε όλη την χώρα με πολύ μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο. Στη Στερεά Ελλάδα και στην Πελοπόννησο καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας, με τις μέσες

Επίθεση Μπακογιάννη σε Δούκα: Η Αθήνα δεν αντέχει δήμαρχο μερικής απασχόλησης

Ευθεία επίθεση κατά του δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα εξαπέλυσε με ανάρτηση του στα social media ο πρώην δήμαρχος της πρωτεύουσας, Κώστας Μπακογιάννης.
Με αφορμή τις φωτιές του Σαββατοκύριακου στο λόφο του Κολωνού και στον λόφο Φιλοπάππου, καλεί τον δήμαρχο Αθηναίων να μεταβιβάσει όλες τις αρμοδιότητές του στον αναπληρωτή του, το διάστημα, που θα είναι υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
«Ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς. Το Σάββατο παραλίγο να καεί ο λόφος του Κολωνού και την Κυριακή να καούν οι λόφοι του Φιλοπάππου. Σώθηκαν την τελευταία στιγμή, χάρη στους περίοικους και στην έγκαιρη επέμβαση της πυροσβεστικής. Οι ευθύνες της δημοτικής αρχής είναι μεγάλες. Ακόμα μεγαλύτερες, επειδή κώφευσαν στις εκκλήσεις μας στο δημοτικό συμβούλιο, όταν πριν από δυο μήνες τους προειδοποιήσαμε να μην εγκαταλείψουν τους λόφους της Αθήνας, εν όψει της αντιπυρικής περιόδου. Δικαίωμα του κ. Δόυκα να διεκδικήσει όποια θέση επιθυμεί. Υποχρέωση του όμως είναι να μην μείνει ο δήμος ακέφαλος και ακυβέρνητος. Η Αθήνα δεν είναι πάρεργο και δεν αντέχει δήμαρχο

Στο νοσοκομείο ο Αλέκος Φλαμπουράρης - Υπέστη έμφραγμα


Στο νοσοκομείο με έμφραγμα εισήχθη τα ξημερώματα της Κυριακής ο πρώην βουλευτής και υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Φλαμπουράρης.
Η εισαγωγή του κ. Φλαμπουράρη έγινε αργά το απόγευμα της Κυριακής και νοσηλεύεται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να μεταφερθεί σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) καθώς η κατάσταση της υγείας του κρίνεται ικανοποιητική και εξελίσσεται ομαλά.

Πρεμιέρα για την 6ήμερη εργασία - Ποιες είναι οι υποχρεώσεις των εργοδοτών

Aυλαία ανοίγει σήμερα 1η Ιουλίου η 6ήμερη εργασία αλλά και η επίσημη εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας στη Βιομηχανία και το Λιανεμπόριο. Η ενεργοποίηση της διάταξης του πρόσφατου εργασιακού νόμου αφορά το Δημόσιο, ΔΕΚΟ, τράπεζες και ιδιωτικό τομέα, ειδικότερα τις επιχειρήσεις, τους οργανισμούς και τις εκμεταλλεύσεις συνεχούς λειτουργίας, που εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας.
Εναλλασσόμενες βάρδιες
Με την εφαρμογή του 6ημέρου και με τη βούλα του νόμου επιλύεται το πρόβλημα που έχει ανακύψει κατά την οργάνωση του προγράμματος των εναλλασσόμενων βαρδιών σε επιχειρήσεις που είτε λειτουργούν 24/7 συνεχώς, είτε έχουν 24ωρη λειτουργία 5 ή 6 ημέρες την εβδομάδα και εφαρμόζουν πενθήμερο σύστημα εργασίας για τους εργαζόμενους, μια και οι επιχειρήσεις συνεχούς πυράς αδυνατούν από τη μια να βρουν νέο εξειδικευμένο προσωπικό και ταυτόχρονα η απαγόρευση της 6ης ημέρας για αυτές

ΠΑΣΟΚ: Υποψήφια πρόεδρος η Μιλένα Αποστολάκη


Τέσσερις είναι πλέον οι υποψήφιοι για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, καθώς και η Μιλένα Αποστολάκη ανακοίνωσε πως θα ριχτεί στον εκλογικό αγώνα για την διεκδίκηση της ηγεσίας.
«Θέτω όλες μου τις δυνάμεις ως υποψήφια για την ηγεσία, στην υπηρέτηση του στόχου αυτού και καλώ τον δημοκρατικό κόσμο της χώρας με την μαζική του συμμετοχή στην εκλογική μας διαδικασία, να σφραγίσει την επίτευξη του», αναφέρει σε δήλωσή της η κυρία Αποστολάκη, γνωστοποιώντας την υποψηφιότητά της.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Μιλένας Αποστολάκη
«Στις 6 Οκτωβρίου η δημοκρατική παράταξη θα βρεθεί στις κάλπες, προκειμένου να εκλεγεί νέα ηγεσία.
Αυτή η επανεκκίνηση είναι αναγκαία, αλλά και ιστορικά κρίσιμη, καθώς η χώρα έχει επιτακτική ανάγκη από μια νέα αλλαγή.
Είναι χρέος απέναντι στον δημοκρατικό κόσμο που ασφυκτιά από τη δεξιά διακυβέρνηση, την δραματική αύξηση των ανισοτήτων, την αχαλίνωτη αισχροκέρδεια, την κατεδάφιση του

Εράνη Φιλιατρών: Από τα γήπεδα στις Πανελλήνιες ο Ιάσωνας Περαματζής, αρίστευσε με 19.300 μόρια!


Ο πιο καλός ο μαθητής, εκτός από εξαιρετικός ποδοσφαιριστής, αποδείχθηκε ο νεαρός Ιάσωνας Περαματζής συνδύασε με επιτυχία τις αθλητικές του υποχρεώσεις στην Εράνη με τη μελέτη, καταφέρνοντας να πετύχει στις πανελλήνιες εξετάσεις και να εισαχθεί στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο Ιάσωνας συγκέντρωσε 19.300 μόρια, κάνοντας περήφανους όλους στην φιλιατριανή ομάδα!
Το Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήρια, επισημαίνοντας την αριστεία του νεαρού ποδοσφαιριστή τόσο στις αθλητικές του επιδόσεις όσο και στις ακαδημαϊκές του επιτυχίες. Ιδιαίτερα ταλαντούχος ως αθλητής, ο Ιάσωνας απέδειξε ότι το ποδόσφαιρο και το διάβασμα μπορούν να συνδυαστούν με τον καλύτερο τρόπο.
Η επιτυχία του αποκτά μεγαλύτερη αξία, δεδομένου ότι συντελέστηκε κατά τη διάρκεια μιας πολύ

7 μήνες τρέχει νερό σε δρόμο δίπλα στο Δημαρχείο της Κυπαρισσίας

«Περιμένεις να συγκινηθεί κανείς που “κορακιάσαμε” χωρίς νερό και το έγραψες; Εδώ κάνουν ότι δε βλέπουν επί 7 μήνες τη διαρροή στο δρόμο δίπλα στο Δημαρχείο, πίσω από το Εργατικό Κέντρο, που τους το έχουμε πει ξανά και ξανά, αλλά αυτοί τίποτα. Δεν τους νοιάζει…», μου είπε προχθές κάτοικος της Κυπαρισσίας, ζητώντας μου να φωτογραφίσω το σημείο και να γράψω για το νερό που τρέχει.
«Το νερό φτάνει μέχρι την οδό Χριστιανουπόλεως και μπροστά από το ρειθροκράσπεδο η πρασινάδα από τα χορτάρια είναι λες και είναι σπαρμένα, ενώ βγήκαν μούσκλια…», συνέχισε. «Φωτογράφισε και γράψε. Γράψε μπας και το φτιάξουν. Τους το έχουμε πει πολλές φορές στη ΔΕΥΑΤ και στο Δήμο Τριφυλίας. Δεν ενδιαφέρεται κανείς τους. Βγάζουν ανακοινώσεις για το νερό και το νερό εδώ χάνεται τσάμπα τόσους μήνες. Δίπλα ακριβώς πάλι έτρεχε για χρόνια, σκάψανε κάποια στιγμή, έπειτα από καιρό το κλείσανε και ύστερα από λίγο τρέχει νερό μήνες

Μαρουσάκης: Έρχεται κακοκαιρία εξπρές με βροχές και καταιγίδες - Πού θα χτυπήσει


Άστατος θα είναι καιρός τις επόμενες ημέρες μέχρι και την Πέμπτη με μπόρες και καταιγίδες να εκδηλώνονται σε αρκετές περιοχές της χώρας από το μεσημέρι της Τρίτης.
Σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου του OPEN, Κλέαρχου Μαρουσάκη, θερμές αέριες μάζες από τις ακτές της βόρειας Αφρικής θα συναντήσουν ψυχρό αέρα από την κεντρική Ευρώπη, δημιουργώντας αστάθεια, που θα επηρεάσει το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής επικράτειας.
Σε ποιες περιοχές θα βρέξει
Ο καιρός θα αρχίσει να χαλάει από το απόγευμα της Τρίτης. Οι πρώτες βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν σε Ήπειρο, Μακεδονία, Θράκη και Βόρειοδυτικό Αιγαίο.
Την Τετάρτη η αστάθεια θα αρχίσει να εξαπλώνεται, με μπόρες και καταιγίδες να εκδηλώνονται το

Μηχανογραφικό 2024: Οι «10 εντολές» για τη σωστή επιλογή σχολών

Έχοντας πλέον υπολογίσει τα μόρια, που κατέκτησαν στις πανελλαδικές εξετάσεις, οι υποψήφιοι καλούνται να προχωρήσουν σε μια εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία τις επόμενες μέρες, αυτή της συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου. Το σημαντικότερο είναι να μη βιαστούν και να ζητήσουν βοήθεια από εκπαιδευτικούς ή ειδικούς οι οποίοι μπορεί να τους αποτρέψουν από σοβαρά λάθη και παραλείψεις.
Οι παράγοντες, που πρέπει να εξεταστούν είναι πολλοί και γι΄ αυτό χρειάζεται μια σοβαρή συζήτηση και με τους γονείς καθώς πρέπει να συνεκτιμηθεί, η οικονομική κατάσταση της οικογένειας και κατά πόσο μπορεί ν΄ ανταποκριθεί στα υψηλά έξοδα των σπουδών σε άλλη πόλη. Την ερχόμενη εβδομάδα το υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώσει την προθεσμία για την κατάθεση του μηχανογραφικού, η οποία είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να προβεί στην οριστικοποίηση του.
Συνήθως υπάρχει ένα περιθώριο 10 ημερών έως την ημέρα που πρέπει να γίνει η οριστική κατάθεση του μηχανογραφικού, όποτε υπάρχει χρόνος για να εξετάσει κάποιος σοβαρά τις

Ποιες αλλαγές στο εποχικό επίδομα σχεδιάζει η κυβέρνηση


Η κυβέρνηση σχεδιάζει αλλαγές στο εποχικό επίδομα, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις στρατιές ανασφάλιστων εργαζομένων και να βελτιώσει το ασφαλιστικό σύστημα.
Το ισχύον καθεστώς, το οποίο επιτρέπει τη λήψη επιδόματος ανεργίας με μόλις 100 ημέρες εργασίας για 80 ημέρες επιδότησης, δημιουργεί συνθήκες που ευνοούν την ανασφάλιστη εργασία και υπονομεύουν το ασφαλιστικό σύστημα.
Η κυβέρνηση εξετάζει αυστηρότερα μέτρα στην επιδοματική πολιτική της ΔΥΠΑ, καθώς θεωρεί ότι τα υφιστάμενα επιδόματα λειτουργούν ως αντικίνητρα για την αναζήτηση εργασίας. Στα σχέδια περιλαμβάνεται η αναμόρφωση της τακτικής επιδότησης ανεργίας, με ιδιαίτερη έμφαση στο εποχικό επίδομα για τους εργαζομένους στον τουρισμό.
Για την καταβολή του εποχικού επιδόματος ανεργίας στους εργαζόμενους του τουρισμού ισχύουν οι εξής προϋποθέσεις:
1. Νέοι επιδοτούμενοι με μία σεζόν εργασίας:100 ημέρες εργασίας σε επιχειρήσεις που

Οι υψηλές θερμοκρασίες και η κλιματική αλλαγή προκαλούν ημικρανίες


Οι πονοκέφαλοι και συγκεκριμένα οι ημικρανίες είναι πιο συχνοί σε έναν άνθρωπο όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία στην ατμόσφαιρα, και έτσι τα καλοκαίρια όλο και περισσότεροι μπορεί να υποφέρουν.
Όπως αναφέρει ο Βίνσεντ Μάρτιν, διευθυντής του Κέντρου για τους Πονοκέφαλους στο Ιταλικό Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι: «Η κλιματική αλλαγή είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους παράγοντες πρόκλησης ημικρανιών».
Σύμφωνα με τον ειδικό, έρευνες που έχουν γίνει έχουν αποκαλύψει πως: «H υψηλή θερμοκρασία είναι ένας σημαντικός παράγοντας που προκαλεί κρίσεις ημικρανίας. Εάν τα ευρήματα επιβεβαιωθούν σε μελλοντικές μελέτες, η φαρμακευτική θεραπεία θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει πολλούς ανθρώπους των οποίων οι κρίσεις ημικρανίας προκαλούνται από καιρικές συνθήκες».
«Oι ασθενείς μας συχνά μας λένε ότι οι πολύ ζεστές μέρες, οι χαμηλές θερμοκρασίες, η συννεφιά, η υγρασία ή ο άνεμος είναι παράγοντες που προκαλούν κρίσεις ημικρανίας που είναι ευδιάκριτες και προβλέψιμες, αλλά που, δυστυχώς, δεν είμαστε πάντα σε θέση να τους

Απαγχονισμένος εντοπίστηκε 51χρονος στους Γαργαλιάνους


Σοκαρισμένη είναι η τοπική κοινωνία των Γαργαλιάνων από την αυτοκτονία 51χρονου, κατοίκου εν ζωή στην πόλη, καθηγητή του Γενικού Λυκείου Γαργαλιάνων.
Ο αυτόχειρας, πατέρας δύο παιδιών, έδωσε τέλος στη ζωή του με τη μέθοδο του απαγχονισμού εντός της οικίας του. Τον αυτόχειρα εντόπισε συγγενικό του πρόσωπο νωρίς χθες το μεσημέρι και αμέσως ειδοποίησε τις αρχές.
Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικοί με περιπολικό του Α.Τ. Γαργαλιάνων και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ με διασώστες ωστόσο ο άνδρας δεν είχε τις αισθήσεις του. Έγινε διακομιδή του 51χρονου στο Κ.Υ. Γαργαλιάνων όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός, ενώ παραγγέλθηκε νεκροψία – νεκροτομή για τις συνθήκες της αυτοχειρίας. Από την αστυνομία

Καλοκαιρινή έξαρση του κορωνοϊού - Εκατοντάδες οι νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία

Αντιμέτωπη με τη δεύτερη, από την αρχή του έτους, έξαρση του κορωνοϊού βρίσκεται η χώρα μας, με τους ηλικιωμένους και τους ευάλωτους να αποτελούν τον πληθυσμό-στόχο του επίμονου ιού και την κυρίαρχη πλέον παραλαβή του, Flirt.
Οι «σκληροί δείκτες», δηλαδή νέες εισαγωγές, νοσηλείες, θάνατοι, έχουν εκτιναχθεί σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, αποτυπώνοντας τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη των ηλικιωμένων και των ευάλωτων και τη φθίνουσα ανοσία από τυχόν προηγούμενη νόσηση.
Οι νοσηλείες έχουν τριπλασιαστεί από τις αρχές Απριλίου, ενώ οι ημερήσιες εισαγωγές ασθενών με βαριά λοίμωξη covid έχουν εξαπλασιαστεί κατά το ίδιο διάστημα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το protothema.gr, χθες Παρασκευή (28/6) οι νοσηλευόμενοι ξεπερνούσαν τους 360, με τους 77 να βρίσκονται σε Μονάδες. Τα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής αλλά και της περιφέρειας δέχονται με αμείωτη ροή ασθενείς, με λοίμωξη covid, επιβαρυμενους και με επιπλοκές. Ενδεικτικα, χθες έγιναν περίπου 80

«Σαρωτικός» ανασχηματισμός Άδωνι σε πρόσωπα της Υγείας με ειδική τροπολογία


Μία ειδική τροπολογία που αναμένεται να προωθηθεί από το υπουργείο Εσωτερικών αναμένει ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης προκειμένου να προχωρήσει σε σαρωτικές αλλαγές σε πρόσωπα των Οργανισμών του τομέα της υγείας.
«Πράσινο» από το Μέγαρο Μαξίμου στο σχέδιο Γεωργιάδη
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ethnos, ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει λάβει ήδη το «πράσινο φως» από το Μέγαρο Μαξίμου ώστε να αλλάξει προέδρους και επικεφαλής φορέων και να τοποθετήσει πρόσωπα που εκείνος θα επιλέξει, για να μπορέσει να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που έχει σχεδιάσει.
Η τροπολογία, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές του ethnos.gr, θα δίνει τη δυνατότητα μέχρι να προκηρυχθεί μία θέση μέσω του ΑΣΕΠ, να μπορεί να τοποθετηθεί προσωρινός πρόεδρος χωρίς όμως να υπάρχει στην θητεία του χρονικό όριο. Με βάση την υπάρχουσα νομοθεσία μπορούν να δοθούν εξάμηνες παρατάσεις, γεγονός που όμως δημιουργεί δυσκολίες καθώς θα

Τον Δεκέμβριο η πρόωρη αποπληρωμή δανείων από το πρώτο μνημόνιο - Σπάει το μαξιλάρι των 15,5 δις


Στις 15 Δεκεμβίου αναμένεται η κυβέρνηση να προχωρήσει στην πρόωρη αποπληρωμή δόσεων από το δάνειο του πρώτου μνημονίου ύψους 8 δισ. Ευρώ.
Τα χρήματα του ESM
Από τα 8 δις. ευρώ, τα 5 δισ. ευρώ θα προέλθουν για πρώτη φορά από το σπάσιμο του «σκληρού μαξιλαριού» των 15,5 δις ευρώ του ESΜ και τα υπόλοιπα 3 δις. ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα ύψους 35 δις της χώρας.
Η αποπληρωμή αφορά τις δόσεις των ετών 2026-2028, ύψους 2,64 δισ. ευρώ για κάθε έτος.
Ωστόσο το οικονομικό επιτελείο και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους δεν θα περιοριστούν σε αυτές, αλλά σχεδιάζουν από το 2025 να προχωρήσουν σε νέες πρόωρες αποπληρωμές των ακριβών δανείων καθώς ασκούν ευνοϊκή επίδραση στο προφίλ του δημοσίου χρέους και οδηγούν σε σημαντική εξοικονόμηση τόκων για τον προϋπολογισμό.
Η μείωση του χρέους
Η μείωση του χρέους τόσο ως ποσοστό του ΑΕΠ όσο και σε απόλυτα μεγέθη, και κατ’

Δημοσκόπηση ΚΑΠΑ Research: Κάλπες στο ΠΑΣΟΚ το Φθινόπωρο θέλει η πλειοψηφία – Δεν πείθει ο Κασσελάκης


Άνετο προβάδισμα διατηρεί η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, όπως προκύπτει από τη μεγάλη δημοσκόπηση της KΑΠΑ Research, με φόντο τις εξελίξεις που προκάλεσε στο πολιτικό σύστημα το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Στο μεταξύ, η διαφορά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με το ΠΑΣΟΚ περιορίζεται στο 1,3%.
Ως προς τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά, η πλειοψηφία ζητεί να διεξαχθούν εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ το φθινόπωρο του 2025, την ώρα που οι περισσότεροι δεν θέλουν συνεργασία του Κινήματος με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Εξάλλου, και με αφορμή τη συζήτηση που άνοιξε στην ΚΟ της ΝΔ για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το 61% ζητεί εκλογή άλλου προσώπου, ενώ το 28% ζητεί επανεκλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Η πρόθεση ψήφου
Ως προς την πρόθεση ψήφου τα ποσοστά των κομμάτων καθορίζονται ως εξής:

Με «γαλλικό κλειδί» αλλάζει η κυβέρνηση τον κατώτατο μισθό - Eρχεται νέα φόρμουλα

To γαλλικό μοντέλο καθορισμού του κατώτατου μισθού θα μελετήσει η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Εργασίας η οποία επεξεργάζεται την κύρωση της Κοινοτικής Οδηγίας σχετικά με τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, αλλά και την στήριξη των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
Το γαλλικό μοντέλο προβλέπει την υιοθέτηση ενός αλγορίθμου ο οποίος προκύπτει από τα μεγέθη της οικονομίας (πληθωρισμός, ΑΕΠ, παραγωγικότητα κλπ) και συζητείται με τους κοινωνικούς εταίρους. Ένα μοντέλο δηλαδή που ακολουθεί λίγο πολύ το μοντέλο της αναπροσαρμογής των ελληνικών συντάξεων, η οποία αναπροσαρμογή είναι αυτόματη και ορίζεται από τον Ενιαίο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (δηλαδή την πορεία του πληθωρισμού) και την ανάπτυξη.
Ερχεται αλγόριθμος όπως στις συντάξεις
Ο εν λόγω αλγόριθμος θα αποτελέσει τη βάση των μελετών των επιστημονικών και κοινωνικών φορέων, οι οποίοι καταθέτουν τις προτάσεις τους για τον κατώτατο μισθό

Καλό μήνα!!