Τρίτη 2 Ιουλίου 2024

Τίτλοι τέλους για το χαρτόσημο - Ερχεται το ψηφιακό τέλος συναλλαγών

Στην κατάργηση του χαρτοσήμου - το οποίο επιβλήθηκε για πρώτη φορά το 1931 - και την αντικατάσταση του από το ψηφιακό τέλος συναλλαγών προχωράει το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας καθώς πρόκειται να θέσει το σχετικό νομοσχέδιο σε δημόσια διαβούλευση εντός της εβδομάδας.
Το τέλος χαρτοσήμου επιβαρύνει σήμερα πάνω από 500 κατηγορίες συναλλαγών και συμβάσεων όπως δάνεια, μισθώματα (πλην κατοικιών), επιδοτήσεις, οικονομικές ενισχύσεις, διανομή κληρονομιάς, εγγραφές στα βιβλία επιτηδευματιών και εκτός των άλλων είναι ακόμη μία πηγή αμφισβητήσεων και προστριβών στον φορολογικό έλεγχο.
Το τέλος χαρτοσήμου κατά κυριολεξία σημαίνει την επιβολή τέλους σε κάθε συμφωνία που καταγράφεται σε χαρτί, με συντελεστές 2% και 3%, επί των οποίων υπολογίζεται και εισφορά υπέρ ΟΓΑ με αποτέλεσμα να διαμορφώνονται σε 2,4% και σε 3,6%.
Ο μετασχηματισμός του χαρτοσήμου σε «ψηφιακό τέλος συναλλαγής» είναι έργο που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και γίνεται για πρώτη φορά καθώς πρόκειται για μία δύσκολη μεταρρύθμιση λόγω της πολυπλοκότητας της νομοθεσίας.
Τι αλλάζει
Οι αλλαγές που θα επιφέρει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, μεταξύ των άλλων θα προβλέπουν:
  • Την αντικατάσταση του τέλους χαρτοσήμου από το «ψηφιακό τέλος συναλλαγών».
  • Την εφαρμογή του «ψηφιακού τέλους συναλλαγών» σε όλες τις συναλλαγές, ανεξάρτητα αν είναι έγγραφες ή είναι ηλεκτρονικές/ψηφιακές συμφωνίες.
  • Την επιβολή του «ψηφιακού τέλους συναλλαγών» και σε συναλλαγές μεταξύ φορολογουμένων που έχουν φορολογική κατοικία στην Ελλάδα, αλλά υπογράφουν στο εξωτερικό τη συμφωνία ή το συμβόλαιο. Σήμερα η συγκεκριμένη συμφωνία εξαιρείται από το τέλος χαρτοσήμου.
Η συναλλαγή στην Ελλάδα, μεταξύ φορολογικών κατοίκων αλλοδαπής θα απαλλάσσεται από το «ψηφιακό τέλος συναλλαγών». Σήμερα η ίδια συναλλαγή επιβαρύνεται με τέλος χαρτοσήμου.
Θα εξαιρεθούν από το «ψηφιακό τέλος συναλλαγών», τα «χρησιδάνεια», μεταξύ επιχειρήσεων που αφορούν βασικά στην ενοικίαση εξοπλισμού π.χ. ψυγεία κ.λπ.
Το «ψηφιακό τέλος συναλλαγών» θα επιβαρύνει τα μισθώματα επαγγελματικής στέγης, επί των οποίων σήμερα επιβάλλεται το τέλος χαρτοσήμου. Θα εξακολουθήσουν να εξαιρούνται τα ενοίκια κατοικιών από το «ψηφιακό τέλος συναλλαγών», όπως άλλωστε απαλλάσσονται και από το τέλος χαρτοσήμου.
Eρχεται και το ψηφιακό δελτίο αποστολής
Παραλληλα, ενα ακόμα όπλο ρίχνει η ΑΑΔΕ στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής με την εφαρμογή του ψηφιακού δελτίου αποστολής καθολικά τους επόμενους μήνες. Μεσω του δελτίου η φορολογική διοικηση θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί και να καταγράφει σε πραγματικό χρόνο τη διακίνηση αγαθών στην αγορά και να εντοπίζει περιπτώσεις συναλλαγών με εικονικά τιμολόγια η χωρίς φορολογικά παραστατικά.
Στο επίκεντρο των ελέγχων θα βρεθεί η διακίνηση αγροτικών προϊόντων και οικοδομικών υλικών όπου καταγράφονται εκτεταμένα κρούσματα φοροδιαφυγής.
Τα ψηφιακά παραστατικά διακίνησης λαμβάνουν Μοναδικό Αριθμό Καταχώρησης για κάθε έγκυρη διαβίβαση στην πλατφόρμα myDATΑ, ενσωματώνουν QR Code ενώ ορίζεται πως η ημερομηνία διακίνησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις πέντε ημέρες από την ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού διακίνησης .Σημειώνεται ότι η ΑΑΔΕ δίνει τη δυνατότητα εκδοσης ψηφιακών δελτιων αποστολής μέσω της εφαρμογής Timologio.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα