Σοβαρό ζήτημα υπάρχει στους νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου με την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, καθώς τα κέντρα υγείας έχουν μείνει με λιγοστούς γιατρούς.
Γιατροί αποχωρούν και δεν αντικαθίστανται, λείπουν γιατροί βασικών ειδικοτήτων και τα κέντρα υγείας δεν μπορούν να επιτελέσουν τον σημαντικό ρόλο τους και να αποσυμφορήσουν τα νοσοκομεία.
Την προβληματική αυτή κατάσταση τόνισε στην “Ε” ο Προκόπης Κωστάκης, πρόσφατα επανεκλεγείς πρόεδρος των γιατρών των Κ.Υ. στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Αναλυτικά, ο κ. Κωστάκης επεσήμανε πως “όλα βρίσκονται σε κατάσταση υπολειτουργίας. Δεν υπάρχουν προκηρύξεις για γιατρούς ειδικοτήτων. Αποχωρούν γιατροί, λόγω συνταξιοδότησης κυρίως και δεν αντικαθίστανται, δεν έχουμε γιατρούς”.
Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι “στο Κέντρο Υγείας Καλαμάτας συνταξιοδοτήθηκαν 2 γενικοί γιατροί που ήταν και προσωπικοί και 2 εναπομείναντες παθολόγοι εξωθήθηκαν σε παραίτηση, γιατί τους ζητήθηκαν να κάνουν εφημερίες στο Νοσοκομείο Σπάρτης”.
Ο κ. Κωστάκης παρατήρησε πως “δημιουργεί προβλήματα το καθεστώς μετακινήσεων για εφημερίες στα νοσοκομεία. Φεύγουν γιατροί για 1 με 3 μήνες για τα νοσοκομεία, ενώ έχουν φύγει και για έναν χρόνο” και εκτίμησε ότι “έπρεπε να βρουν μια άλλη λύση”.
Αναφέροντας συγκεκριμένα παραδείγματα είπε ότι “στο Κ.Υ. Αργους κάθε χρόνο λιγοστεύουμε. Εχουμε μείνει 4 κλινικοί γιατροί και μικροβιολόγος. Στο Ναύπλιο είναι μόνο 2 γιατροί και άλλοι πηγαίνουν εκ περιτροπής. Στην Τρίπολη αποχώρησαν παιδίατρος και ορθοπεδικός. Το Κ.Υ. Αργους είχε 3 καρδιολόγους και τώρα δεν έχει κανέναν. Καρδιολόγο έχουν μόνο τα Κ.Υ. Καλαμάτας και Κορίνθου, στην Τρίπολη πηγαίνει 1 - 2 φορές την εβδομάδα”.
Μάλιστα, σημείωσε πως “το Κ.Υ. Καλαμάτας έχει υποδομές και κτηριακά και διαθέτει Τμήμα Επειγόντων κι έχουμε φθάσει να μην έχει παθολόγο”.
ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ ΓΙΑ ΓΙΑΤΡΟΥΣ
Ο πρόεδρος των γιατρών των Κ.Υ. της Περιφέρειας Πελοποννήσου δήλωσε πως “για τα κέντρα υγείας δεν έχουμε ουσιαστικά προκηρύξεις για νέους γιατρούς. Προκηρύξεις του 2018 υλοποιήθηκαν το 2021 και το 2022 και του 2022 τρέχουν το τελευταίο διάστημα”. Και παρατήρησε ότι έχουν ζητήσει συνάντηση στην 6η ΥΠΕ για να ενημερώσουν για όλα αυτά.
Συνεχίζοντας, επέκρινε την κεντρική εξουσία, τονίζοντας: “Διαφημίζει το υπουργείο Υγείας ότι θέλει την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας πυλώνα στήριξης της δημόσιας υγείας και για αποσυμφόρηση στα νοσοκομεία, από τη μεγάλη προσέλευση του κόσμου. Μόνο στα λόγια είναι αυτά, στην πράξη τίποτα. Μας προμηθεύουν τώρα με υπολογιστές, εκτυπωτές και κλιματιστικά, που παλιά δεν μας έδιναν. Ποιους να εξυπηρετήσουν, σε ποιους γιατρούς να εγκατασταθούν, σε κείνους που δεν υπάρχουν; Εξοπλίζουν τα Κ.Υ., αλλά δεν υπάρχουν γιατροί”.
Κλείνοντας, σημείωσε ότι “πρέπει να στελεχωθούν τα κέντρα υγείας με γιατρούς ειδικοτήτων, ορθοπεδικούς, ΩΡΛ, οφθαλμίατρους, καρδιολόγους” και παραδέχθηκε με απογοήτευση: “Ακούμε πολλά και καλά λόγια για τον ρόλο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, αλλά στην πράξη δεν μπορεί να ανταποκριθεί, να επιτελέσει τον ρόλο που πρέπει”. eleftheriaonline
Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα