Κυριακή 14 Ιουλίου 2024

Είδος πολυτελείας οι διακοπές για όλο και περισσότερους Ελληνες - Κάνουμε πρωταθλητισμό στην ακρίβεια


Πολυτέλεια για λίγους φαίνεται να αποτελούν όλο και περισσότερο οι διακοπές, ειδικά για περισσότερο από μία εβδομάδα, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που θα κάνουν ... διακοπές στο σπίτι τους. Βασική αιτία δεν είναι άλλη από τη συνεχιζόμενη ακρίβεια, που αφαιρεί σημαντικό μέρος του εισοδήματος για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά και έχει ως αναπόφευκτο αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού να θεωρεί πολυτέλεια το να κάνει διακοπές.
Όπως αναφέρεται σε σχετική έρευνα της Eurostat, πάνω από τέσσερις στους δέκα Έλληνες δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν διακοπές για περισσότερο από μία εβδομάδα, ένα ποσοστό που είναι από τα υψηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ξεκάθαρα τη μεγάλη πτώση του ποσοστού των Ελλήνων που πιέζονται οικονομικά να κάνουν μία εβδομάδα διακοπών τα τελευταία χρόνια (43,1%). Το ποσοστό αυτό για το 2023 είναι το τέταρτο υψηλότερο στην Ε.Ε., μετά τους Ρουμάνους (59,5%), τους Βούλγαρους (44,2%) και τους Ούγγρους (43,3%).
Παράλληλα, σύμφωνα με τις μετρήσεις από το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), ένας στους δύο δεν θα κάνει διακοπές φέτος, ενώ ένας στους τρεις θα κάνει μεν διακοπές, αλλά πιο περιορισμένες απ’ ό,τι συνήθως.
Μεγάλο αγκάθι η συνεχιζόμενη ακρίβεια
Και πώς άραγε θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά τα πράγματα όταν, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, εκτός από την ακρίβεια στα τρόφιμα, που κόπασε αλλά δεν σταμάτησε, προστέθηκε εσχάτως μία νέα εστία, που δεν είναι άλλη από τις υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων εισιτήρια πλοίων, ξενοδοχεία, εστίαση κ.λπ., επιδεινώνοντας την κατάσταση και ουσιαστικά αποτρέποντας πολλούς να πάνε φέτος διακοπές, τουλάχιστον στα νησιά.
Η ακρίβεια φρέναρε... αλλά συνεχίζει να υπάρχει. Ανοδικά κινούνται οι τιμές στα ασφάλιστρα, αλλά και στις υπηρεσίες υγείας, όπως έδειξαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Κατά τα άλλα, ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται με ρυθμούς που δεν προκαλούν ενθουσιασμό. Σε καμία περίπτωση η πτώση των τιμών στα τρόφιμα, που όλοι περιμένουν, δεν φαίνεται να πλησιάζει. Ναι μεν υπάρχει σαφής αποκλιμάκωση, ωστόσο αυτή είναι εξαιρετικά αργή. Επιπλέον, συνεχίζουν να υπάρχουν αγαθά που κινούνται έντονα ανοδικά, όπως το ελαιόλαδο και τα αναψυκτικά.
Τον Ιούνιο, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,3%, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, σημειώνοντας νέα μικρή επιβράδυνση για έναν ακόμη μήνα. Το αρνητικό είναι ότι ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή Ιουνίου παρουσίασε αύξηση 2,5% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2023, λίγο υψηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις της Κομισιόν.
Το αρνητικό είναι ότι ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή Ιουνίου παρουσίασε αύξηση 2,5% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2023, λίγο υψηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις της Κομισιόν.
Αυξήσεις στις υπηρεσίες
Το κυρίαρχο συμπέρασμα από τα στοιχεία του Ιουνίου είναι ότι το μεγάλο κύμα των ανατιμήσεων μεταφέρεται από τα τρόφιμα σε άλλες κατηγορίες, όπως οι υπηρεσίες, ειδικά η εστίαση και τα ξενοδοχεία, ενώ παρατηρήθηκε αύξηση τιμών και στο φυσικό αέριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, για έναν ακόμη μήνα, καταγράφεται επιβράδυνση των ανατιμήσεων στα τρόφιμα, με τις τιμές να σημειώνουν ετήσια άνοδο 2,1% στην ομάδα «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά». Αυξήσεις τιμών καταγράφηκαν στα κρέατα, νωπά ψάρια, ελαιόλαδο, κατεψυγμένα λαχανικά, ζάχαρη, κακάο και αναψυκτικά. Μείωση τιμών υπήρξε σε ψωμιά και δημητριακά, γαλακτοκομικά, βρώσιμα έλαια πλην ελαιόλαδου, νωπά φρούτα και πατάτες.
Υψηλότερες από τον γενικό πληθωρισμό ανατιμήσεις σημειώθηκαν στα «ξενοδοχεία-καφέ-εστιατόρια» με ετήσια άνοδο 5,3% λόγω αυξήσεων στις τιμές των εστιατορίων, ζαχαροπλαστείων, καφενείων, κυλικείων, ξενοδοχείων, μοτέλ και πανδοχείων. Άνοδος τιμών κατά 4,6% καταγράφεται στην «ένδυση-υπόδηση» και κατά 3,2% στην ομάδα «μεταφορές» λόγω αυξήσεων στα καινούργια αυτοκίνητα και τα αεροπορικά εισιτήρια.
Τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών σε ετήσια βάση τον προηγούμενο μήνα κατέγραψαν το ελαιόλαδο (54,8%), η μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο (19,7%), τα ασφάλιστρα υγείας (14%), το φυσικό αέριο (13,1%) και τα πακέτα διακοπών (12,7%). Αντίθετα, τις μεγαλύτερες ετήσιες μειώσεις κατέγραψαν ο ηλεκτρισμός (12,2%), τα άλλα βρώσιμα έλαια (11%), τα νωπά φρούτα (7,4%), ο εξοπλισμός επεξεργασίας ήχου και εικόνας (6,3%) και οι πατάτες (5,7%).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα