Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024

Κύκλωμα εκβιαστών: «Αν δεν πλήρωνες θα σου έκοβαν πρόστιμο» - Ο ρόλος της «Νάνσυ» και οι απειλές σε επιχειρηματίες


Συνεχίζονται οι έρευνες για το κύκλωμα εκβιαστών, που πουλούσε προστασία σε καταστήματα και ξενοδοχεία στην Αθήνα και σε άλλες περιοχές, με τις αποκαλύψεις για τη δράση τους να είναι συνεχείς. Εκτός από δημοτικούς υπαλλήλου, καταγράφεται εμπλοκή και υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού, συμπεριλαμβανομένης και αρχιτέκτονα -μηχανικού που έκανε εξυπηρετήσεις έναντι αδράς αμοιβής σε ιδιοκτήτες καταστημάτων, ξενοδοχείων και σπιτιών που έκαναν οικοδομικές εργασίες.
Τι λέει επιχειρηματίας που έπεσε θύμα του κυκλώματος
Επιχειρηματίας, που είχε πέσει θύμα τους, υποστήριξε ότι μία γυναίκα που του συστήθηκε ως «Νάνσυ», του είπε ότι μπορεί να μεσολαβήσει, ώστε να μη σφραγιστεί η επιχείρηση τους, αλλά εννοείται με το αζημίωτο. Η λεγόμενη «Νάνσυ» είχα απασχολήσει και στο παρελθόν τις αρχές, καθώς το 2009 είχε επιχειρήσει να πουλήσει ακίνητα, που άνηκαν στην Τράπεζα της Ελλάδας, ενώ το 2012 κατηγορήθηκε για υπεξαίρεσή 1.200.000 ευρώ από ασφαλιστική εταιρεία στην οποία εργαζόταν.
Οι αδιάφθοροι της ελληνικής αστυνομίας, που ανέλαβαν δράση, ξεσκέπασαν μια πολυμελή συμμορία από ιδιώτες και δημοσίους υπαλλήλους, με αρχηγoύς μια 43χρονη γυναίκα από την Πάτρα και έναν 64χρονο άνδρα από την Αθήνα, ο οποίος είχε ως βασικό ρόλο την καθοδήγηση Τμηματάρχη Δημοτικού Αστυνομικού Τμήματος, για να δρα στο πλαίσιο της οργάνωσης.
Από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου των 14 συλληφθέντων, προκύπτει ότι είχαν στρατολογηθεί για την Οργάνωση, μέλη από Δημόσιες Υπηρεσίες, καθώς και από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού. Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε πως αναστέλλονται τα καθήκοντα των εν λόγω υπαλλήλων, ενώ και το ΠΑΣΟΚ προχώρησε στη διαγραφή δύο μελών του που φέρονται να έχουν συμμετοχή στη σπείρα.
«Της έδωσα 120.000 ευρώ»
Επιχειρηματίας, που μίλησε στον ΑΝΤ1, υποστήριξε ότι της έχει δώσει πάνω από 120.000 ευρώ, ενώ ξεκαθάρισε ότι ήταν μάταιο να αντισταθεί κανείς. Δημοσιογράφος: Εσύ πότε ήρθες πρώτη φορά σε επαφή μαζί τους;
Καταστηματάρχης: Το 17’ ή το 16’, ένας γνωστός μου, μου τη σύστησε και μου λέει έχω ένα άτομο που μπορεί να σου δώσει λύση. Αυτό έχει ξεκινήσει εδώ δέκα από κει και πέρα είναι αναγκαίο κακό, δεν μπορούν να τους αποφύγεις, χρόνια το ξέρω εγώ ότι λειτουργεί δέκα χρόνια όχι ένα και δύο.
Δημοσιογράφος: Τι λεφτά σου ζήτησε;
Καταστηματάρχης: Για τα μαγαζιά ήταν γύρω στα δύο με τρία χιλιάρικα για την άδεια του κάθε μαγαζιού για τα ξενοδοχεία ξεφεύγει 10.000-15.000 ευρώ.
Δημοσιογράφος: Συνολικά πόσα χρήματα έχεις δώσει στη συγκεκριμένη γυναίκα;
Καταστηματάρχης: Πάνω από 120.000 ευρώ.
Δημοσιογράφος: Θα μπορούσε κάποιος επιχειρηματίας ν΄αντιστεκόταν στις απαιτήσεις του κυκλώματος;
Καταστηματάρχης: Δεν παίζει το σενάριο να μη μπορείς, θα έχεις κυρώσεις άσχημες, δεν παίζει θα σου κόψουν πρόστιμα, πήγαινε μετά στο πρόστιμο και πλήρωσε το έκανε και μία άλλη γνωστή μου η οποία της φάνηκαν πολλά τα δυόμιση και τελικά πλήρωσε πέντε.
Ο τρόπος δράσης τους
Σε περιπτώσεις που οι καταστηματάρχες και οι ξενοδόχοι, δεν δέχονταν να ενταχθούν υπό την προστασία της οργάνωσης, τα διευθυντικά στελέχη τους απειλούσαν ότι θα διενεργηθούν εκ νέου έλεγχοι στις επιχειρήσεις τους και ότι θα τους βεβαιωθούν παραβάσεις.
Συνήθως τα χρήματα τα έπαιρνε ο αδελφός της 43χρονης που κινούσε τα νήματα, και στη συνέχεια τα έκρυβε στο σπίτι της μητέρας τους. Οι δωροδοκίες σε δημόσιους υπαλλήλους, διαρκούσαν λίγα δευτερόλεπτα και πραγματοποιούνταν είτε σε εξωτερικούς χώρους, ώστε να φαίνονται τυχαίες, είτε σε κλειστούς χώρους όπου θα ήταν αδύνατο να τους δει κάποιος, όπως σε τουαλέτες καταστημάτων και σε αυτοκίνητα, ενώ κρατούσαν και τσίλιες για τυχόν «ύποπτα» άτομα.
Υπενθυμίζεται ότι η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας που εξάρθρωσε την εγκληματική οργάνωση, πραγματοποίησε 14 συλλήψεις εκ των οποίων οι 9 δημόσιοι υπάλληλοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα