Σάββατο 13 Ιουλίου 2024

Η πορεία των έργων στη Μεσσηνία-Αυτοψία Πτωχού σε Πεταλίδι, Κυπαρισσία, Φιλιατρά, Καλλιρόη

Επισκέψεις σε έργα που υλοποιεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου στην ΠΕ Μεσσηνίας πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός, την Παρασκευή 12 Ιουλίου.
Η παράκαμψη Πεταλιδίου (ΕΣΠΑ), το αλιευτικό καταφύγιο Μαράθου (ΕΣΠΑ), ο δρόμος προς τα Φιλιατρά, το λιμάνι της Κυπαρισσίας (ΠΔΕ) και η μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων στην Καλλιρρόη (ΣΔΙΤ) ήταν τα έργα που επισκέφθηκε ο Περιφερειάρχης, συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Δικτύων, Ανδρέα Τσουκαλά, στελέχη της τεχνικής υπηρεσίας και τον Εκτελεστικό Γραμματέα, Γιώργο Σπίνο.
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, ανέφερε, σχετικά:
“Υπεργολάβοι για τη διάνοιξη του τούνελ- Σε 12 μήνες έτοιμο εφόσον έχει χρηματοροές”
Για την παράκαμψη Πεταλιδίου: «Τα έργα προχωρούν με πολύ καλό ρυθμό και θεωρώ πως σε σύντομο διάστημα, σε 10-15 μέρες, θα εγκατασταθούν και οι υπεργολάβοι για να προχωρήσει η διάνοιξη του τούνελ. Εάν οι χρηματοροές μας είναι αυτές που πρέπει, νομίζω ότι είναι ένα έργο το οποίο θα μπορούσε να τελειώσει μέσα στους επόμενους 12 μήνες».

  

“Τον Οκτώβριο θα είμαστε σε θέση να το παραδώσουμε”
Για το αλιευτικό καταφύγιο του Μαράθου: «Πρόκειται για έργο που έχει περάσει από πολλά εμπόδια. Εξελίσσεται πολύ καλά και φιλοδοξούμε πως τον Οκτώβριο θα είμαστε σε θέση να το παραδώσουμε. Είναι ένα έργο που προχωρούν οι διαδικασίες ώστε να μπει στο νέο κοινοτικό πρόγραμμα και επαναλαμβάνω πως το φυσικό του αντικείμενο εκτελείται αρκετά καλά».

  



“Θα παραδοθεί σε ένα μήνα- Χρειάζεται συμπληρωματικό έργο”
Για την αποκατάσταση των ζημιών στο Λιμάνι της Κυπαρισσίας: «Οι ζημιές έχουν αποκατασταθεί, σχεδόν, στο 100%. Απομένει περίπου ένας με ενάμιση μήνας για να παραδοθεί προς χρήση στο λιμενικό ταμείο. Οι πρόσθετες μελέτες δείχνουν ότι χρειάζεται συμπληρωματικό έργο για να το προστατεύσει. Δεν υπάρχουν ακόμα οι πιστώσεις, αλλά θα το δούμε…».
“Σύντομα υποέργο για τον ηλεκτροφωτισμό”

Για τον δρόμο προς Φιλιατρά: «Υπάρχουν θέματα με έργα υποδομής, ειδικά με τις δύο γέφυρες, και ζητήματα χρηματοροών που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Σύντομα θα έχουμε και ένα υποέργο, σημαντικό για να γίνει η παράδοση, και θα αφορά τον ηλεκτροφωτισμό».
“Θα ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγράμματος”
Για την Μονάδα Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Καλλιρρόη: «Οι εργασίες προχωρούν με καλό ρυθμό. Ενημερωθήκαμε για το στάδιο στο οποίο βρισκόμαστε και θεωρούμε πως θα ολοκληρωθεί εντός του χρονοδιαγράμματος».

  

Για το Καλαμάτα-Ριζόμυλος: “Γίνονται πρόδρομες εργασίες. Γίνεται μεγάλη προσπάθεια στις απαλλοτριώσεις”
“Πιέζουμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία”
Για το Αεροδρόμιο Καλαμάτας: “Το χρονοδιάγραμμα παρουσιάζει πολλές αλλαγές. Δυστυχώς, δημιουργεί νέες καθυστερήσεις. Εμείς πιέζουμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία”, ενώ ερωτηθείς για την υφιστάμενη κατάσταση των εγκαταστάσεων είπε “είναι πολύ εμφανή τα προβλήματα και δεν αντιπροσωπεύουν αυτό που θέλουμε”.
Ολιστική προσέγγιση που θα αντιμετωπίζει στάθμευση και προστασία ακτών



Για ανάπλαση παράκτιου μετώπου Μ.Μαντίνεια-Κιτριές: ” Υπάρχει σχεδιασμός για ανάπλαση, δεν υπάρχει όμως σχεδιασμός για στάθμευση/κυκλοφοριακό. Δεν θα θέλαμε να ξεκινήσουμε ένα έργο που θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα λύσει. Δοκιμάζουμε μια περισσότερο ολιστική προσέγγιση για να αντιμετωπίσουμε κυκλοφοριακό/.στάθμευση καθώς και την προστασία των ακτών που παρουσιάζουν σε δύο-τρία σημεία μεγάλο πρόβλημα”.
Λειψυδρία-Προβλήματα υδροδότησης: “Ενισχύουμε το νερό της άρδευσης, ώστε να απελευθερωθούν ποσότητες για ύδρευση πχ με το μεγάλο έργο στην Ερμιονίδα. Το νερό είναι πρόκληση για όλους μας, για περιφέρεια, για Δήμους, για παραγωγούς, για επισκέπτες…Υπάρχουν μελέτες που υλοποιούνται. Πρόθεσή μας να κινηθούμε σε 3 άξονες:
Να ενεργοποιήσουμε πολύ παλιά έργα που χρονίζουν (όπως το Φιλιατρινό όπου αναμένεται ο Διαγωνισμός τέλος καλοκαιριού με αρχές Σεπτεμβρίου). Το Μιναγιώτικο (φιλοδοξούμε πριν τον Αύγουστο), έχουμε το πιλοτικό έργο αφαλάτωσης στη Μάνη. Αν πετύχει, θα το πολλαπλασιάσουμε”.
Δεύτερο, έχουμε σειρά από άλλα έργα και γίνονται προσπάθειες για χρηματοδοτικούς πόρους (όπως για κλειστά δίκτυα, λιμνοδεξαμενές, και εκσυγχρονισμό εγκαταστάσεων).
Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης στον τρόπο που όλοι μας διαχειριζόμαστε το νερό, “χρειάζεται ορθή διαχείριση ως παραγωγοί, επισκέπτες, καταναλωτές”. Τέλος ερωτηθείς για την φετινή τουριστική κίνηση δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος.
Για ΟΧΕ Ταϋγέτου: “Μένει αργότερα η ΟΧΕ Ταϋγέτου, δεν παρουσίασε την ωριμότητα που θα θέλαμε…Και η ΟΧΕ Μεγαλόπολης, όχι όμως με μεγάλη καθυστέρηση”. Ετοιμάζουμε ΟΧΕ οριζόντια, για το σύνολο της Πελοποννήσου, για άϋλες δράσεις, όπως η “επανασύσταση του brand της Πελοποννήσου”.
“Πρόκληση για εμάς να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο τους ελάχιστους διαθέσιμους πόρους που έχουμε. Αυτό είναι το πιο δύσκολο”
Για φωτιές και πολιτική προστασία: “Θα αντιμετωπίσουμε το δυσκολότερο καλοκαίρι που έχουμε. Η ανταπόκριση από την Πυροσβεστική και το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας ήταν άμεση σε όλα τα περιστατικά που είχαμε έως σήμερα. Έχουμε υψηλό επίπεδο προετοιμασίας και στους Δήμους. Πολύ καλός συντονισμός. Τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Εύχομαι να συνεχίσουμε με αυτόν τον τρόπο”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα