Τρίτη 2 Ιουλίου 2024

Eurostat: Σταθερός στο 2,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο - Στο 2,5% μειώθηκε στην Ευρωζώνη

Σταθερός στο 2,4% παρέμεινε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, σύμφωνα με τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή της Eurostat. Στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 2,5% από 2,6% τον Μάιο.
Νέα αποκλιμάκωση στον πληθωρισμό τροφίμων
Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα διατηρήθηκε στα ίδια επίπεδα, αν και οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων συνέχισαν να αποκλιμακώνονται και οι τιμές της ενέργειας να μειώνονται, επειδή αυξήθηκαν σημαντικά οι τιμές των υπηρεσιών. Σε μηνιαία βάση (σύγκριση με τον Μάιο), οι τιμές αυξήθηκαν 1%.
Ειδικότερα, οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν κατά 2,5% έναντι μείωσης 1,8% τον Μάιο, ενώ στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν 0,2% έναντι αύξησης 0,3%.
Οι τιμές των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού αυξήθηκαν κατά 1,3% έναντι αύξησης 2,4% τον Μάιο, λιγότερο απ' ό,τι στην Ευρωζώνη όπου αυξήθηκαν 2,5% από 2,6%.




Αύξηση 4,4% στις τιμές υπηρεσιών
Οι τιμές των υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 4,4% έναντι αύξησης 3,4% τον Μάιο, περισσότερο από ό,τι στην Ευρωζώνη (4,1% όσο και τον Μάιο).
Τέλος, οι τιμές των μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων αυξήθηκαν με βραδύτερο ρυθμό (1,1% από 1,5% τον Μάιο), ενώ στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν με σταθερό ρυθμό 0,7%.
Στο 3,4% αυξήθηκε ο δομικός πληθωρισμός
Η αύξηση στις τιμές των υπηρεσιών είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση του δομικού πληθωρισμού - που δεν περιλαμβάνει τις τιμές ενέργειας, τροφίμων, αλκοόλ και καπνού - στο 3,4% από 2,8% τον Μάιο, ενώ στην Ευρωζώνη έμεινε σταθερός στο 2,9%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα