Δευτέρα 8 Ιουλίου 2024

Moody's: Αναβάθμισε Εθνική Τράπεζα - Στο Baa2 το αξιόχρεο καταθέσεων και ομολόγων


O οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s αναβάθμισε την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς.
Ειδικότερα, αναβάθμισε το αξιόχρεο των καταθέσεων της Εθνικής, μακροπρόθεσμο και βραχυπρόθεσμο, στη βαθμίδα Baa2/P-2 από τη βαθμίδα Baa3/P-3 και το αξιόχρεο των μακροπρόθεσμων μη καλυμμένων (unsecured) ομολόγων της κατά δύο βαθμίδες στο Baa2 από Ba1.
Οι προοπτικές για το μη καλυμμένο χρέος της και τις μακροπρόθεσμες καταθέσεις έγιναν σταθερές από θετικές.
Παράλληλα, αναβάθμισε τη βασική αξιολόγηση της τράπεζας ως αυτοδύναμης οντότητας (standalone Baseline Credit Assessment, BCA) και την προσαρμοσμένη BCA σε ba1 από ba2.
Οσον αφορά την Τράπεζα Πειραιώς αναβάθμισε το αξιόχρεο των καταθέσεων στη βαθμίδα Baa3/P-3 από Ba1/NP και των ακάλυπτων ομολόγων της κατά δύο βαθμίδες στο Baa3 από Ba2 καθώς και το BCA και το προσαρμοσμένο BCA σε ba2 από ba3.
Οι προοπτικές για τις καταθέσεις και τα ομόλογα της τράπεζας παραμένουν θετικές μετά την αναβάθμιση.
Γιατί αναβάθμισε την Εθνική Τράπεζα
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο οίκος, η αναβάθμιση της BCA αντανακλά τη βελτιωμένη φερεγγυότητα και το ισχυρότερο χρηματοδοτικό και καταθετικό franchise μεταξύ των ελληνικών τραπεζών.
Το BCA της Εθνικής Τράπεζας αναβαθμίστηκε σε ba1 από ba2, «λαμβάνοντας υπόψη τους ισχυρότερους κεφαλαιακούς δείκτες της στην αγορά, με το CET1 στο 18,6% τον Μάρτιο του 2024, παρέχοντας καλή δυνατότητα ανάπτυξης και το μεγαλύτερο μαξιλάρι απορρόφησης ζημιών μεταξύ των εγχώριων τραπεζών».
Η ισχυρή κεφαλαιακή θέση της τράπεζας υπονομεύεται κάπως από το ακόμα υψηλό απόθεμα αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (DTCs) στον ισολογισμό της (3,7 δις. ευρώ), που αντιστοιχούσαν περίπου στο 55% των κεφαλαίων CET1 τον Δεκέμβριο του 2023.
Βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού
Η φερεγγυότητα της Εθνικής Τράπεζας ενισχύεται περαιτέρω από τη σημαντικά βελτιωμένη ποιότητα ενεργητικού της, με τον δείκτη των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων να έχει μειωθεί τον Μάρτιο του 2024 στο 3,7% (από 5,2% τον Μάρτιο του 2023), σε συνδυασμό με ένα υψηλό ποσοστό προβλέψεων 86%.
«Αναμένουμε το απόθεμα των εγγυημένων από την κυβέρνηση καθαρών δανείων (κυρίως στεγαστικών), ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ, που είχαν χορηγηθεί σε ειδικές κοινωνικές ομάδες με συγκεκριμένες υπουργικές αποφάσεις, να καλυφθεί με μειώσεις κεφαλαίων στη διάρκεια του 2024 και να αποπληρωθεί σταδιακά από τη κυβέρνηση την επόμενη διετία».
Βελτίωση κερδοφορίας
H βελτίωση της κερδοφορίας είναι επίσης ένας μοχλός για την αναβάθμιση της BCA, με μία ετήσια αύξηση 29% των προ προβλέψεων κερδών από τη βασική δραστηριότητά της στο α’ τρίμηνο του 2024 να στηρίζει το πιστωτικό προφίλ της, μετά από μία ισχυρή επίδοση το 2023, όταν η Εθνική πέτυχε ένα ποσοστό καθαρών κερδών προς τo υλικό ενεργητικό της (tangible assets) 1,6% και ένα ποσοστό κόστους προς έσοδα 34%.
«Θεωρούμε ότι η Εθνική έχει την ισχυρότερη χρηματοδοτική και καταθετική βάση και ένα από τα χαμηλότερα κόστη χρηματοδότησης μεταξύ των ελληνικών τραπεζών. Η Εθνική ήταν η πρώτη ελληνική τράπεζα που αποπλήρωσε πλήρως τα δάνεια που είχε πάρει από την ΕΚΤ στο α’ τρίμηνο του 2024 και ωστόσο διατηρεί διαθέσιμα περίπου 9 δις. ευρώ και έναν συντελεστή ρευστότητας 249%».
Γιατί αναβαθμίστηκε η Πειραιώς
Το BCA της Πειραιώς αναβαθμίστηκε «λαμβάνοντας υπόψη τη σημαντική αφαίρεση κινδύνου από τον ισολογισμό της, με το ποσοστό των NPE να μειώνεται στο 3,5% τον Μάρτιο του 2024 από 6,6% τον Μάρτιο του 2023, μετά την εφαρμογή του προγράμματος εξυγίανσης. σε συνδυασμό με μία αύξηση του ποσοστού προβλέψεων για NPEs στο 60,2%.
Η αναβάθμιση αντανακλά το επιτυχημένο ιστορικό επίδοσης της τράπεζας στην υλοποίηση του φιλόδοξου σχεδίου της για βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού σε επίπεδα ανάλογα με των εγχώριων και των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Η ισχυρή κερδοφορία από βασική δραστηριότητα το 2023-24 και οι ευνοϊκές προοπτικές για το μέλλον είναι ένας ακόμη παράγοντας που ωθεί στην αναβάθμιση του BCA της Τράπεζας Πειραιώς.
«Η τράπεζα έδειξε την ισχυρή κερδοφορία της, με τα εξομαλυμένα κέρδη της στο α' τρίμηνο του 2024 να αυξάνονται κατά 37% σε ετήσια βάση, που σε συνδυασμό με την αυστηρή διαχείριση λειτουργικών δαπανών οδηγεί σε έναν δείκτη κόστους προς έσοδα από τη βασική δραστηριότητα στο 29% τον Μάρτιο του 2024.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα