Τρίτη 9 Ιουλίου 2024

Θερίζει τις ελιές της Ισπανίας η πρόωρη καρπόπτωση, δείτε video

Ανησυχητικές διαστάσεις έχει πάρει όπως στην Ελλάδα, έτσι και στην Ισπανία, το φαινόμενο της πρόωρης αποβολής καρπών ελιάς από τα δέντρα, στην Ισπανία.
Οι περισσότεροι παραγωγοί από την Ισπανία λένε στο Agronewsbomb ότι και τα προηγούμενα χρόνια παρατηρούσαν κάτι τέτοιο, όμως φέτος τα πράγματα έχουν ξεφύγει.
Άλλοι αποδίδουν την καρπόπτωση στον ικανό αριθμό καρπών πάνω στο δέντρο, άλλοι στην ξηρασία και στην αφρικανική σκόνη, όπως επίσης και στην έλλειψη εδαφικής υγρασίας.
Όλοι πάντως ανησυχούν ότι η έντονη ζέστη που θα έχει τον Ιούλιο και τον Αύγουστο δεν θα αφήσει καρπό για καρπό πάνω στα δέντρα, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα την επανάληψη της περσινής κακής παραγωγικά χρονιάς.
Μέτρα για την ξηρασία από το Υπουργείο Γεωργίας της Ισπανίας
Ο Υπουργός Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων, Λουίς Πλάνας, προήδρευσε στις συνεδριάσεις του τομέα της γεωργίας σήμερα στην Παμπλόνα, στις οποίες κατά την άφιξή τους οι σύμβουλοι των διαφόρων Αυτόνομων Κοινοτήτων ανέφεραν ότι οι κύριες ανησυχίες τους αφορούν μέτρα κατά της ξηρασίας, μεταρρύθμιση της ΚΓΠ, ασφαλιστικό και προώθηση της αλλαγής γενεών.
Με τον Πλανά να ξυπνάει νωρίς, ένας από τους πρώτους που πήγαν στο Συνεδριακό Κέντρο Baluarte μισή ώρα πριν από την επίσημη έναρξη της εκδήλωσης, οι σύμβουλοι των διαφόρων αυτονομιών -εκτός από τη Μαδρίτη, που αναμενόταν αργότερα- έχουν φτάσει για να καταλάβουν τους θέσεις στην αίθουσα που προετοιμάζεται για την ολομέλεια.
Σε δηλώσεις σε δημοσιογράφους, ο σύμβουλος υποδοχής, José María Aierdi από τη Ναβάρρα, ανέφερε ότι ένα από τα σημεία της ημερήσιας διάταξης της συνάντησης ήταν να μοιραστούν τις τροποποιήσεις της ΚΓΠ που επεξεργάστηκαν οι διάφορες αυτόνομες κοινότητες, με αλλαγές που ο γενικός διευθυντές που εγκρίθηκαν ομόφωνα στο κλαδικό Συμβούλιο.
Επίσης, και πριν από τη συνάντηση της Πέμπτης, ο Aierdi υπενθύμισε ότι την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε επίσης ένα φόρουμ στην Παμπλόνα για να μιλήσει για αλλαγή γενεών και ενσωμάτωση στον πρωτογενή τομέα, με ανάλυση που επρόκειτο να επικεντρώσει μέρος της συνάντησης στα πρώτα της σημεία. μια ανταλλαγή διαφορετικών εμπειριών και μοντέλων που, για τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της κυβέρνησης της Ναβάρα, μας επιτρέπουν να «προχωρήσουμε πιο γρήγορα».
Όσον αφορά τις προσδοκίες της Navarra, η Aierdi προώθησε την πρόθεσή της να εγείρει ένα θέμα που σχετίζεται με τη διαχείριση της κοπριάς, «το οποίο είναι ευθύνη σε αυτήν την περίπτωση του Υπουργείου λόγω του Βασιλικού Διατάγματος Γονιμοποίησης που επηρεάζει πολύ σοβαρά την περιοχή της Κανταβρίας».
«Θέλω να μιλήσω και για το τι έχει να κάνει με το κρασί, με τα διαρθρωτικά μέτρα του αμπελοοινικού τομέα, αφού θα πρέπει να μπορούμε, πέρα ​​από τα προσωρινά μέτρα και τις συγκεκριμένες ενισχύσεις που πρέπει να γίνουν, να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση».
Επιπλέον, ο δημοτικός σύμβουλος της Ναβάρας θα θέσει ζητήματα σχετικά με τον εκσυγχρονισμό της άρδευσης, «την ανάγκη να καταβληθεί κοινή οικονομική προσπάθεια μεταξύ του Υπουργείου και των Αυτόνομων Κοινοτήτων για να δοθεί καλύτερη απάντηση σε αυτό το αίτημα, το οποίο είναι θεμελιώδες για το μέλλον του κλάδου. .”
Από την πλευρά της, η Βάσκης Υπουργός Τροφίμων, Αγροτικής Ανάπτυξης, Γεωργίας και Αλιείας, Amaia Barredo, δήλωσε στους δημοσιογράφους την πρόθεσή της να θέσει την αλλαγή γενιάς στον υπουργό ως πρώτο θέμα, στο οποίο προειδοποίησε για την ανάγκη να μην περιοριστεί να επανασυγκεντρώσει τις στρατηγικές» και να αφήσει «περισσότερη αυτονομία», που θα επέτρεπε στην Euskadi να συνεχίσει σε ενεργά και πρωτοποριακά προγράμματα που ήδη εκτελεί.
Σε ό,τι αφορά την αγροτική ασφάλιση, η Βάσκος υπουργός έχει επίσης προωθήσει τη θέση της κατά της συγκεντρωτικής προσέγγισης, καθώς αν και το υπουργείο πρέπει να στηρίξει τις ασφαλιστικές με τις πολιτικές του, «πρέπει να μας αφήσει ευελιξία για να μπορέσουμε να τις ολοκληρώσουμε και να μην ορίσουμε πλαφόν», δεδομένου ότι « οι πραγματικότητες σε κάθε περιοχή είναι πολύ διαφορετικές».
Για την Castilla La Mancha, ο υπουργός Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Julián Martínez Lizán, υπερασπίστηκε τα μέτρα που εφαρμόζει το τμήμα του για την ένταξη των νέων στον πρωτογενή τομέα και μια ΚΓΠ το 2025 «που προσαρμόζεται στις πραγματικές ανάγκες του τις γεωγραφικές καταστάσεις των αγροκτημάτων μας, επίσης αγροκλιματικές».
Σχετικά με την αγροτική ασφάλιση, έχει υποστηρίξει «να ρίξουμε μια ματιά στο σύνολό της για να κάνουμε τη δυνατότητα ασφάλισης πιο κοντά στους αγρότες ως προς το κόστος ασφάλισης, αλλά και στις ρυθμιστικές αλλαγές» για να γίνει η ασφάλιση πιο ελκυστική , την οικονομική βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων σε περίπτωση ατυχήματος.»
Ο Υπουργός Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Castilla y León, Gerardo Dueñas, ήταν πολύ επικριτικός για τη θέση του υπουργού Planas, επειδή κατανοεί ότι «αφήνει κατά μέρος πολλά από τα σημαντικά θέματα που θέλαμε να του μεταφέρουμε από τις αυτόνομες κοινότητες. και ότι «Δεν μας καλεί σε κλαδικό και πιστεύουμε ότι κατά κάποιο τρόπο χρειαζόμαστε σημαντικές αλλαγές σε μια άλλη σειρά πολιτικών».
Μεταξύ αυτών, το υδραυλικό συμβόλαιο ή το ασφαλιστήριο συμβόλαιο, όπου έχει υποστηρίξει «μια υπερβατική αλλαγή όχι μόνο οικονομικά, αλλά και αλλαγή της στρατηγικής ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένης της αιμορραγικής νόσου».
Έχει υποστηρίξει την «αξιοπρέπεια του επαγγέλματος, και αυτό συνεπάγεται μια αλλαγή στην Κοινοτική Αγροτική Πολιτική», η οποία κατά τη γνώμη του θα επηρέαζε επίσης μια καλύτερη αλλαγή γενιάς. Για να γίνει αυτό, η ΚΓΠ πρέπει να βιώσει «μια αλλαγή στην οποία ο αγρότης και ο κτηνοτρόφος βρίσκονται στο επίκεντρο των κανονισμών και, κατά κάποιο τρόπο, είναι ελκυστική για τη δραστηριότητα σε οικονομικό επίπεδο, ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να ενσωματώνουμε νέους ανθρώπους. ”
Ο Υπουργός Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Αλιείας της Κυβέρνησης της Generalitat Valenciana, José Luis Aguirre, τόνισε ότι το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κοινότητά του σε αυτήν την περιοχή είναι «η επίμονη ξηρασία», και γι’ αυτό το αίτημά του ήταν να συγκληθεί επειγόντως η Πίνακας ξηρασίας.
«Αυτό συνδέεται στενά με τα υπόλοιπα προβλήματα, τόσο με την ενσωμάτωση των νέων όσο και με το θέμα των συμβάσεων ασφάλισης», είπε, προειδοποιώντας ότι «μόνο με την κερδοφορία θα υπάρξει αλλαγή γενιάς».
Από την πλευρά του, ο Υπουργός Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Τροφίμων της Κυβέρνησης της Αραγονίας, Ángel Samper, προώθησε την πρόθεση των τεσσάρων συμβούλων Vox να ζητήσουν την ακύρωση των τιμολογίων στις ηλεκτρικές μπαταρίες «που δημιουργούν ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα» στην κοινότητά του, ενώ κάλεσε τον υπουργό να επιβάλει δασμούς σε κάθε περίπτωση «σε μαροκινά προϊόντα και προϊόντα τρίτων».
Έχει επίσης επισημάνει το πρόβλημα της «τεράστιας ξηρασίας» που πλήττει πολλές κοινότητες, για τις οποίες οι πληγείσες περιφερειακές κυβερνήσεις έχουν προωθήσει βοήθεια, αλλά «ζητούμε από το υπουργείο να τις υποστηρίξει», είπε υπογραμμίζοντας ότι «το νερό και η αλλαγή γενεών» είναι δύο σημαντικά σημεία που ήρθα να υπερασπιστώ.
Δείτε σχετικά βίντεο από την Ισπανία
https://www.facebook.com/reel/2959857580819915

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα