Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024

Σαν σήμερα 30/8, Ναι, Μόσχα εκεί; Εδώ Ουάσιγκντον: «Η γρήγορη καφέ αλεπόύ πήδηξε πάνω από το τεμπελόσκυλο»! Και ουδείς κατάλαβε


Ήταν μια μέρα σαν σήμερα 30 Αυγούστου του 1963, όταν ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά το Κόκκινο Τηλέφωνο· η απ’ ευθείας τηλεφωνική γραμμή και επίσημα γνωστή στις Ηνωμένες Πολιτείες ως Σύνδεσμος Άμεσης Επικοινωνίας Ουάσιγκτον–Μόσχας.
Τι είναι το Κόκκινο Τηλέφωνο; Ένα σύστημα που επιτρέπει την άμεση επικοινωνία μεταξύ των ηγετών των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας (τότε Σοβιετικής Ένωσης).
Σε πολυάριθμα βιβλία, ταινίες, βιντεοπαιχνίδια κ.λπ., η θρυλική ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας αντιπροσωπεύεται από ένα κόκκινο τηλέφωνο· ούτε τηλέφωνο υπήρξε ποτέ και συνεπώς ούτε το χρώμα του ήταν κόκκινο.
Η πρώτη εφαρμογή επικοινωνίας που χρησιμοποιήθηκε ήταν Τηλέτυπο και με τα χρόνια η εξέλιξή της τεχνολογίας την αντικατέστησαν με Φαξ, το 1986. Από το 2008, η γραμμή επικοινωνίας Μόσχας -Ουάσιγκτον είναι μια ασφαλής σύνδεση υπολογιστή μέσω της οποίας ανταλλάσσονται e-mail.
Ο πρώτος που σκέφτηκε την άμεση σύνδεση Ουάσιγκντον – Μόσχας ήταν ο καθηγητής του Χάρβαρντ Τόμας Σέλινγκ. Ο Σέλινγκ διαβάζοντας το μυθιστόρημα φαντασίας «Red Alert» (έμπνευση για την ταινία του Κιούμπρικ SOS Πεντάγωνο Καλεί Μόσχα), συνειδητοποίησε τα οφέλη της άμεσης επικοινωνίας μεταξύ των υπερδυνάμεων. Ο συντάκτης του περιοδικού «Parade» Τζες Γκόρκιν, έπεισε τον σοβιετικό ηγέτη Νικίτα Χρουτσόφ, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στις ΗΠΑ, να υιοθετήσει την ιδέα της γραμμής άμεσης επικοινωνίας.
Η Κρίση των Πυραύλων της Κούβας του 1962 κατέστησε την ανοιχτή γραμμή πτώτη προτεραιότητα. Κατά τη διάρκεια της αντιπαράθεσης, τα επίσημα διπλωματικά μηνύματα χρειάστηκαν συνήθως έξι ώρες για να παραδοθούν. Η εμπειρία της κρίσης έπεισε και τις δύο πλευρές για την ανάγκη καλύτερων και ταχύτερων επικοινωνιών. Κατά τη διάρκεια της κρίσης, οι Ηνωμένες Πολιτείες χρειάστηκαν σχεδόν 12 ώρες για να λάβουν και να αποκωδικοποιήσουν το μήνυμα των 3.000 λέξεων του Νικήτα Χρουτσόφ· επικίνδυνα μεγάλο χρονικό διάστημα. Μέχρι η Ουάσιγκτον να συντάξει την απάντηση, είχε ληφθεί ένα πιο σκληρό μήνυμα από τη Μόσχα , που απαιτούσε την απομάκρυνση των αμερικανικών πυραύλων από την Τουρκία .
Οι σύμβουλοι του Λευκού Οίκου θεώρησαν ότι οι ταχύτερες επικοινωνίες θα μπορούσαν να είχαν αποτρέψει την κρίση. Οι δύο χώρες υπέγραψαν τη Συμφωνία «Hot Line» στις 20 Ιουνίου 1963, όταν σκέφτηκαν ν αλάβουν μέτρα για να περιορίσουν τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου. Και το Κόκκινο Τηλέφωνο χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζον Κένεντι στις 30 Αυγούστου 1963.

 
 Το πρώτο μήνυμα που μεταδόθηκε μέσω της γραμμής επικοινωνίας ήταν: «Η ΓΡΗΓΟΡΗ ΚΑΦΕ ΑΛΕΠΟΥ ΠΗΔΗΞΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΤΟΥ ΤΕΜΠΕΛΟΣΚΥΛΟΥ- 1234567890» (THE QUICK BROWN FOX JUMPED OVER THE LAZY DOG'S). Το μήνυμα περιλάμβανε όλα τα γράμματα του λατινικού αλφάβητου (κεφαλαία γράμματα, αφού ο εξοπλισμός δεν υποστήριζε τα πεζά) και τους αριθμούς. Λίγα λεπτά αργότερα οι Ρώσοι έστειλαν ένα μήνυμα ρωτώντας τους Αμερικανούς: «Τι σημαίνει όταν οι δικοί σας γράφουν "Η γρήγορη καφέ αλεπού πήδηξε πάνω από το τεμπελόσκυλο”;».
Η πρώτη επίσημη χρήση της άμεσης σύνδεσης των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν όταν ο Τζον Κένεντι δολοφονήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 1963.
Και γιατί Κόκκινο Τηλέφωνο, αφού ούτε κόκκινο ούτε τηλέφωνο; Η ιδέα γεννήθηκε μετά την ταινία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ «SOS Πεντάγωνο καλεί Μόσχα» κι από εκεί και μετά την πήρε ο μύθος και την απογείωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα