Χιονόπτωση στην Αθήνα προκαλεί διακοπή ρεύματος. Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, 28 Νοεμβρίου του 1917 και η πρωτεύουσα πνίγεται στο χιόνι!
Οι υποτυπώδεις δρόμοι της Αθήνας, οι χωματόδρομοι και τα σοκάκια έχουν αποκλειστεί από την πυκνή χιονόπτωση και ανάμεσα στα πολλά προβλήματα που ενέσκηψαν ήταν και η αδυναμία μεταφοράς καυσόξυλων από τα δάση της Βαρυμπόμπης και του Τατοΐου για τις ανάγκες του εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής. Και προκλήθηκε διακοπή ρεύματος σε ολόκληρη την Αθήνα!
Είναι η περίοδος του Εθνικού Διχασμού στην Ελλάδα, είναι η δεύτερη χρονιά του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου για την Ευρώπη και οι Αθηναίοι μετρούν μόνο προβλήματα και αγωνίες για το τι τους ξημερώνει. Κι ανάμεσα σε όλα εκείνα και το χιόνι φθινοπωριάτικα. Κι όποιος πει για κλιματική κρίση ή αλλαγή δεν έχει μελετήσει το παρελθόν ή δεν βολεύει να το μελετήσει...
Να σημειώσουμε ότι το 1917 είχε σημαδέψει την Ελλάδα με μια καταστροφή: το καλοκαίρι η πόλη της Θεσσαλονίκης έχει οι υποστεί τεράστια καταστροφή από πυρκαγιά. 80.000 κάτοικοι βρέθηκαν άστεγοι· είχε καεί έκταση ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου του εμπορικού κέντρου και μέρος της τουρκικής συνοικίας. Και το φθινόπωρο ήρθαν τα χιόνια στην Αθήνα!
Από το δεύτερο εξάμηνο του 1917 είχαν αρχίσει τα προβλήματα ηλεκτροδότησης των Αθηνών και ιδιαιτέρως μετά τον αποκλεισμό από τις συμμαχικές δυνάμεις. Και το πυκνό χιόνι προκάλεσε το χάος. Τα ξύλα από τα βόρεια του νομού Αττικής δεν έφθασαν στην πρωτεύουσα, η ηλεκτρική εταιρεία δεν μπόρεσε να λειτουργήσει επαρκώς και το σκοτάδι τύλιξε την Αθήνα και τα προάστειά της.
Χιόνια στην Αθήνα από τον Νοέμβριο...
Η Κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου βρέθηκε μπροστά σε ένα σοβαρότατο πρόβλημα μετά την πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης. Το πρόβλημα γρήγορα επιλύθηκε με την υποχώρηση της κακοκαιρίας, όμως φάνηκε πόσο ευάλωτοι ήταν οι Αθηναίοι στα ακραία καιρικά φαινόμενα. Κι έτσι για την Ιστορία να καταγράψουμε ότι εκείνη την εποχή που το χιόνι έπεφτε στην Αττική Νοέμβρη μήνα, κάπου πολύ πιο μακριά, στη Ρωσία οι Μπολσεβίκοι κάλπαζαν- με χιόνι και με κρύα- στις σελίδες της Ιστορίας και όχι μόνο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα