Αύξηση κατά 790% σημείωσαν οι ηλεκτρονικές απάτες στη χώρα μας το διάστημα 2019 – 2023, ενώ τα θύματα του κυβερνοεγκλήματος από 619 το 2019 έφτασαν τα 5.914 το 2022.
Επίσης και σε ό,τι αφορά το κόστος από τις απάτες στο διαδίκτυο, από τα τρία τρισεκατομμύρια δολάρια το 2015 σε παγκόσμιο επίπεδο, αυξήθηκε στα έξι τρισεκατομμύρια δολάρια το 2021. Εκτιμάται ότι τη φετινή χρόνια το κόστος θα εκτοξευθεί στα 10,5 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Τα παραπάνω στοιχεία παρέθεσε στο ethnos ο διεθνολόγος, επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου Ανάλυσης Υβριδικών Απειλών της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας, Αθανάσιος Μποζίνης.
Ο ίδιος σημείωσε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο οι επιθέσεις κυβερνοεγκλήματος και κατά συνέπεια τα θύματα από αυτό τουλάχιστον διπλασιάζονται κατ’ έτος. Όσο περισσότερο προηγμένη σε ψηφιοποίηση είναι μία χώρα, τόσο περισσότερο αυξάνονται οι ψηφιακοί κίνδυνοι, με την Ελλάδα αυτήν τη στιγμή να μην συμπεριλαμβάνεται στις ιδιαίτερα προηγμένες ψηφιακά χώρες.
«Όταν μιλάμε για ψηφιακές απάτες και κυβερνοέγκλημα, αναφερόμαστε σε αυτά που γίνονται μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων που έχουν διάφορες εφαρμογές. Αναφερόμαστε στα κακόβουλα λογισμικά, που σχεδιάζονται για να δημιουργούν προβλήματα στους διακομιστές. Τα κακόβουλα λογισμικά είναι δύο ειδών: Οι ιοί που αναπαράγουν τον εαυτό τους και αυτά που ονομάζουμε ‘’σκουλήκια’’, τα οποία μεταδίδονται σε διάφορα αρχεία. Η καλύτερη λύση, για να αποφύγουμε τέτοιους κινδύνους, είναι τα αντιικά προγράμματα που πρέπει να ανανεώνουμε γρήγορα οι πολίτες. Δυστυχώς, οι κυβερνοεγκληματίες προχωρούν σε συνεχείς αναβαθμίσεις των δικών τους πρακτικών. Είναι λογικό να μιλάμε για αύξηση του κυβερνοεγκλήματος, από τη στιγμή που δημιουργούνται νέοι χρήστες του διαδικτύου κάθε μέρα και από τη στιγμή που η ζωή μας ψηφιοποιείται συνέχεια», λέει στο ethnos.gr ο κ. Μποζίνης.
Δύσκολο και επικίνδυνο το λιτρισμικό (ransomware)
Κατά τον επίκουρο καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ένα από τα πιο σημαντικά και ταυτόχρονα δύσκολα αντιμετωπίσιμο κακόβουλο λογισμικό είναι το λιτρισμικό (ransomware). Πρόκειται για κακόβουλο λογισμικό που μπλοκάρει τις προσβάσεις των χρηστών στα δικά τους αρχεία.
«Είτε κλειδώνει τα αρχεία των χρηστών είτε τους υπολογιστές τους και ζητάει λίτρα και μάλιστα σε κρυπτονομίσματα, ώστε να είναι πιο δύσκολη η εύρεση των ψηφιακών εγκληματιών. Από τη στιγμή που το κυβερνοέγκλημα είναι παγκόσμιο και άρα ξεπερνάει τα όρια ελέγχου των κρατών, είναι και πιο δύσκολο να εντοπιστούν οι εγκληματίες», αναφέρει ο κ. Μποζίνης.
Τα spam και ο «Δούρειος Ίππος»
Κατά τον ίδιο, αυτήν τη στιγμή το πιο σοβαρό πρόβλημα για τους πολίτες στο σύγχρονο κυβερνοέγκλημα είναι τα spam που ενσωματώνουν το κακόβουλο αρχείο, που ονομάζεται «Δούρειος Ίππος».
«Για παράδειγμα, δέχεσαι ένα e-mail, το οποίο σου λέει ότι πρέπει να αναβαθμίσεις τον τραπεζικό σου λογαριασμό, διότι αλλιώς θα κλείσει και σου ζητάνε τους κωδικούς σου γι’ αυτό. Αν πατήσεις να ανοίξει το e-mail, μπορεί αμέσως να ενσωματωθεί ο ‘’Δούρειος Ίππος’’, ο οποίος πιθανότατα θα σε πάει σε μία ψεύτικη ιστοσελίδα, η οποία μοιάζει με αυτήν της τράπεζας. Αν βάλεις εκεί τους κωδικούς για την τράπεζά σου, θα σου πάρει τα χρήματα. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι σήμερα οι hackers έχουν δύο σημαντικά πλεονεκτήματα σε βάρος των πολιτών. Μπορούν να πραγματοποιήσουν επιθέσεις από χιλιάδες μίλια μακριά και για να σπάσουν το αντιικό, έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν προηγμένες τεχνολογίες, με ευρεία χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Πρέπει να προσέχουμε πάρα πολύ τις εφαρμογές που κατεβάζουμε. Διότι μπορεί να περιέχουν ‘’Δούρειο Ίππο’’ και να γίνει διασπορά των προσωπικών μας δεδομένων. Αυτό το κακόβουλο λογισμικό μπορεί να έρθει είτε μέσω μηνυμάτων είτε μέσω κατεβασμένων εφαρμογών», τονίζει ο κ. Μποζίνης.
Μέτρα ασφαλείας
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πολίτες είναι απαραίτητο να παίρνουν μέτρα ασφαλείας, τα σημαντικότερα από τα οποία είναι τα εξής:
- Να βάζουμε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης
- Να μην κατεβάζουμε εφαρμογές σε υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα, τις οποίες δεν γνωρίζουμε
- Να σταματήσουμε να μπαίνουμε σε ιστοσελίδες, των οποίων δεν γνωρίζουμε την αξιοπιστία και φαίνονται επισφαλής
- Να μην ανοίγουμε e-mail, τον αποστολέα των οποίων δεν γνωρίζουμε
- Να προχωρούμε σε συχνή και συνεχή αναβάθμιση των αντιικών
- Να ενημερώνουμε την υπηρεσία Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στην περίπτωση που διαπιστώσουμε κάτι ύποπτο
«Πολύ σημαντική είναι η συνεχής ενημέρωση των πολιτών από τις Αρχές. Μιλάμε για έναν αχανές ψηφιακό κόσμο, στον οποίο πάντοτε θα υπάρχουν οι εγκληματίες, που θα είναι σίγουρα βήματα μπροστά από τους πολίτες. Το τονίζω με κεφαλαία γράμματα, πρέπει να ενημερώνουμε και να προστατεύουμε με κάθε τρόπο τα παιδιά από διαδικτυακούς κινδύνους. Ποτέ δεν ξέρουμε, ποιος μπορεί να παρακολουθεί τις συνομιλίες τους. Επίσης, στην Ελλάδα διαδικτυακές απάτες γίνονται και με τη χρήση τηλεφωνικής επικοινωνίας των θυτών με τα θύματα», τονίζει ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Ο covid-19 έφερε άνθηση στο κυβερνοέγκλημα
Άνθηση στο κυβερνοέγκλημα έφερε, κατά τον κ. Μποζίνη, η πανδημία του κορονοϊού. Αυτό διότι γίνονταν κάθε μέρα πάρα πολλές συναλλαγές διαδικτυακά.
Μάλιστα, όπως αναφέρει ο επίκουρος καθηγητής, είναι η πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πραγματοποίησε την περίοδο του κορονοϊού παγκόσμιο συνέδριο για τα fake news.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα