«Είμαστε εκατομμύρια. Δείτε πόσοι είμαστε εδώ και σε όλο τον κόσμο σήμερα. Δυνατοί και ενωμένοι, φωνάζουμε με μια φωνή. Κανένας άλλος δολοφονημένος από το κράτος. Κανένα έγκλημα, καμία ενοχή. Η ελληνική ψυχή μόνο λάμπει και μας οδηγεί», όπως είπε χαρακτηριστικά από το βήμα η Μαρία Καρυστιανού.
Χιλιάδες πολίτες φώναξαν για δικαιοσύνη
Σε άλλο σημείο, η «μητέρα των Τεμπών», είπε «έχω ελάχιστο οξυγόνο», δακρύζοντας και με το πλήθος να φωνάζει «δολοφόνοι». Στο κάλεσμα, που ξεκίνησε μέσα από τα σόσιαλ μίντια, ανταποκρίθηκαν χιλιάδες πολίτες όλων των ηλικιών. Μικροί και μεγάλοι έδωσαν βροντερό «παρών» στην Πλατεία Συντάγματος, φωνάζοντας για δικαιοσύνη. Είναι γεγονός πως το Σύνταγμα γέμισε ασφυκτικά από πολίτες που ήθελαν να στείλουν μήνυμα προς την κυβέρνηση και τις δικαστικές Αρχές ότι η συγκάλυψη δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Αίτημα όλων η απόδοση ευθυνών και η αξιοποίηση των στοιχείων που ήδη υπάρχουν, προκειμένου να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση. Δύο χρόνια μετά την τραγωδία που συγκλόνισε όλο τον πλανήτη, κανένας δεν βρίσκεται στη φυλακή και η «λίστα» των κατηγορούμενων δεν περιλαμβάνει πολιτικά πρόσωπα. Οι 57 ψυχές που χάθηκαν αναζητούν δικαίωση και σήμερα είχαν μαζί τους χιλιάδες ανθρώπους που ένωσαν τις φωνές τους σε πλατείες όλης της χώρας, αλλά και του εξωτερικού, με το σύνθημα «Δεν έχω οξυγόνο».
Τα ηχητικά που είδαν το φως της δημοσιότητας πριν από λίγες ημέρες στάθηκαν η αιτία για να βγει ο κόσμος στους δρόμους και να ζητήσει «δικαιοσύνη εδώ και τώρα». Είναι η πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια που υπήρξε μαζικός ξεσηκωμός των πολιτών και ενδεικτικό της τροπής που πήραν τα πράγματα είναι ότι οι συγκεντρώσεις ξεπέρασαν τα ελληνικά σύνορα. Ο κόσμος απαίτησε να σταματήσει η συγκάλυψη και να κάνουν οι δικαστικές Αρχές το έργο τους, για να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.
Η Πλατεία Συντάγματος είχε γεμίσει πολύ νωρίτερα από τις 12 το μεσημέρι, με τους συρμούς του Μετρό να είναι γεμάτοι με κόσμο. Μπροστά από τη Βουλή στήθηκε μια εξέδρα, με τους συγγενείς των θυμάτων να συγκλονίζουν με τις ομιλίες τους. Η ατμόσφαιρα εξ αρχής ήταν βαριά, με τα δακρυσμένα μάτια χιλιάδων πολιτών να δείχνουν ότι άπαντες αντιλαμβάνονται το τι συνέβη στα Τέμπη και το δράμα που βιώνουν όσοι έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους.
Η κυβέρνηση βρέθηκε στο επίκεντρο των τοποθετήσεων όσων μίλησαν, ενώ άπαντες ζήτησαν «οξυγόνο», με αφορμή και τα ηχητικά από τα Τέμπη.
Συγκέντρωση για τα Τέμπη στη Θεσσαλονίκη
«Κάποιοι δεν είμαστε σίγουροι τι θάψαμε» - Συγκλόνισε η Μαρία Καρυστιανού
Η Μαρία Καρυστιανού με μια συγκλονιστική ομιλία ανέδειξε όλα όσα έχουν γίνει την τελευταία διετία γύρω από την υπόθεση των Τεμπών, ενώ δεν έκρυψε τη συγκίνησή της για την παρουσία του κόσμου. Παράλληλα, έστρεψε τα βέλη της προς την πολιτική και δικαστική εξουσία, ξεκαθαρίζοντας ότι οι συγγενείς των θυμάτων, έχοντας στο πλευρό τους τον κόσμο, δεν θα σταματήσουν μέχρι να δικαιωθούν οι ψυχές των νεκρών. «Μέχρι τέλους. Δεν έχω οξυγόνο. Το ακούσαμε στο ηχητικό από την άτυχη κοπέλα πριν πεθάνει. Δεν ξέρω πόσες φορές είπα ότι η ζωή μου άλλαξε και βυθίστηκε στον πόνο. Κοιτούσαμε τους ενόχους πολιτικούς να ξεφεύγουν από τις ευθύνες τους. Τους κοιτούσαμε να μας κουνάνε το χέρι και να μας ρωτάνε γιατί δεν πονάμε βουβά. Εκπλήσσονται που αισθανόμαστε ίσοι με εκείνους. Θέλουμε την τιμωρία όλων, όσο ψηλά και αν βρίσκονται. Διαβάσαμε για όλα τα προβλήματα στον Σιδηρόδρομο, τις ψεύτικες άδειες λειτουργίας, τα ρουσφέτια. Είναι ντροπή. Ποια τα συμφέροντα που κράτησαν πίσω την ανάπτυξη του σιδηρόδρομου στην Ελλάδα παρά τα τεράστια κονδύλια; Μήπως υπάρχει μια σκόπιμη απαξίωση για να μην επιλέγεται από την πλειοψηφία των πολιτών; Γνώριζαν τον κίνδυνο και αναλάμβαναν το ρίσκο του θανάτου. Έπαιζαν τις ζωές μας στη ρωσική ρουλέτα. Όπως ειπώθηκε τα τρένα συγκρούστηκαν και εκτροχιάστηκαν, ενώ ήταν σε χειρότερες συνθήκες από αυτές που παραλείφθηκαν το 2019. Αυτό που ακολούθησε την τραγωδία ήταν σοκαριστικό. Βλέπουμε τη μεγαλύτερη κομπίνα συγκάλυψης. Κάηκαν ζωντανοί 30 επιβάτες. Ακούσαμε μέσα στις πρώτες 24 ώρες από επίσημα χείλη ότι όλα οφείλονται σε ανθρώπινο λάθος και τρεις εβδομάδες μετά δηλώθηκε ότι τίποτα δεν μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία. Δύο χρόνια μετά έχουμε μόνο παραποιήσεις στοιχείων.
Υπάλληλοι του ΟΣΕ σε θέσεις - κλειδιά και γνώστες πολλών, σκοτώθηκαν. Μια εξεταστική - παρωδία έβγαλε αθώο τον πρώην υπουργό. Μας λένε να έχουμε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Η Δικαιοσύνη έστειλε τις δισκογραφίες στη Βουλή αλλά ο πρόεδρος της Βουλής τις κράτησε στα συρτάρια του, για να πάρει μεγαλύτερη θέση. Τώρα αναβαθμίζεται. Ξεφτιλίζει τον θεσμό του ΠτΔ. Αυτό που ακούστηκε στο ηχητικό είναι η αλήθεια μας. Η καθημερινότητά μας. Δεν έχουμε οξυγόνο. Δυσκολευόμαστε να αναπνεύσουμε τον αέρα της διαφθοράς. Τα οστά των παιδιών μας, ίσως είναι ακόμα διάσπαρτα σε κάποια περιοχή ή τα έφαγαν τα σκυλιά. Δύο χρόνια μετά ο ανακριτής δεν ερευνά τι προκάλεσε την έκρηξη. Δεν άφησαν τους ιατροδικαστές να κάνουν τη δουλειά τους. Δεν έγινε αυτοψία ή τοξικολογικές εξετάσεις. Κάποιοι δεν είμαστε σίγουροι τι θάψαμε. Απέρριψαν το αίτημα για εκταφή, φοβούμενοι τις αποκαλύψεις. Το Χημείο του Κράτους παρουσίασε ως αιτία πυρκαγιάς τα έλαια. Έχω ελάχιστο οξυγόνο. Η έκρηξη και η πυρκαγιά από τα χημικά τους ρούφηξε το οξυγόνο, καίγοντας τα θύματα. Ήταν ζωντανοί μετά την έκρηξη. Η πυρκαγιά προκλήθηκε από το παράνομο φορτίο των χημικών. Για τρία ολόκληρα λεπτά εγκλωβισμένοι περίμεναν να πεθάνουν.
Ο ανακριτής αρνείται να διατάξει έρευνα για τα χημικά, παρά τα αδιάσειστα στοιχεία. Από που αντλεί τη δύναμη να θάβει όλα αυτά και να μην εκτελεί το καθήκον του; Γιατί δεν διατάζει έρευνα; Αν αυτό δεν είναι η επιτομή της κατάχρησης εξουσίας από έναν ανώτερο δικαστικό, τότε τι είναι; Όταν γίνει έρευνα και αποδειχθεί το παράνομο χημικό φορτίο, οι ιθύνοντες που κέρδιζαν εκατομμύρια από τη μεταφορά του, θα καθίσουν στο σκαμνί για δολοφονία. Κατανοούμε πλήρως γιατί έγινε το μπάζωμα, η συγκάλυψη, η κοροϊδία, η συνεχής επίθεση και η δολοφονία χαρακτήρων. Δεν είμαστε πλέον μόνοι μας. Ήμασταν όλοι επιβάτες σε εκείνο το τρένο. Είμαστε μια ψυχή, μια καρδιά που χτυπά ρυθμικά και δυνατά. Προσδοκούμε η Δικαιοσύνη να μας κοιτάξει κατάματα. Οι πολίτες αφυπνίστηκαν, δεν μας αγγίζει η κοροϊδία. Κοιτάμε το κακό από ψηλά και δεν το φοβόμαστε. Εμπιστευομαστε τη δύναμη που συνοδεύει το φως και την αλήθεια, είμαστε πολλοί.
Όλα στο φως. Ξέρουμε καλά ότι σύμφωνα με τον θεϊκό νόμο, είναι αδύνατον να βλάψει ο χειρότερος τον καλύτερο. Καταφέρνουν μόνο να μας δυναμώνουν. Είμαστε εκατομμύρια. Δείτε πόσοι είμαστε εδώ και σε όλο τον κόσμο σήμερα. Δυνατοί και ενωμένοι, φωνάζουμε με μια φωνή. Κανένας άλλος δολοφονημένος από το κράτος. Κανένα έγκλημα, καμία ενοχή. Η ελληνική ψυχή μόνο λάμπει και μας οδηγεί. Αγαπημένα μας παιδιά, εσάς που σας κρατάμε σφιχτά στην αγκαλιά μας, αλλά και εσάς που σας αγκαλιάζουμε μόνο στα όνειρα, θα φτιάξουμε το μέλλον που σας ταιριάζει. Θα φτιάξουμε μια κοινωνία όπου θα αναπνέουμε ελεύθερα, θα βρούμε το χαμένο οξυγόνο. Χαίρομαι που επιτέλους ενωθήκαμε».
Οι σπαρακτικές κραυγές των συγγενών - «Η αλήθεια θα λάμψει»
Το κέντρο της Αθήνας κατακλύστηκε από κόσμο, από ανθρώπους κάθε ηλικίας, οι οποίοι ένωσαν τις φωνές τους για να ζητήσουν δικαιοσύνη για τους 57 νεκρούς των Τεμπών. Πολλοί κρατούσαν στα χέρια τους πλακάτ και πανό με συνθήματα, στέλνοντας το μήνυμα προς την κυβέρνηση και τις δικαστικές Αρχές, ότι η τραγωδία της 28ης Φεβρουαρίου 2023 δεν θα ξεχαστεί.
Στην εξέδρα που στήθηκε μπροστά από τη Βουλή μίλησαν συγγενείς των θυμάτων, αλλά και άνθρωποι που θέλουν με τον αγώνα τους να αναδείξουν όλα τα προβλήματα που υπήρχαν -και συνεχίζουν να υπάρχουν στον Σιδηρόδρομο- και κυρίως τη συγκάλυψη που επιχειρείται εδώ και δύο χρόνια.
«Στεκόμαστε εδώ σήμερα, με τις καρδιές μας βαριές και τις ψυχές μας κομματιασμένες. Η κρατική αμέλεια σκότωσε τα παιδιά μας, τα αδέρφια μας, τους γονείς μας, τους φίλους μας. Δεν ήταν ατύχημα, ήταν έγκλημα. Οι ένοχοι κυκλοφορούν ελεύθεροι, παίρνουν αξιώματα. Ως εδώ πια. Δεν ανεχόμαστε άλλο την πολιτική της μαφίας, την κοροϊδία και την αλαζονεία τους. Δεν ανεχόμαστε να παίζουν με τις ζωές μας. Έχουμε φωνή, δύναμη, δικαιώματα. Έχουμε δικαίωμα για σύγχρονες και ασφαλείς μεταφορές, για μια ανεξάρτητη Δικαιοσύνη που υπηρετεί τον λαό. Έχουμε δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου, χωρίς φίμωση. Να μην σκύβουμε μπροστά στη διαφθορά και την αδικία. Έχουμε δικαίωμα να αποφασίζουμε μόνοι μας για τις ζωές μας, χωρίς να τις καθορίζουν ανεύθυνοι πολιτικοί και εγκληματικές πολιτικές αποφάσεις. Ο κ. Καραμανλής γνώριζε πολύ καλά ότι ο σιδηρόδρομος δεν λειτουργούσε σωστά, αλλά είχε το θράσος να κουνάει το δάχτυλο στη Βουλή. Είναι ντροπή. Διασφαλίζετε την ανασφάλειά μας.
Κύριε Τασούλα ποιος σας έδωσε το δικαίωμα να θάψετε τα Τέμπη στα συρτάρια της Βουλής; Η ευθύνη σας δεν κρύβεται πίσω από αξιώματα. Δεν ζητάμε δικαιοσύνη, απαιτούμε απόδοση ευθυνών σε όσους διαχρονικά υπέγραψαν τη διάλυση του σιδηρόδρομου. Δεν θα αφήσουμε τα ονόματα των παιδιών μας να χαθούν στη λήθη. Δεν θα γίνουμε συνένοχοι στο έγκλημα που έγινε στα Τέμπη. Δεν θα φύγουμε από δω αν δεν δικαιωθούν οι δικοί μας άνθρωποι. Όλοι μαζί θα φέρουμε την αλλαγή. Η αλήθεια θα λάμψει», τόνισε η Μιρέλα Ρούτσι, που στα Τέμπη έχασε τον γιο της Ντένις.
«Σκότωσαν την κόρη μου στις 28/2/2023. Τη σκότωσαν οι διεφθαρμένοι πολιτικοί, οι διεφθαρμένοι δημόσιοι λειτουργοί, οι επιχειρηματίες των δημοσίων έργων που παίρνουν λεφτά χωρίς να αποδίδουν έργο. Τη σκότωσαν μαζί με 56 ακόμα ανθρώπους. Θέλω να κάνω μια αγκαλιά σε όλους σας που είστε εδώ σήμερα, αλλά και στους Έλληνες της διασποράς που σήμερα ξεσηκώθηκαν βλέποντας την αδικία να καλύπτει τη χώρα τους. Περαστικά στον Γεράσιμο, που δίνει μάχη στο Μιλάνο για τη ζωή του. Μια μεγάλη αγκαλιά στα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στο Νόβι Σαντ. Στέλνουμε μια δυνατή κραυγή αγωνίας για να σταματήσουν οι πόλεμοι στη γειτονιά μας. Δεν είχα φανταστεί ποτέ ότι θα μιλούσα από ένα τέτοιο βήμα για ένα από τα παιδιά μας. Το ορκίστηκα για την ψυχούλα της Αναστασίας μου. Μιλάω για το άδικο στους ανθρώπους και εκείνη τα λέει στον Θεό. Δύο χρόνια συμπληρώνονται από τα Τέμπη και όλοι είναι στα σπίτια τους. Σαν να μην έγινε τίποτα, ποτέ. Σαν να μην έφταιξαν οι συμβάσεις του κράτους που δεν ολοκληρώθηκαν. Σαν να μην υπήρξε το ξεμπάζωμα και το μπάζωμα. Σαν να μην υπήρξε εξαφάνιση των στοιχείων και των βίντεο. Η συγκάλυψη με όλη την κυβερνητική αξιοπρέπεια. Στην Ελλάδα όλα ζάχαρη, όπως λέει ο σημερινός υπουργός Υγείας. Ο οποίος είχε πει ότι αν λέγαμε ότι τα τρένα δεν είναι ασφαλή, δεν θα έμπαινε κανένας μέσα. Ήταν προμελετημένο έγκλημα. Ήξεραν και δεν έκαναν τίποτα να το αποτρέψουν.
Στη Σερβία συνελήφθησαν όλοι οι υπεύθυνοι. Στη χώρα μας την πρωτιά κατέχουν οι επενδύσεις που αφορούν λίγους. Στη χώρα που γέννησε τη δημοκρατία, την ισότητα και τη δικαιοσύνη ξεχάστηκαν όλα. Κυβερνά το άδικο, το σκοτάδι, η ευθυνοφοβία. Θέλουν να κλέψουν, να σκοτώσουν, να κρύψουν, αλλά να μην τιμωρηθούν. Εργαλειοποιούν τα πάντα για να μην υπάρχει εμπόδιο στα σχέδιά τους. Το σκοτάδι να γίνει φως. Το άδικο να γίνει δίκαιο. Το ψέμα να γινει αλήθεια. Ζητάμε την αναβάθμιση των κατηγοριών σε κακουργήματα. Ζητάμε άρση ασυλίας από όλα τα πολιτικά πρόσωπα που έχουν ευθύνη. Να πάρουμε πίσω το οξυγόνο που στέρησαν από τα παιδιά μας. Δεν θα σταματήσουμε, δεν θα κουραστούμε. Καλή δύναμη σε όλους», επισήμανε ο Ηλίας Παπαγγελής, πατέρας της Αναστασίας.
Ακολούθως, στο βήμα ανέβηκε ο Βασίλης Χατζηχαραλάμπους, πατέρας του Παναγιώτη, ο οποίος με μια σύντομη τοποθέτησή του, έδωσε το στίγμα για τη σημασία των κινητοποιήσεων σε πλατείες της Ελλάδας και του εξωτερικού. «Είμαι ο πατέρας του 29χρονου Παναγιώτη που χάθηκε. Μας γεμίζετε ελπίδα και δύναμη να συνεχίσουμε. Δεν θέλω να πω πολλά, αλλά να κάνω μια ευχή. Οι φοιτητές του Πολυτεχνείου ήταν η σπίθα για τη μεταπολίτευση. Τα Τέμπη να γίνουν η σπίθα για να αλλάξει η πατρίδα μας».
«Τα ονόματα των θυμάτων θα είναι γραμμένα στο άγαλμα του Αγνώστου Στρατιώτη» - Συγκίνησε η επιζήσασα που μίλησε και με νοηματική
Εκτός από τους συγγενείς των θυμάτων, στο βήμα ανέβηκε και η Κατερίνα Αντωνοπούλου, η οποία επέβαινε στο δεύτερο βαγόνι και κατόρθωσε να σωθεί.
«Δεν θέλω να μιλήσω μόνο στα ελληνικά, αλλά και στη νοηματική για να καταλάβουν όλοι αυτό που θέλω να πω. Πριν δύο χρόνια εγώ μαζί με τον γάτο μου ήμασταν στο δεύτερο βαγόνι στα Τέμπη. Ήμασταν μαζί, τον είχα στα πόδια μου, να μου μιλάει, να νιαουρίζει. Θυμάμαι να περπατάω από βαγόνι σε βαγόνι και να βλέπω όλα αυτά τα παιδιά. Θυμάμαι όλα τα πρόσωπα, γιατί μίλησα με όλα εκείνα τα παιδιά. Προσπαθούσα να περπατήσω μαζί τους εκεί στα Τέμπη. Το βαγόνι αναποδογύρισε. Πιάσαμε φωτιά, έγινε έκρηξη. Μπόρεσα να πηδήξω και να βγω από τις φωτιές. Ο γάτος μου δεν μπόρεσε να βγει. Τα παιδιά μας, οι φίλοι μας, η οικογένειά μας δεν μπόρεσαν. Όλοι νόμιζαν ότι τα τρένα είναι ασφαλή. Δεν μπορώ να σκεφτώ γιατί δεν μας σκέφτηκαν εμάς, εσάς. Όλοι μπορούσαμε να είμαστε μέσα σε αυτό το τρένο. Όταν πήδηξα και αντίκρισα τους τραυματισμένους, γνώρισα μια νέα οικογένεια. Τότε κατάλαβα ότι μπορώ και θέλω να βοηθήσω. Θέλω να βοηθήσω, χαίρομαι να βοηθάω. Έμεινα εκεί μέχρι την τελευταία ώρα. Δεν το λέω για ακούσω μπράβο. Το λέω γιατί όλοι μας πρέπει να μένουμε εκεί, πρέπει να θυμόμαστε γιατί είμαστε εδώ σήμερα. Αυτοί οι άνθρωποι δεν σκότωσαν εμένα, αλλά σκότωσαν τα παιδιά μας. Τα ονόματά τους θα είναι γραμμένα στο άγαλμα του Αγνώστου Στρατιώτη. Θέλω να θυμάστε εκείνα τα παιδιά», υπογράμμισε φανερά συγκινημένη η επιζήσασα του δεύτερου βαγονιού.
«Αρκετά με τη συγκάλυψη, ως εδώ!» - Φοιτητές στέλνουν μήνυμα στις αρμόδιες Αρχές
Από εκεί και πέρα, ο λόγος δόθηκε και σε νέα παιδιά, που ενώνουν τις δυνάμεις τους για να φωνάξουν δυνατά για δικαιοσύνη. Στην εξέδρα μπροστά από τη Βουλή ανέβηκε η Έλλη Πιπερίδη, φοιτήτρια νομικής.
«Θέλουν να κρυφτούν, μέχρι το θέμα να ξεχαστεί και να μην πάρει διαστάσεις. Πρόκειται για κρατική δολοφονία γιατί γνώριζαν για τα προβλήματα. Η εξουσία θεωρεί ότι η ασφάλεια των ανθρώπων δεν μπορεί να μπαίνει πάνω από τα κέρδη. Είναι έγκλημα γιατί εν έτει 2023 δεν μπορούσαν να δουν ότι δύο τρένα θα συγκρουστούν. Πέθαναν άνθρωποι λόγω των εκρηκτικών υλών στα τρένα. Τα θύματα δολοφονούνται ξανά και ξανά. Δολοφονείται η αλήθεια. Η κυβέρνηση προχώρα σε συγκάλυψη. Ο κρατικός μηχανισμός δεν απέτρεψε το έγκλημα στα Τέμπη, αλλά λειτούργησε εξαιρετικά για να καλύψει τους ενόχους. Δύο χρόνια μετά, αποτελεί πάλι προτεραιότητα το συμφέρον των εταιρειών. Όλα σκοντάφτουν στους νόμους των οικονομικά ισχυρών. Εμείς ως νέα γενιά είδαμε τους εαυτούς μας στα παιδιά που σκοτώθηκαν. Είδαμε πως τα όνειρα έγιναν συντρίμμια μέσα σε λίγα λεπτά. Σκεφτήκαμε ότι μπορούσαμε να είμαστε εμείς στη θέση τους. Κουβαλάμε στους ώμους μας τις δικές τους προσδοκίες.
Πρέπει να αγωνιστούμε, γι' αυτό είμαστε εδώ σήμερα. Τα συμφέροντα είναι ισχυρά, αλλά θα απαιτήσουμε δικαιοσύνη μέχρι τέλους. Ειδικά για εμάς που σπουδάζουμε νομική, έχει ένα παραπάνω βάρος. Μας μιλούν για μια αμερόληπτη δικαιοσύνη, η οποία ξαφνικά δεν βρίσκει τον τρόπο να τιμωρήσει τους ισχυρούς. Είμαστε πολλοί και έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Έχουμε 57 ψυχές στην καρδιά μας και δεν θα σταματήσουμε αν δεν έρθει η δικαίωση. Πρέπει όλοι να πληρώσουν. Το χρωστάμε στα θύματα και σε όλη την κοινωνία. Η νεολαία αξίζει ένα καλύτερο παρόν και μέλλον. Χωρίς φτώχεια, ανασφάλεια και πολέμους. Η θλίψη μας θα γίνει οργή και η οργή θα γίνει ποτάμι για να πνίξει όλους τους ενόχους. Αυτό που γίνεται σήμερα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, δεν θα μείνει στη σημερινή μέρα. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να έχουμε οξυγόνο και να μπορούμε να ανασάνουμε», σημείωσε η Έλλη Πιπερίδη, με τον κόσμο να ξεσπά σε χειροκροτήματα.
Ο φοιτητής της ΑΣΟΕΕ, Παναγιώτης Σπηλιόπουλος, υπογράμμισε ότι οι πολίτες, όλοι μαζί, μπορούν να στείλουν το μήνυμα ότι το έγκλημα δεν θα συγκαλυφθεί. «Είμαστε εδώ για όλα τα θύματα, γιατί δεν ξεχνάμε τις κραυγές στο βαγόνι, τα όσα έλεγαν οι υπουργοί, τα ψέματα για το χάλι των σιδηροδρόμων. Η ανατριχίλα έγινε δάκρυα, ξέσπασμα οργής, απόφαση αγώνα. Είμαστε εδώ γιατί δεν συγχωρούμε την εταιρεία που βγάζει κέρδη στις ράγες, το κράτος του εγκλήματος και της υποκρισίας, τη σημερινή και την προηγούμενη κυβέρνηση που υπέγραψαν την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας. Είμαστε εδώ γιατί δεν συγχωρούμε την κυβέρνηση. Η Δικαιοσύνη τρέχει να βγάλει παράνομες τις απεργίες των μηχανοδηγών που διαμαρτύρονται για την ασφάλεια στα τρένα. Δεν έχουμε οξυγόνο. Μόνο εμείς μπορούμε να πούμε ότι το έγκλημα στα Τέμπη δεν θα συγκαλυφθεί. Έχουμε δώσει υπόσχεση να φτάσουμε στον προορισμό μας. Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας. Η ζωή θα νικήσει».
«Η φωνή μας ενώνεται με χιλιάδες άλλες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, της Ευρώπης και του κόσμου. Η καρδιά της κοινωνίας χτυπά δυνατά. Βρισκόμαστε εδώ για να τιμήσουμε τη μνήμη όσων χάθηκαν και να απαιτήσουμε δικαιοσύνη. Ήταν ένα έγκλημα που γεννήθηκε από την ανευθυνότητα και τη διαφθορά. Ζητάμε αλήθεια, ζητάμε αλλαγή. Δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι 30 άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί εξαιτίας ενός χημικού φορτίου. Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι οι δικογραφίες θάβονται στα συρτάρια της Βουλής, ενώ οι υπεύθυνοι συνεχίζουν τις καριέρες τους. Απαιτούμε ανεξάρτητη έρευνα για την έκρηξη του παράνομου φορτίου. Σήμερα σε κάθε γωνιά του πλανήτη ο λαός λέει "φτάνει πια". Δεν έχουμε άλλο οξυγόνο. Αυτός ο αγώνας δεν είναι μόνος για τους νεκρούς μας, αλλά και για τους ζωντανούς που αξίζουν ένα καλύτερο μέλλον. Όλοι μαζί μπορούμε, δεν γονατίζουμε. Ας κάνουμε τον πόνο μας δύναμη και τη φωνή μας όπλο.
«Κάποιοι δεν είμαστε σίγουροι τι θάψαμε» - Συγκλόνισε η Μαρία Καρυστιανού
Η Μαρία Καρυστιανού με μια συγκλονιστική ομιλία ανέδειξε όλα όσα έχουν γίνει την τελευταία διετία γύρω από την υπόθεση των Τεμπών, ενώ δεν έκρυψε τη συγκίνησή της για την παρουσία του κόσμου. Παράλληλα, έστρεψε τα βέλη της προς την πολιτική και δικαστική εξουσία, ξεκαθαρίζοντας ότι οι συγγενείς των θυμάτων, έχοντας στο πλευρό τους τον κόσμο, δεν θα σταματήσουν μέχρι να δικαιωθούν οι ψυχές των νεκρών. «Μέχρι τέλους. Δεν έχω οξυγόνο. Το ακούσαμε στο ηχητικό από την άτυχη κοπέλα πριν πεθάνει. Δεν ξέρω πόσες φορές είπα ότι η ζωή μου άλλαξε και βυθίστηκε στον πόνο. Κοιτούσαμε τους ενόχους πολιτικούς να ξεφεύγουν από τις ευθύνες τους. Τους κοιτούσαμε να μας κουνάνε το χέρι και να μας ρωτάνε γιατί δεν πονάμε βουβά. Εκπλήσσονται που αισθανόμαστε ίσοι με εκείνους. Θέλουμε την τιμωρία όλων, όσο ψηλά και αν βρίσκονται. Διαβάσαμε για όλα τα προβλήματα στον Σιδηρόδρομο, τις ψεύτικες άδειες λειτουργίας, τα ρουσφέτια. Είναι ντροπή. Ποια τα συμφέροντα που κράτησαν πίσω την ανάπτυξη του σιδηρόδρομου στην Ελλάδα παρά τα τεράστια κονδύλια; Μήπως υπάρχει μια σκόπιμη απαξίωση για να μην επιλέγεται από την πλειοψηφία των πολιτών; Γνώριζαν τον κίνδυνο και αναλάμβαναν το ρίσκο του θανάτου. Έπαιζαν τις ζωές μας στη ρωσική ρουλέτα. Όπως ειπώθηκε τα τρένα συγκρούστηκαν και εκτροχιάστηκαν, ενώ ήταν σε χειρότερες συνθήκες από αυτές που παραλείφθηκαν το 2019. Αυτό που ακολούθησε την τραγωδία ήταν σοκαριστικό. Βλέπουμε τη μεγαλύτερη κομπίνα συγκάλυψης. Κάηκαν ζωντανοί 30 επιβάτες. Ακούσαμε μέσα στις πρώτες 24 ώρες από επίσημα χείλη ότι όλα οφείλονται σε ανθρώπινο λάθος και τρεις εβδομάδες μετά δηλώθηκε ότι τίποτα δεν μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία. Δύο χρόνια μετά έχουμε μόνο παραποιήσεις στοιχείων.
Υπάλληλοι του ΟΣΕ σε θέσεις - κλειδιά και γνώστες πολλών, σκοτώθηκαν. Μια εξεταστική - παρωδία έβγαλε αθώο τον πρώην υπουργό. Μας λένε να έχουμε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Η Δικαιοσύνη έστειλε τις δισκογραφίες στη Βουλή αλλά ο πρόεδρος της Βουλής τις κράτησε στα συρτάρια του, για να πάρει μεγαλύτερη θέση. Τώρα αναβαθμίζεται. Ξεφτιλίζει τον θεσμό του ΠτΔ. Αυτό που ακούστηκε στο ηχητικό είναι η αλήθεια μας. Η καθημερινότητά μας. Δεν έχουμε οξυγόνο. Δυσκολευόμαστε να αναπνεύσουμε τον αέρα της διαφθοράς. Τα οστά των παιδιών μας, ίσως είναι ακόμα διάσπαρτα σε κάποια περιοχή ή τα έφαγαν τα σκυλιά. Δύο χρόνια μετά ο ανακριτής δεν ερευνά τι προκάλεσε την έκρηξη. Δεν άφησαν τους ιατροδικαστές να κάνουν τη δουλειά τους. Δεν έγινε αυτοψία ή τοξικολογικές εξετάσεις. Κάποιοι δεν είμαστε σίγουροι τι θάψαμε. Απέρριψαν το αίτημα για εκταφή, φοβούμενοι τις αποκαλύψεις. Το Χημείο του Κράτους παρουσίασε ως αιτία πυρκαγιάς τα έλαια. Έχω ελάχιστο οξυγόνο. Η έκρηξη και η πυρκαγιά από τα χημικά τους ρούφηξε το οξυγόνο, καίγοντας τα θύματα. Ήταν ζωντανοί μετά την έκρηξη. Η πυρκαγιά προκλήθηκε από το παράνομο φορτίο των χημικών. Για τρία ολόκληρα λεπτά εγκλωβισμένοι περίμεναν να πεθάνουν.
Ο ανακριτής αρνείται να διατάξει έρευνα για τα χημικά, παρά τα αδιάσειστα στοιχεία. Από που αντλεί τη δύναμη να θάβει όλα αυτά και να μην εκτελεί το καθήκον του; Γιατί δεν διατάζει έρευνα; Αν αυτό δεν είναι η επιτομή της κατάχρησης εξουσίας από έναν ανώτερο δικαστικό, τότε τι είναι; Όταν γίνει έρευνα και αποδειχθεί το παράνομο χημικό φορτίο, οι ιθύνοντες που κέρδιζαν εκατομμύρια από τη μεταφορά του, θα καθίσουν στο σκαμνί για δολοφονία. Κατανοούμε πλήρως γιατί έγινε το μπάζωμα, η συγκάλυψη, η κοροϊδία, η συνεχής επίθεση και η δολοφονία χαρακτήρων. Δεν είμαστε πλέον μόνοι μας. Ήμασταν όλοι επιβάτες σε εκείνο το τρένο. Είμαστε μια ψυχή, μια καρδιά που χτυπά ρυθμικά και δυνατά. Προσδοκούμε η Δικαιοσύνη να μας κοιτάξει κατάματα. Οι πολίτες αφυπνίστηκαν, δεν μας αγγίζει η κοροϊδία. Κοιτάμε το κακό από ψηλά και δεν το φοβόμαστε. Εμπιστευομαστε τη δύναμη που συνοδεύει το φως και την αλήθεια, είμαστε πολλοί.
Όλα στο φως. Ξέρουμε καλά ότι σύμφωνα με τον θεϊκό νόμο, είναι αδύνατον να βλάψει ο χειρότερος τον καλύτερο. Καταφέρνουν μόνο να μας δυναμώνουν. Είμαστε εκατομμύρια. Δείτε πόσοι είμαστε εδώ και σε όλο τον κόσμο σήμερα. Δυνατοί και ενωμένοι, φωνάζουμε με μια φωνή. Κανένας άλλος δολοφονημένος από το κράτος. Κανένα έγκλημα, καμία ενοχή. Η ελληνική ψυχή μόνο λάμπει και μας οδηγεί. Αγαπημένα μας παιδιά, εσάς που σας κρατάμε σφιχτά στην αγκαλιά μας, αλλά και εσάς που σας αγκαλιάζουμε μόνο στα όνειρα, θα φτιάξουμε το μέλλον που σας ταιριάζει. Θα φτιάξουμε μια κοινωνία όπου θα αναπνέουμε ελεύθερα, θα βρούμε το χαμένο οξυγόνο. Χαίρομαι που επιτέλους ενωθήκαμε».
Οι σπαρακτικές κραυγές των συγγενών - «Η αλήθεια θα λάμψει»
Το κέντρο της Αθήνας κατακλύστηκε από κόσμο, από ανθρώπους κάθε ηλικίας, οι οποίοι ένωσαν τις φωνές τους για να ζητήσουν δικαιοσύνη για τους 57 νεκρούς των Τεμπών. Πολλοί κρατούσαν στα χέρια τους πλακάτ και πανό με συνθήματα, στέλνοντας το μήνυμα προς την κυβέρνηση και τις δικαστικές Αρχές, ότι η τραγωδία της 28ης Φεβρουαρίου 2023 δεν θα ξεχαστεί.
Στην εξέδρα που στήθηκε μπροστά από τη Βουλή μίλησαν συγγενείς των θυμάτων, αλλά και άνθρωποι που θέλουν με τον αγώνα τους να αναδείξουν όλα τα προβλήματα που υπήρχαν -και συνεχίζουν να υπάρχουν στον Σιδηρόδρομο- και κυρίως τη συγκάλυψη που επιχειρείται εδώ και δύο χρόνια.
«Στεκόμαστε εδώ σήμερα, με τις καρδιές μας βαριές και τις ψυχές μας κομματιασμένες. Η κρατική αμέλεια σκότωσε τα παιδιά μας, τα αδέρφια μας, τους γονείς μας, τους φίλους μας. Δεν ήταν ατύχημα, ήταν έγκλημα. Οι ένοχοι κυκλοφορούν ελεύθεροι, παίρνουν αξιώματα. Ως εδώ πια. Δεν ανεχόμαστε άλλο την πολιτική της μαφίας, την κοροϊδία και την αλαζονεία τους. Δεν ανεχόμαστε να παίζουν με τις ζωές μας. Έχουμε φωνή, δύναμη, δικαιώματα. Έχουμε δικαίωμα για σύγχρονες και ασφαλείς μεταφορές, για μια ανεξάρτητη Δικαιοσύνη που υπηρετεί τον λαό. Έχουμε δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου, χωρίς φίμωση. Να μην σκύβουμε μπροστά στη διαφθορά και την αδικία. Έχουμε δικαίωμα να αποφασίζουμε μόνοι μας για τις ζωές μας, χωρίς να τις καθορίζουν ανεύθυνοι πολιτικοί και εγκληματικές πολιτικές αποφάσεις. Ο κ. Καραμανλής γνώριζε πολύ καλά ότι ο σιδηρόδρομος δεν λειτουργούσε σωστά, αλλά είχε το θράσος να κουνάει το δάχτυλο στη Βουλή. Είναι ντροπή. Διασφαλίζετε την ανασφάλειά μας.
Κύριε Τασούλα ποιος σας έδωσε το δικαίωμα να θάψετε τα Τέμπη στα συρτάρια της Βουλής; Η ευθύνη σας δεν κρύβεται πίσω από αξιώματα. Δεν ζητάμε δικαιοσύνη, απαιτούμε απόδοση ευθυνών σε όσους διαχρονικά υπέγραψαν τη διάλυση του σιδηρόδρομου. Δεν θα αφήσουμε τα ονόματα των παιδιών μας να χαθούν στη λήθη. Δεν θα γίνουμε συνένοχοι στο έγκλημα που έγινε στα Τέμπη. Δεν θα φύγουμε από δω αν δεν δικαιωθούν οι δικοί μας άνθρωποι. Όλοι μαζί θα φέρουμε την αλλαγή. Η αλήθεια θα λάμψει», τόνισε η Μιρέλα Ρούτσι, που στα Τέμπη έχασε τον γιο της Ντένις.
«Σκότωσαν την κόρη μου στις 28/2/2023. Τη σκότωσαν οι διεφθαρμένοι πολιτικοί, οι διεφθαρμένοι δημόσιοι λειτουργοί, οι επιχειρηματίες των δημοσίων έργων που παίρνουν λεφτά χωρίς να αποδίδουν έργο. Τη σκότωσαν μαζί με 56 ακόμα ανθρώπους. Θέλω να κάνω μια αγκαλιά σε όλους σας που είστε εδώ σήμερα, αλλά και στους Έλληνες της διασποράς που σήμερα ξεσηκώθηκαν βλέποντας την αδικία να καλύπτει τη χώρα τους. Περαστικά στον Γεράσιμο, που δίνει μάχη στο Μιλάνο για τη ζωή του. Μια μεγάλη αγκαλιά στα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στο Νόβι Σαντ. Στέλνουμε μια δυνατή κραυγή αγωνίας για να σταματήσουν οι πόλεμοι στη γειτονιά μας. Δεν είχα φανταστεί ποτέ ότι θα μιλούσα από ένα τέτοιο βήμα για ένα από τα παιδιά μας. Το ορκίστηκα για την ψυχούλα της Αναστασίας μου. Μιλάω για το άδικο στους ανθρώπους και εκείνη τα λέει στον Θεό. Δύο χρόνια συμπληρώνονται από τα Τέμπη και όλοι είναι στα σπίτια τους. Σαν να μην έγινε τίποτα, ποτέ. Σαν να μην έφταιξαν οι συμβάσεις του κράτους που δεν ολοκληρώθηκαν. Σαν να μην υπήρξε το ξεμπάζωμα και το μπάζωμα. Σαν να μην υπήρξε εξαφάνιση των στοιχείων και των βίντεο. Η συγκάλυψη με όλη την κυβερνητική αξιοπρέπεια. Στην Ελλάδα όλα ζάχαρη, όπως λέει ο σημερινός υπουργός Υγείας. Ο οποίος είχε πει ότι αν λέγαμε ότι τα τρένα δεν είναι ασφαλή, δεν θα έμπαινε κανένας μέσα. Ήταν προμελετημένο έγκλημα. Ήξεραν και δεν έκαναν τίποτα να το αποτρέψουν.
Στη Σερβία συνελήφθησαν όλοι οι υπεύθυνοι. Στη χώρα μας την πρωτιά κατέχουν οι επενδύσεις που αφορούν λίγους. Στη χώρα που γέννησε τη δημοκρατία, την ισότητα και τη δικαιοσύνη ξεχάστηκαν όλα. Κυβερνά το άδικο, το σκοτάδι, η ευθυνοφοβία. Θέλουν να κλέψουν, να σκοτώσουν, να κρύψουν, αλλά να μην τιμωρηθούν. Εργαλειοποιούν τα πάντα για να μην υπάρχει εμπόδιο στα σχέδιά τους. Το σκοτάδι να γίνει φως. Το άδικο να γίνει δίκαιο. Το ψέμα να γινει αλήθεια. Ζητάμε την αναβάθμιση των κατηγοριών σε κακουργήματα. Ζητάμε άρση ασυλίας από όλα τα πολιτικά πρόσωπα που έχουν ευθύνη. Να πάρουμε πίσω το οξυγόνο που στέρησαν από τα παιδιά μας. Δεν θα σταματήσουμε, δεν θα κουραστούμε. Καλή δύναμη σε όλους», επισήμανε ο Ηλίας Παπαγγελής, πατέρας της Αναστασίας.
Ακολούθως, στο βήμα ανέβηκε ο Βασίλης Χατζηχαραλάμπους, πατέρας του Παναγιώτη, ο οποίος με μια σύντομη τοποθέτησή του, έδωσε το στίγμα για τη σημασία των κινητοποιήσεων σε πλατείες της Ελλάδας και του εξωτερικού. «Είμαι ο πατέρας του 29χρονου Παναγιώτη που χάθηκε. Μας γεμίζετε ελπίδα και δύναμη να συνεχίσουμε. Δεν θέλω να πω πολλά, αλλά να κάνω μια ευχή. Οι φοιτητές του Πολυτεχνείου ήταν η σπίθα για τη μεταπολίτευση. Τα Τέμπη να γίνουν η σπίθα για να αλλάξει η πατρίδα μας».
«Τα ονόματα των θυμάτων θα είναι γραμμένα στο άγαλμα του Αγνώστου Στρατιώτη» - Συγκίνησε η επιζήσασα που μίλησε και με νοηματική
Εκτός από τους συγγενείς των θυμάτων, στο βήμα ανέβηκε και η Κατερίνα Αντωνοπούλου, η οποία επέβαινε στο δεύτερο βαγόνι και κατόρθωσε να σωθεί.
«Δεν θέλω να μιλήσω μόνο στα ελληνικά, αλλά και στη νοηματική για να καταλάβουν όλοι αυτό που θέλω να πω. Πριν δύο χρόνια εγώ μαζί με τον γάτο μου ήμασταν στο δεύτερο βαγόνι στα Τέμπη. Ήμασταν μαζί, τον είχα στα πόδια μου, να μου μιλάει, να νιαουρίζει. Θυμάμαι να περπατάω από βαγόνι σε βαγόνι και να βλέπω όλα αυτά τα παιδιά. Θυμάμαι όλα τα πρόσωπα, γιατί μίλησα με όλα εκείνα τα παιδιά. Προσπαθούσα να περπατήσω μαζί τους εκεί στα Τέμπη. Το βαγόνι αναποδογύρισε. Πιάσαμε φωτιά, έγινε έκρηξη. Μπόρεσα να πηδήξω και να βγω από τις φωτιές. Ο γάτος μου δεν μπόρεσε να βγει. Τα παιδιά μας, οι φίλοι μας, η οικογένειά μας δεν μπόρεσαν. Όλοι νόμιζαν ότι τα τρένα είναι ασφαλή. Δεν μπορώ να σκεφτώ γιατί δεν μας σκέφτηκαν εμάς, εσάς. Όλοι μπορούσαμε να είμαστε μέσα σε αυτό το τρένο. Όταν πήδηξα και αντίκρισα τους τραυματισμένους, γνώρισα μια νέα οικογένεια. Τότε κατάλαβα ότι μπορώ και θέλω να βοηθήσω. Θέλω να βοηθήσω, χαίρομαι να βοηθάω. Έμεινα εκεί μέχρι την τελευταία ώρα. Δεν το λέω για ακούσω μπράβο. Το λέω γιατί όλοι μας πρέπει να μένουμε εκεί, πρέπει να θυμόμαστε γιατί είμαστε εδώ σήμερα. Αυτοί οι άνθρωποι δεν σκότωσαν εμένα, αλλά σκότωσαν τα παιδιά μας. Τα ονόματά τους θα είναι γραμμένα στο άγαλμα του Αγνώστου Στρατιώτη. Θέλω να θυμάστε εκείνα τα παιδιά», υπογράμμισε φανερά συγκινημένη η επιζήσασα του δεύτερου βαγονιού.
«Αρκετά με τη συγκάλυψη, ως εδώ!» - Φοιτητές στέλνουν μήνυμα στις αρμόδιες Αρχές
Από εκεί και πέρα, ο λόγος δόθηκε και σε νέα παιδιά, που ενώνουν τις δυνάμεις τους για να φωνάξουν δυνατά για δικαιοσύνη. Στην εξέδρα μπροστά από τη Βουλή ανέβηκε η Έλλη Πιπερίδη, φοιτήτρια νομικής.
«Θέλουν να κρυφτούν, μέχρι το θέμα να ξεχαστεί και να μην πάρει διαστάσεις. Πρόκειται για κρατική δολοφονία γιατί γνώριζαν για τα προβλήματα. Η εξουσία θεωρεί ότι η ασφάλεια των ανθρώπων δεν μπορεί να μπαίνει πάνω από τα κέρδη. Είναι έγκλημα γιατί εν έτει 2023 δεν μπορούσαν να δουν ότι δύο τρένα θα συγκρουστούν. Πέθαναν άνθρωποι λόγω των εκρηκτικών υλών στα τρένα. Τα θύματα δολοφονούνται ξανά και ξανά. Δολοφονείται η αλήθεια. Η κυβέρνηση προχώρα σε συγκάλυψη. Ο κρατικός μηχανισμός δεν απέτρεψε το έγκλημα στα Τέμπη, αλλά λειτούργησε εξαιρετικά για να καλύψει τους ενόχους. Δύο χρόνια μετά, αποτελεί πάλι προτεραιότητα το συμφέρον των εταιρειών. Όλα σκοντάφτουν στους νόμους των οικονομικά ισχυρών. Εμείς ως νέα γενιά είδαμε τους εαυτούς μας στα παιδιά που σκοτώθηκαν. Είδαμε πως τα όνειρα έγιναν συντρίμμια μέσα σε λίγα λεπτά. Σκεφτήκαμε ότι μπορούσαμε να είμαστε εμείς στη θέση τους. Κουβαλάμε στους ώμους μας τις δικές τους προσδοκίες.
Πρέπει να αγωνιστούμε, γι' αυτό είμαστε εδώ σήμερα. Τα συμφέροντα είναι ισχυρά, αλλά θα απαιτήσουμε δικαιοσύνη μέχρι τέλους. Ειδικά για εμάς που σπουδάζουμε νομική, έχει ένα παραπάνω βάρος. Μας μιλούν για μια αμερόληπτη δικαιοσύνη, η οποία ξαφνικά δεν βρίσκει τον τρόπο να τιμωρήσει τους ισχυρούς. Είμαστε πολλοί και έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Έχουμε 57 ψυχές στην καρδιά μας και δεν θα σταματήσουμε αν δεν έρθει η δικαίωση. Πρέπει όλοι να πληρώσουν. Το χρωστάμε στα θύματα και σε όλη την κοινωνία. Η νεολαία αξίζει ένα καλύτερο παρόν και μέλλον. Χωρίς φτώχεια, ανασφάλεια και πολέμους. Η θλίψη μας θα γίνει οργή και η οργή θα γίνει ποτάμι για να πνίξει όλους τους ενόχους. Αυτό που γίνεται σήμερα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, δεν θα μείνει στη σημερινή μέρα. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να έχουμε οξυγόνο και να μπορούμε να ανασάνουμε», σημείωσε η Έλλη Πιπερίδη, με τον κόσμο να ξεσπά σε χειροκροτήματα.
Ο φοιτητής της ΑΣΟΕΕ, Παναγιώτης Σπηλιόπουλος, υπογράμμισε ότι οι πολίτες, όλοι μαζί, μπορούν να στείλουν το μήνυμα ότι το έγκλημα δεν θα συγκαλυφθεί. «Είμαστε εδώ για όλα τα θύματα, γιατί δεν ξεχνάμε τις κραυγές στο βαγόνι, τα όσα έλεγαν οι υπουργοί, τα ψέματα για το χάλι των σιδηροδρόμων. Η ανατριχίλα έγινε δάκρυα, ξέσπασμα οργής, απόφαση αγώνα. Είμαστε εδώ γιατί δεν συγχωρούμε την εταιρεία που βγάζει κέρδη στις ράγες, το κράτος του εγκλήματος και της υποκρισίας, τη σημερινή και την προηγούμενη κυβέρνηση που υπέγραψαν την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας. Είμαστε εδώ γιατί δεν συγχωρούμε την κυβέρνηση. Η Δικαιοσύνη τρέχει να βγάλει παράνομες τις απεργίες των μηχανοδηγών που διαμαρτύρονται για την ασφάλεια στα τρένα. Δεν έχουμε οξυγόνο. Μόνο εμείς μπορούμε να πούμε ότι το έγκλημα στα Τέμπη δεν θα συγκαλυφθεί. Έχουμε δώσει υπόσχεση να φτάσουμε στον προορισμό μας. Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας. Η ζωή θα νικήσει».
«Η φωνή μας ενώνεται με χιλιάδες άλλες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, της Ευρώπης και του κόσμου. Η καρδιά της κοινωνίας χτυπά δυνατά. Βρισκόμαστε εδώ για να τιμήσουμε τη μνήμη όσων χάθηκαν και να απαιτήσουμε δικαιοσύνη. Ήταν ένα έγκλημα που γεννήθηκε από την ανευθυνότητα και τη διαφθορά. Ζητάμε αλήθεια, ζητάμε αλλαγή. Δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι 30 άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί εξαιτίας ενός χημικού φορτίου. Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι οι δικογραφίες θάβονται στα συρτάρια της Βουλής, ενώ οι υπεύθυνοι συνεχίζουν τις καριέρες τους. Απαιτούμε ανεξάρτητη έρευνα για την έκρηξη του παράνομου φορτίου. Σήμερα σε κάθε γωνιά του πλανήτη ο λαός λέει "φτάνει πια". Δεν έχουμε άλλο οξυγόνο. Αυτός ο αγώνας δεν είναι μόνος για τους νεκρούς μας, αλλά και για τους ζωντανούς που αξίζουν ένα καλύτερο μέλλον. Όλοι μαζί μπορούμε, δεν γονατίζουμε. Ας κάνουμε τον πόνο μας δύναμη και τη φωνή μας όπλο.
Κανένα έγκλημα χωρίς τιμωρία», ανέφερε ο Χάρμαν Νταριβάλ, φίλος του Ντένις Ρούτσι.
Οι εργαζόμενοι στον Σιδηρόδρομο ανά τακτά χρονικά διαστήματα μιλούν για τα προβλήματα που υπάρχουν. Άλλωστε, οι μηχανοδηγοί είχαν στείλει επιστολή στον πρώην υπουργών Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή, λίγες ημέρες πριν γίνει η μετωπική σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη. Εκείνος, κουνώντας το δάχτυλο μέσα στη Βουλή, ισχυριζόταν ότι όλα ήταν καλώς καμωμένα, ζητώντας από όσους έλεγαν το αντίθετο, να ανακαλέσουν.
Οι εργαζόμενοι στον Σιδηρόδρομο ανά τακτά χρονικά διαστήματα μιλούν για τα προβλήματα που υπάρχουν. Άλλωστε, οι μηχανοδηγοί είχαν στείλει επιστολή στον πρώην υπουργών Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή, λίγες ημέρες πριν γίνει η μετωπική σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη. Εκείνος, κουνώντας το δάχτυλο μέσα στη Βουλή, ισχυριζόταν ότι όλα ήταν καλώς καμωμένα, ζητώντας από όσους έλεγαν το αντίθετο, να ανακαλέσουν.
Στο βήμα, μπροστά από το Σύνταγμα, ανέβηκε η Κυριακή Εξερτζή, εργαζόμενη στον Σιδηρόδρομο.
«Είμαστε μαζί με τους συγγενείς των 57 ανθρώπων που δεν γύρισαν ποτέ σπίτι τους. Χάθηκαν έντεκα συνάδελφοι. Είμαστε μαζί για να μην συγκαλυφθεί το έγκλημα. Δεν θα επιτρέψουμε τη συγκάλυψη. Γινόμαστε η φωνή όλων των νεκρών και φωνάζουμε στην Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Η πολιτική βάζει το κέρδος πάνω από την ανθρώπινη ζωή. Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί. Εμείς δίνουμε συνέχεια στον αγώνα μας. Στις 28 Φεβρουαρίου σας καλούμε όλους δίπλα μας. Το έγκλημα να μην συγκαλυφθεί», σημείωσε η εργαζόμενη του Σιδηροδρόμου.
«Προσπαθούν να μας κλείσουν τη φωνή με χέρια βαμμένα με αίμα» - Μαθήτρια λυκείου συγκλόνισε με την ομιλία της
Στα Τέμπη χάθηκαν κυρίως νέα παιδιά, που επέστρεφαν στη Θεσσαλονίκη μετά το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας. Η Νεφέλη Νικολάου, μαθήτρια Α' Λυκείου, εξήγησε σε όλους ότι δεν χρειάζεται να έχει χάσει κάποιον δικό της άνθρωπο στις 28 Φεβρουαρίου 2023 για να μιλήσει για την τραγωδία.
«Όταν μου προτάθηκε να μιλήσω, στην αρχή δεν δέχτηκα γιατί δεν ένιωθα αντάξια να περιγράψω όλα όσα είχαν συμβεί. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να εκφραστεί με λόγια. Δεν το αντέχουν οι λέξεις. Ήμουν 13 όταν έγιναν τα Τέμπη. Μετά κατάλαβα ότι δεν χρειάζεται να έχουμε χάσει έναν αγαπημένο μας για να αντισταθούμε σε αυτούς που ευθύνονται για αυτό. Δεν χρειάζεται να χάσουμε κάποιον για να φωνάξουμε "αρκετά, ως εδώ". Τα παιδιά αυτά θα μπορούσαν να ήμασταν όλοι μας. Ζούμε σε μια χώρα που το 2023 τα τρένα δεν είχαν σύστημα τηλεδιοίκησης. Έστειλαν τους επιβάτες στο κενό χωρίς να νοιάζονται για τη ζωή τους. Όταν τα αίτια πήγαν να βγουν στο φως, το συγκάλυψαν. Μας κοροϊδεύουν κατάμουτρα εδώ και δύο χρόνια. Νιώθω ότι προσπαθούν να μας κλείσουν τη φωνή, με χέρια βαμμένα κόκκινα από όλο το αίμα που χύθηκε για τα κέρδη τους. Τα τρένα υποτίθεται ότι ήταν το πιο ασφαλές μέσο μεταφοράς. Ποια είναι η δικαιολογία τους για το μπάζωμα, για το έγκλημα, για τα ψέματα τόσων χρόνων; Πρέπει να πληρώσουν για όσα έχουν κάνει. Τα παιδιά δεν πέθαναν από ανθρώπινο λάθος, αλλά από την απόλυτη αδιαφορία για την ανθρώπινη ζωή. Από την αισχροκέρδεια που δεν έχει όρια. Είμαστε εδώ για να παλέψουμε και να απαιτήσουμε δικαιοσύνη. Μας φοβούνται όταν κατεβαίνουμε στους δρόμους και φωνάζουμε. Σηκώνουμε τα κεφάλια ψηλά και τις γροθιές στον αέρα. Θα παλέψουμε μέχρι τέλους, μέχρι η αλήθεια για τα θύματα και η σαπίλα τους να βγει επιτέλους στο φως», τόνισε η 15χρονη μαθήτρια.
Βερβεσός: Να αφήσουμε πίσω την Ελλάδα του μπαζώματος και της αλαζονείας
Στη συνέχεια της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στην Πλατεία Συντάγματος, στο βήμα ανέβηκε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός, ο οποίος επανέλαβε ότι κοινός στόχος όλων είναι η δικαίωση των οικογενειών των θυμάτων.
«Είμαστε εδώ αναζητώντας οξυγόνο. Το μυαλό μας είναι στα Τέμπη, στις ψυχές των ανθρώπων που χάθηκαν και στις οικογένειες. Είμαστε εδώ για το μήνυμα που στέλνουν τα παιδιά που έφυγαν. Να αφήσουμε πίσω την Ελλάδα του μπαζώματος, της αλαζονείας. Διψάμε για δικαιοσύνη, για αλληλεγγύη. Θέλουμε μια Ελλάδα που εξελίσσει τα όνειρα και δεν σκοτώνει τα παιδιά της. Ζητάμε απόδοση ευθυνών σε όσους ευθύνονται. Είμαστε εδώ για να πούμε σε όσους χάθηκαν ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι να δικαιωθούν. Είμαστε εδώ γιατί το οφείλουμε σε όσους έφυγαν, αλλά και στις γενιές που έρχονται, για να μην μείνουμε πάλι χωρίς οξυγόνο για ζωή και δικαιοσύνη. Όταν δεν ασχολείσαι με την πολιτική ασχολείται αυτή μαζί σου και στα Τέμπη αποδείχθηκε με τον πιο βάναυσο τρόπο. Από την πρώτη στιγμή είμαστε δίπλα στους συγγενείς των θυμάτων. Αντισταθήκαμε στις παρεμβάσεις του Αρείου Πάγου. Κοινός μας στόχος η δικαίωση. Μας λένε ότι χτυπάμε τα κεφάλια μας στα σίδερα. Πολλά κεφάλια θα σπάσουν, μα κάποια στιγμή θα σπάσουν τα σίδερα. Χρωστάμε σε όσους ήρθαν, θα έρθουν, θα περάσουν, κριτές θα μας δικάσουν οι αγέννητοι και οι νεκροί», τόνισε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Βερβεσός.
Μετά τη μεγαλειώδη συγκέντρωση για τα Τέμπη, η αστυνομική βία - ΜΑΤ χτύπησαν ηλικιωμένο άνδρα και άλλους πολίτες
Εικόνες ντροπής στο κέντρο της Αθήνας μετά τη μεγαλειώδη συγκέντρωση για τα Τέμπη, όπου δεκάδες χιλιάδες κόσμου φώναξε για Δικαιοσύνη για τα 57 παιδιά που έχασαν τη ζωή τους τον Φεβρουάριο του 2023. Αμέσως μετά τη λήξη της τεράστιας διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης και του καθεστώτος, δυνάμεις των ΜΑΤ έριξαν δακρυγόνακαι κρότου λάμψης κάτω από την πλατεία Συντάγματος.
Μετά τη λήξη της συγκέντρωσης ενώ ακόμα ο κόσμος δεν είχε αποχωρήσει, δυνάμεις των ΜΑΤ άρχισαν να ρίχνουν δακρυγόνα, στην κάτω μεριά της πλατείας, κοντά στο Public. Στο σημείο βρισκόντουσαν ακόμη οικογένειες με μικρά παιδιά.
Αμαυρώθηκε μια μέρα ελπίδας και αγώνα για Δικαιοσύνη
Οι εικόνες που ακολούθησαν, καθώς τα επεισόδια έπειτα μεταφέρθηκαν στην Πανεπιστημίου, μόνο ντροπή μπορούν να προκαλέσουν. Η Αθήνα όντως δεν είχε οξυγόνο. Μια μέρα ελπίδας και αγώνα για να δικαιωθούν τα παιδιά τόσων ανθρώπων αμαυρώθηκε -για άλλη μια φορά- από την αστυνομική αυθαιρεσία.
Στην Πανεπιστημίου επίσης, όπως φαίνεται και σε βίντεο που έχει στην κατοχή του το ethnos, δυνάμεις των ΜΑΤ φαίνονται να χτυπούν διαδηλωτή. Λίγο αργότερα, τον αφήνουν να σηκωθεί και φαίνονται ξεκάθαρα τα αίματα στο κεφάλι του.
Σύμφωνα με μαρτυρίες, μία κοπέλα τον βοήθησε με γάζες, καθώς το ΕΚΑΒ δεν κατάφερε να προσεγγίσει.
Νωρίτερα, άνδρες των ΜΑΤ χτυπούσαν ηλικιωμένο άνδρα, ο οποίος έκλαιγε. Τον ηλικιωμένο απομάκρυναν δύο διαδηλωτές.
Στα επεισόδια τραυματίστηκε και ένας φωτορεπόρτερ από κρότου λάμψης.
«Είμαστε μαζί με τους συγγενείς των 57 ανθρώπων που δεν γύρισαν ποτέ σπίτι τους. Χάθηκαν έντεκα συνάδελφοι. Είμαστε μαζί για να μην συγκαλυφθεί το έγκλημα. Δεν θα επιτρέψουμε τη συγκάλυψη. Γινόμαστε η φωνή όλων των νεκρών και φωνάζουμε στην Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Η πολιτική βάζει το κέρδος πάνω από την ανθρώπινη ζωή. Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί. Εμείς δίνουμε συνέχεια στον αγώνα μας. Στις 28 Φεβρουαρίου σας καλούμε όλους δίπλα μας. Το έγκλημα να μην συγκαλυφθεί», σημείωσε η εργαζόμενη του Σιδηροδρόμου.
«Προσπαθούν να μας κλείσουν τη φωνή με χέρια βαμμένα με αίμα» - Μαθήτρια λυκείου συγκλόνισε με την ομιλία της
Στα Τέμπη χάθηκαν κυρίως νέα παιδιά, που επέστρεφαν στη Θεσσαλονίκη μετά το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας. Η Νεφέλη Νικολάου, μαθήτρια Α' Λυκείου, εξήγησε σε όλους ότι δεν χρειάζεται να έχει χάσει κάποιον δικό της άνθρωπο στις 28 Φεβρουαρίου 2023 για να μιλήσει για την τραγωδία.
«Όταν μου προτάθηκε να μιλήσω, στην αρχή δεν δέχτηκα γιατί δεν ένιωθα αντάξια να περιγράψω όλα όσα είχαν συμβεί. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να εκφραστεί με λόγια. Δεν το αντέχουν οι λέξεις. Ήμουν 13 όταν έγιναν τα Τέμπη. Μετά κατάλαβα ότι δεν χρειάζεται να έχουμε χάσει έναν αγαπημένο μας για να αντισταθούμε σε αυτούς που ευθύνονται για αυτό. Δεν χρειάζεται να χάσουμε κάποιον για να φωνάξουμε "αρκετά, ως εδώ". Τα παιδιά αυτά θα μπορούσαν να ήμασταν όλοι μας. Ζούμε σε μια χώρα που το 2023 τα τρένα δεν είχαν σύστημα τηλεδιοίκησης. Έστειλαν τους επιβάτες στο κενό χωρίς να νοιάζονται για τη ζωή τους. Όταν τα αίτια πήγαν να βγουν στο φως, το συγκάλυψαν. Μας κοροϊδεύουν κατάμουτρα εδώ και δύο χρόνια. Νιώθω ότι προσπαθούν να μας κλείσουν τη φωνή, με χέρια βαμμένα κόκκινα από όλο το αίμα που χύθηκε για τα κέρδη τους. Τα τρένα υποτίθεται ότι ήταν το πιο ασφαλές μέσο μεταφοράς. Ποια είναι η δικαιολογία τους για το μπάζωμα, για το έγκλημα, για τα ψέματα τόσων χρόνων; Πρέπει να πληρώσουν για όσα έχουν κάνει. Τα παιδιά δεν πέθαναν από ανθρώπινο λάθος, αλλά από την απόλυτη αδιαφορία για την ανθρώπινη ζωή. Από την αισχροκέρδεια που δεν έχει όρια. Είμαστε εδώ για να παλέψουμε και να απαιτήσουμε δικαιοσύνη. Μας φοβούνται όταν κατεβαίνουμε στους δρόμους και φωνάζουμε. Σηκώνουμε τα κεφάλια ψηλά και τις γροθιές στον αέρα. Θα παλέψουμε μέχρι τέλους, μέχρι η αλήθεια για τα θύματα και η σαπίλα τους να βγει επιτέλους στο φως», τόνισε η 15χρονη μαθήτρια.
Βερβεσός: Να αφήσουμε πίσω την Ελλάδα του μπαζώματος και της αλαζονείας
Στη συνέχεια της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στην Πλατεία Συντάγματος, στο βήμα ανέβηκε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός, ο οποίος επανέλαβε ότι κοινός στόχος όλων είναι η δικαίωση των οικογενειών των θυμάτων.
«Είμαστε εδώ αναζητώντας οξυγόνο. Το μυαλό μας είναι στα Τέμπη, στις ψυχές των ανθρώπων που χάθηκαν και στις οικογένειες. Είμαστε εδώ για το μήνυμα που στέλνουν τα παιδιά που έφυγαν. Να αφήσουμε πίσω την Ελλάδα του μπαζώματος, της αλαζονείας. Διψάμε για δικαιοσύνη, για αλληλεγγύη. Θέλουμε μια Ελλάδα που εξελίσσει τα όνειρα και δεν σκοτώνει τα παιδιά της. Ζητάμε απόδοση ευθυνών σε όσους ευθύνονται. Είμαστε εδώ για να πούμε σε όσους χάθηκαν ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι να δικαιωθούν. Είμαστε εδώ γιατί το οφείλουμε σε όσους έφυγαν, αλλά και στις γενιές που έρχονται, για να μην μείνουμε πάλι χωρίς οξυγόνο για ζωή και δικαιοσύνη. Όταν δεν ασχολείσαι με την πολιτική ασχολείται αυτή μαζί σου και στα Τέμπη αποδείχθηκε με τον πιο βάναυσο τρόπο. Από την πρώτη στιγμή είμαστε δίπλα στους συγγενείς των θυμάτων. Αντισταθήκαμε στις παρεμβάσεις του Αρείου Πάγου. Κοινός μας στόχος η δικαίωση. Μας λένε ότι χτυπάμε τα κεφάλια μας στα σίδερα. Πολλά κεφάλια θα σπάσουν, μα κάποια στιγμή θα σπάσουν τα σίδερα. Χρωστάμε σε όσους ήρθαν, θα έρθουν, θα περάσουν, κριτές θα μας δικάσουν οι αγέννητοι και οι νεκροί», τόνισε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Βερβεσός.
Μετά τη μεγαλειώδη συγκέντρωση για τα Τέμπη, η αστυνομική βία - ΜΑΤ χτύπησαν ηλικιωμένο άνδρα και άλλους πολίτες
Εικόνες ντροπής στο κέντρο της Αθήνας μετά τη μεγαλειώδη συγκέντρωση για τα Τέμπη, όπου δεκάδες χιλιάδες κόσμου φώναξε για Δικαιοσύνη για τα 57 παιδιά που έχασαν τη ζωή τους τον Φεβρουάριο του 2023. Αμέσως μετά τη λήξη της τεράστιας διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης και του καθεστώτος, δυνάμεις των ΜΑΤ έριξαν δακρυγόνακαι κρότου λάμψης κάτω από την πλατεία Συντάγματος.
Μετά τη λήξη της συγκέντρωσης ενώ ακόμα ο κόσμος δεν είχε αποχωρήσει, δυνάμεις των ΜΑΤ άρχισαν να ρίχνουν δακρυγόνα, στην κάτω μεριά της πλατείας, κοντά στο Public. Στο σημείο βρισκόντουσαν ακόμη οικογένειες με μικρά παιδιά.
Αμαυρώθηκε μια μέρα ελπίδας και αγώνα για Δικαιοσύνη
Οι εικόνες που ακολούθησαν, καθώς τα επεισόδια έπειτα μεταφέρθηκαν στην Πανεπιστημίου, μόνο ντροπή μπορούν να προκαλέσουν. Η Αθήνα όντως δεν είχε οξυγόνο. Μια μέρα ελπίδας και αγώνα για να δικαιωθούν τα παιδιά τόσων ανθρώπων αμαυρώθηκε -για άλλη μια φορά- από την αστυνομική αυθαιρεσία.
Στην Πανεπιστημίου επίσης, όπως φαίνεται και σε βίντεο που έχει στην κατοχή του το ethnos, δυνάμεις των ΜΑΤ φαίνονται να χτυπούν διαδηλωτή. Λίγο αργότερα, τον αφήνουν να σηκωθεί και φαίνονται ξεκάθαρα τα αίματα στο κεφάλι του.
Σύμφωνα με μαρτυρίες, μία κοπέλα τον βοήθησε με γάζες, καθώς το ΕΚΑΒ δεν κατάφερε να προσεγγίσει.
Νωρίτερα, άνδρες των ΜΑΤ χτυπούσαν ηλικιωμένο άνδρα, ο οποίος έκλαιγε. Τον ηλικιωμένο απομάκρυναν δύο διαδηλωτές.
Στα επεισόδια τραυματίστηκε και ένας φωτορεπόρτερ από κρότου λάμψης.
Εικόνες ντροπής: Μετά τη μεγαλειώδη συγκέντρωση για τα Τέμπη, η αστυνομική βία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα