Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2025

Στροφή σε καλλιέργεια αγγουριών στην Τριφυλία

Σε παραγωγικούς ρυθμούς μπαίνουν οι θερμοκηπιακές μονάδες της Τριφυλίας , καθώς ξεκινά η καλλιεργητική περίοδος Ιανουαρίου – Ιουλίου, όπου γίνεται και η κύρια καλλιέργεια από τους παραγωγούς.
Μια περίοδος που ξεκινά με αβεβαιότητα που έχει να κάνει με δύο κύριες παραμέτρους από τη μια το υψηλό κόστος καλλιέργειας απόρροιας αρκετών παραγόντων και από την άλλη η μεγάλη στροφή που γίνεται προς την καλλιέργεια αγγουριού, που θα αποτελέσει τη κύρια καλλιέργεια σε ποσοστό ίσως και 80%.
Το κόστος παραγωγής έχει να κάνει με τις υψηλές τιμές στα προϊόντα που χρησιμοποιούνται στην καλλιέργεια αλλά και στα υψηλά ημερομίσθια όπως έχουν διαμορφωθεί σε συνδυασμό με την έλλειψη εργατικών χεριών.
Από την άλλη η στροφή στην καλλιέργεια αγγουριού έχει να κάνει με τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί στη περιοχή από ιώσεις στην καλλιέργεια ντομάτας. Ετσι αρκετοί παραγωγοί επέλεξαν να στραφούν στην καλλιέργεια αγγουριού. Η διάθεση του οποίου όμως, όπως μας  επισήμαναν, θα εξαρτηθεί από τη δυναμική που θα παρουσιάσουν οι εξαγωγές.
Οι φυτεύσεις για τη νέα καλλιεργητική περίοδο έχουν ξεκινήσει από τα μέσα Δεκεμβρίου και αναμένονται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, την περίοδο δε αυτή καλλιεργείται το σύνολο των θερμοκηπίων της περιοχής.
Χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών Αγγελής Κοροβίλας μας επισήμανε:
«Έχουν ξεκινήσει οι φυτεύσεις στα θερμοκήπια της περιοχής , καθώς έχουν καθαριστεί από την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο που είχαμε και πολλά προβλήματα με τις ιώσεις στην καλλιέργεια της ντομάτας, στο ποσοστό βέβαια των θερμοκηπίων που ήταν φυτεμένα. Πλέον έχουμε μπει στην καλλιεργητική περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου που γίνεται η κύρια καλλιέργεια από όλους τους παραγωγούς και καλλιεργείται το σύνολο των θερμοκηπίων. Φέτος υπάρχει μια στροφή προς την καλλιέργεια του αγγουριού και θα έλεγα ότι το 80% ίσως και παραπάνω θα φυτευτεί με αγγούρια, όταν τα προηγούμενα χρόνια η αντιστοιχία αγγουριών με ντομάτες ήταν 60-40 ή 55-45. Υπάρχει αυτή η στροφή λόγω των ιώσεων που είχαμε στις ντομάτες και οι παραγωγοί θέλουν να βγάλουν πέρα την καλλιέργεια τους.
Οι φυτεύσεις ξεκίνησαν από το Δεκέμβριο και μέχρι τέλος Ιανουαρίου θα έχουν ολοκληρωθεί, πέρα από τα αγγούρια και τις ντομάτες, ένα μικρό ποσοστό αφορά μελιτζάνες και πιπεριές.
Όπως είπα και πριν οι 3 ιώσεις που ταλαιπώρησαν την περιοχή την προηγούμενη σεζόν στη καλλιέργεια της ντομάτας, δεν ήταν πρόβλημα μόνο για τη δική μας περιοχή, έτσι έχουμε πολλές φυτεύσεις αγγουριών σε όλη την επικράτεια στις θερμοκηπιακές μονάδες.
Επίσης υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την έλλειψη εργατικών χεριών , είναι ένα θέμα που το έχουμε επισημάνει πολλές φορές. Ενώ υπάρχει θέμα και με τα υψηλά κοστολόγια στην καλλιέργεια. Όλα αυτά δημιουργούν σίγουρα αβεβαιότητα για το πώς θα βγει μέχρι το τέλος η καλλιεργητική περίοδος».
Ο Γιώργος Αλεξανδρόπουλος από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Φιλιατρών «Η Τριφυλία», μας επισήμανε: 
«Ολοκληρώνονται σιγά – σιγά οι φυτεύσεις στα θερμοκήπια στη περιοχή της Τριφυλίας , οι οποίες ξεκίνησαν από τα μέσα Δεκεμβρίου, τόσο στα αγγούρια όσο και στις ντομάτες. Τη χρονιά αυτή τα αγγούρια είναι περισσότερα σε σχέση με πέρυσι, λόγω των προβλημάτων που υπήρξαν στην καλλιέργεια της ντομάτας με τις ιώσεις. Είναι μια χρονιά με αυξημένο το κόστος, πριν καν ξεκινήσουμε και με τα εργατικά αλλά και με    ελάχιστα φυτοφάρμακα που έχουν απομείνει εγκεκριμένα τα οποία και είναι πανάκριβα και δεν ξέρουμε αν θα βγουν οι καλλιέργειες μέχρι το τέλος.
Με τα εργατικά την περίοδο αυτή ήταν δύσκολα τα πράγματα καθώς υπήρχε παράλληλα και η συγκομιδή της ελιάς. Υπάρχουν κάποιοι εργάτες αλλά τα μεροκάματα έχουν γίνει ακριβά και έχουν παραμείνει ακριβά, σε σχέση με πριν 2 χρόνια τώρα είμαστε πάνω περίπου 70% στα μεροκάματα.



Αυτή η καλλιεργητική περίοδος είναι η κύρια καλλιέργεια που μπαίνουν όλοι οι παραγωγοί , ενώ στη δεύτερη καλλιέργεια που ακολουθεί το καλοκαίρι, δεν μπαίνουν όλοι οι παραγωγοί λόγω του κόστους και της αβεβαιότητας που υπάρχει στην αγορά με τις εισαγωγές και τις ελληνοποιήσεις. Ενώ την περίοδο που πέρασε ήταν μικρή και η παραγωγή κάτι που το αντιμετώπισε και ο καταναλωτής στο ράφι με ακριβά κηπευτικά.
Η μείωση στην καλλιέργεια της ντομάτας είναι λόγω των ιώσεων και των προβλημάτων που δημιουργούνται αφού δεν έχει βρεθεί κάποιο ανθεκτικό υβρίδιο σε αυτές. Ελπίζουμε οι ιώσεις αυτές να μην εμφανιστούν και σε αυτή τη καλλιέργεια γιατί θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα.
Το ότι μπαίνουν περισσότερα αγγούρια σίγουρα δημιουργεί αβεβαιότητα, γιατί και η περιοχή η δική μας και η Κρήτη αύξησε τα στρέμματα σε αγγούρια. Όταν απευθύνεσαι σε συγκεκριμένες αγορές και το 90% πάει σε εξαγωγή, σίγουρα δημιουργεί αβεβαιότητα και ένα φόβο για το τι θα γίνει. Εμείς το μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής μας πάει στην εξαγωγή σε βαλκανικές χώρες περισσότερο, και τείνει να γίνει μονόδρομος η εξαγωγή του προϊόντος, μόλις το 10% της παραγωγής της περιοχής πάει στην εσωτερική αγορά».    
Ρεπορτάζ: Κώστας Μπούρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα