Σάββατο 12 Απριλίου 2025

ΕΠΑΛ: Οι 25 ειδικότητες για τις οποίες θα λειτουργήσει Μεταλυκειακό Eτος - Τάξη Μαθητείας το 2025-26

Οι μαθητευόμενοι λαμβάνουν ημερήσια αποζημίωση, που ορίζεται στο 95% επί του νόμιμου νομοθετημένου κατώτατου ορίου του ημερομίσθιου του εργατοτεχνίτη σε όλη τη διάρκεια του «Προγράμματος μάθησης σε εργασιακό χώρο»
Τις 25 ειδικότητες των ΕΠΑΛ για τις οποίες θα λειτουργήσουν το ερχόμενο σχολικό έτος 2025-26 τάξεις Μεταλυκειακού Έτους – Τάξη Μαθητείας, παρουσιάζει σήμερα το alfavita.gr
Κατά την περίοδο 2025-2026, το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού θα εφαρμόσει Πρόγραμμα Μαθητείας για τους μαθητευόμενους του Μεταλυκειακού Έτους – Τάξη Μαθητείας αποφοίτων Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.)
Το Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας απευθύνεται σε αποφοίτους ΕΠΑ.Λ., περιλαμβάνει εργαστηριακά μαθήματα ειδικότητας, που πραγματοποιούνται στο σχολείο και παράλληλα «Πρόγραμμα μάθησης σε εργασιακό χώρο» το οποίο αναλαμβάνει να παράσχει ο εργοδότης στον μαθητευόμενο.
Για το ερχόμενο λοιπόν σχολικό έτος, θα λειτουργήσουν Τμήματα Μεταλυκειακού έτους- Μαθητείας για τις ακόλουθες 25 ειδικότητες των ΕΠΑΛ:Οι 25 ειδικότητες
Η μαθητεία ολοκληρώνεται με τη συμπλήρωση του εργαστηριακού μαθήματος και των ημερών παρουσίας στον εργασιακό χώρο, όπως αυτά περιγράφονται στον Οδηγό Κατάρτισης της ειδικότητας, συμπεριλαμβανομένων των 12 ημερών κανονικής άδειας που δικαιούται ο μαθητευόμενος. Οι μαθητευόμενοι λαμβάνουν ημερήσια αποζημίωση, που ορίζεται στο 95% επί του νόμιμου νομοθετημένου κατώτατου ορίου του ημερομίσθιου του εργατοτεχνίτη σε όλη τη διάρκεια του «Προγράμματος μάθησης σε εργασιακό χώρο».
Η χρηματική επιβάρυνση του εργοδότη μετά την αφαίρεση της επιδότησης αναφέρεται σε Κοινή Υπουργική Απόφαση περί Επιδότησης Μαθητευόμενων Μεταλυκειακού Έτους – Τάξη Μαθητείας και περιλαμβάνει μόνο το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών. Η επιδότηση δεν καταβάλλεται για τις ημέρες της κανονικής άδειας, ασθένειας ή απουσίας όπως αυτές ορίζονται από τον Κανονισμό Λειτουργίας του Μεταλυκειακού Έτους – Τάξη μαθητείας. Στις περιπτώσεις κανονικής άδειας οι εργοδότες υποχρεούνται να καταβάλουν ολόκληρο το προβλεπόμενο ημερομίσθιο στους μαθητευόμενους. Στις περιπτώσεις απουσίας λόγωασθένειας εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 657-658 του Α.Κ. Το Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. δεν επιβαρύνεται με την καταβολή δώρων και λοιπών επιδομάτων (όπου αυτά εξακολουθούν να ισχύουν)
Από την πρώτη ημέρα της μαθητείας οι μαθητευόμενοι ασφαλίζονται στον ΕΦΚΑ και τους παρέχεται πλήρης ασφαλιστική κάλυψη, σύμφωνα με την παρ. γ’ του άρθρου 2 του Α.Ν. 1846/1951, την παρ. 1 του άρθρου 3 του ν.2335/1995 καιτην παρ. 4 του άρθρου 36 του ν.4763/2020 , όπως ισχύει. Οι εισφορές θα υπολογίζονται στο ήμισυ των πραγματικών αποδοχών σύμφωνα με τις εκάστοτε εγκυκλίους του Ε.Φ.Κ.Α.
Αναλυτικές πληροφορίες για την υλοποίηση του Μεταλυκειακού έτους – Τάξη μαθητείας
Στο Μεταλυκειακό έτος – Τάξη Μαθητείας εφαρμόζεται η μεθοδολογία της μαθητείας, η οποία περιλαμβάνει:
α) μαθητεία με εκπαίδευση σε εργασιακό χώρο του ιδιωτικού ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα, σε ποσοστό κατ' ελάχιστον πενήντα τοις εκατό (50%) και
β) εργαστηριακά μαθήματα ειδικότητας.
Ειδικότερα, το Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας των αποφοίτων Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.) απευθύνεται σε αποφοίτους Λυκείου και πτυχιούχους ΕΠΑ.Λ., περιλαμβάνει εργαστηριακά μαθήματα ειδικότητας, που πραγματοποιούνται στο σχολείο και παράλληλα «Πρόγραμμα μάθησης σε εργασιακό χώρο» το οποίο αναλαμβάνει να παράσχει ο εργοδότης στον μαθητευόμενο. Η μαθητεία ολοκληρώνεται με τη συμπλήρωση των προβλεπόμενων ωρών του εργαστηριακού μαθήματος και των προβλεπόμενων ημερών παρουσίας στον εργασιακό χώρο, όπως αυτά ορίζονται στον Οδηγό Κατάρτισης της ειδικότητας, συμπεριλαμβανομένων των 12 ημερών κανονικής άδειας που δικαιούται ο μαθητευόμενος.
Το Πρόγραμμα βασίζεται σε μαθησιακά αποτελέσματα που ορίζονται στους Οδηγούς Κατάρτισης της εκάστοτε ειδικότητας. Σημειώνεται ότι για το Μεταλυκειακό έτος - Τάξη μαθητείας εξακολουθούν να ισχύουν τα Προγράμματα Σπουδών της Μαθητείας που έχουν ήδη συνταχθεί σύμφωνα με τον ν. 4186/2013 μέχρι την αντικατάστασή τους με τη διαδικασία της περ. β) της παρ. 3 του άρθρου 44 του ν. 4763/2020 (Α΄ 254). Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των εμπλεκόμενων μερών ορίζονται με σύμβαση η οποία υπογράφεται από τον εργοδότη και τον μαθητευόμενο και θεωρείται από τον Διευθυντή του ΕΠΑ.Λ.
Το Μεταλυκειακό έτος – Τάξη Μαθητείας επιδοτείται από Εθνικούς και Κοινοτικούς πόρους, έτσι ώστε να καλύπτεται το μεγαλύτερο μέρος του μισθολογικού κόστους των μαθητευόμενων. Οι μαθητευόμενοι λαμβάνουν ημερήσια αποζημίωση, που ορίζεται σε ποσοστό 95% επί του νόμιμου νομοθετημένου κατώτατου ορίου του ημερομίσθιου του εργατοτεχνίτη σε όλη τη διάρκεια του «Προγράμματος μάθησης σε εργασιακό χώρο». Η χρηματική επιβάρυνση του εργοδότη μετά την αφαίρεση της επιδότησης αναφέρεται σε Κοινή Υπουργική Απόφαση περί Αμοιβής Μαθητευόμενων Μεταλυκειακού Έτους – Τάξη Μαθητείας και περιλαμβάνει μόνο το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών. Η επιδότηση δεν καταβάλλεται για τις ημέρες της κανονικής άδειας, ασθένειας ή απουσίας όπως αυτές ορίζονται από τον Κανονισμό Λειτουργίας του Μεταλυκειακού Έτους – Τάξη μαθητείας. Στις περιπτώσεις κανονικής άδειας οι εργοδότες υποχρεούνται να καταβάλουν ολόκληρο το προβλεπόμενο ημερομίσθιο στους μαθητευόμενους. Στις περιπτώσεις απουσίας λόγω ασθένειας εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 657- 658 του Α.Κ. Το Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. δεν επιβαρύνεται με την καταβολή δώρων και λοιπών επιδομάτων (όπου αυτά εξακολουθούν να ισχύουν).
Ο εργοδότης πρέπει να διαθέτει τις κατάλληλες εγκαταστάσεις για την εκπαίδευση στον χώρο του στη συγκεκριμένη ειδικότητα, εκπαιδευτή αντίστοιχης επαγγελματικής ειδικότητας, τα κατάλληλα μέσα και τον κατάλληλο εξοπλισμό. Ο εργοδότης, επίσης, μεριμνά για την τήρηση των όρων υγιεινής και ασφάλειας που προβλέπονται για την προστασία των εργαζομένων. Ο ανώτατος αριθμός μαθητευομένων ανά εργοδότη εξαρτάται από τον αριθμό των εργαζομένων, όπως αυτός παρουσιάζεται στην ετήσια κατάσταση προσωπικού προς την Επιθεώρηση Εργασίας. Ειδικότερα:
1. Οι ατομικές επιχειρήσεις, χωρίς κανέναν εργαζόμενο, μπορούν να δέχονται ένα (1) μαθητευόμενο.
2. Οι εργοδότες που απασχολούν 1-10 άτομα μπορούν να προσφέρουν θέσεις Μαθητείας που αντιστοιχούν στο 25% (1-2 άτομα) των εργαζόμενων εξαρτημένης εργασίας. Ειδικότερα για εργοδότες που απασχολούν 1-5 άτομα το αποτέλεσμα της ποσόστωσης στρογγυλοποιείται προς τα κάτω, ενώ για εργοδότες που απασχολούν από 6-10 άτομα το αποτέλεσμα της ποσόστωσης στρογγυλοποιείται προς τα πάνω.
3. Οι εργοδότες που απασχολούν από 10 και πάνω εργαζόμενους μπορούν να δέχονται μαθητευόμενους που αντιστοιχούν στο 17% των εργαζομένων εξαρτημένης εργασίας με ανώτατο όριο τα 40 άτομα σε κάθε περίπτωση, αν ο αριθμός που προκύπτει από την ποσόστωση είναι μεγαλύτερος.
4. Οι εργοδότες που απασχολούν πάνω από 250 εργαζόμενους μπορούν να δέχονται μαθητευόμενους που αντιστοιχούν στο 17% των εργαζομένων εξαρτημένης εργασίας ανά υποκατάστημα με ανώτατο όριο τα 40 άτομα σε κάθε περίπτωση, αν ο αριθμός που προκύπτει από την ποσόστωση είναι μεγαλύτερος. Τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τα οποία δεν διαθέτουν υποκαταστήματα, μπορούν να δέχονται μαθητευόμενους που αντιστοιχούν στο 17% των υπαλλήλων.
Για την περίοδο 2025-2026, οι προσφερόμενες θέσεις μαθητείας θα δηλωθούν στο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Τάξης Μαθητείας https://e-mathiteia.minedu.gov.gr/. Η ηλεκτρονική καταχώριση θα ξεκινήσει την 11/04/2025 και θα ολοκληρωθείτην 31/05/2025 και ώρα 23:59 στον παραπάνωηλεκτρονικό ιστότοπο όπου θα υπάρχει αναρτημένος «Οδηγός για την υποβολή θέσεων Μαθητείας».
Συγχρόνως θα λειτουργήσει helpdesk στο 2610 960361 μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής προσφερόμενων θέσεων μαθητείας περιόδου 2025-2026. Σε κάθε περίπτωση η ορθή υλοποίηση του Μεταλυκειακού Έτους – Τάξη Μαθητείας απαιτεί την εφαρμογή συνολικά του νομικού πλαισίου που καλύπτει το πρόγραμμα. Το νομικό πλαίσιο θα αναρτάται σταδιακά στον ηλεκτρονικό ιστότοπο του Πληροφοριακού συστήματος Διαχείρισης Τάξης Μαθητείας (https://e-mathiteia.minedu.gov.gr/). Για το ανωτέρω νομικό πλαίσιο θα ενημερωθείτε λεπτομερώς πριν την έναρξη του Προγράμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα