Σάββατο 21 Ιουνίου 2025

Πώς το ChatGPT φθείρει τον εγκέφαλο; Έρευνα του MIT


Η χρήση του ChatGPT κατά τη συγγραφή κειμένων μπορεί να μειώσει τη γνωστική απόδοση, τη μνήμη και την εγκεφαλική δραστηριότητα φοιτητών σε σύγκριση με άλλες μεθόδους, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε το ΜΙΤ.
Σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη εκατομμύρια φοιτητές, με τη νέα μελέτη να προκαλεί προβληματισμό, καθώς επιστήμονες του ΜΙΤ Media Lab προειδοποιούν ότι η χρήση του ChatGPT μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα μάθησης, σκέψης και μνήμης.
Στη μελέτη, η επιστημονική ομάδα κατέγραψε την ηλεκτρονική δραστηριότητα του εγκεφάλου 54 φοιτητών κατά τη διάρκεια διαδοχικών συνεδριών συγγραφής εκθέσεων, με τους συμμετέχοντες να χωρίζονται σε τρεις ομάδες.
  • Η πρώτη χρησιμοποίησε το ChatGPT
  • Η δεύτερη αναζήτησε πληροφορίες μέσω Google
  • Η τρίτη εργάστηκε χωρίς καμία εξωτερική βοήθεια
Τι έδειξαν τα αποτελέσματα της έρευνας
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξαν στο ΜΙΤ, φαίνεται πως όσοι χρησιμοποιούσαν το ChatGPT είχαν χαμηλότερη μνήμη, μειωμένη εγκεφαλική δραστηριότητα και μικρότερη εμπλοκή στη διαδικασία γραφής.
«Ενώ τα οφέλη ήταν αρχικά εμφανή, σε βάθος τεσσάρων μηνών η ομάδα που χρησιμοποιούσε το ChatGPT είχε χειρότερες επιδόσεις από τις άλλες δύο σε όλα τα επίπεδα: νευρωνικό, γλωσσικό και βαθμολογικό», αναφέρεται.
Στόχος της μελέτης ήταν να διευκρινιστεί το γνωστικό κόστος από τη χρήση LLM, όπως είναι το ChatGPT στην εκπαιδευτική διαδικασία. Οι φοιτητές απαντούσαν πιο εύκολα, αλλά χωρίς να έχουν αξιολογήσει κριτικά το περιεχόμενο. «Η ευκολία συνοδευόταν από γνωστικό κόστος, μειώνοντας την κριτική σκέψη απέναντι στις απαντήσεις του ChatGPT, που βασίζονται σε στατιστικές πιθανότητες».
«Η ευκολία συνοδευόταν από γνωστικό κόστος, μειώνοντας την κριτική σκέψη απέναντι στις απαντήσεις του ChatGPT, που βασίζονται σε στατιστικές πιθανότητες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα