
- Η Ελλάδα εμφανίζει τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι... “βουνά”, η ανεργία μειώνεται, πακέτα μέτρων ανακοινώνονται κάθε τόσο για τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων, την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος, τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης κλπ.
Οι διαπιστώσεις είναι απογοητευτικές για την κυβέρνηση και ασφαλώς προβληματίζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που δεν είναι ακόμη σε θέση να επωφεληθούν -τουλάχιστον δημοσκοπικά, παρουσιάζοντας μιά πειστική εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.
Βλέπουν επιδείνωση
Από την τελευταία έρευνα της QED (ερευνητική πλατφόρμα People of Greece) που έγινε στις 23-26 Μαΐου, περισσότεροι από ένας στους δύο πολίτες-ψηφοφόρους (συνολικό ποσοστό 54%) καθόλου δεν συμμερίζονται την ικανοποίηση και την αισιοδοξία που εκπέμπει η κυβέρνηση.
- Βλέπουν "γκρίζο τον ορίζοντα”, χωρίς προοπτική βελτίωσης.
- Δεν αμφισβητούν τις οικονομικές επιδόσεις που αποτελούν μέρος του κυβερνητικού αφηγήματος, αλλά θεωρούν ότι δεν τους αφορούν άμεσα – ότι δεν πρόκειται να βελτιώσουν την προσωπική/οικογενειακή οικονομική τους κατάσταση και το επίπεδο διαβίωσης τους.
- Το 44% απάντησε ότι προβλέπει επιδείνωση.
- Ιδιο (44%) είναι το ποσοστό αυτών που πιστεύουν ότι τα πράγματα θα μείνουν ως έχουν.
- Μόλις ένας στους 10 (ποσοστό 10%) απάντησε ότι προβλέπει καλυτέρευση.
Αυτή η απαισιοδοξία για το μέλλον συναρτάται με μια δύσκολη τρέχουσα πραγματικότητα για τα νοικοκυριά και τους εργαζόμενους κάθε κατηγορίας
Οπως επισημαίνουν οι αναλυτές της QED στον σχολιασμό των διαπιστώσεων της έρευνας, οι Έλληνες αισθάνονται ότι βιώνουν μια καθημερινότητα οριακής επιβίωσης, ενώ οι προσδοκίες βελτίωσης είναι σχεδόν μηδενικές για τη συντριπτική πλειονότητα.
Αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «δύο στους τρεις ερωτηθέντες περιγράφουν την οικονομική τους κατάσταση δηλώνοντας ότι δεν τους περισσεύουν χρήματα για να πραγματοποιήσουν τις επιθυμίες τους ή για να βάλουν λεφτά στην άκρη. Ενας στους δέκα δηλώνει ότι υποχρεώνεται να δανειστεί ή να αφήσει ακάλυπτες βασικές ανάγκες του».
"Τσίμα-τσίμα" οι 2 στους τρεις
Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι τα ποσοστά αυτών των δύο κατηγοριών (πού τα βγάζουν πέρα τσίμα-τσίμα ή αναγκάζονται να δανείζονται) παρουσιάζονται σημαντικά αυξημένα σε σύγκριση με την περυσινή αντίστοιχη μέτρηση.
Αυτό σημαίνει ότι για ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού η οικονομική κατάσταση συνεχίζει να επιδεινώνεται, κόντρα στα επίσημα στοιχεία που δείχνουν ανάπτυξη, βελτίωση των εισοδημάτων και μείωση της ανεργίας.
Από την έρευνα της QED προέκυψε η ακόλουθη εικόνα:
- Περίπου 2 στα τρία νοικοκυριά (το 66%) καταφέρνει να καλύψει μόνον τις βασικές του ανάγκες, χωρίς να μπορεί να αγοράσει ό,τι θέλει
- Πάνω από 1 στα 10 (ποσοστό 11%) δεν μπορεί να καλύψει τις στοιχειώδεις ανάγκες και αναγκάζεται να δανείζεται, ή να στερείται βασικά αγαθά και υπηρεσίες
Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι η οικονομία – αμοιβές, απασχόληση, πληθωρισμός/ακρίβεια κλπ – θα είναι το βασικό πεδίο όπου θα αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης και θα κριθούν οι επιλογές της πλειοψηφίας του εκλογικού σώματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα