
Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΜΑΡΙΑ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ»: Η Μαρία Καρυστιανού οριστικοποίησε πως θα δημιουργήσει κόμμα χωρίς να προσδιορίσει το πότε, αν και η ανάλυση της συνέντευξής της λέει ότι αυτό θα γίνει πριν το καλοκαίρι παρότι οι πλέον έγκυροι αναλυτές εκτιμούσαν πως ωφελιμότερο για την ίδια θα ήταν να δημιουργηθεί πλησιέστερα προς τις κάλπες. Από τη συνέντευξη επίσης συμπεραίνουμε πως από τη στιγμή που η βάση θα εκλέξει τον αρχηγό και την ηγεσία επικεφαλής δεν μπορεί παρά να είναι η ίδια. Από τη στιγμή επίσης που είναι σχεδόν βέβαιο πως ο Νίκος Φαραντούρης θα συμπαραταχθεί με το κόμμα της μπορεί και κάποια άλλα στελέχη από το υπάρχον πολιτικό σύστημα να ενταχθούν στο νέο κόμμα- γίνεται ήδη κουβέντα για πρόσωπα από την Πλεύση Ελευθερίας, όπως και βουλευτή από το κόμμα Κασσελάκη- ενώ φλερτ υπάρχει και με παλαιά στελέχη από το χώρο δεξιά της ΝΔ και τον λεγόμενο «αντισυστημικό» χώρο. Το ιδεολογικό και πολιτικό πλαίσιο της «πλατφόρμας» που παρουσίασε στη συνέντευξή της πάντως την εντάσσει αντικειμενικά στο λεγόμενο «αντιπολιτικό χώρο», γεγονός που επέτρεψε σε κάποιους να εντάξουν το νέο πολιτικό φορέα ακόμα και στο χώρο της ακροδεξιάς. Η δε επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα χωρίς καν να πράξει το ίδιο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ενέτεινε τον σκεπτικισμό για το χώρο που θα θελήσει να καλύψει η Μαρία Καρυστιανού, ενώ προκάλεσε κι την αντιπαράθεση με στελέχη που στηρίζουν τον πρώην πρωθυπουργό.
ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΟ ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΚΟΥΜΠΙ Ο ΑΛΕΞΗΣ: Βεβαία πρέπει να θεωρείται και η ίδρυση κόμματος από τον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρώην πρωθυπουργός, πάντως, δεν φαίνεται να έχει άγχος και να βιάζεται για την ανακοίνωση του φορέα του. Εκτιμώντας πως οι εκλογές θα διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας έχει ως βασικό στόχο να συγκροτήσει εναλλακτική κυβερνητική πλατφόρμα καθώς τη θεωρεί ως την πρώτη και βασικότερη προϋπόθεση -«αναγκαία και ικανή συνθήκη- προκειμένου να κατέλθει στις κάλπες. Η παρουσίαση του βιβλίου του στη Θεσσαλονίκη στα μέσα του Ιανουαρίου θα αποτελέσει ασφαλώς το εναρκτήριο λάκτισμα σε μια χρονιά που ασφαλώς θα αποτελεί χρονιά ίδρυσης νέου κόμματος από τον Αλέξη Τσίπρα.
ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ: Ο Αντώνης Σαμαράς επιδιώκει την ήττα του Κυριάκου Μητσοτάκη και θα κάνει τα πάντα γι΄ αυτό. Αν δει στην τελική ευθεία προς τις εκλογές ότι η ΝΔ οδεύει στις κάλπες με την ίδια ηγεσία θεωρείται απολύτως βέβαιο με τα σημερινά δεδομένα ότι θα ανακοινώσει την ίδρυση κόμματος. Η ίδρυση κόμματος από τον Αντώνη Σαμαρά θα αποτελέσει πιθανότατα τεράστιο πλήγμα για τη ΝΔ καθώς είναι πιθανό -έστω και αν το ποσοστό που θα λάβει είναι μικρό- να στερήσει τη ΝΔ από το 25% και έτσι, αν είναι πρώτο κόμμα, να χάσει το μπόνους που δίνει το πρώτο κόμμα. Ο Κώστας Καραμανλής αν και δημοσίως δεν πρόκειται να καταφερθεί εναντίον της ΝΔ σε μια τέτοια περίπτωση εκτιμάται ότι θα στηρίξει παρασκηνιακά την κίνηση Σαμαρά. 687
ΓΟΡΔΙΟΣ ΔΕΣΜΟΣ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ: Η κατάσταση στην κεντροαριστερά πάντως γίνεται ακόμα πιο σύνθετη αλλά και δύσκολη, λόγω της περαιτέρω πολυδιάσπασης του χώρου. Είναι πολύ πιθανόν ο ΣΥΡΙΖΑ να μην μπορέσει να κατέλθει στις εκλογές αν ιδρύσει κόμμα ο Αλέξης Τσίπρας, η Νέα Αριστερά θα διασπαστεί και πιθανότατα θα τα κομμάτια της θα ενταχθούν σε διάφορους χώρους, το ΠΑΣΟΚ θα έχει επίσης απώλειες, ενώ με τα σημερινά δεδομένα τα κόμματα που θα δυσκολευτούν περισσότερο είναι η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, κόμματος που κινείται φυσικά δεξιότερα της ΝΔ. «Στο Καρφί»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα