Παρασκευή 29 Μαΐου 2026

ΔΝΤ: Ανθεκτικές και καλά κεφαλαιοποιημένες οι ελληνικές τράπεζες - Συστάσεις για τους servicers

Περιορισμένους κινδύνους για τις τράπεζες, οι οποίοι παραμένουν διαχείρισιμοι παρά τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, βλέπει το ΔΝΤ σε ειδική έκθεσή του για το τραπεζικό σύστημα.
Το Ταμείο σημειώνει ότι η Τράπεζα της Ελλάδος εφαρμόζει υψηλά επίπεδα εποπτείας, ενώ κάνει συστάσεις που αφορούν στην εποπτεία των servicers και την ενίσχυση της διακυβέρνησης των λιγότερο σημαντικών πιστωτικών ιδρυμάτων.
Η Τράπεζα της Ελλάδος καλωσόρισε τα αποτελέσματα της αξιολόγησης του ΔΝΤ. Η Έκθεση του Ταμείου για τις τράπεζες δημοσιεύθηκε σήμερα, παράλληλα με την έκθεση για την ελληνική οικονομία στο πλαίσιο της διαβούλευσης του άρθρου IV.
Το Πρόγραμμα Αξιολόγησης του Χρηματοπιστωτικού Τομέα (Financial Sector Assessment Program - FSAP), το οποίο θεσπίστηκε το 1999, είναι μια εις βάθος αξιολόγηση του χρηματοπιστωτικού τομέα μιας χώρας από το Ταμείο.
Οι αξιολογήσεις αυτές γίνονται από το ΔΝΤ με επίκεντρο την αξιολόγηση της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα, την ποιότητα του κανονιστικού και εποπτικού πλαισίου και την ικανότητα διαχείρισης και επίλυσης χρηματοπιστωτικών κρίσεων.
Για την Ελλάδα είναι η πρώτη μετά το 2006. Πραγματοποιήθηκε κατά το διάστημα από τον Σεπτέμβριο του 2025 μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2026 και περιλάμβανε συναντήσεις του κλιμακίου του ΔΝΤ με την Διοίκηση και στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος, του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Τα βασικά συμπεράσματα της αξιολόγησης
Οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα είναι περιορισμένοι και παρά την κρίση στη Μέση Ανατολή παραμένουν διαχειρίσιμοι.
Τα Σημαντικά Πιστωτικά Ιδρύματα είναι καλά κεφαλαιοποιημένα, με υψηλή ρευστότητα και ανθεκτικά σε σενάρια ακραίων καταστάσεων κρίσης.
Η Τράπεζα της Ελλάδος απολαμβάνει ισχυρή ανεξαρτησία και εφαρμόζει υψηλά πρότυπα εποπτείας, ενώ οι αρχές έχουν διδαχθεί από προηγούμενες κρίσεις και είναι καλά προετοιμασμένες για μελλοντικούς κλυδωνισμούς.
Η προσέγγιση της Τράπεζας της Ελλάδος στην εποπτεία των Λιγότερο Σημαντικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων (ΛΣΠΙ) είναι ενδελεχής, συστηματική και παρεμβατική.
Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει υιοθετήσει μια προληπτική προσέγγιση όσον αφορά τον συστημικό κίνδυνο και τα ζητήματα μακροπροληπτικής εποπτείας.
Συστάσεις του ΔΝΤ
Οι βασικές συστάσεις προς την Τράπεζα της Ελλάδος ως αρμόδια μικροπροληπτική και μακροπροληπτική Αρχή, καθώς και ως αρχή εξυγίανσης, αφορούν:
  • την ενίσχυση της παρακολούθησης των μεγάλων χρηματοδοτικών ανοιγμάτων στο πλαίσιο αξιολόγησης του συστημικού κινδύνου,
  • την ενίσχυση της διακυβέρνηση των ΛΣΠΙ (ιδίως ως προς τον αριθμό των ανεξάρτητων μελών του Δ.Σ. για τα μεγαλύτερα και υψηλότερου κινδύνου ΛΣΠΙ),
  • την ενίσχυση των διατάξεων για την εποπτεία των διαχειριστών πιστώσεων, σχετικά με την αποδοτικότητα της διαχείρισης των πιστώσεων, καθώς και την υιοθέτηση υποχρεώσεων διαφάνειας,
  • την προετοιμασία για την ενδεχόμενη εφαρμογή συνδυασμού των εργαλείων εξυγίανσης και τη διασφάλιση της ετοιμότητας για την εφαρμογή μέτρων εξυγίανσης στα ΛΣΠΙ,
  • την ενίσχυση της χρήσης ποσοτικών μεθοδολογιών για το αντικυκλικό κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας, καθώς και την δημιουργία εσωτερικών σεναρίων προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων για σκοπούς μακροπροληπτικής εποπτείας.

«Η Τράπεζα της Ελλάδος καλωσορίζει τα αποτελέσματα της αξιολόγησης του ΔΝΤ, τα οποία αναγνωρίζουν τη σημαντική πρόοδο που έχει συντελεστεί στον τραπεζικό τομέα και το υψηλό επίπεδο εποπτείας της Τράπεζας της Ελλάδος.
Η Τράπεζα της Ελλάδος θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την υλοποίηση των συστάσεων εντός των τιθέμενων προθεσμιών», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κεντρική Τράπεζα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα