Δευτέρα 31 Αυγούστου 2026

Ποιες αυξήσεις μισθών έρχονται: Τι θα πει ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ- Οι κατηγορίες των κερδισμένων

Μέτρα και για τους μισθωτούς θα περιλαμβάνει το πακέτο που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι προωθούμενες ρυθμίσεις θα αφορούν περίπου 1.5 εκατομμύριο άτομα και συγκεκριμένα τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, τους δημόσιους υπαλλήλους αλλά και δικαιούχους συγκεκριμένων επιδομάτων.
Δίνοντας μια εικόνα των επόμενων κινήσεων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε χαρακτηριστικά πως πριν από τις εκλογές ο κατώτατος μισθός θα έχει ξεπεράσει τα 950 ευρώ. Στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν πως η ακρίβεια αποτελεί το νούμερο ένα πρόβλημα των νοικοκυριών και αναζητούνται μόνιμα μέτρα στήριξης του εισοδήματος των εργαζομένων.
Από πολιτική σκοπιά οι μισθωτοί είναι ένα κοινό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση, καθώς δεν αποτελούν ένα «εύκολο» ακροατήριο. Σύμφωνα με τη ανάλυση των στοιχείων από τα exit poll στις εκλογές του 2023 οι μισθωτοί σε ποσοστό περίπου 35% είχαν επιλέξει τα «γαλάζια» ψηφοδέλτια. Βέβαια, το ποσοστό αυτό είναι κάτω από αυτό που είχε συνολικά η Νέα Δημοκρατία, που πήρε 40.5% και είχε μεγάλο προβάδισμα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε ομάδες όπως οι συνταξιούχοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.
Να σημειωθεί εδώ πως προεκλογικά η κυβέρνηση είχε μιλήσει για κατώτατο μισθό 950 ευρώ το 2027, ωστόσο τελικά η αύξηση θα είναι μεγαλύτερη. Άλλωστε ο κατώτατος μισθός είναι ήδη στα 920 ευρώ και με βάση το επικρατέστερο σενάριο θα πάει στα 970 με 980 ευρώ την επομένη χρονιά χωρίς να αποκλείεται και κάποια έκπληξη. Το μέτρα θα αφορά περίπου 600.000 εργαζόμενους, ενώ από το 2028 πρόκειται να μπει σε εφαρμογή ο νέος μηχανισμός για τον καθορισμό των αυξήσεων στον κατώτατο μισθό.
Να επισημανθεί είναι πως :
-Η αύξηση του κατώτατου μισθού συμπαρασύρει προς τα επάνω και μία σειρά επιδομάτων, όπως το ανεργίας, των τριετιών, του γάμου κ.α.
-Αντίστοιχη αύξηση με αυτή που θα δοθεί στον κατώτατο μισθό πρόκειται να δοθεί και στο δημόσιο τομέα
Υπενθυμίζεται πως η αύξηση στον κατώτατο μισθό κάθε χρόνο κλειδώνει στο υπουργικό συμβούλιο του Μαρτίου και μπαίνει σε εφαρμογή από την 1η Απριλίου. Ωστόσο λαμβάνοντας υπόψη πως μπορεί οι εκλογές να γίνουν την Άνοιξη του 2027, δεν αποκλείεται η απόφαση για την αύξηση του κατώτατου μισθού να έρθει λίγο νωρίτερα για να μην συμπέσει με τις κάλπες.
Παράλληλα έρχεται και νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η οποία με βάση το βασικό σενάριο θα είναι μισή ή μία ποσοστιαία μονάδα. Τέλος πιθανή θεωρείται μία αύξηση του αφορολόγητου ημερήσιου ορίου στις διατακτικές σίτισης (από τα 6 στα 10 ευρώ), κάτι που θα δώσει την δυνατότητα στις επιχειρήσεις να αυξήσουν με αυτό τον τρόπο το ποσό που δίνουν στους εργαζόμενους.
Τι θα γίνει με τον μέσο μισθό
Ένας ακόμα παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι πως η αύξηση του κατώτατου μισθού ανοίγει το δρόμο και για μεγαλύτερες αυξήσεις στο μέσο μισθό. Με βάση τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης ο μέσος μισθός επρόκειτο να φτάσει το 2027 τα 1500 ευρώ, ωστόσο ο στόχος αυτός έχει ήδη επιτευχθεί και το 2025 διαμορφώθηκε στα 1.516 ευρώ (από 1.478 ευρώ το 2024). Σύμφωνα με πληροφορίες στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στον οδικό χάρτη για τον μέσο μισθό μέχρι το 2030.
Τι λέει η κυβέρνηση για τον 13ο και 14ο μισθό στο δημόσιο
Από την κυβέρνηση θέλουν να βάλουν φρένο σε σενάρια για μια ολική επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο δημόσιο, ενώ το θέμα έκλεισε δικαστικά μετά από πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Στο pressing που αρκείται από την αντιπολίτευση, από την κυβέρνηση απαντάνε πως μία τέτοια ρύθμιση θα είχε υψηλό δημοσιονομικό κόστος.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι το κόστος ανέρχεται σε περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ καθιστώντας την συγκεκριμένη παρέμβαση δημοσιονομικά μη εφικτή. Όπως είπε η κυβέρνηση επιλέγει να κατευθύνει τους διαθέσιμους δημοσιονομικούς πόρους στο σύνολο της κοινωνίας, με έμφαση στη μεσαία τάξη, τις οικογένειες και τις επιχειρήσεις.
Πάντως στο πακέτο της ΔΕΘ θα υπάρξουν στοχευμένα μέτρα που θα «κοιτάνε» προς τους δημόσιους υπαλλήλους και δεν αποκλείεται κάποιο μέτρο έκπληξη. Για παράδειγμα έχουν υπαρξει ακόμα και σενάρια για μια μορφή ενίσχυσης στους δημόσιους υπαλλήλους, που θα αυξάνεται σταδιακά τα επόμενα χρονιά (υπενθυμίζεται πως ένα επίδομα δίνεται κάθε Νοέμβριο σε συνταξιούχους). Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση έχει πει πως στην Έκθεση δεν θα παρουσιαστεί μόνο ένα πακέτο μέτρων για το 2027 αλλά και ο οδικός χάρτης της επόμενης τετραετίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα