Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

Γιώργος: «Σπάστε την εικόνα της μιζέριας»

Ο Πρωθυπουργός έκανε στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ αποτίμηση του έργου της κυβέρνησης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ

Σε «έναν νέο πατριωτισμό» κάλεσε τους Ελληνες ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας χθες το βράδυ στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να αλλάξει η Ελλάδα. «Επανάσταση» για την Ελλάδα χαρακτήρισε την προσπάθεια αυτή ο Πρωθυπουργός, και μίλησε για την ανάγκη να συνεισφέρουν όλοι προκειμένου η χώρα να αλλάξει πορεία.

«Κάναμε πολλά μέσα σε 11 μήνες», υποστήριξε ο κ. Παπανδρέου, για να επισημάνει ότι η προσπάθεια είναι συνεχής και θα έχει αποτέλεσμα μόνο αν συμμετάσχουν σε αυτήν όλοι οι Ελληνες. Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν θα φεισθεί προσπαθειών και θυσιών, προκειμένου να βγει η Ελλάδα από την κρίση. Ο Πρωθυπουργός κάλεσε τους Ελληνες να κλείσουν τα αυτιά και τα μάτια στην Ελλάδα της μιζέριας, όπως αυτή παρουσιάζεται από τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης («δεν σας ζητώ να σπάσετε τις τηλεοράσεις, είπε χαρακτηριστικά, «σας ζητώ να σπάσετε την εικόνα της μιζέριας»).

Ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος κάλεσε τη Δικαιοσύνη να κάνει το χρέος της απέναντι σε όλους αυτούς που κλέβουν το κράτος και ζουν παρασιτικά εις βάρος των πολλών, τόνισε ότι δεν θα επιτρέψει «να αφήσουμε τους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους να δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα και όσοι πλούτισαν εις βάρος του Δημοσίου να συνεχίσουν να πίνουν στην υγεία του κορόιδου». Σκληρός με την αντιπολίτευση και τον Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι «για να αντιστρέψουμε την κατάσταση που βρήκαμε, αναγκαστήκαμε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις (...) Κανείς όμως από εκείνους που έκαναν και εξακολουθούν να κάνουν εύκολη κριτική δεν μίλησε ευθέως στους έλληνες πολίτες για το τι θα συνέβαινε αν δεν τις παίρναμε». Χαρακτήρισε τη στάση που τηρεί η Νέα Δημοκρατία απέναντι στο Μνημόνιο ως «ταφόπλακα της πολιτικής της» και είπε ότι «δεν ξέρουν πώς να το αντιμετωπίσουν».

Αναφερόμενος στην εκλογική αναμέτρηση της 7ης Νοεμβρίου, ο κ. Παπανδρέου έδωσε μια καθαρά ιδεολογικοπολιτική διάσταση, τονίζοντας ότι θα αναμετρηθούν «η καθυστέρηση με την πρόοδο» και ακόμη «το χθες με το αύριο. (...) Το κομματικό κράτος με την ισονομία και την ισοπολιτεία. (...) Ο μικροελλαδιτισμός με τον έλληνα πολίτη του κόσμου. Ο εθνικισμός με τον πατριωτισμό». Μιλώντας έμμεσα για το θέμα που έχει εγερθεί με τις αρνήσεις στελεχών να είναι υποψήφιοι στις εκλογές, σημείωσε ότι «για μας ο “Καλλικράτης” δεν είναι μια εκλογική διαδικασία. Είναι μια διαδικασία αναμόρφωσης της Ελλάδας. Για μας οι υποψήφιοι για δήμους και περιφέρειες δεν φοράνε μια φανέλα για έναν κομματικό αγώνα. Επωμίζονται τις ιστορικές ευθύνες να γίνουν ανατροπείς και καινοτόμοι δημιουργοί μιας διαφορετικής Ελλάδας».

Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι εμμένει στην οικονομική πολιτική που ακολούθησε ώς τώρα, τόνισε ότι δεν είναι στις προθέσεις του να δώσει ψεύτικες υποσχέσεις και παροχές χωρίς αντίκρυσμα ενώ σημείωσε ότι οι φόροι που μπαίνουν θα διατεθούν για την ανακούφιση αυτών που έχουν πρόβλημα- τους χαρακτήρισε και πάλι «αλληλεγγύη».

Οι υποψήφιοι περιφερειάρχες. Η τριήμερη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου θα κορυφωθεί την Κυριακή με την ανακοίνωση των ονομάτων των υποψηφίων που θα στηρίξει το ΠΑΣΟΚ τόσο στις 13 περιφέρειες της χώρας όσο και στους περισσότερους δήμους. Η ανακοίνωση των ονομάτων, στα οποία θα συμπεριλαμβάνονται και κυβερνητικά στελέχη, ουσιαστικά ανοίγει τον δρόμο για ανασχηματισμό της κυβέρνησης, ο οποίος λογικά θα ανακοινωθεί ή την Κυριακή το βράδυ ή τη Δευτέρα. Πάντως, το μεγάλο θέμα της χθεσινής ημέρας εξακολουθούσε να είναι η άρνηση αρκετών κυβερνητικών στελεχών να εκτεθούν ως υποψήφια για τις εκλογές. Οι πληροφορίες έφεραν τον Πρωθυπουργό να δυσφορεί έντονα από τις διαστάσεις που έλαβε το θέμα στον Τύπο και δεν αποκλείεται αυτή η δυσφορία να εκφραστεί με διάφορους τρόπους τόσο στην ανακοίνωση των ονομάτων των υποψηφίων κατά την αυριανή διαδικασία όσο και- κυρίως- στον ανασχηματισμό που επέρχεται.


Τόνισε ότι δεν θα αφήσει όσους πλούτισαν εις βάρος του Δημοσίου να συνεχίσουν να πίνουν στην υγεία του κορόιδου


Κλείδωσαν οι υποψηφιότητες Γεννηματά (Αθήνα) και Μίχα (Πειραιάς)

Χθεσινές πληροφορίες ανέφεραν ότι τουλάχιστον δύο από τα αρνηθέντα κυβερνητικά στελέχη ανακρούουν πρύμναν στο θέμα των υποψηφιοτήτων για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Πρόκειται για την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κατ. Μπατζελή και τον υφυπουργό Δικαιοσύνης Απ. Κατσιφάρα. Οι ίδιες πηγές υποστήριζαν ότι η κ. Μπατζελή επικοινώνησε με το Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να ενημερώσει ότι αίρει την αρνητική στάση της για να είναι υποψήφια περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, ο δε κ. Κατσιφάρας ανέφερε ότι τίθεται στη διάθεση του προέδρου «όπου εκείνος επιλέξει να τον χρησιμοποιήσει»- ο κ. Κατσιφάρας φερόταν ως υποψήφιος τόσο για το Δήμο Πατρέων όσο και για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Αν τελικά οριστεί υποψήφιος για του Δήμο Πατρέων, το ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα υποστηρίξει για την περιφέρεια τον Δημ. Κατσικόπουλο.

Σε ό,τι αφορά τους μεγάλους δήμους, κλείδωσε για την Αθήνα η υποψηφιότητα της Φώφης Γεννηματά και για τον Πειραιά του Γιάννη Μίχα, ενώ για τη Θεσσαλονίκη προβάλλει ως πιθανότερη εξέλιξη το ΠΑΣΟΚ να στηρίξει την υποψηφιότητα του Γιάννη Μπουτάρη.

Οι βέβαιες. Από τις έως τώρα υποψηφιότητες πρέπει να θεωρούνται βέβαιες τρεις:

Του αντιπροέδρου της Βουλής Ε. Αργύρη για την Περιφέρεια Ηπείρου.

Του νυν νομάρχη Δωδεκανήσου Γ. Μαχαιρίδη για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Του βουλευτή Καβάλας Μιχ. Τιμοσίδη για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Πού «παίζεται». Από εκεί και πέρα, υπάρχουν κάποια ζητήματα που αφορούν:

Την Κρήτη, όπου το χρίσμα παίζεται μεταξύ της νομάρχου Ηρακλείου Β. Σχοιναράκη και του υφυπουργού Οικονομίας Στ. Αρναουτάκη, με την πρώτη να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες.

Την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, όπου παίζει γερά το όνομα της βουλευτού Χίου Ελπ. Τσουρή.

Τα Ιόνια Νησιά, όπου οι επιφυλάξεις της Αντζελας Γκερέκου δημιουργούν νέα δεδομένα σχετικά με το ποιος τελικά θα λάβει το χρίσμα, αφού υπάρχει λαϊκή απαίτηση για την υποψηφιότητα της υπουργού Υγείας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου.

Τη Θεσσαλία, όπου η άρνηση του βουλευτή Λάρισας Βασ. Εξαρχου αποτελεί ουσιαστικά πρόκριμα για την ανάθεση της υποψηφιότητας στον νυν νομάρχη Μαγνησίας Απ. Παπατόλια. Την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την οποία υπάρχουν δύο σενάρια- να υποστηριχθεί ο Πέτρος Τατούλης με τη γνωστή διαδρομή ή να δοθεί το χρίσμα στον βουλευτή Οδυσσέα Βουδούρη.

Τα «αγκάθια». Τα μεγάλα «αγκάθια» όμως είναι η Αττική και η Κεντρική Μακεδονία. Στην Αττική το χρίσμα θυμίζει μπίλια σε ρουλέτα, καθώς μετακινείται συνεχώς μεταξύ πρωτοκλασάτων στελεχών και αυτοδιοικητικών- όπως ο νυν νομάρχης Γιάννης Σγουρός ή ο πρώην υφυπουργός Εσωτερικών Σταύρος Μπένος. Το αίνιγμα αφορά το τι χροιά θέλει να δώσει στην προεκλογική αντιπαράθεση ο Πρωθυπουργός. Υπ΄ αυτήν την έννοια όλα εξακολουθούν να είναι ανοιχτά. Το ίδιο ανοιχτά εξακολουθούν να είναι τα πράγματα και για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπου μετά τις αρνήσεις των Χ. Καστανιδη και Γ. Μαγκριώτη ξαναζεσταίνεται το σενάριο για την υποψηφιότητα της βουλευτού Χρύσας Αράπογλου

2 σχόλια:

  1. ΔΕΝ ΑΡΚΟΥΝ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΠΛΕΟΝ ΚΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ!!!!!
    ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΜΌΝΟ ΕΡΓΑ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ο Λαός απαιτεί:
    Πόθεν έσχες, σε όλα και σε όλους!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα