Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Η οικογένεια Λάτση πριν επενδύσει 100-120 εκατ στην Εθνική να πληρώσει την υποχρέωση ύψους 2,55 δισεκ. στην Eurobank – Η Τρόικα να παρέμβει και να αξιολογήσει αν και κατά πόσο ο Λάτσης μπορεί να συμμετάσχει στην αμκ της Εθνικής

Αν όλοι θέλουμε η Ελλάδα να αλλάξει…να αλλάξει με πρακτικές ισονομίας και δικαιοσύνης όχι με πρακτικές που γεννούν ερωτηματικά.Στο ελληνικό banking λόγω της παρέμβασης του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργου Προβόπουλου και σε πολύ μεγάλο βαθμό και της Τρόικα υπήρξαν αλλαγές, ανακατατάξεις, αναδιαμόρφωση του τραπεζικού χάρτη. 
Ο καιρός θα δείξει το βαθμό επιτυχίας των κινήσεων αυτών.
Ορισμένα όμως γεγονότα που έλαβαν χώρα στο banking προβληματίζουν γιατί είναι αδιανόητο στρατηγικοί μέτοχοι να απαλλάσσονται των υποχρεώσεων τους, να μεταπηδούν σε άλλη τράπεζα και με μια μικρή συμμετοχή σε σχέση με τις δυνητικές τους υποχρεώσεις να εμφανίζονται…βασικοί μέτοχοι σε άλλη τράπεζα.
Η περίπτωση της οικογενείας Λάτση είναι ενδεικτική.
Αποτέλεσε ο πυρήνας των μετόχων, ως βασικός μέτοχος με ποσοστό 44,5% στην Eurobank.
Οι κινήσεις του όμως πριν το αποτυχημένο deal με την Eurobank έδειχναν ότι ήθελε να αποχωρήσει.
Έτσι εξηγείται γιατί αρχικά, επιδίωξε το deal με την Alpha που ακυρώθηκε και εν συνεχεία με την Εθνική που επίσης ακυρώθηκε.

Ο Λάτσης, κατανοώντας ότι έχασε από το banking, προσπάθησε να αποφύγει την εμπλοκή του στην ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank που είχε ήδη κριθεί συστημική.
Το κράτος, η Τρόικα και η ΤτΕ για πλείστους λόγους δεν μπορούσαν να καταφύγουν σε άλλες λύσεις πλην της ανακεφαλαιοποίησης από το ΤΧΣ.
Οι μετοχικές αλλαγές που σημειώθηκαν στην Eurobank, κατηγοριοποίηση του ποσοστού της EFG Group σε μέλη της οικογενείας Λάτση μπορεί να επιβλήθηκαν από τις ελβετικές εποπτικές αρχές αλλά σηματοδοτούσαν και τα ευρύτερα σχέδια της οικογένειας Λάτση στο banking.
Η Eurobank χρειαζόταν για να ανακεφαλαιοποιηθεί 5,83 δισεκ. ευρώ δηλαδή αντιστοιχούσαν στο 44,5% του ποσοστού της EFG Group περίπου 2,5 δισεκ. ευρώ.
Η EFG Group θα μπορούσε με βάση τον νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση π.χ. 10% ελάχιστη συμμετοχή των ιδιωτών να καταβάλλει περίπου 250 εκατ και να διατηρήσει υπό ιδιωτικό έλεγχο την Eurobank που χρειάζεται συνολικά 5,83 δισεκ. ευρώ.
Για να αποφύγει την ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank παραδίδει την Eurobank στο κράτος το οποίο αναζητώντας λύση την συγχώνευσε με την Εθνική.
Η Τρόικα και απολύτως ορθά και δικαιολογημένα ακύρωσε το deal Εθνικής – Eurobank αλλά στο μεσοδιάστημα είχε ολοκληρωθεί η δημόσια πρόταση και η σχέση ανταλλαγής των δύο τραπεζών.
Έτσι βρέθηκε ο Λάτσης που κατείχε άμεσα 44,5% στην Eurobank να κατέχει άμεσα 0% και στην Εθνική που κατείχε άμεσα 0% να ελέγχει τώρα το 11,5%.
Αν υποθέσουμε ότι ο Λάτσης συμμετάσχει στην αμκ της Εθνικής με 100-120 εκατ ευρώ το ποσοστό του από 11,4% θα υποχωρήσει στο 1,8% και θα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος μέτοχος μετά τα ασφαλιστικά ταμεία που θα ελέγχουν 2,03% και βεβαίως το ΤΧΣ που θα κατέχει το 84,45%.
Ωστόσο θα έχει το δικαίωμα των warrants δηλαδή θα αποκτήσει έως 9.
Με βάση το καλύτερο σενάριο η Εθνική είναι να συγκεντρώσει στην αμκ 800 εκατ με παράλληλη έκδοση ομολογιακών αλλά και αυτό βρίσκεται υπό αίρεση…γιατί ακόμη δεν είναι οριστικό αν μπορούν να καλυφθούν τα 800 εκατ ευρώ.
Η ουσία όμως παραμένει πως ο Λάτσης που δεν ήταν ένας απλός μέτοχος αλλά στρατηγικός μέτοχος απαλλάχτηκε των κεφαλαιακών του υποχρεώσεων;
Η Τρόικα – είναι γνωστές οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των βασικών μετόχων – θα πρέπει να διερευνήσει αν μετά το ναυάγιο του deal Εθνικής και Eurobank μπορεί να επενδύσει σε άλλη τράπεζα στην Εθνική εν προκειμένω που απέκτησε με νόμιμο τρόπο τα μετοχικά του δικαιώματα αλλά η διαδικασία συνολικά του deal κρίθηκε άκυρη;
Πως η Credit Agricole και η Societe Generale ακόμη και οι κυπριακές τράπεζες, για να αποχωρήσουν από την Ελλάδα υποχρεώθηκαν να πληρώσουν και η οικογένεια Λάτση απέφυγε να πληρώσει;
Πόσο δίκαιο είναι οι Γαλλικές τράπεζες ως στρατηγικοί επενδυτές να πληρώνουν για την Emporiki και Geniki και ο Λάτσης ως βασικός μέτοχος έως πρότινος της Eurobank να μην επενδύει ούτε 1 ευρώ.
Η Τρόικα πρέπει να πάρει θέση και να επαναξιολογήσει εκ του μηδενός αν μπορεί ο Λάτσης να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής τράπεζας;
Αν μπορεί τότε οι βασικοί μέτοχοι θα μπορούν να παρατούν τις τράπεζες τους να μεταπηδούν σε άλλες χωρίς να αναλαμβάνουν τις υποχρεώσεις τους.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα