Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Αγωνία, προτάσεις και …αιχμές, στην ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ

Οι τοποθετήσεις των στελεχών
Την αγωνία τους για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ εξέφρασαν πολλά από τα μέλη της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, στην συνεδρίαση του οργάνου. Δεν έκρυψαν την «ενόχλησή» τους από τις ...τάσεις φυγής και ίδρυσης νέων κομμάτων από πρώην συντρόφους τους, ενώ δεν είναι λίγοι όσοι πρότειναν νέα συνεδρίαση του οργάνου ή Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του κόμματος στο εγγύς μέλλον.
Την αγωνία της για την πορεία της παράταξης, δεν έκρυψε, ανεβαίνοντας στο βήμα της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Φώφη Γεννηματά. «Πρέπει να δώσουμε απάντηση σε όσους θέλουν να το διαλύσουν», είπε, θέτοντας κάποιες προϋποθέσεις για να συνεχίσει στο επόμενο διάστημα:


- «Η υπεράσπιση της ιστορίας μας», όπως είπε, επιμένοντας ότι «δεν μας αρκεί ένα μικρό και έντιμο ΠΑΣΟΚ» και δηλώνοντας πως δεν ντρέπεται εκείνη για τον Άκη (σ.σ. Τσοχατζόπουλο), αλλά θα έπρεπε εκείνος να ντρέπεται που πρόδωσε την εμπιστοσύνη του κινήματος. Αναφέρθηκε δε σε αποθανόντα στελέχη του κόμματος, από τον Ανδρέα Παπανδρέου, ως την Μελίνα, τον Αλευρά, τον Πεπονή και τον πατέρα της Γιώργο Γεννηματά, για τα οποία το κόμμα είναι περήφανο.

- «Οι σχέσεις μας με τους εταίρους μας στην κυβέρνηση», κάνοντας λόγο για «ιστορικό συμβιβασμό» και «συγκυριακή συνεργασία» με τη ΝΔ που παραμένει ο «μεγάλος αντίπαλος» του ΠΑΣΟΚ, όπως είπε, ζητώντας νέα κυβερνητική συμμαχία. Αναφερόμενη στο «Success story» του Αντώνη Σαμαρά, είπε πως είναι άλλο πράγμα η αισιοδοξία και άλλο να μιλά κανείς για “success story” σε μία κοινωνία με περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανέργους. Επανέφερε δε την απο συνεδρίου πρότασή της να προχωρήσει το ΠΑΣΟΚ σε Προγραμματική Συνδιάσκεψη το φθινόπωρο, ει δυνατόν στις 3 Σεπτεμβρίου, φτιάχνοντας εκεί την δική του πρόταση για το τι σημαίνει στην πράξη να καταργήσουμε το μνημόνιο και να δούμε φως στο τούνελ.

- Επανασύνδεση του ΠΑΣΟΚ με την κοινωνική του βάση και σπάσιμο της προσπάθειας της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ να συντηρήσουν τον «παρά φύση διπολισμό» όπως τον χαρακτήρισε, που εξυπηρετεί μόνο αυτούς τους δύο.

- Πανστρατιά πάνω στην πρόταση για έξοδο της χώρας από το αδιέξοδο. Σημειώνοντας ότι η ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, δεν πρόκειται να έρθει από τον κατακερματισμό, ζήτησε πολιτική ενότητα, καταλήγοντας σε μία αποστροφή του λόγου της που ερμηνεύθηκε κάπως ως ‘αρχηγική’: «Έχουμε δυνατότητες, έχουμε δυνάμεις, έχουμε εμπειρία και πιστεύω ότι έχουμε και ψυχή, γι’ αυτό είμαι εδώ και το παλεύω», είπε.

«Να αφήσουμε τα παιδιαρίσματα», ζήτησε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, βάλλοντας κατά των «δειλών που φεύγουν» και ζητώντας από το σημερινό ΠΑΣΟΚ να τους πει πως «εμείς είμαστε εδώ και παλεύουμε για την σωτηρία». Αναφερόμενος στα οικονομικά των κομμάτων γενικά, υποστήριξε ότι πρόκειται για μία δημόσια συζήτηση που γίνεται στα κόμματα και δεν θα έπρεπε να ξενίζει, δηλώνοντας πάντως πως εκπλήσσεται από τον «ατυχέστατο» χειρισμό του θέματος, που δυσκολεύει όπως είπε και τον πρόεδρο. Τέλος, υποστήριξε με νόημα ότι «ανανέωση δεν σημαίνει διαδοχή»…

Λάβρος κατά της ΝΔ υπήρξε στην ομιλία του ο Κώστας Σκανδαλίδης. «Το κράτος της Δεξιάς ξαναχτίζεται», προειδοποίησε, παρατηρώντας πως λιμνάζουν οι διαρθρωτικές αλλαγές που ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ λόγο …ανικανότητας των υπουργών της. Ζήτησε επικαιροποίηση της κυβερνητικής συμφωνίας και υποστήριξε πως «η χώρα μας χρειάζεται για να ανακάμψει», μιλώντας για «προοδευτικό πρόσημο». Παρατήρησε την υπαρξη «σκοτεινών σχεδίων αποδιοργάνωσης της παράταξης» και αναρωτήθηκε «τι θα προτείνουμε ενόψει Ευρωεκλογών;». Πρότεινε λοιπόν, μεταξύ άλλων, το στήσιμο κοινωνικών μετώπων από τα κάτω…

«Σήμερα, το ΠΑΣΟΚ καθημερινά αμφισβητείται», υποστήριξε από την μεριά του οΠαναγιώτης Ρήγας, ζητώντας οι εκλογές περιφερειακών οργάνων να μην αποτελέσουν διεκπεραιωτική διαδικασία. «Δεν υπάρχει κατάλληλη προετοιμασία», είπε, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το κόμμα. «Το ΠΑΣΟΚ τείνει να γίνει η Ιφιγένεια της Μεταπολίτευσης», είπε, πράγμα που συμφέρει το σύστημα για να υπάρξει ο νέος διπολισμός μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Να μη γίνουν οι εκλογές των οργανώσεων σε μία μέρα, ζήτησε από την πλευρά του οΒασίλης Κεγκέρογλου. Πρότεινε δε, να ξεκινήσουν διαδικασίες ανά περιφέρεια, ώστε στο επόμενο εξάμηνο το ΠΑΣΟΚ να έχει ανασυγκροτηθεί ανά περιοχή, καθώς και κλείσιμο της όλης διαδικασίας με περιφερειακή συνδιάσκεψη.

«Να αποκτήσουμε κανονικό μητρώο και ένα κόμμα που θα σέβεται το καταστατικό του», ζήτησε ο Γρηγόρης Φελώνης, καλώντας τον γραμματέα της ΚΠΕ και τον γραμματέα της Νεολαίας να αναλάβουν πρωτοβουλία ενότητας ώστε να εκλείψουν φαινόμενα όπως αυτά που παρατηρήθηκαν στις προσυνεδριακές διαδικασίες του κόμματος.

Στην ομιλία του ο πρώην γραμματέας του κόμματος, Μιχάλης Καρχιμάκης, παρατήρησε ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο χειρότερο σημείο από την ίδρυσή του και πως η κοινή αγωνία όλων είναι το «πού πάμε». Χαρακτήρισε ως ‘βιώσιμη ανάγκη’ το κόμμα να οδηγηθεί σε κεντροαριστερή κατεύθυνση και να ορίσει ποιες κοινωνικές δυνάμεις υπηρετεί και με ποιες δυνάμεις συγκρούεται. «Να ανοίξουμε έναν νέο κύκλο σχέσης με την κοινωνία», είπε, εκτιμώντας πως το πολιτικό σύστημα συνολικά δεν έχει πολιτικό χρόνο αν δεν αντιμετωπίσει την κρίση. «Το πολιτικό σύστημα θέλει αδιάφορους πολίτες, για να δρουν ανενόχλητοι», είπε, ζητώντας «να μην επιτρέψουμε να διαλυθεί το ΠΑΣΟΚ για χάρη του Σαμαρά», χαρακτηρίζοντας τον πρωθυπουργό ως σκληρό, δεξιό πολιτικό. «Φτάσαμε στο σημείο ό,τι καλό γίνεται να το χρεώνεται ο Σαμαράς και ό,τι κακό το ΠΑΣΟΚ», είπε, παρατηρώντας ότι «το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται καύσιμα, χρειάζεται ψυχή και συναίσθημα».

Για ένα επάγγελμα που απελευθερώθηκε πολύ εύκολα, αυτό του αρχηγού πολιτικού κόμματος, μίλησε η πρώην υπουργός Κατερίνα Μπατζελή, «δείχνοντας» τα πρώην κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ που αποχωρούν ιδρύοντας δικούς τους φορείς. «Η ΝΔ λειτουργεί συνθετικά και εμείς βάλλουμε ο ένας κατά του άλλου», είπε, θέτοντας ως ορόσημα για το επόμενο διάστημα τα συνέδρια της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ αντίστοιχα, καθώς και τις γερμανικές εκλογές. Άφησε πάντως αιχμές και για την …αναδιοργάνωση της σοσιαλδημοκρατίας μέσω της επετείου από την ίδρυση ενός κόμματος της χώρας που επέβαλε τη δημοσιονομική πειθαρχία στην Ευρώπη, εννοώντας την ίδρυση της «Προοδευτικής Συμμαχίας» στο πλαίσιο εκδηλώσεων του SPD και κάνοντας λόγο για «προπέτασμα καπνού».

«Η κυβέρνηση Καραμανλή προκάλεσε οικονομική καταστροφή και εμείς προσθέσαμε την πολιτική απελπισία», είπε ανεβαίνοντας στο βήμα της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ ο πρώην υπουργός Παντελής Οικονόμου, επιφανές στέλεχος της «Κίνησης των 75» σήμερα. Κάλεσε το κόμμα του να ζητήσει συγγνώμη από τον λαό για τα φαινόμενα πολιτικής διάλυσης, να δημιουργήσει την αίσθηση στους πολίτες ότι η Δημοκρατία δεν απειλείται, να αποκτήσει σχέδιο για το πώς θα βελτιωθούν οι συνθήκες της ζωής των πολιτών, αλλά και για να «τσακίσει» την ανεργία. Ζήτησε δε, ξεχωριστή συνεδρίαση του οργάνου, στο πλαίσιο καλέσματος των «δυνάμεων του χώρου» να δώσουν συνεπή αγώνα στις Ευρωεκλογές.

«Η κοινωνία δεν θέλει το ΠΑΣΟΚ γιατί θεωρεί ότι αυτό δεν είναι ΠΑΣΟΚ», έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου η Άσπα Παπαηλιού. «Λέμε πως όταν ανέβει η χώρα, θα ανέβει και το ΠΑΣΟΚ. Μήπως ανέβει μόνο ο Σαμαράς εις βάρος του ΠΑΣΟΚ;», αναρωτήθηκε, καταλογίζοντας στον πρωθυπουργό ότι θέλει να ηγεμονεύσει σε όλο το πολιτικό σκηνικό. Επιτέθηκε ακόμα στη ΔΗΜΑΡ που «θέλει να ηγεμονεύσει στην Κεντροαριστερά, χωρίς το ΠΑΣΟΚ», όπως είπε και έθεσε το δίλημμα για το ΠΑΣΟΚ : «Δεξιά ή Αριστερά …τόσο απλό», είπε.

«Το συνέδριο επιβεβαίωσε τη στήριξή μας στην Κυβέρνηση. Έχει έρθει όμως ο καιρός να δώσουμε σε αυτή τη στήριξη νέο περιεχόμενο» τόνισε ο γραμματέας της ΚΠΕ, Νίκος Ανδρουλάκης. Όπως σημείωσε «Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει την Κυβέρνηση για το καλό της χώρας και όχι για το καλό της Νέας Δημοκρατίας».

«Δεν ξεχνάμε ότι ο σημερινός Πρωθυπουργός ήταν αυτός που επένδυσε μικροκομματικά στο αντιμνημονιακό μέτωπο, παίζοντας με το χρόνο που αγόραζαν ακριβά με θυσίες οι Έλληνες πολίτες» πρόσθεσε ο κ. Ανδρουλάκης. «Δεν ξεχνάμε τις προεκλογικές αίολες δεσμεύσεις του Ζαππείου που κατέρρευσαν μετεκλογικά» τόνισε ο ίδιος.

«Τώρα βρισκόμαστε σε σταυροδρόμι και πρέπει να κάνουμε σωστή επιλογή, βάζοντας στο δημόσιο λόγο την ανάγκη για μια νέα προγραμματική συμφωνία» υπογράμμισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα