Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

Ελάφρυνση με πλαφόν 15% του ΑΕΠ στο ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης


Χαμηλότερη ονομαστική πληρωμή αν η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει προβλήματα και υψηλότερη εάν είναι πιο ισχυρή
Την αναπροσαρμογή διάφορων παραμέτρων των δανείων και την διασφάλιση πως το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης δεν θα υπερβαίνει το 15% φαίνεται πως εξετάζουν οι Ευρωπαϊοι παράγοντες, λίγο διάστημα προτού ανοίξει επισήμως το ζήτημα της ελάφρυνσης. Όλα αυτά βέβαια αφού γίνει πρώτα η αξιολόγηση, δηλαδή η Ελλάδα να πραγματοποιήσει μεταρρυθμίσεις και να πιστοποιήσει το γεγονός ότι ακολουθεί τα συμφωνημένα, ενώ ως γνωστόν οποιαδήποτε κουβέντα περί "κουρέματος" δεν υφίσταται. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, το σχέδιο αναφέρει πως οι ονομαστικές πληρωμές θα είναι χαμηλότερες εαν η ελληνική οικονομία πιέζεται και υψηλότερες εάν εμφανίζεται πιο ισχυρή.«Για την Ελλάδα, ωστόσο, αυτό δεν έχει νόημα, καθώς δεν αντανακλά τις περιόδους χάριτος, τα υπερβολικά χαμηλά επιτόκια και τις μεγάλες ωριμάνσεις, που κρατούν το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους πολύ χαμηλά - χαμηλότερα από χώρες όπως η Γερμανία, για παράδειγμα», αναφέρει δεύτερος αξιωματούχος. Το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους διαμορφώνεται για το 2015 περίπου στο 11% και θα μειωθεί δραματικά τα επόμενα χρόνια, αλλά αυξάνεται και πάλι μετά την περίοδο χάριτος στα δάνεια της ευρωζώνης, το 2023.
 «Το ΔΝΤ λέει ότι ως 15% είναι κανονικά «ok», ότι σε αυτή την περίπτωση του χρέος είναι βιώσιμο», δήλωσε ο Κλάους Ρέγκλινκ στις 27 Αυγούστου.

«Για την Ελλάδα ξέρουμε ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες θα είναι κάτω από 15% για τα επόμενα 10 χρόνια. Μετά θα είναι υψηλότερες», προσέθεσε. «Αλλα χρησιμοποιώντας ένα μείγμα μεταβλητών ... υποθέτω ότι θα είναι εφικτό να μειώσουμε και τις μακροπρόθεσμες ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες κάτω του 15%».
Η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ επίσης έδειξε να πείθεται ότι αυτός είναι ο δρόμος. «Όταν οι αποπληρωμές αρχίσουν πρέπει κανείς να εξασφαλίσει ότι το βάρος θα παραμείνει κάτω από το όριο του 15%», δήλωσε στις 31 Αυγούστου στο Βερολίνο.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πάντως πως την ίδια ώρα από την Ουάσινγκτον ο εκπρόσωπος Τζέφρι Ράις υπενθυμίζει την ανάγκη ελάφρυνσης χρέους, αποφεύγοντας να απαντήσει για τη συμμετοχή ή μη του Ταμείου στο νέο ελληνικό πρόγραμμα. Η δήλωση όμως πως το Ταμείο, σέβεται την δημοκρατική διαδικασία και είναι έτοιμο πάντα να συνεισφέρει με σκοπό την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας δημιουργεί προσδοκίες...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα