Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

Απίστευτο: Με το σχέδιο Κατρούγκαλου σε μπλοκάκι με έσοδα €7.000 απομένουν μόλις €1370!

Οι νέοι μηχανικοί θα δίνουν το 80% του εισοδηματός τους στο κράτος


Αθροιστική (φόρος και εισφορές) θα είναι η επιβάρυνση για τους ελεύθερους επιχειρηματίες, είπε ο κ. Κατρούγκαλος στην σημερινή προπαρασκευαστική σύσκεψη για τη συνάντηση της Δευτέρας - Αγεφύρωτες οι διαφορές μεταξύ της κυβερνητικής πρότασης και των αιτημάτων των κλάδων- Σοκαριστικά τα στοιχεία που παρουσίασε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ για τους νέους μηχανικούς
Τον εξορθολογισμό του συστήματος εισφορών προκειμένου να ελαφρυνθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες με ετήσιο εισόδημα πάνω από 25.000 ευρώ, χωρίς να ανατραπεί η αναλογιστική ισορροπία του νέου Ασφαλιστικού θα εξετάσει από τη Δευτέρα με κατεπείγουσες διαδικασίες( γιατί έρχονται οι θεσμοί) επιτροπή εμπειρογνωμόνων με τη συμμετοχή εκπροσώπων των φορέων και των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας.

Στην σημερινή προπαρασκευαστική σύσκεψη διαπιστώθηκαν αγεφύρωτες διαφορές μεταξύ της κυβερνητικής πρότασης και των αιτημάτων των κλάδων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιοι υπουργοί πρότειναν η επιβάρυνση, αθροιστικά από φόρους και εισφορές, να κυμαίνεται από 50-60% επί του τζίρου των επαγγελματιών. Δεν έγινε αποδεκτό πάντως το αίτημα να αφαιρεθούν έξτρα παρακρατήσεις υπέρ εφάπαξ και επικουρικών συντάξεων.

Μετά τη σύσκεψη, ο Υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κατρούγκαλος επεσήμανε ότι επιθυμία της κυβέρνησης είναι η επιβάρυνση,  αθροιστική, ασφαλιστικού και φορολογικού εισοδήματος, να είναι ανάλογη με το εισόδημα αλλά να μην καταλήγει δημευτική.

«θα έχουμε ελαφρύνσεις», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι «εφόσον θα ελαφραίνουμε τις φτωχές και αδύναμες κατηγορίες πρέπει να βρούμε ένα τρόπο αναπλήρωσης των χρημάτων αυτών πρέπει να πληρώσουν επομένως λίγα περισσότερα χρήματα τα μεσαία και τα ανώτερα στρώματα, αλλά να μην έχουμε και ακραία πράγματα».

Την αντίθεσή του εξέφρασε και  Πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, ο οποίος τόνισε ότι εισφορές και η φορολογία οδηγούν εκτός Ελλάδος ή εκτός επαγγέλματος όλους τους μηχανικούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, η συνολική επιβάρυνση από τις ασφαλιστικές εισφορές με την πρόταση της κυβέρνησης είναι 38,45% του εισοδήματος, που αν προστεθεί στο 33% φορολογία εισοδήματος τρέχουσας χρήσης και στο 100% προκαταβολής φόρου επόμενης χρήσης, για τα υψηλότερα εισοδήματα, οδηγεί σε συνολική επιβάρυνση 104,5% του εισοδήματος, χωρίς υπολογισμό τέλους επιτηδεύματος και έκτακτης εισφοράς! Δηλαδή ένας ελεύθερος επαγγελματίας σε αυτήν την περίπτωση θα δίνει το σύνολο του ετήσιου εισοδήματός του στο κράτος και θα χρωστά και κάτι ακόμη! ( ακολουθεί πίνακας)

Σημείωσε μάλιστα ότι για τους νέους μηχανικούς με το ελάχιστο εισόδημα η συνολική επιβάρυνση είναι στο 80,5% του εισοδήματος και καλούνται να ζήσουν με 114 ευρώ το μήνα, ενώ για έναν νέο μηχανικό ασφαλισμένο κάτω της 5ετίας με μηνιαία έσοδα 2000 ευρώ η συνολική επιβάρυνση είναι 75% του εισοδήματος και του απομένουν 495 ευρώ!

Συνολικά, στο παράδειγμα της αντιστοιχίας με τον κατώτατο μισθό 586,08 ευρώ, ο νέος ελεύθερος επαγγελματίας χωρίς επαγγελματική εγκατάσταση και έξοδα (π.χ. με μπλοκάκι) ή αφού έχουν αφαιρεθεί τα επαγγελματικά έξοδα έχει:

ΕΙΣΠΡΑΞΗ (ελάχιστη τεκμαρτή) ΑΝΑ ΕΤΟΣ:           586,08 ευρώ Χ 12 μήνες =     7032,96 ευρώ

ΕΙΣΦΟΡΕΣ πρότασης ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ:                    235,35 ευρώ Χ 12 μήνες =       2824,20 ευρώ -

ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ:                                            (7032,96 – 2824,20) Χ 26% = 1094,28 ευρώ -

Προκαταβολή φόρου εισοδήματος:                              (100% φόρου εισοδήματος) = 1094,28 ευρώ -

Τέλος επιτηδεύματος:                                                  650 ευρώ ή 1000 ευρώ =           650,00 ευρώ -

Έκτακτη Εισφορά Αλληλεγγύης:                                  0 ευρώ (εισόδημα ως 12.000)=                 0,00 ευρώ -

Καθαρό εναπομείναν ετήσιο εισόδημα μετά από φόρους και εισφορές:                      1370,20 ευρώ

Καθαρό εναπομείναν μηνιαίο εισόδημα μετά από φόρους και εισφορές:                        114,18 ευρώ

Δηλαδή ο νεοεισερχόμενος στην αγορά εργασίας ελεύθερος επαγγελματίας μηχανικός θα πρέπει να ζήσει με 1370 ευρώ το χρόνο ή 114 ευρώ το μήνα, αποδίδοντας το 80,5% του εισοδήματός του στο κράτος!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα